Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΡευματολογίαΧρήσιμες πληροφορίες για τις αρθρώσεις σας

Χρήσιμες πληροφορίες για τις αρθρώσεις σας

Ο πόνος των αρθρώσεων είναι συχνό σύμπτωμα

Αρθρώσεις

Άρθρωση είναι το σημείο στο οποίο έρχονται σε επαφή τα άκρα δύο γειτονικών οστών.

Ο ρόλος της άρθρωσης είναι να επιτρέπει την κίνηση και συγχρόνως να παρέχει σταθερότητα στον σκελετό. 

Οι αρθρώσεις έχουν διάφορα σχήματα και ιδιαιτερότητες ανάλογα με τη λειτουργική τους αποστολή.

Τα άκρα των οστών που συμμετέχουν σε μια άρθρωση καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο χόνδρος σχηματίζει την λεία επιφάνεια που βοηθά στην κίνηση, χωρίς τριβές και απορροφά τους κραδασμούς και τις πιέσεις που ασκούνται στην άρθρωση.

Ο αρθρικός θύλακος σχηματίζει ένα κλειστό σάκο που περιβάλει την άρθρωση. Ο θύλακος περιέχει το αρθρικό υγρό που χρησιμοποιείται σαν λιπαντικό. Αυτό παράγεται από τον αρθρικό υμένα, που είναι μια λεπτή μεμβράνη που επενδύει την εσωτερική πλευρά του θυλάκου.

Γύρω από την άρθρωση υπάρχουν ισχυρές ινώδεις ταινίες που ονομάζονται σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι εξασφαλίζουν σταθερότητα και προσφέρουν ισχυρή συγκράτηση των οστών.

Η κίνηση των αρθρώσεων επιτυγχάνεται με τη δράση των μυών, που μεταφέρεται στα οστά με τους τένοντες. Οι τένοντες είναι ινώδεις ταινίες σαν τους συνδέσμους, που προσφύονται στα οστά γύρω από την άρθρωση. Εκτός από την μετάδοση της μυϊκής δράσης και την κίνηση, οι τένοντες συμβάλλουν και στην δυναμική σταθεροποίηση της άρθρωσης. Στα σημεία που οι τένοντες έρχονται σε επαφή και τρίβονται με τα οστά, παρεμβάλλονται σακίδια γεμάτα με λιπαντικό υγρό που αμβλύνουν τις τριβές κατά την κίνηση. Τα σακίδια αυτά ονομάζονται ορογόνοι θύλακοι.

Οι αρθρώσεις χρειάζεται να είναι σταθερές και με την κίνηση να μην τρίβονται και αυτό επιτυγχάνεται με την λίπανση.

Η σταθερότητα των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις πρέπει να είναι σταθερές και παράλληλα να επιτρέπουν την κίνηση.

Οι αρθρώσεις πρέπει να έχουν το κατάλληλο σχήμα, ώστε να είναι σταθερές.

Οι σύνδεσμοι σταθεροποιούν τις αρθρώσεις, τις ευθυγραμμίζουν και τις καθοδηγούν σε όλο το εύρος της κίνησης. Αν οι αρθρώσεις πρέπει να έχουν μεγάλη ελευθερία πρέπει να σταθεροποιούνται από μύες και τέντονες, όπως στον ώμο.

Στη σταθεροποίηση της άρθρωσης συμβάλλει και το αρθρικό υγρό, δρώντας σαν ένα κολλώδες αεροστεγές σφράγισμα που επιτρέπει κινήσεις ολίσθησης μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και αντιστέκεται στις δυνάμεις διάστασης, όπως στις μικρές αρθρώσεις των δαχτύλων. Όταν για παράδειγμα, κάποιος ”σπάει τα δάχτυλά του-κρότος που κάνει η άρθρωση όταν εκτείνεται παθητικά με το άλλο χέρι” διασπάται ο συγκολλητικός δεσμός του αρθρικού υγρού και δημιουργείται μια φυσαλίδα αέρα μέσα στην άρθρωση που φαίνεται στην ακτινογραφία και απορροφάται σε 30 λεπτά και τα δάχτυλα μπορούν να σπάσουν ξανά, αφού το αεροστεγές σφράγισμα αποκαθίσταται. Για να λειτουργεί σωστά η άρθρωση και να υπάρχει συγκολλητική ιδιότητα το υγρό πρέπει να είναι λίγο, γιατί αν είναι μεγάλη η ποσότητα υγρού, η σταθεροποιητική ιδιότητα χάνεται.

Η πίεση μέσα στις αρθρώσεις είναι κατά 4 περίπου χιλιοστά του υδραργύρου χαμηλότερη από την ατμοσφαιρική κι έτσι συγκρατούνται τα συστατικά της άρθρωσης κολλημένα μεταξύ τους. Αν η πίεση γίνει μεγαλύτερη της ατμοσφαιρικής, όπως σε συλλογή υγρού ή σε σύσπαση των γειτονικών μυών η άρθρωση αποσταθεροποιείται.

Η λίπανση της άρθρωσης

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ελαστικός και έχει υγρό και επικάθεται στο οστό που δεν έχει ελαστικότητα. Κατά τη συμπίεση το υγρό κινείται σε διπλανές επιφάνειες και τείνει να βγει στην επιφάνεια και γίνεται λίπανση που διαχωρίζει και προστατεύει τα σημεία επαφής.

Η λουμπρικίνη ή λιπαντίνη που παράγεται από το αρθρικό υγρό προσκολλάται στον αρθρικό χόνδρο και συγκρατεί μια στιβάδα μορίων νερού και γίνεται υδρολίσθηση κατά την κίνηση.

Το υαλουρονικό οξύ κάνει το αρθρικό υγρό παχύρρευστο και λιπαίνει το χόνδρο που έρχεται σε επαφή με τον αρθρικό υμένα, που είναι πλούσιος σε αγγεία και σε νεύρα και πρέπει να μαζεύει και να απλώνεται, καθώς κινείται η άρθρωση, για να καλύπτει τα μη φορτιζόμενα μέρη του χόνδρου. Αν ο υμένας σκαλωθεί πάνω στο χόνδρο κατά την κίνηση προκαλείται αιμορραγία μέσα στην άρθρωση και πόνο.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις σας

Διαβάστε, επίσης,

Φτιάξτε μόνοι σας υαλουρονικό οξύ

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Ολική αρθροπλαστική γόνατος με τη βοήθεια υπολογιστή

Μήπως τρίζουν οι αρθρώσεις σας;

Αρθροπλαστική γόνατος

Σε ποιους ασθενείς η αρθροπλαστική δεν έχει καλά αποτελέσματα

Rivaroxaban σε επεμβάσεις ισχίου και γόνατος

Oστεοαρθρίτιδα

Πώς να κάνετε σεξ αν έχετε αρθρίτιδα

Επικίνδυνοι πόνοι

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Νευροπαθητικός πόνος

Βιταμίνες για την αρθρίτιδα

Ομοιοπαθητική για τις αρθρίτιδες

Ο βελονισμός για την αρθρίτιδα

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Βότανα για την αρθρίτιδα και τον πόνο των αρθρώσεων

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Αλοιφή για τον πόνο στις αρθρώσεις

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Να πίνετε πολύ νερό

Oστεοαρθρίτιδα

Παράξενα συστατικά θεραπεύουν αρρώστιες των ανθρώπων

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις και τους μυς

Το υαλουρονικό οξύ

Χονδροπάθεια της επιγονατίδας

Βότανα για την αρθρίτιδα 

Πόσιμο κολλαγόνο που θα φτιάξετε μόνοι σας

Πόνος των κεφαλών του μεταταρσίου

Αρθρικό υγρό και αρθρώσεις

Πώς τα βακτήρια του στόματος προκαλούν ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ