Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΗ καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Η καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Βελτιώστε την απορρόφηση της κουρκούμης περισσότερο από 2000%

Η κουρκούμη ή Curcuma longa είναι μία ρίζα της οικογένειας του τζίντζερ. Η κουρκουμίνη είναι ένα από τα κουρκουμινοειδή από το ρίζωμα του κουρκουμά.

Η κουρκούμη είναι πικρή σε γεύση με ένα ελαφρώς υποβλητικό άρωμα πορτοκαλιού και πιπερόριζας.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του ινδικού κάρυ. Η ρίζα του φυτού έχει καφέ επικάλυψη και σάρκα πορτοκαλί. Είναι, επίσης, γνωστό ως “ινδικό σαφράν” λόγω του πορτοκαλoκίτρινου χρώματος. 

Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική.

Η κουρκούμη απαιτεί θερμοκρασία  20-30 ° C για ανάπτυξη και άφθονη ποσότητα βροχοπτώσεων.

Η θρεπτική ποιότητα της κουρκούμης οφείλεται στα συστατικά της. Η κουρκούμη έχει μαγγάνιο, σίδηρο, βιταμίνη Β6, ίνες, χαλκό, κάλιο κ.λπ.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία φλεγμονωδών παθήσεων και παθήσεων του εντέρου.

Η κουρκουμίνη είναι κατάλληλη για την υποστήριξη των αρθρώσεων και την αρθρίτιδα.

Επίσης, η κουρκουμίνη είναι κατάλληλη για την πρόσθια ραγοειδίτιδα, που είναι εσωτερική φλεγμονή του πρόσθιου τμήματος του ματιού είτε αυτοάνοση είτε από ιό του έρπητα.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται ως συστατικό σε κάρι και χρησιμοποιείται και για βαφή υφασμάτων.

Η κουρκουμίνη είναι το πιο δραστικό συστατικό της κουρκούμης (3-4% είναι η κουρκουμίνη κι εξαρτάται από το είδος, το στάδιο ανάπτυξης και την περιοχή καλλιέργειας του μπαχαρικού) και έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται για αιώνες στα παραδοσιακά ινδικά ή Ayurvedic φάρμακα.

Η κουρκούμη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες (αναστολή STAT3, EGFR, VEGFR, PDGFRa, COX2).

Επίσης, η κουρκούμη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η τενοντίτιδα, η κίρρωση του ήπατος, η νόσος του Αλτσχάιμερ και πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα και το αίμα.

Έχει και άλλες σημαντικές ιδιότητες όπως αντιβακτηριακή, ηπατoπροστατευτική, νεφροπροστατευτική, αντιθρομβωτική και επίσης, βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και της υπογλυκαιμίας.

Τι είναι η απορρόφηση και η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκούμης;

Η κουρκούμη είναι ασφαλής ακόμη και σε υψηλή δοσολογία.

Η κουρκούμη έχει σχετικά χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα και δεν απορροφάται ικανοποιητικά.

Ο λόγος πίσω από τη χαμηλή διαθεσιμότητα ενός παράγοντα μέσα στο σώμα είναι η χαμηλή εν ζωή δραστηριότητα, η αδράνεια της μεταβολικής ένωσης ή η ταχεία απομάκρυνσή της από το σώμα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποτελεσματικότητα και η δραστηριότητα του Turmeric είναι μεγάλη. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με την απορρόφηση, τη μεταφορά, την αφομοίωση και την απέκκριση της κουρκουμίνης έχουν αποκαλύψει χαμηλή απορρόφηση και γρήγορο μεταβολισμό, γεγονός που οδηγεί σε σχετικά χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκούμης.

Γιατί η κουρκούμη έχει χαμηλή απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα;

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση και βιοδιαθεσιμότητα της κουρκούμης:

Συγκέντρωση ορού

Κατανομή στους ιστούς

Ταχύς μεταβολισμός

Σύντομη ημιζωή

Συγκεντρώσεις ορού για να βελτιωθεί η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στη μελέτη της κουρκουμίνης είναι τα χαμηλά επίπεδα στον ορό. Οι μελέτες δείχνουν κακή απορρόφηση της κουρκουμίνης από το έντερο. Η χορήγηση 10 χλστγρ. / Χλγρ. Κουρκουμίνης έχει σαν αποτέλεσμα μόνο 0,36 μικρογραμ. / Κ.εκ. Κουρκουμίνης στον ορό του αίματος. Η οδός χορήγησης παίζει ρόλο στον μεταβολισμό της κουρκούμης. Επίσης, η απορρόφηση της κουρκουμίνης είναι ένας σημαντικός παράγοντας υπεύθυνος για τη χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα της κουρκούμης.

Η κατάποση και η διανομή της κουρκουμίνης σε διάφορους ιστούς του σώματος είναι ενεργά υπεύθυνη για τη βιοδιαθεσιμότητά της. Η μεγαλύτερη δόση κουρκουμίνης δεν αυξάνει την απορρόφησή της, καθώς και την κατανομή της στους ιστούς.

Το ήπαρ είναι το κύριο όργανο που συμμετέχει στο μεταβολισμό της κουρκουμίνης. Μετά την απορρόφηση, η κουρκουμίνη υφίσταται συζεύξεις, όπως η σούλφωση και η γλυκουρονιδίωση. Όταν μεταβολίζεται στο ήπαρ, το κύριο μεταβολικό προϊόν της κουρκουμίνης είναι τα γλυκουρονίδια της τετραϋδροκουρκουμίνης (THC) και της εξαϋδροκουρκουμίνης (HHC). Οι περισσότερες από τις μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί οι μεταβολίτες είναι στην πραγματικότητα λιγότερο δραστικοί σε σύγκριση με την ίδια την κουρκουμίνη. Έτσι όταν μεταβολίζεται η δραστηριότητα της κουρκουμίνης μειώνεται σημαντικά.

Η συστηματική απέκκριση της κουρκουμίνης από το σώμα είναι, επίσης, σημαντικός παράγοντας υπεύθυνος για τη δραστηριότητά της. Όταν 1g / kg κουρκουμίνης χορηγείται, περίπου το 75% της κουρκουμίνης απεκκρίνεται. Ο χαμηλός χρόνος ημιζωής της κουρκουμίνης μειώνει τη δραστηριότητά της στο σώμα. 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά;

Η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά μπορεί να αυξηθεί με:

Πρόσθετα

Νανοσωματίδια

Λιποσώματα, φωσφολιπίδια και μικκύλια

Πρόσθετα

Τα ανοσοενισχυτικά γενικά βελτιώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, εμποδίζοντας την μεταβολική της οδό. Η πιπεριίνη αναστέλλει τη γλυκουρονιδίωση στο ήπαρ και το έντερο. Όταν χορηγούνται 2g / kg μόνο κουρκουμίνης, βρίσκονται 1,35 μg / ml κουρκουμίνης στον ορό αίματος. Όταν χορηγείται σε συνδυασμό με πιπερίνη (20mg / kg), αυξάνονται τα επίπεδο του ορού και ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο και η αποβολή και ο χρόνος ημίσειας ζωής μειώνονται λογικά. Η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης αυξάνεται έως και στο 154%. Η κουρκουμίνη σε συνδυασμό με την πιπερίνη έχει ως αποτέλεσμα 2000% αυξημένη βιοδιαθεσιμότητα. Υπάρχουν πολλά άλλα πρόσθετα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας της κουρκουμίνης, όπως η genistein. Η δραστικότητα της κουρκουμίνης μπορεί να ρυθμιστεί τόσο σε κυτταρικά όσο και σε οργανικά επίπεδα.

Νανοσωματίδια

Τα νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται ως στοχευμένοι και ενεργοποιημένοι μηχανισμοί χορήγησης φαρμάκων. Η κουρκουμίνη είναι υδρόφοβη  και η διαλυτότητα σε υδατικά διαλύματα δημιουργεί πρόβλημα. Η νανοκουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι έχει παρόμοια βιολογική δραστικότητα με εκείνη της ελεύθερης κουρκουμίνης. Έχει τα ίδια αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, όπως η ελεύθερη κουρκουμίνη. Τα στερεά νανοσωματίδια λιπιδίων όταν φορτώνονται με κουρκουμινοειδή βρίσκονται σταθερά και απελευθερώνουν κουρκουμίνη για 12 ώρες.

Φωσφολιπίδια, μικκύλια και λιποσώματα

Τα λιποσώματα είναι ωραία συστήματα χορήγησης φαρμάκων, καθώς, έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τόσο υδρόφοβα όσο και υδρόφιλα μόρια. Η λιποσωμιακή κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές και αντιαγγειογενετικές ιδιότητες. Τα μικκύλια και τα σύμπλοκα φωσφολιπιδίων αυξάνουν την απορρόφηση φαρμάκων από τα γαστρεντερικά στρώματα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη συγκέντρωση πλάσματος στο αίμα και χαμηλότερη αποβολή και έτσι αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας. Η απορρόφηση της κουρκουμίνης αυξάνεται από 47% σε 56% όταν υπάρχει στα μικύλλια και ο χρόνος ημιζωής της πολυμερικής μυκηλιακής κουρκουμίνης είναι 60 φορές υψηλότερος από την ελεύθερη κουρκουμίνη. Το σύμπλοκο κουρκουμίνης-φωσφολιπιδίου δίνει 600 ng / ml ορού κουρκουμίνης, ενώ μόνο 267 ng / ml στην περίπτωση ελεύθερης κουρκουμίνης. Επίσης, ο χρόνος ημιζωής αυξάνεται κατά 1,5 φορές στην περίπτωση σύμπλοκου κουρκουμίνης-φωσφολιπιδίου.

Το φυτόσωμα κουρκουμίνης είναι η σύνδεση της κουρκουμίνης με τη φωσφατιδυλοχολίνη από σόγια σε αναλογία 1:2. Αυτό είναι ένα φωσφολιπίδιο που αποτελείται από χολίνη (ομάδα κεφαλής) και 2 λιπαρά οξέα. Η κουρκουμίνη συνδέεται εύκολα με το τμήμα του μορίου της χολίνης. Τα δύο λιπαραά οξέα της φωσφατιδυλοχολίνης ακολούθως περιβάλλουν αυτή την σύνδεση. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται μικρά φλασκοειδή μορφώματα που μοιάζουν με κύτταρα. Έτσι, επιτυγχάνεται η μέγιστη ευνοϊκή επίδραση στο κινητικό σύστημα με ταυτόχρονη υποστήριξη της κυτταρικής ανοσίας. Η κουρκουμίνη στο γαστρικό υγρό είναι αρκετά σταθερή, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο στο έντερο. Το φυτόσωμα κουρκουμίνης παραμένει σταθερό και δεν καταστρέφεται στο περιβάλλον του εντέρου κατά 82%. Η βιοδιαθεσιμότητα της ελεύθερης κουρκουμίνης είναι πέντε φορές υψηλότερη με τη μορφή φυτοσώματος και το ίδιο και η απορροφητικότητα.

Πώς να βελτιώσετε την απορρόφηση κουρκουμά στο σώμα;

Λαμβάνοντας την κουρκούμη με μαύρο πιπέρι (που έχει πιπερίνη) ή με λίπη και έλαια (λιποδιαλυτό) είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αυξηθεί η απορρόφηση της κουρκούμης στο σώμα. Άλλη μέθοδος είναι η χρήση Querectin.

Ο κύριος λόγος πίσω από την απορρόφηση και τη μη διαθεσιμότητα της κουρκουμίνης στο σώμα είναι η χαμηλή διαλυτότητά της στο νερό. 

Μαύρο πιπέρι

Κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το μείγμα curcumin με πιπέρι. Η Bioperine είναι ένα εκχύλισμα από τον καρπό του Piper nigrum (μαύρο πιπέρι). Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε την κουρκούμη αναμειγνύοντάς την με τη Bioperine. Συμπεριλαμβάνοντας μαύρο πιπέρι στη διατροφή σας ή παίρνοντας το με την  κουρκούμη βοηθάει στην απορρόφηση της κουρκούμης στο σώμα.

Ανάμειξη με λίπη

Επίσης, η ανάμιξη κουρκουμίνης με έλαιο καρύδας, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο κλπ. αυξάνει την απορρόφησή της

Ανάμειξη με την Κερκετίνη

Η κουρκουμίνη μπορεί να ληφθεί και ως μείγμα κουρκουμίνης και κουρσετίνης. Η κερσετίνη είναι φλαβονοειδές και βρίσκεται σε πολλά φυτά και τρόφιμα, όπως μήλο, κόκκινα σταφύλια, κρεμμύδι, εσπεριδοειδή κλπ. Η κερκετίνη αναστέλλει το ένζυμο σουλφοτρανσφεράση που απενεργοποιεί την κουρκουμίνη. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε μηλόξυδο που έχει Quercetin.

Ανάμειξη με σιλιβινίνη

Αυτό είναι το κύριο δραστικό συστατικό της σιλυμαρίνης, ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος των σπόρων γαϊδουράγκαθου. 

Ανάμειξη με ζεστό νερό

Μπορεί επίσης να ληφθεί με νερό μόνο εάν ενισχυθεί η διαλυτότητα του (άλλως γενικά πρέπει να ληφθεί με λίπη ως μέρος της τροφής). Πιθανώς η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης μπορεί επίσης να ενισχυθεί με τη θερμότητα επειδή η θερμότητα αυξάνει τη διαλυτότητα της κουρκουμίνης στο νερό. Μελέτες έχουν δείξει ότι το βράσιμο κουρκούμης σε νερό για 10 λεπτά αυξάνει τη διαλυτότητά της 12 φορές (τη διαλυτότητα και όχι την απορρόφηση). Επιπλέον, η λήψη κουρκούμης με ζεστό βιολογικό γάλα αυξάνει και τη διαλυτότητα και την απορρόφηση.

Συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη

Αυτά έχουν ήδη ενισχυτικά απορρόφησης όπως μαύρο πιπέρι ή άλλα συστατικά που βοηθούν την απορρόφηση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη

Διαβάστε, επίσης,

Η κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Ποια φάρμακα μπορείτε να αντικαταστήσετε με την κουρκούμη

Μέλι με κουρκουμίνη

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Το μπαχαρικό που δεν αφήνει το φθόριο να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Ρόφημα με κουρκουμίνη για τον ύπνο

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ