Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Η Κλινική Αρωματοθεραπεία στην αντιμετώπιση των ασθενειών

Γράφει η

Μαρία Ζώρζου

Αρωματοθεραπεύτρια, ιδρύτρια της Ακαδημίας της Κλινικής Αρωματοθεραπείας Penny Price στην Ελλάδα,

που εφαρμόζει και διδάσκει την αρωματοθεραπεία στον τομέα της υγείας, της σωματικής και ψυχικής ευεξίας και της ομορφιάς.

Αρωματοθεραπεία

Η αρωματοθεραπεία είναι μια συμπληρωματική θεραπεία που χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια από φυτά και λουλούδια.

Η αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια έχουν θετική επίδραση στο σώμα. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την ευημερία και να μειώσουν το άγχος.

Η αρωματοθεραπεία έχει σχεδιαστεί για να θεραπεύει ολόκληρο το σώμα, αντί να στοχεύει το σύμπτωμα ή τη νόσο. Βοηθάει τις φυσικές ικανότητες του σώματος, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ισορροπίας και την αποκατάσταση.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές συμπληρωματικής θεραπείας. Πριν από την έναρξη της θεραπείας, ο αρωματοθεραπευτής θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου. Η γενική ψυχική υγεία, η ευεξία και η συναισθηματική κατάσταση λαμβάνονται υπόψη, επίσης.

Τα αιθέρια έλαια χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία και πρόληψη των ασθενειών, καθώς και για την ενίσχυση του σώματος και του νου.

Ένας αρωματοθεραπευτής θα στοχεύει στην αιτία του στρες. Θα γίνει εξατομικευμένη θεραπεία και θα χρησιμοποιηθεί ένα μείγμα αιθέριων ελαίων εξειδικευμένο για το συγκεκριμένο  άτομο. 

Τα φυτικά έλαια και τα βότανα χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς για χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, η λέξη αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται από το 1928. Ένας γάλλος χημικός, ο René-Maurice Gattefossé έκαψε κατά λάθος το χέρι του. Ο Gattefossé έβαλε το χέρι του σε μια δεξαμενή με λάδι και το έγκαυμα επουλώθηκε γρήγορα, χωρίς ουλή.

Πώς λειτουργεί η αρωματοθεραπεία;

Η αρωματοθεραπεία λειτουργεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: μέσω της αίσθησης της οσμής και μέσω της απορρόφησης του δέρματος.

Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτά εφαρμόζονται συχνά στο δέρμα για την καταπολέμηση της μόλυνσης ή την ανακούφιση του πόνου. 

Ένας άλλος τρόπος που χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία είναι η εισπνοή ή η μυρωδιά των αιθέριων ελαίων. Η αίσθηση της οσμής συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο, γι ‘αυτό αυτός αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε άρωμα. Όταν ο εγκέφαλος λάβει μια μυρωδιά, ξεκινά μια αντίδραση στο σώμα.  Τα νεύρα στη μύτη μας μπορούν, επίσης, να αναγνωρίσουν τις μυρωδιές και να τις συνδέσουν με μια μνήμη, γι ‘αυτό ορισμένα αρώματα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε χαρούμενοι ή λυπημένοι.

Η αρωματοθεραπεία αναγνωρίζεται τώρα στον κόσμο των επιστημών. Χρησιμοποιείται στην ιατρική φροντίδα. Η έρευνα για την αποτελεσματικότητά της είναι ενθαρρυντική και συνεχίζει να αυξάνεται.

Για να μάθετε εάν η αρωματοθεραπεία λειτουργεί για εσάς, μιλήστε με έναν εξειδικευμένο αρωματοθεραπευτή για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις ιδιότητες των ελαίων και τις αξιοποιείτε όσο το δυνατόν καλύτερα στη θεραπεία.

Ποια είναι τα οφέλη της αρωματοθεραπείας;

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων συμπτωμάτων και καταστάσεων. Τα αιθέρια έλαια καταπραΰνουν, αποκαθιστούν κι, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενθαρρύνουν τη θετικότητα.

Τα συμπτώματα τα οποία καταπολεμάει η αρωματοθεραπεία:

-Στρες

Ορισμένες μυρωδιές μπορούν να προκαλέσουν μια ανταπόκριση χαλάρωσης στον εγκέφαλο. Όταν συνδυάζονται με ένα μασάζ, μπορεί να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες. Είναι σημαντικό να ανακαλύψετε την αιτία του στρες σας για να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμη θεραπεία.

-Ανησυχία

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να έχει θετική επίδραση σε εκείνους που υποφέρουν από άγχος. Ως συμπληρωματική θεραπεία, χρησιμοποιείται καλύτερα με άλλες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία.

-Αυπνία

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν την αρωματοθεραπεία μια χρήσιμη βοήθεια για τον ύπνο. Εισπνέοντας μια χαλαρωτική μυρωδιά στο σπίτι σας ή προσθέτοντας αιθέρια έλαια σε ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για ύπνο.

-Άνοια

Το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της αρωματοθεραπείας σε ασθένειες, όπως η άνοια συνεχίζει να αυξάνεται. Η έρευνα για τη θεραπεία αποκάλυψε πολλά οφέλη και φαίνεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τα συναισθήματα αναστάτωσης σε ασθενείς με άνοια.

-Χρόνιος πόνος

Η αρωματοθεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη για την ελάφρυνση κάθε χρόνιας ανησυχίας που σχετίζεται με τον πόνο. Εάν ο πόνος είναι μυϊκός, ένα μασάζ με αιθέρια έλαια είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. 

-Καρκίνος

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και του άγχους σε ασθενείς με καρκίνο. Πολλά άτομα με καρκίνο θεραπεύονται, γίνονται πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τη νόσο τους. Πολλά αιθέρια έλαια έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

-Ομορφιά και Υγεία

Η αρωματοθεραπεία χρησιμοποείται για καθαρισμό, τόνωση, μάσκες, πίλινγκ, κηλίδες ηλικίας, ενυδάτωση, θρέψη και αντιγήρανση δέρματος, για φροντίδα σώματος, χεριών και ποδιών.

-Ασθένειες δέρματος

Χρόνιες μυρμηγκιές, σιδηροπενική αναιμία (κάψουλες), δερματίτιδα, κυτταρίτιδα, σύνδρομο Gianniotti-Crosti-παιδική παθολογική ακροδερματίτιδα και είναι μια αντίδραση του δέρματος προς μια ιογενή λοίμωξη, τσιμπήματα από έντομα και δηλητηριώδη φυτά, δερματικές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο, ψωρίαση, πληγές, σπογγοειδής μυκητίαση, ακμή, δερματικές μολύνσεις, έκζεμα, ατοπική δερματίτιδα, νευροδερματίτιδα, βακτήρια, μύκητες, καλόγερους, κονδυλώματα, πληγωμένες φτέρνες, αλωπεκία, κ.ά

-Οφθαλμικές παθήσεις

Καθαριστικό ματιών, απομάκρυνση ξένων σωμάτων, βελτίωση όρασης, αύξηση της φωτεινότητας ματιών, χαλάζιο, κριθαράκι, βλεφαρίτιδα, γλαύκωμα, επιπεφυκίτιδα, καταρράκτης, εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ξηροφθαλμία, μειωμένη οπτική οξύτητα κ.α.

-Λοιμώξεις από Candida Albicans

Κολπίτιδες, δερματίτιδες, πόδι του αθλητή, δερματικές μυκητιάσεις, στοματική μυκητίαση κ.ά

-Οδοντιατρικές παθήσεις

Άφθες, εξαγωγή δοντιού, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, λεύκανση δοντιών, πονόδοντος, παιδική οδοντοφυϊα και σαν στοματικό διάλυμα κ.ά

-Παιδικές παθήσεις

Αϋπνία, κολικοί, δυσκοιλιότητα, διάρροια, νινίδα, σύγκαμα, πόνος στο αυτί, πυρετός, βρογχίτιδα, κοψίματα, χτυπήματα, ψείρες, ιώσεις, άσθμα, κοκκύτης, καταρροή, πονόλαιμος, αμυγδαλίτιδα, βρεφικό έκζεμα κ.ά

-Κατοικίδια

Ψύλλοι και άλλα παράσιτα, ηρεμία, άγχος, νευρικότητα, πόνος, καρδιακά προβλήματα, ύπνος, στομαχικές διαταραχές, ταξιδιωτική ναυτία, άσχημη αναπνοή, για λαμπερό τρίχωμα, για τα μάτια, για κοψίματα, για μελανιές, για αιμορραγία, για καρκίνο του δέρματος, για πόνο στα αυτιά, δεμοδήκωση. Η δεμοδήκωση προκαλείται από το παράσιτο Demodex Canis το οποίο βρίσκεται στο δέρμα υγειών σκύλων (θυλάκια τριχών και σμηγματογόνους αδένες). Τα σκυλιά μολύνονται από τη μητέρα τους τις πρώτες ημέρες (3-4) της ζωής τους, με άμεση επαφή. κ.ά

-Γάγγλιο

-Παχυσαρκία

Διαφορετικοί τρόποι χρήσης αρωματοθεραπείας

Τα αιθέρια έλαια της αρωματοθεραπείας έχουν πολλές χρήσεις: μασάζ με αιθέρια έλαια, εισπνοές μέσω ατομικών εισπνευστήρων, εισπνοή μέσω διαχυτών του χώρου και αιθέρια έλαια για το μπάνιο.

Αιθέρια έλαια για το νερό μπάνιου – Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να προσθέσουν αιθέρια έλαια σε ένα ζεστό μπάνιο για να προωθήσουν χαλαρώσουν και για να θεραπεύσουν ασθένειες.

Εισπνοές – Αυτή είναι μια θεραπεία για να χαλαρώσετε. Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες από το αιθέριο έλαιο που επιλέξατε σε ένα μπολ γεμάτο ζεστό νερό και εισπνεύστε τον ατμό.

Διαχυτής αιθερίων ελαίων – Η καύση αιθέριων ελαίων μέσω καυστήρα ελαίων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Το λάδι τοποθετείται σε μια ρηχή επιφάνεια πάνω από ένα κερί. Η ζέστη του κεριού καίει αργά το λάδι και το άρωμα διαχέεται στο δωμάτιο.

Εισπνοή με νεφελοποιητές – Ένας πολύ καλός τρόπος για να εισπνεύσετε απευθείας τα λάδια σας είναι με ατομικές συσκευές εισπνοής.

Ψεκάστε τα αιθέρια έλαια σε ένα μαντήλι- Ένας ευχάριστος και εύκολος τρόπος να κάνετε αρωματοθεραπεία στο σπίτι σας είναι να προσθέσετε μερικά αιθέρια έλαια σε ένα σπρέι. Μπορείτε να τα ψεκάσετε έπιπλα, κλινοσκεπάσματα ή μαξιλάρια για να προσθέσετε ένα χαλαρωτικό άρωμα. Μπορείτε να ψεκάσετε ένα μαντήλι και να το έχετε στην τσέπη σας ή την τσάντα σας και να εισπνέετε μέσα από αυτό κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αιθέρια έλαια

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά έλαια αρωματοθεραπείας, τα οποία έχουν διαφορετικά οφέλη. Ένας αρωματοθεραπευτής μπορεί να συστήσει ένα μόνο λάδι για τη θεραπεία, αλλά είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει κι έναν συνδυασμό.

Μερικά από τα πιο συχνά αιθέρια έλαια:

-Τζίντζερ – Το τζίντζερ μπορεί να θεραπεύσει τα πεπτικά προβλήματα. Το άρωμα είναι γνωστό για την αναζωογόνηση του σώματος.

-Λεβάντα – Το απόλυτο χαλαρωτικό αιθέριο έλαιο λεβάντας συνιστάται για όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

-Φασκόμηλο – Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για τον πόνο και την ανακούφιση από κράμπες της περιόδου. Είναι, επίσης, γνωστό για τις ιδιότητες ανακούφισης από το στρες.

-Ευκάλυπτος – Αυτό το αιθέριο έλαιο είναι γνωστό για την ανακούφιση της αναπνευστικής συμφόρησης και μπορεί να σας βοηθήσει εάν υποφέρετε από ένα κρυολόγημα.

-Μέντα – Η μέντα είναι ένα ενεργειακό έλαιο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ημικρανίας και να ανακουφίσει τη ναυτία.

-Λεμόνι – Είναι μυρωδιά αναζωογόνησης και αποτοξίνωσης, το λεμόνι μπορεί να σας χαρίσει ενέργεια και να αυξήσετε τη διάθεσή σας.

-Μάραθος – Το αιθέριο έλαιο μάραθου βοηθά το πεπτικό σύστημα και ενθαρρύνει την έμμηνο ρύση.

-Μανταρίνι – Ένα απαλυντικό λάδι με ζεστό άρωμα εσπεριδοειδών. Συχνά συνδυάζεται με λάδι λεβάντας για να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν.

Μασάζ με αρωματοθεραπεία

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να χρησιμοποιήσετε αρωματοθεραπεία είναι μέσω μασάζ. Τα αιθέρια έλαια προστίθενται σε ένα λάδι βάσης για να αραιωθεί το μείγμα και στη συνέχεια γίνεται μασάζ στο δέρμα. Ένα μασάζ αρωματοθεραπείας διαρκεί, συνήθως, μεταξύ μιας ώρας και 90 λεπτών, ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας. Τo μασάζ αρωματοθεραπείας είναι απίστευτα χαλαρωτικ;o. Σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε τα οφέλη τόσο της αρωματοθεραπείας όσο και του μασάζ.

Ψυχολογικά οφέλη της αρωματοθεραπείας

Μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο της διάθεσης (η φυσική επαφή ενισχύει τις ορμόνες της ευτυχίας).

Προωθεί τη χαλάρωση, τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της αίσθησης της ευεξίας.

Μειώνει τη νευρική την ψυχολογική ένταση 

Φυσικά οφέλη της αρωματοθεραπείας

Διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, προστατεύοντας το από την ασθένεια.

Μειώνει την ένταση των μυών (οι πονεμένοι μυε γίνονται πιο χαλαροί).

Ενθαρρύνει την λεμφική αποστράγγιση, βοηθώντας στη μείωση της συσσώρευσης υγρών και τοξινών.

Ενισχύει την κυκλοφορία (βοηθώντας το αίμα και το οξυγόνο να κυκλοφορούν στο σώμα για την προώθηση της επούλωσης).

Τι να περιμένετε από την αρωματοθεραπεία

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε αρωματοθεραπεία, συνιστάται να έρθετε σε επαφή με έναν εξειδικευμένο αρωματοθεραπευτή.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής επικοινωνίας σας, ο αρωματοθεραπευτής θα σας γνωρίσει, θα σας ρωτήσουν για τον τρόπο ζωής σας, για τη γενική υγεία και την ευημερία σας, για το ιατρικό σας ιστορικό και για το λόγο για τον οποίο σκέφτεστε την αρωματοθεραπεία. Μόλις συζητήσετε τους λόγους και το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο αρωματοθεραπευτής θα σας προτείνει ένα σχέδιο θεραπείας.

Το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας θα περιλαμβάνει περιποιήσεις και αρωματοθεραπεία. Κατά μέσο όρο, μια πλήρης σειρά θεραπειών περιλαμβάνει περίπου 10 συνεδρίες, αν και μπορεί να χρειαστείτε μόνο μία. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την ασθένειά σας.

Ο αρωματοθεραπευτής θα συζητήσει μαζί σας για τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για εσάς και τις ιδιότητες που έχουν. Μαζί θα επιλέξετε τα αιθέρια έλαια που θα είναι πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.

Υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σωστά, τα αιθέρια έλαια είναι ασφαλή στη χρήση. Τα έλαια δεν πρέπει ποτέ να καταπίνονται.  Μερικά άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά, γι΄αυτό απαιτείται δοκιμή στο εσωτερικό μέρος του χεριού.

Γράφει η

Μαρία Ζώρζου

Αρωματοθεραπεύτρια, ιδρύτρια της Ακαδημίας της Κλινικής Αρωματοθεραπείας Penny Price στην Ελλάδα,

που εφαρμόζει και διδάσκει την αρωματοθεραπεία στον τομέα της υγείας, της σωματικής και ψυχικής ευεξίας και της ομορφιάς.

  BIO

Εξειδικευμένα αιθέρια έλαια EMEDI BIO για την υγεία σας

Επικοινωνήστε με την  EMEDI για να σας  προμηθεύσουμε με τα χειροποίητα αιθέρια έλαια βοτάνων (00306974639366).

Να τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος και να τα κλείνετε αεροστεγώς.

Ζητήστε από την EMEDI να σας παρασκευάζει τα εξατομικευμένα, βιολογικά, θεραπευτικά, χειροποίητα και οικολογικά αιθέρια έλαια, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχετε.

Μπορείτε να μας στείλετε και το ατομικό ιατρικό ιστορικό σας.

  BIO

Τα κατάλληλα λάδια για το μασάζ 

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα θεραπευτικά λάδια για μασάζ

Διαβάστε, επίσης,

Το ηχομασάζ είναι μέθοδος για να έχετε καλή υγεία

Το μασάζ αυξάνει την αναγέννηση του μυϊκού ιστού

Πώς να κάνετε λεμφικό μασάζ

Η αρωματοθεραπεία στην κυτταρίτιδα

Τα οφέλη από το μασάζ στην υγεία

Νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα;

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Τρόποι για να καθαρίσετε το σώμα σας

Οι καλύτερες θεραπείες για την ημικρανία

Καθαρίστε τους πνεύμονες και τα ιγμόρεια

Πολύ καλό φυσικό εντομοαπωθητικό

Λάδι για μασάζ για το άγχος

Φτιάξτε μόνοι σας επουλωτική αλοιφή

Πώς να αποστάξετε αιθέρια έλαια

Χαλαρωτικό μασάζ

Φυσικό αρωματικό χώρου

Φτιάξτε μόνοι σας έλαια βοτάνων

Αποτοξινωτικό μπάνιο

Αποσμητικό για τον ιδρώτα

Στοματικό διάλυμα για καθημερινή χρήση

Απαλλαγείτε από τις καρκινογόνες ουσίες στο σπίτι σας

Τα οφέλη για την υγεία από το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ

Αλοιφή για τον πόνο στις αρθρώσεις

Κρέμα για την κυτταρίτιδα

Ορός αντιγήρανσης για το βράδυ

Λάδι καρύδας

Αναζωογονητική τονωτική λοσιόν από βότανα

Να χρησιμοποιείτε φυσικό σαμπουάν για τις ψείρες

Έλαιο θυμαριού

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεράντζια

Λάδι μασάζ με χαμομήλι

Λάδι για μασάζ με πεύκο

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αιθέρια έλαια

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Αντιστρές θεραπεία με αιθέρια έλαια

Η αρωματοθεραπεία στον καρκίνο

Αρωματοθεραπεία στην οδοντιατρική

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Αρωματοθεραπεία

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνια από λάδι καρύδας

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα

Φτιάξτε μόνοι σας προϊόντα ομορφιάς

Λάδι για τα κουνούπια

Απολυμάνετε την ατμόσφαιρα

Σπιτικό αντισηπτικό

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Αρωματοθεραπεία στην οδοντιατρική

Αντιστρές θεραπεία με αιθέρια έλαια

Κρέμες νύχτας

Οι ευωδιές της ευεξίας

Μύρο

Οικολογικό αποσμητικό χώρου

Οικολογικά εντομοκτόνα

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια κάθε μέρα

Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ