Κατάθλιψη
Κατάθλιψη παρουσιάζεται όταν ένα άτομο βιώνει περισσότερο απογοήτευση και θυμό από ότι μπορεί να αντέξει. Κάθε άτομο μπορεί να αντέξει διαφορετικό ποσό απογοήτευσης και θυμού. Το αποτέλεσμα είναι μια παθολογική σχέση νευροδιαβιβαστή και υποδοχέα στις συναπτικές περιοχές του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου. Η κύρια λειτουργία των προσυναπτικών υποδοχέων είναι η αποθήκευση, η απελευθέρωση και η επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών. Οι κύριοι νευροδιαβιβαστές είναι οι μονοαμίνες σεροτονίνη και νοραδρεναλίνη. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αυξάνουν την ευαισθησία των μετασυναπτικών υποδοχέων, μειώνοντας τον αριθμό των προσυναπτικών υποδοχέων. Τα αντικαταθλιπτικά δρουν εμποδίζοντας την επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών, αυξάνοντας, έτσι, τη διαθέσιμη ποσότητά τους στο συναπτικό χώρο.
Οι διπολικές διαταραχές είναι οι διαταραχές της διάθεσης στις οποίες υπάρχουν επεισόδια μανίας και κατάθλιψης, ενώ μονοπολικές διαταραχές είναι οι διαταραχές της διάθεσης στις οποίες υπάρχουν μόνο καταθλιπτικά επεισόδια. Οι διπολικές διαταραχές παρατηρούνται, κυρίως, γύρω στα 30 έτη και οι μονοπολικές, κυρίως, γύρω στα 40 έτη. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τους άνδρες.
Στην κατάθλιψη επηρεάζεται το νευρικό σύστημα. Μπορεί να υπάρχει γονιδιακή διαταραχή στο χρωμόσωμα 2 ή στο Χ. To 5-20% του πληθυσμού έχει ένα μείζον αντικαταθλιπτικό επεισόδιο.
Σημεία και συμπτώματα κατάθλιψης
-Καταθλιπτική διάθεση
Όταν υπάρχουν τέσσερα από τα παρακάτω κριτήρια σε συνδυασμό με τη διαταραχή της διάθεσης, γίνεται διάγνωση κατάθλιψης:
–Κακή όρεξη με απώλεια ή αύξηση του βάρους
-Διαταραχές ύπνου με αϋπνία ή υπνηλία
-Κόπωση ή εξάντληση δυσανάλογη με το ποσό ενέργειας που ξοδεύουν
-Ψυχοκινητική επιβράδυνση ή διέγερση
-Ανηδονία, με απώλεια του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που δίνουν ευχαρίστηση, μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και μείωση της ευχαρίστησης σε πράγματα και δραστηριότητες που πριν ήταν ευχάριστα
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση, με σκέψεις αυτοκατηγορίας κι αισθήματα ενοχής
-Δυσκολία στη συγκέντρωση, φτωχή μνήμη και αδυναμία στη λήψη αποφάσεων
-Σκέψεις ή απόπειρες αυτοκτονίας. Κατά τη βελτίωση που οι ασθενείς αποκτούν ενέργεια μπορεί να σκεφτούν να αυτοκτονήσουν.
Αίτια κατάθλιψης
-Ανεπαρκής σύνθεση νευροδιαβιβαστών.
-Αυξημένη διάσπαση ή μεταβολισμός νευροδιαβιβαστών.
-Αυξημένη επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών. Όταν το άτομο βιώνει θυμό ή απογοήτευση, μεγάλα ποσά νευροδιαβιβαστών απελευθερώνονται στη σύναψη. Το δυναμικό ενέργειας περνά, με αυτόν τον τρόπο, από νευρώνα σε νευρώνα. Στη συνέχεια ο νευροδιαβιβαστής επαναπροσλαβάνεται από το νευρώνα, όπου είτε καταστρέφεται από ένζυμα είτε αποθηκεύεται μέχρι να ξαναχρησιμοποιηθεί είτε καταστρέφεται από τη μονοαμιξειδάση που βρίσκεται στα μιτοχόνδρια.
-Έλλειψη αυτών των νευροδιαβιβαστών, προκαλεί λήθαργο και η μείωση της σεροτονίνης προκαλεί ευερεθιστότητα, εχθρικότητα και τάση για αυτοκτονία.
Παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη
Οι γυναίκες αναπτύσσουν περισσότερο καταθλιπτική νόσο από ότι οι άνδρες
Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης, αυτοκτονίας, αλκοολισμού και κατάχρησης άλλων ουσιών
Υπάρχει πολυσυστηματική νόσος
Ημικρανίες
Οσφυαλγία
Χρόνιος πόνος
Πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου
Πεπτικό έλκος
Αϋπνία
Αγχώδεις καταστάσεις
Εφηβεία
Μεγάλη ηλικία
Συνταξιοδότηση
Παιδιά με διαταραχές συμπεριφοράς, ιδίως τα υπερκινητικά παιδιά
Διαφορική διάγνωση κατάθλιψης
Οργανική εγκεφαλική νόσος
Ενδοκρινικές παθήσεις, όπως υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός
Σακχαρώδης διαβήτης
Ηπατική ανεπάρκεια
Νεφρική ανεπάρκεια
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Ανεπάρκεια βιταμινών (κακοήθης αναιμία, πελάγρα)
Παρενέργειες φαρμάκων (πολλά φάρμακα προκαλούν ή επιδεινώνουν την κατάθλιψη)
Υπερβολική δόση φαρμάκων
Φαρμακευτική εξάρτηση
Σύνδρομο στέρησης φαρμάκων
Εξάρτηση από αλκοόλ
Εξάρτηση από άλλες ουσίες
Σύνδρομο στέρησης από παράγοντες που δημιουργούν εξάρτηση, όπως αλκοόλ, κοκαϊνη και μαριχουάνα
Διάγνωση κατάθλιψης
Ένας μεταβολίτης της νοραδρεναλίνης, η μεθοξυ-υδροξυ-φαινυλ-γλυκόλη (MHPG-3-methoxy-4-hydroxyphenylethyleneglycol) μπορεί να μετρηθεί στα ούρα και στο ΕΝΥ. Επίσης, ο κύριος μεταβολίτης της σεροτονίνης, το 5-υδροξυινδολοακετικό οξύ (5-HIAA-5-Hydroxyindoleacetic acid) μπορεί να μετρηθεί στα ούρα και στο ΕΝΥ.
Δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη
Γενική αίματος
SMA-18 (ΓΛΥΚΟΖΗ, ΟΥΡΙΑ, ΚΡΕΑΤΙΝΗ, ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ, SGOT, SGPT, γ-GT, ΧΟΛΕΡΥΘΡΙΝΗ, ΑΛΒΟΥΜΙΝΗ, ΑΛΚΑΛΙΚΗ ΦΩΣΦΑΤΑΣΗ, ΑΣΒΕΣΤΙΟ, ΦΩΣΦΟΡΟΣ, ΝΑΤΡΙΟ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΧΛΩΡΙΔΙΑ, ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ)
Γενική ούρων
ΤΚΕ
Β12
Φυλλικό οξύ
Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας
ΗΚΓφημα
ΗΕΓφημα
Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου σε οργανικό σύνδρομο
Η κατάθλιψη απαιτεί κλινική διάγνωση με εκτίμηση οικογενειακών, κοινωνικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων
Θεραπεία κατάθλιψης
Ψυχοθεραπεία
Συμβατικά φάρμακα
–Άγχος, ανησυχία, ευερεθιστότητα, αϋπνία: Αμιτριπτυλίνη 15-300 mg/ημέρα σε 4 δόσεις, νορτριπτυλίνη 75-150 mg/ημέρα σε 4 δόσεις, δοξεπίνη 150-300 mg σε 4 δόσεις, τραζοδόνη 150-300 mg σε 4 δόσεις, τριμιπραμίνη 75-250 mg σε 4 δόσεις.
–Καταβολή, υπερυπνία, δυσκολία στη συγκέντρωση: Ιμπραμίνη 150-300 mg ανά ημέρα, δεσιπραμίνη 150-300 mg ανά ημέρα, φλουοξετίνη 20 mg ανά ημέρα, σερταλίνη 50-100 mg ανά ημέρα, παραξετίνη 10-30 mg ανά ημέρα, προτριπτυλίνη 30-60 mg ανά ημέρα, βουπροπιόνη 100-450 mg ανά ημέρα.
–Βενλαφαξίνη αν υπάρχει αμφιβολία με το ποιο φάρμακο πρέπει να ξεκινήσει η θεραπεία.
Προσοχή! Όλα τα συμβατικά φάρμακα έχουν αντιχολινεργικές, ορθοστατικές και κατασταλτικές παρενέργειες. Στα παιδιά και σε υπερήλικες η δόση είναι η μισή. Τα φάρμακα αυτά προκαλούν ξηροστομία, δυσκοιλιότητα και υπνηλία, έντονο ιδρώτα και άλλα που, συνήθως, εξαφανίζονται σε 3 εβδομάδες. Η φλουοξετίνη, η σερταλίνη και η παροξετίνη να χορηγούνται το πρωί. Για να αποφευχθεί η αυτοκτονία δεν πρέπει να δίνονται μεγάλες δόσεις τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά προκαλούν και αρρυθμίες. Για να δώσετε βενλαφαξίνη ο οργανισμός πρέπει να καθαρίσει 2 εβδομάδες από άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να συνγχορηγούνται με ψευδοεφεδρίνη, φαινυλεφρίνη ή φαινυλπροπανολαμίνη που είναι φάρμακα για το κρυολόγημα.
-Κλομιραμίνη 100-250 mg ανά ημέρα,
-Αναστολείς ΜΑΟ
Επανεξέταση του ασθενούς γίνεται 2 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας. Η κατάθλιψη πρέπει να βελτιωθεί σε 4 εβδομάδες και μετά γίνεται παρακολούθηση κάθε 3 μήνες. Η θεραπεία διαρκεί 6 μήνες έως 2 χρόνια.
Επιπλοκές είναι η αυτοκτονία και η αποτυχία θεραπείας.
Η κατάθλιψη σχετίζεται με τη μανιοκατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια, τις σχιζοσυναισθηματικές διαταραχές, τις ψυχοφυσιολογικές διαταραχές, τις σωματικές διαταραχές, την κυκλοθυμία και τις εκδηλώσεις πένθους και τον αλκοολισμό.. Στηνν κύηηση δεν πρέπει να χορηγούνται ψυχοφάρμακα.
Σταματήστε να παίρνετε ψυχοφάρμακα. Έχουν πολλές παρενέργειες.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την κατάθλιψη
Διαβάστε, επίσης,
Είναι κατάλληλη η ψυχεδελική θεραπεία για εσάς;
Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας
Ενέσιμα εμφυτεύματα για αντιγήρανση
Να τρώτε σταφύλια αν έχετε κατάθλιψη
Είναι κατάλληλα τα ερωτηματολόγια για τη διάγνωση της κατάθλιψης;
Οι ευεργετικές ιδιότητες της μπανάνας
Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη
Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη της ανεργίας
Θεραπεία της κατάθλιψης με μανιτάρια
Θεραπευτική γιόγκα για την κατάθλιψη