Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με πορτοκάλια
Array

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πορτοκάλια

Τα οφέλη από τα πορτοκάλια στην υγεία

Η πορτοκαλιά, η νεραντζιά, η κιτρομηλιά, η μανταρινιά, η λεμονιά, ο κίτρος, το γκρέιπφρουτ και το περγαμόντο ανήκουν στην οικογένεια των Ρουτιδών και είναι εσπεριδοειδή (citrus pergamina).

Τα εσπεριδοειδή είναι χειμερινά φρούτα, αλλά υπάρχουν όλο το χρόνο, γιατί διατηρούνται.

Καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα.

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φλαβονοειδή, αιθέριο έλαιο, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C, E, P, οργανικά οξέα, φυλλικό οξύ, σάκχαρα, ανόργανα άλατα ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου, νατρίου, σιδήρου και κοβαλτίου.

Το αιθέριο λάδι τους περιέχει τερπενικούς υδατάνθρακες, αλκοόλες, λεμονένιο και ανθρανιλικό μεθύλιο.

Τα φύλλα περιέχουν ένα γλυκοσίδιο, την εσπεριδίνη και μια πικρή ουσία τη λεμονίνη.

Τα άνθη τους περιέχουν αιθέριο λάδι από υδατάνθρακες, αλκοόλες και ανθρανιλικό μεθύλιο.

Η πράσινη φλούδα των καρπών περιέχει αιθέριο λάδι με λεμονένιο, πικρές ουσίες, αουραντιαμαρίνη και εσπεριδίνη.

Η κίτρινη φλούδα περιέχει τέφρα, πηκτίνη, οργανικά οξέα, όπως κιτρικό και μηλικό οξύ, φλαβονοειδή γλυκοσίδια, όπως εσπεριδίνη, ναριγγίνη και αιθέριο λάδι.

Η πορτοκαλιά ή Κιτρέα η σινική ή Citrus sinensis είναι δέντρο αείφυλλο με κορμό διακλαδιζόμενο, μερικές φορές αγκαθωτό, με φύλλα ωοειδή, δερματώδη, γυαλιστερά, με μικρό πτερύγιο στη βάση τους, άνθη ερμαφρόδιτα, λευκά, αρωματικά με 5 πέταλα και με καρπό ράγα. Ο φλοιός του πορτοκαλιού εσωτερικά είναι άσπρος και σπογγώδης, ενώ εξωτερικά έχει χρώμα πορτοκαλί και είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια και βιταμίνες, Το ενδοκάρπιο είναι διαιρεμένο σε φέτες και είναι πολύ χυμώδες.

Υπάρχουν οι ποικιλίες μέρλιν, ναβελίνα, βαλέντσια, σαγκουίνια, ταρόκκο, μυρωδάτα, σκέρια κ.ά.

Τα φύλλα της πορτοκαλιάς είναι τονωτικά, τα ζυμωμένα άνθη της καρδιοτονωτικά και ο χυμός του αντιπυρετικός.

Παρόλο που περιέχει οργανικά οξέα, το πορτοκάλι ενεργεί σαν αλκαλικός παράγοντας για τον οργανισμό, γιατί τα οργανικά του οξέα διασπούνται πολύ εύκολα. Το ίδιο ισχύει για όλα τα εσπεριδοειδή. Με τα πορτοκάλια το pH των ούρων γίνεται αλκαλικό (για να γίνει πιο όξινο χρησιμοποιείτε μηλόξυδο).

Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχουν τα πορτοκάλια ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Τα πορτοκάλια είναι το πιο φυσικό αντιγριπικό φάρμακο και ενεργεί γρήγορα, όταν ο οργανισμός μας χρειάζεται αποτοξίνωση και τόνωση. 

Ρίχνουν την πίεση σε υπερτασικούς, καταπολεμάνε την αρτηριοσκλήρυνση και είναι φάρμακο για την ψαμμίαση και όσους έχουν πέτρες στα νεφρά. Έχουν καταπραϋντική και αντιεμετική δράση και είναι βελτιωτικά γεύσης. 

Όσοι κάνουν ακτινοθεραπεία πρέπει να λαμβάνουν χυμό και να τρώνε τις φλούδες από τα πορτοκάλια.

Είναι αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας, της αναιμίας, του διαβήτη, του σκορβούτου, της ουρικής αρθρίτιδας, είναι ορεκτικά και ωφελούν το συκώτι και τα νεφρά.

Τα πορτοκάλια συστήνονται στους διαβητικούς.

Τα πορτοκάλια καταναλώνονται νωπά και από αυτά παρασκευάζεται πορτοκαλάδα, μαρμελάδα, εδέσματα, σάλτσες και γλυκά.

Συστήνεται, επίσης και σε όσους έχουν αρθριτικά.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι τονωτικός και περιέχει πολλές βιταμίνες και συστατικά.

Πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικό αποχυμωτή, γιατί οι δονήσεις καταστρέφουν τη βιοενεργητική δύναμη των τροφών.

Η φλούδα πορτοκαλιού χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ποτών, λικέρ, σιροπιών, στη ζαχαροπλαστική και στην αρωματοθεραπεία το αιθέριο λάδι του.

Η φλούδα πορτοκαλιού είναι ορεκτική και ωφέλιμη σε δυσκοιλιότητα, βρογχοκήλη, βήχα, ουλίτιδα και αρθρίτιδα, Το μάσημα της φλούδας πορτοκαλιού θεραπεύει την ουλίτιδα.

Το έλαιο της φλούδας πορτοκαλιού είναι αποχρεμπτικό. Το πορτοκαλέλαιο που βγαίνει όταν στίψετε φλούδα μπροστά σε ένα καθαρό σφουγγάρι και μετά το στίψετε είναι θαυμάσιο αποχρεμπτικό.

Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα και τα άνθη πορτοκαλιάς είναι φάρμακο για τη χρόνια βρογχίτιδα

Το αιθέριο έλαιο από τα άνθη πορτοκαλιάς χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πορτοκάλια

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά πορτοκάλια.

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι φάρμακο για τη γρίπη, τα λοιμώδη νοσήματα, σφίγγει τα ούλα, αλλά πρέπει να ξεπλένετε το στόμα σας με νερό για να προφυλάσσετε το σμάλτο των δοντιών από τα οργανικά οξέα του πορτοκαλιού.

Ο χυμός χρησιμοποιείται και για τη δυσκοιλιότητα, όταν τον πίνετε νηστικοί αραιωμένο με ζεστό νερό και μια κουταλιά μέλι.

Ολόκληρο το πορτοκάλι γίνεται μαρμελάδα που είναι καλή για το στομάχι και βοηθάει στη δυσκοιλιότητα.

Αφήνετε από το βράδυ σε ένα ποτήρι τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και το πρωί την αφαιρείτε και πίνετε το νερό μισή ώρα πριν το πρόγευμα. Ρίχνει τη χοληστερίνη και είναι κατάλληλη συνταγή για όσους έχουν υπερχοληστερλαιμία.

Να μασάτε το άσπρο της φλούδας για να σφίγγουν τα ούλα και να θεραπεύετε την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Αφαιρείτε το άσπρο της φλούδας, το κόβετε σε κομμάτια και το ξηραίνετε, τα βάζετε σε μέτριο φούρνο να ψηθούν και τα αλέθετε να γίνουν σκόνη. Είναι κατάλληλη συνταγή για όσους έχουν προβλήματα με το στομάχι τους.

Μην πετάτε τις φλούδες πορτοκαλιών. Να τις αποξηραίνετε και να τις φυλάτε σε γυάλινο βάζο και να τις βάζετε στα αφεψήματα. Επίσης, οι φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών χρησιμοποιούνται ως προσάναμμα, γιατί καίγονται σαν δαδί.

Αφέψημα από την ξηρή φλούδα πορτοκαλιού. Βάζετε ένα κουταλάκι ξερή φλούδα για κάθε ποτήρι νερό, το ζεσταίνετε μέχρι να φτάσει σε βρασμό, σβήνετε τη φωτιά, σουρώνετε και προσθέτετε μια πρέζα σκόνης ψητής φλούδας. Το αφέψημα αυτό είναι καλό για το στομάχι και αντιγριπικό. Στη γρίπη προσθέτετε και ρούμι ή βότκα ή τσικουδιά και μέλι.

Λικέρ για το στομάχι: Αφήνετε τις φλούδες από 6 πορτοκάλια σε μισό λίτρο αλκοόλ για 15 ημέρες στον ήλιο. Προσθέτετε 2 λίτρα κρασί και 500 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη, ανακατώνετε και φυλάτε για 1 εβδομάδα και παραπάνω. 

Αφέψημα από φύλλα και άνθη πορτοκαλιάς. Βράζετε μια χούφτα φύλλα και άνθη φρέσκα ή ξερά σε 1 λίτρο νερό για αρκετή ώρα, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα. Το αφέψημα αυτό είναι καρδιοτονωτικό, εφιδρωτικό, σπασμολυτικό, καταπραϋντικό για πονοκεφάλους, υστερίες και βήχα, καταπολεμά την αϋπνία και τα νεύρα και είναι αντιεμετικό.

Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C

Πατήστε εδώ για να παραγγείλετε από την EMEDI εξαιρετικής ποιότητας βιταμίνη C

Διαβάστε, επίσης,

Η θεραπεία του Ακτουάριου για τον καρκίνο

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Είναι υγιεινός ο φρέσκος χυμός του εμπορίου;

Δίαιτα με πορτοκάλια και τυρί

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Χρήσιμες πληροφορίες για τα πορτοκάλια

Πορτοκάλια ή Νεράντζια;

Πορτοκαλόπιτα

Πώς πρέπει να τρώγονται τα φρούτα

Το Φαρμακείο του Θεού

Τροφές φάρμακα

Φυσικές τροφές ενάντια στα λίπη

Τι είναι τα φυτοχημικά

Να τρώτε πορτοκάλια για πρόληψη της αρθρίτιδας

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ