Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΠώς η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να σας γεράσει

Πώς η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να σας γεράσει

Η γλυκοζυλίωση είναι επικίνδυνη

Όλοι συμφωνούν πως τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης είναι συμπτώματα αλλαγών που συμβαίνουν σε μοριακό επίπεδο βαθιά στο σώμα μας.

Η γλυκοζυλίωση συμβαίνει όταν τα μόρια σακχάρου, δηλαδή γλυκόζης που πλέουν μέσα στο αίμα προσκολλώνται σε πρωτεϊνικά μόρια, ελαττώνοντας την αποτελεσματικότητά τους και προκαλώντας φλεγμονή. Η διαδικασία αυτή αυξάνεται με την ηλικία και δεν απαιτείται ειδικό ένζυμο για να προωθηθεί. Φυσιολογικά, η γλυκόζη δίνει στα κύτταρα ενέργεια, όταν, όμως, αναπτύσσεται αντίσταση στην ινσουλίνη, λόγω γενετικής προδιάθεσης, όπως στο οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου ΙΙ ή λόγω παχυσαρκίας, η ινσουλίνη δεν μπορεί μεταφέρει αποτελεσματικά όλη τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα. Όταν η γλυκόζη δεν μπορεί να εισχωρήσει σε κάποιο κύτταρο παραμένει στο αίμα και κολλάει στις πρωτεϊνες μέσα στο σώμα και προκαλεί βλάβες και διαρροές. Όταν η περισσευούμενη γλυκόζη προσκολλάται σε κάποιο άλλο μόριο στο εξωτερικό του κυττάρου, ή έξτρα γλυκόζη δένει το μόριο αυτό και το εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά. Οι τροποποιημένες πρωτεϊνες από τη γλυκόζη-AGE (Advanced Glycosylated End products) είναι μόρια προχωρημένης γλυκοζυλίωσης. Αυτά καταστρέφουν ότι αγγίζουν και ανοίγουν τρύπες στη στρώση των κυττάρων του ενδοθηλίου που προστατεύουν τις αρτηρίες, ευνοώντας την αθηροσκλήρωση. Οι υποδοχείς για τις γλυκοζυλιωμένες πρωτεϊνες είναι στόχος νέων φαρμάκων για την επιβράδυνση των επιπλοκών του διαβήτη, όπως η τύφλωση, οι βλάβες στα νεφρά, οι βλάβες στα νεύρα και οι καρδιοπάθειες.

Ανάλογα, με το που λαμβάνει χώρα η γλυκοζυλίωση, μπορεί να έχει ποικίλες επιδράσεις στο σώμα.

Όταν η γλυκόζη προσκολλάται σε μια πρωτεϊνη, η τροποποιημένη μοριακή δομή προκαλεί τις παρακάτω μεταβολές:

-Στο αίμα

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η σύνδεση μεταξύ των ενδοθηλιακών κυττάρων του αρτηριακού τοιχώματος είναι πολύ στενή, με αποτέλεσμα να μην διεισδύει τίποτα. Η γλυκοζυλίωση αποδυναμώνει τον σύνδεσμο μεταξύ των κυττάρων και τα καθιστά διάτρητα και παράλληλα τα κάνει επιρρεπή σε ρωγμές. Το σώμα επισκευάζει αυτές τις ρωγμές με τη χοληστερόλη, που δημιουργεί αθηρωματικές πλάκες στα αρτηριακά τοιχώματα.

-Στο φακό του ματιού

Όταν η γλυκόζη προσκολλάται σε πρωτεϊνες στον φακό του ματιού, κάνει τα κύτταρα του φακού από διαυγή θολά και αυτό οδηγεί σε καταρράκτη. Όταν η γλυκοζυλίωση συμβαίνει στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού, αυτά γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε διαρροές και συμβαίνουν αιμορραγίες στα πλαίσια της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, που είναι κύρια αιτία τύφλωσης.

-Στο δέρμα

Με τη γλυκοζυλίωση του κολλαγόνου, το κολλαγόνο του δέρματος γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο σκληρό.

-Στο συνδετικό ιστό

Όταν η γλυκόζη προσκολλάται στο κολλαγόνο των συνδετικών ιστών, αυτός γίνεται λιγότερο ελαστικός. Το κολλαγόνο είναι αναγκαίο για την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μεγεθύνουν όλους τους πόνους και μπορούν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των κινήσεων των αρθρώσεων και τελικά, σε αρθρίτιδα.

-Στους πνεύμονες

Η γλυκοζυλίωση του κολλαγόνου επιφέρει ένα μη φυσιολογικό δίπλωμα του ελαστικού ιστού, οπότε υπάρχει δυσκολία στην εκπνοή, αλλά και στην εισπνοή. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης οδηγούν σε αναπνευστική ανεπάρκεια και ανικανότητα για τη μεταφορά αρκετού οξυγόνου στο αίμα.

Η γλυκοζυλίωση διαταράσσει την αρτηριακή πίεση

Το σώμα έχει τον τρόπο να ρυθμίζει από μόνο του την αρτηριακή πίεση, ώστε να αντιμετωπίζονται οι διακυμάνσεις. Όταν κάποιος γυμνάζεται διαστέλλονται ορισμένα αιμοφόρα αγγεία για να στέλνεται περισσότερο αίμα στους μυς. Όταν κάποιος σκέφτεται, οι αρτηρίες διευρύνονται και περισσότερο αίμα στέλνεται στον εγκέφαλο. Όμως, ακόμη κι αν κάποιος αναστατώνεται η αρτηριακή πίεση διατηρείται σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, η υπερβολική γλυκόζη στο αίμα καταστρέφει το σύστημα αυτορρύθμισης και επιβαρύνει τις αρτηρίες.

Η γλυκοζυλίωση προκαλεί βλάβες στα νεύρα

Όταν η γλυκόζη εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα, προκαλεί τη δημιουργία μεγάλων κυττάρων, όπως η σορβιτόλη. Τα μόρια αυτά δεν μπορούν να βγουν εύκολα από τα κύτταρα, αλλά προσελκύουν νερό σε αυτά και τα κύτταρα μεγαλώνουν, Τα μεγάλα νευρικά κύτταρα πιέζονται από το σφιχτό περικάλυμμα της μυελίνης που τα περιβάλλει. Η δυσαισθησία τύπου γαντιού και κάλτσας είναι περιφερική νευροπάθεια κι εμφανίζονται έλκη στα πόδια, που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμούς, σε ανθρώπους με μη ελεγχόμενο διαβήτη. Όταν κάποιος δεν αισθάνεται τα πόδια του μπορεί εύκολα να τραυματίζεται και να παθαίνει μόλυνση στις πληγές.

Η γλυκοζυλίωση, συχνά, είναι αποτέλεσμα του διαβήτη και είναι επικίνδυνη…

Τα καλύτερα συμπληρώματα για την πρόληψη και θεραπεία της γλυκοζυλίωσης

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την πρόληψη γλυκοζυλίωσης

 

Διαβάστε, επίσης,

Κετογενική δίαιτα

Οι τροφές που δεν κάνουν καλό στο δέρμα μας

Η διαβητική νευροπάθεια

Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Το Glycobloc θεραπεύει τον καρκίνο φυσικά

Η καλύτερη διατροφή για τους διαβητικούς

Είναι υγιεινή η στέβια;

Υποκατάστατα τροφίμων

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν κόψετε τη ζάχαρη

Κετογενική δίαιτα

Πώς να αποφύγετε τις ρυτίδες

Αρχές διατροφής στη θεραπεία του καρκίνου

Προσέξτε τι τρώτε!

Τι να πίνετε πρωί και βράδυ για να χάσετε βάρος

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Σταματήστε να τρώτε κατεψυγμένα μπέργκερ

Τροφές που δεν πρέπει να τρώτε όταν πονάτε

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Είναι ένοχη τελικά η ασπαρτάμη;

Κόψτε τη ζάχαρη στα παιδιά σας

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση

Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια

Οι καλές ιδιότητες της ζάχαρης

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο

Η επίδραση της διαφήμισης στη διατροφή των παιδιών

Διατροφή για ευτυχία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φρουκτόζη

Κόψτε τελείως τη ζάχαρη

Τροφές αντί για ζάχαρη για υγεία

Η ζάχαρη βλάπτει την υγεία

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ