Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαθολογίαΤι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Αν κάποιος λιποθυμήσει…

Λιποθυμία ή συγκοπή ή συγκοπτικό επεισόδιο καλείται η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο με συνέπεια τη μειωμένη οξυγόνωση του εγκεφάλου, που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια συνείδησης.

Η απώλεια αισθήσεων είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση έως την αποδρομή των σημείων και συμπτωμάτων, καθώς και τη διάγνωση της αιτίας πρόκλησης.

Λιποθυμία μπορεί να συμβεί σε άτομα όλων των ηλικιών, όμως στα νεαρά άτομα είναι συνηθέστερα τα απλά, καλής πρόγνωσης αίτια, ενώ στους ηλικιωμένους συχνά το αίτιο είναι σοβαρό. Σοβαρή θεωρείται η λιποθυμία σε άτομα με ήδη γνωστή καρδιακή νόσο όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή στεφανιαία νόσο.

Αιτίες λιποθυμίας είναι:

Υπογλυκαιμία,

Αφυδάτωση,

Τραυματισμός κεφαλής,

Καρδιολογικές παθήσεις,

Εγκυμοσύνη,

Έντονο ψυχικό στρες.

Αν νιώσετε λιποθυμική τάση, δηλαδή έχετε συμπτώματα όπως:

Αδυναμία

Εφίδρωση

Ωχρότητα προσώπου

Ναυτία

Ταχυκαρδία

Ταχύπνοια

Ξαπλώστε ή καθίστε. 

Εάν βρίσκεστε σε καθιστή θέση, τοποθετείστε την κεφαλή μεταξύ των γονάτων.

Αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση, το σφυγμό ή σε περίπτωση σακχαρώδη διαβήτη το σάκχαρο αίματός σας (για τον αποκλεισμό υπογλυκαιμίας)

Τι να κάνετε αν κάποιος λιποθυμήσει

Αν κάποιος λιποθυμήσει τοποθετήστε τον ανάσκελα και ανασηκώστε τα πόδια του 20-30 εκατοστά

Διαπιστώστε ότι δεν υπάρχει απόφραξη αεροφόρων οδών από τη γλώσσα που δεν είναι γυρισμένη προς τα πίσω και ότι δεν υπάρχει τροφή ή εμέσματα στο στόμα

Βεβαιωθείτε ότι ο ασθενής αναπνέει και έχει σφυγμούς. Αν όχι τηλεφωνήστε άμεσα στο ΕΚΑΒ (166), δώστε τα στοιχεία σας, την περιοχή που βρίσκεστε και την κατάσταση που αντιμετωπίζετε (π.χ.ένας άνδρας που δεν έχει σφυγμούς και δεν αναπνέει).

Στη συνέχεια ζητείστε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους και ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (μαλάξεις στην καρδιά και τεχνητή αναπνοή) μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Αν ο ασθενής δεν έχει τις αισθήσεις του αλλά αναπνέει και έχει σφύξεις, τον ξαπλώνουμε στο ένα πλευρό (πλάγια) και τον έχουμε υπό παρακολούθηση μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Ξαπλώστε το άτομο σε οριζόντια θέση με τα πόδια ψηλά όσο το δυνατόν περισσότερο, όταν αυτό δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Χαλαρώστε τα ρούχα, γραβάτες, ζώνες, που μπορούν να εμποδίζουν τη φυσιολογική αναπνοή.

Εάν κάνει έμετο γυρίστε τον στο πλάι για την πρόληψη του πνιγμού και για να κρατήσετε τις αναπνευστικές οδούς ελεύθερες.

Σε ενδεχόμενο τραυματισμού στο κεφάλι και πρόκληση λιποθυμικού επεισοδίου ακινητοποιείτε το κεφάλι, μέχρι να έρθει βοήθεια.

Αν υπάρχουν σπασμοί μην ακινητοποιείτε το άτομο. Χαλαρώστε τα ρούχα και με ένα βρεγμένο πανί σκουπίστε το μέτωπό του. Όταν συνέλθει δώστε ζάχαρη.

Μη μετακινείτε ανεύθυνα το άτομο που έχει υποστεί λιποθυμικό επεισόδιο και πιθανότατα έχει τραυματιστεί από την πτώση. Αν υποπτεύεστε τραυματισμό από την πτώση, ζητείστε ιατρική βοήθεια.

Μη σκεπάζετε με κουβέρτες, ρούχα, γιατί η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τη μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο.

Αποφύγετε τη χορήγηση τροφής, καφέ και αλκοόλ ή άλλων υγρών σε άτομο με μειωμένο επίπεδο συνείδησης γιατί σε ενδεχόμενη επανάληψη του λιποθυμικού επεισοδίου μπορεί να προκληθεί εμετός με εισρόφηση και πνιγμονή.

Καλέστε το 166 εάν το άτομο που λιποθύμησε:

Έπεσε από ύψος, ιδιαίτερα εάν τραυματίστηκε ή αιμορραγεί

Δεν συνέρχεται γρήγορα (μέσα σε μερικά λεπτά)

Αισθάνεται πόνο, πίεση ή δυσφορία στο θώρακα

Έχει δυνατό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό

Έχει απώλεια ομιλίας, οπτικές διαταραχές ή αδυναμία να κινήσει ένα ή περισσότερα άκρα

Έχει συσπάσεις, τραυματισμό της γλώσσας ή απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου

Διαβάστε, επίσης,

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ