Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔερματολογίαΤο έλαιο κάνναβης στις δερματικές παθήσεις

Το έλαιο κάνναβης στις δερματικές παθήσεις

Ψωρίαση, έκζεμα, κνησμός και άλλες δερματικές παθήσεις

Τι προκαλεί τις χρόνιες παθήσεις του δέρματος;

Οι χρόνιες διαταραχές του δέρματος, όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα (τυπικά γνωστό ως ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να προκύψουν εξαιτίας γενετικών, περιβαλλοντικών επιδράσεων ή επιπτώσεων από τον τρόπο ζωής, ή συνδυασμού και των τριών.

Η ψωρίαση μπορεί, επίσης, να προσβάλλει άτομα που λαμβάνουν ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα (βήτα αναστολείς, μη στερινοειδή αντιφλεγμονώδη και λίθιο) ή άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι πάσχοντες από τον ιό HIV. Η συχνότητα της ψωρίασης εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 2-4% στις δυτικές χώρες.

Οι επιρροές του τρόπου ζωής στην εμφάνιση και τη σοβαρότητα των συχνών παθήσεων του δέρματος περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, το άγχος, τη γενική κακή υγεία, την κακή διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ. Οι περιβαλλοντικές αιτίες περιλαμβάνουν τις αλλαγές της εποχής ή του κλίματος, ιδίως αυτές που συνεπάγονται μεγάλες αλλαγές στην υγρασία.

Για το έκζεμα, θεωρείται ότι το υπερβολικά αποστειρωμένο ανθρώπινο περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά. Επίσης, η αλλεργία από σκόνη και ακάρεα συνδέεται στενά με την κατάσταση αυτή. Το έκζεμα εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 10% όλων των ανθρώπων, με ποικίλους βαθμούς σοβαρότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η επικράτηση σε όλη τη ζωή της νόσου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο ένα τρίτο του πληθυσμού και φαίνεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Υπάρχουν διάφορες μορφές δερματίτιδας και οι πιο συνήθεις μορφές είναι η ατοπική ή η χρόνια δερματίτιδα (έκζεμα) και η εξ’ επαφής ή οξεία δερματίτιδα (που προκαλείται από την άμεση επαφή με ένα αλλεργιογόνο ή ερεθιστικό και συχνά συγχέεται με το έκζεμα). Τα συμπτώματα κυμαίνονται γενικά από ερυθρότητα του δέρματος και ανώμαλα εξανθήματα έως σοβαρές φουσκάλες και αλλοιώσεις σε σοβαρές περιπτώσεις που μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε δυσάρεστες ουλές.

Το ξηρό δέρμα και η φαγούρα είναι το πιο συχνό σύμπτωμα του εκζέματος. Οι περιοχές που συνήθως επηρεάζονται είναι η εσωτερική πτυχή στον αγκώνα και το γόνατο, οι καρποί, τα χέρια και το πρόσωπο. Οι προκύπτουσες λοιμώξεις με μόλυνση από σταφυλόκοκκο ή στρεπτόκοκκο είναι πολύ συχνές στο έκζεμα και σπανίως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση και σηψαιμία. Εκτός από αυτό, ο ιός του απλού έρπητα μπορεί να μολύνει το δέρμα που έχει υποστεί βλάβες από έκζεμα και να προκαλέσει ένα έκζεμα ερπητικό, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε συστηματική βακτηριακή λοίμωξη.

Η ψωρίαση έχει, επίσης, διάφορες μορφές. Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι γνωστή ως ψωρίαση κατά πλάκας. Οι «πλάκες» είναι ανασηκωμένες (συχνά κυκλικές) επιφάνειες από δέρμα που καλύπτονται με μια αργυρόχρωμη ουσία. Αυτές οι πλάκες, συνήθως, εμφανίζονται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και την πλάτη. H ψωρίαση vulgaris ή ψωρίαση κατά πλάκας επηρεάζει έως και το 90% των πασχόντων. Άλλες μορφές είναι η φλυκταινώδης ψωρίαση, η οποία προκαλεί ανυψωμένα, γεμάτα με πύο εξανθήματα ή φλύκταινες που συνοδεύονται από σοβαρή φαγούρα και ευαισθησία. Οι φλύκταινες εμφανίζονται, συνήθως, στα χέρια και τα πόδια ή και σε ολόκληρο το σώμα. Μια σπάνια, δυνητικά μοιραία μορφή της πάθησης είναι γνωστή ως ερυθροδερμική ψωρίαση. Αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και απολέπιση της πλειοψηφίας του δέρματος του πάσχοντα. Η σοβαρότητα της φλεγμονής και της απώλειας του δέρματος μπορεί να είναι τέτοια ώστε η φυσιολογική ρύθμιση της θερμοκρασίας και ο έλεγχος της λειτουργίας των φραγμών να διακόπτονται ανεπανόρθωτα.

Γενετικές επιδράσεις στο έκζεμα και την ψωρίαση

Οι πάσχοντες από έκζεμα έχουν παραλλαγές στο γονίδιο FLG που κωδικοποιεί την έκφραση μιας πρωτεΐνης γνωστής ως filaggrin, η οποία είναι κρίσιμη για τη ρύθμιση της κεράτινης στιβάδας, της εξώτατης στιβάδας της επιδερμίδας. Η Filaggrin δεσμεύεται με ελεύθερους κλώνους κερατίνης και προκαλεί το σχηματισμό μιας μήτρας μέσα στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας. Αυτή η σκληρή, αδιαπέραστη μήτρα είναι η βάση του αδιάβροχου «φραγμού» που αποτελεί το εξωτερικό στρώμα του ανθρώπινου δέρματος  και διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο, εμποδίζοντας την εξάτμιση και απορροφώντας το νερό. Παραλλαγές στο γονίδιο FLG ευθύνονται, επίσης, για την ιχθύωση vulgaris, στην οποία το δέρμα παίρνει μια ασυνήθιστη εμφάνιση λόγω της υπερπαραγωγής των κερατινοκυττάρων.

Η ψωρίαση, η οποία, επίσης, συνεπάγεται την υπερπαραγωγή κερατινοκυττάρων, έχει ισχυρή γενετική συσχέτιση. Περίπου το ένα τρίτο των πάσχοντων αναφέρουν ότι έχουν οικογενειακό ιστορικό. Θεωρείται ότι πολλά γονίδια αλληλεπιδρούν για να καθορίσουν την εμφάνιση της ψωρίασης με τρόπους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Γύρω στους τριάντα έξι διαφορετικούς τόπους που αντιστοιχούν στην ευαισθησία στην ψωρίαση έχουν ανακαλυφθεί στα χρωμοσώματα. Τα γονίδια που βρίσκονται μέσα σε αυτούς τους τόπους εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση και μερικά εμπλέκονται σε άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, καθώς και στην ψωρίαση.

Χρόνιες παθήσεις του δέρματος και ανοσολογική αντίδραση

Τόσο το έκζεμα όσο και η ψωρίαση σχετίζονται με μια άτυπη ανοσοαπόκριση. Η ψωρίαση θεωρείται αυτοάνοση ως προς τη φύση της, καθώς, δεν εμφανίζεται εξαιτίας κάποιου εξωτερικού αλλεργιογόνου, αλλά λόγω μιας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που την προκαλεί να προσβάλει πρώην υγιή ιστό. Το έκζεμα είναι μια γενικευμένη απάντηση στην παρουσία εξωτερικών αλλεργιογόνων και δεν είναι αυτοάνοση ασθένεια – αν και είναι συχνά παρούσα σε άτομα που πάσχουν από άλλες αυτοάνοσες ασθένειες και ορισμένες άλλες μορφές δερματίτιδας που έχουν αυτοάνοση συνιστώσα.

Συγκεκριμένα, το έκζεμα και η ψωρίαση είναι καταστάσεις που προκαλούνται από άτυπη φλεγμονώδη αντίδραση. Η φλεγμονώδης αντίδραση είναι ένα θεμελιώδες τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος: κατά την αρχική έκθεση σε παθογόνο αυξάνονται τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων (ιδιαίτερα των κοκκιοκυττάρων) μέσω της κυκλοφορίας του αίματος στους επηρεαζόμενους ιστούς. Αυτά τα υγρά στη συνέχεια συσσωρεύονται προκαλώντας το χαρακτηριστικό οίδημα. Η αύξηση της ροής του αίματος στην πληγείσα περιοχή προκαλεί ερυθρότητα και αίσθηση θερμότητας και εμφανίζεται κνησμός και πόνος λόγω της απελευθέρωσης ενώσεων που διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις ατοπική νευροδερματίτιδα).

Έλαιο κάνναβης και δερματικές παθήσεις

Όπως παντού στο σώμα, έτσι και στο δέρμα υπάρχουν κανναβοϋποδοχείς και παράγονται και ενδοκανναβινοειδή. Η ευεργετική επίδραση των ενδοκανναβινοειδών είναι δεδομένη, από τη δράση της ανανταμίδης, που αναστέλεi τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας.

Τα φυτοκανναβινοειδή χρησιμοποιούνται με τη μορφή αλοιφών, για δερματικές διαταραχές.

Η ψωρίαση είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια που χαρακτηρίζεται μερικά από υπερπολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας. Τα κανναβινοειδή αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων στον άνθρωπο με έναν μηχανισμό ανεξάρτητο αο από τους υποδοχείς CB1 & CB2 κι έχουν θεραπευτική αξία στην ψωρίαση. 

Τα φυτοκανναβινοειδή Δ9-Τετραϋδροκανναβινόλη, Κανναβιδιόλη, Κανναβινόλη και Κανναβιγερόλη αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων με αποτέλεσμα που εξαρτάται από τη δόση. Το έλαιο κάνναβης από σπόρους και ολόκληρο το φυτό θεραπεύει την ψωρίαση και άλλες δερματικές διαταραχές.

Οι περισσότερες δερματικές διαταραχές συνοδεύονται από κνησμό και φαγούρα που είναι βασανιστική και κάνει τους πάσχοντες να ξύνουν το δέρμα τους μέχρι να ματώσει, δεν αντιμετωπίζεται εύκολα και είναι αποτέλεσμα νευρικών δραστηριοτήτων. Ο κνησμός και η φαγούρα είναι δευτερεύον σύμπτωμα και σε μη δερματικές παθήσεις, όπως παθήσεις των νεφρών και του ήπατος.

Σε ατοπική δερματίτιδα με ανυπόφορο κνησμό και πλάκες φλεγμένοντος δέρματος ή ατοπική νευροδερματίτιδα τα αντιβιοτικά, η κορτιζόνη, τα ηρεμιστικά, τα καταπραϋντικά και τα συμβατικά φάρμακα, οι κρέμες και οι αλοιφές δεν βοηθούν καθόλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμη και μόνο το κάπνισμα μαριχουάνας εξαφανίζει τη φαγούρα σε λίγες ημέρες, οι ερυθρές περιοχές μαραίνονται και αντικαθίστανται από φυσιολογικό δέρμα. Η μαριχουάνα είναι το μόνο φάρμακο που εμποδίζει τις δερματικές πληγές και τον κνησμό.

Η εφαρμογή διαφόρων  ελαίων και μαλακτικών, όπως βαζελίνη, κερί μέλισσας, αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της ψωρίασης και της δερματίτιδας. Καθώς, αυτές οι συνθήκες χαρακτηρίζονται από υπερβολικά ξηρό δέρμα, τα προϊόντα που μπορούν να ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ εμποδίζουν τους περαιτέρω ερεθισμούς, είναι θεμελιώδους σημασίας για τη θεραπεία τους. Στο έκζεμα και την ψωρίαση, το ξηρό δέρμα συμβαίνει λόγω της υπερβολικής απώλειας νερού, καθώς, η επίμονη φλεγμονή θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του δέρματος να δρα ως φραγμός και να ρυθμίζει τη διάχυση και την εξάτμιση.

Πέρα από την άμεση παροχή υγρασίας, οι ενώσεις που περιέχονται σε κάποια από αυτά τα προϊόντα είναι το κλειδί για τον έλεγχο της ανισορροπίας που αποτελεί τη βάση της κατάστασης. Το έλαιο κάνναβης και μερικά άλλα φυσικά έλαια, έχουν υψηλή συγκέντρωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFAs) που μειώνουν τον κνησμό και τη φλεγμονή καλύτερα από τους ενυδατικούς παράγοντες που είναι χαμηλοί σε PUFAs. Συγκεκριμένα, το λινελαϊκό οξύ θεωρείται ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον, αν και εξετάζονται και άλλα PUFAs. Τα PUFAs τυπικά ενσωματώνονται στη διατροφή και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το διαιτητικό έλαιο σπόρων κάνναβης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα στην επιδερμίδα με ένα προφίλ λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο «φυσιολογικό» δέρμα.

Έχει διαπιστωθεί σχετικά καλά ότι το έκζεμα και η ψωρίαση ανταποκρίνονται καλά στις πλούσιες σε PUFA θεραπείες. Ωστόσο, τα PUFA είναι εξαιρετικά διαδεδομένα και μπορούν να ληφθούν από πολλές πηγές (αν και το έλαιο κάνναβης είναι πλούσια πηγή, με γενικά ευνοϊκή αναλογία). Από την άλλη πλευρά, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται σχεδόν αποκλειστικά στην κάνναβη και έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι έχουν σημαντική επίδραση στις χρόνιες παθήσεις του δέρματος. Τα κανναβινοειδή είναι γνωστά ότι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής και φαίνεται ότι αυτό είναι το κλειδί για την ικανότητά τους να θεραπεύουν το έκζεμα και την ψωρίαση.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γαστρεντερική οδός (η οποία, όπως και το δέρμα, είναι ένα από τα κύρια φυσικά εμπόδια του ανοσοποιητικού συστήματος) έχει άφθονες θέσεις υποδοχέων κανναβινοειδών. Το δέρμα έχει, επίσης, ένα δικό του ενδοκανναβινοειδές σύστημα, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής διαφόρων ορμονών και πρωτεϊνών (συμπεριλαμβανομένης της κυτοκίνης, η οποία εμπλέκεται επίσης στην ανοσοαπόκριση), καθώς και διάφορες κυτταρικές διεργασίες, όπως ο πολλαπλασιασμός, η διαφοροποίηση και η απόπτωση (κυτταρικός θάνατος). Έτσι, η ανισορροπία αυτού του συστήματος μπορεί, επίσης, να είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση χρόνιων δερματικών καταστάσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, και η ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών με κανναβινοειδή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο αυτών.

Οι THC, CBD, CBN, CBG και ανανταμίδη δείχνουν κάποια επίπεδα αποτελεσματικότητας στην αναστολή της παραγωγής κερατινοκυττάρων στην επιδερμίδα. καθώς η υπερπαραγωγή των κερατινοκυττάρων εμπλέκεται στην ψωρίαση. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών έχουν βρεθεί ακόμα και στις μικρότερες νευρικές ίνες που ελέγχουν τους θύλακες των τριχών. Τα κερατινοκύτταρα έχουν, επίσης, δειχθεί ότι δεσμεύουν και μεταβολίζουν το ανανδαμίδιο, το πιο παραγωγικό ενδοκανναβινοειδές.

Ακόμη και το άτμισμα ελαττώνει την ερυθρότητα, τη φλεγμονή και τη φαγούρα. 

Σε χολοστατικό ίκτερο η θεραπεία του κνησμού γίνεται με 5 mg Τετραϋδροκανναβινόλης.

Επίσης, η κρέμα που βασίζεται στα ενδοκανναβινοειδή μειώνει τον ουραιμικό κνησμό και την ξήρανση του δέρματος σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση.

Η κάνναβη μειώνει τον κνησμό, βελτιώνει τη διάθεση  για εργασία, διευκολύνει τον ύπνο και απαλλάσσει από την κατάθλιψη.

Το έλαιο κάνναβης περιέχει τα υπέροχα απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζονται τα σώματά μας, καθώς και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιταμίνες.

Γιατί τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα

Στο σώμα μας, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην κατασκευή και επισκευή κυτταρικών μεμβρανών και παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, της πήξης του αίματος και της ανοσολογικής λειτουργίας.

Δύο συνηθισμένοι τύποι βασικών λιπαρών οξέων είναι το λινολεϊκό οξύ (Ωμέγα 6) και το άλφα λινολενικό οξύ (Ωμέγα 3) και το έλαιο κάνναβης περιέχει αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα σε μια βέλτιστη αναλογία για το σώμα μας. Εκτός αυτού, το έλαιο κάνναβης περιέχει, επίσης, γάμμα-λινολεϊκό οξύ (Σούπερ ωμέγα 6).

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με την ψωρίαση. Η φλεγμονή προκαλεί φαγούρα, πόνο και άλλα προβλήματα για το δέρμα και τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα στη θεραπεία της ψωρίασης. Το γαμμα-λινολενικό οξύ είναι, επίσης, γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και έτσι βοηθά, επίσης, στη διαχείριση της ψωρίασης.

Μην χρησιμοποιείτε χημικά φάρμακα για τη θεραπεία της ψωρίασης!!!

Προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης για τις δερματικές παθήσεις

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που περιέχουν έλαιο κάνναβης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε την ψωρίαση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε τρόφιμα, να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας, ή να χρησιμοποιήσετε σαπούνι ή σαμπουάν με έλαιο κάνναβης. Μπορείτε να επιλέξετε και να δοκιμάσετε όλες τις μεθόδους.

Το έλαιο κάνναβης είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες.

Απλά χτυπήστε λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι με έλαιο κάνναβης, προσθέστε λίγο αλάτι και έχετε μία θαυμάσια, φαρμακευτική σάλτσα σαλάτας. Άλλοι τρόποι να χρησιμοποιείτε το έλαιο κάνναβης είναι να βάζετε μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο κατ ‘ευθείαν στο πρωινό σας ή να το προσθέτετε στο δείπνο σας. Δεν πρέπει να τηγανίζετε με έλαιο κάνναβης, γιατί χάνει την ποιότητα και τη γεύση του αν θερμαίνεται. Πάντα να αποθηκεύετε το έλαιο κάνναβης στο ψυγείο και να το χρησιμοποιείτε μέσα σε έξι μήνες.

Μορφές κανναβιδιόλης:

CBD βάμματα που μπορείτε να προσθέσετε σε ένα ποτό ή απλά να ληφθούν κάτω από τη γλώσσα. 

H CBD μπορεί να ληφθεί με σταγόνες κάτω από τη γλώσσα, καλύτερα με βιολογικό ελαιόλαδο.

Οι κάψουλες CBD μπορούν να ληφθούν, όπως οποιοδήποτε διαιτητικό συμπλήρωμα και γενικά  δίνονται σε μεγαλύτερες δόσεις από τα βάμματα.

Οι CBD εξατμιστές θερμαίνουν τη CBD  σε ατμό και είναι γρήγοροι σε δράση.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα από κάνναβη, όπως λοσιόν, κρέμες και αλοιφές. Το προφίλ των απαραίτητων λιπαρών οξέων της κάνναβης είναι πολύ κοντά στα λιπίδια του δέρματός μας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να διεισδύσει στο δέρμα σας και να λιπαίνει την επιφάνεια μεταξύ των κυττάρων, χωρίς να φράζει τους πόρους σας. Επιπλέον, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Πολλοί πάσχοντες από ψωρίαση έχουν αναφέρει ότι ή CBD θεραπεύει τον κνησμό, τη φλεγμονή και τις πλάκες. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης κάνναβης για το δέρμα σας είναι ότι παρέχει φυσική ήπια προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πολλά σαπούνια και αφρόλουτρα σώματος στεγνώνουν το δέρμα σας, οπότε τα προϊόντα ελαίου κάνναβης είναι πολύ ωφέλιμα για τους πάσχοντες από ψωρίαση. Εάν έχετε ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής σας, συνιστάται ένα σαμπουάν κάνναβης. Το σαμπουάν κάνναβης ενυδατώνει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας, διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και ενισχύει τα μαλλιά σας.

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, πατώντας εδώ, για να παραγγείλετε την βιολογική φυτική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Να χρησιμοποιείτε κρέμες κάνναβης

Θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας με ιατρική κάνναβη

Οι κρέμες με κάνναβη έχουν πολλά οφέλη για το δέρμα σας

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και κάνναβη

Πνευμονική ίνωση και ιατρική κάνναβη

Πώς θεραπεύει η νηστεία

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προάγει την υγεία

Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

Αποκαταστήστε την οξεοβασική ισορροπία στο σώμα σας για καλή υγεία

Ψυχεδελικά φάρμακα χαρισμένα από τη φύση

To παρατεταμένο χρόνιο στρες προκαλεί καρκίνο

Η κάνναβη είναι το καλύτερο παυσίπονο

Αν διαγνωσθείτε με καρκίνο ανακτήσετε την υγεία σας με τη φαρμακευτική κάνναβη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη

Νικήστε τον καρκίνο με το νου

Η κάνναβη μειώνει τη χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Λιποσωμιακή κάνναβη

Γιατί οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν κάνναβη

Συντονιστείτε με την συχνότητα της κάνναβης

Η κάνναβη είναι καλύτερη από τα αντικαταθλιπτικά

Κεταμίνη για την κατάθλιψη

Μήπως έχετε συχνά ψευδαισθήσεις;

Κράτομ

Οι κρέμες με κάνναβη έχουν πολλά οφέλη για το δέρμα σας

Η κάνναβη φάρμακο για το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή

Ένα πρωτόκολλο με κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου

Ανορεξία και καχεξία στον καρκίνο

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Λάδι κάνναβης και καρκίνος

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών

Ποιοι πρέπει να πίνουν φρέσκο χυμό μαριχουάνας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Η κανναβιδιόλη βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου

Μυστικά για την καλύτερη θεραπεία στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Θεραπεία του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως με φυσικά μέσα

Θεραπεύστε τον καρκίνο σας με φυσικά μέσα

Η κάνναβη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

Κάνναβη και Κανναβινοειδή

Το πιο υγιεινό γάλα για εσάς

Το χασίς φάρμακο για τον καρκίνο μαστού

Θεραπεία με ψυχοτρόπα φάρμακα

Η κάνναβη είναι πολύτιμο φυτό

Λιποσωμιακή κάνναβη

Η κάνναβη προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Γιατί οι καρκινοπαθείς πρέπει να παίρνουν κάνναβη

Συντονιστείτε με την συχνότητα της κάνναβης

Η κάνναβη είναι καλύτερη από τα αντικαταθλιπτικά

Διατροφικές συμβουλές για όσους παίρνουν κάνναβη για τη θεραπεία του καρκίνου τους

Η κάνναβη θεραπεύει τον πονοκέφαλο

Ποιοι πρέπει να πίνουν φρέσκο χυμό μαριχουάνας

Η κανναβιδιόλη βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Το τέλος των αυτοάνοσων νοσημάτων

Φαμπριδίνη στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Κάνναβη και Κανναβινοειδή

Θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Δυσκοιλιότητα

Νέα φάρμακα για τις αυτοάνοσες παθήσεις

Υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας;

Μήπως έχετε αλλεργίες από τροφές;

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Συμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα εξανθήματα του δέρματος

Μείγμα βοτάνων EMEDI BIO για την ψωρίαση

Ετρετινάτη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Δίαιτα για την ψωρίαση

Ψωρίαση

Βιταμίνες για την ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Κουρκουμίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψωρίαση – Emedi

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Χρήσιμες πληροφορίες για το έλαιο ηρανθέμων

Οι καλύτερες βιταμίνες για το έκζεμα

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Τα βότανα για το έκζεμα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τριφύλλι

Υγεία του δέρματος

Οι καλύτερες βιταμίνες για τη δερματίτιδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τσουκνίδα

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Φτιάξτε μόνοι σας επουλωτική αλοιφή

Θεραπευτικό ρόφημα με λεβάντα

Να πίνετε πολύ νερό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κάνναβη

Λάδι μασάζ με χαμομήλι

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαϊντανό

Αρσενικό

Φτιάξτε μόνοι σας σαπούνια από λάδι καρύδας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοκυπάρισσο

Τι είναι το δυσιδρωσικό έκζεμα

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Η δυσανεξία στις τροφές

Διατροφή για τις φλεγμονές

Τι να κάνετε αν υποφέρετε από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Μήπως έχετε δερματίτιδα εξ επαφής στα χέρια;

Χρήσιμες συνταγές για το έκζεμα

Σιταρόχορτο

Τα βότανα για το έκζεμα

Αγωγή με υδροθεραπεία 

Ιατρικές συνταγές με αλόη

Η λεβάντα

Οι δερματοπάθειες των μεγάλων πόλεων

Τι φταίει για την φαγούρα

Που κάνει καλό το λάδι καρύδας

Γάλα γαϊδούρας

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Χρόνια δερματίτιδα

Κανέλα

Ακροδερματίτιδα εντεροπαθητική

Τι φταίει για την φαγούρα

Πώς τα ακατάλληλα ρούχα και αξεσουάρ μπορούν να σας αρρωστήσουν

Η σμηγματόρροια

Ατοπικό έκζεμα – Emedi

www.emedi.gr

Η καλύτερη πιστοποιημένη κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, πατώντας εδώ, για να παραγγείλετε την βιολογική φυτική κάνναβη για να έχετε την υγεία σας

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ