Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Η ασταξανθίνη ανήκει στα καροτενοειδή και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό

Η ασταξανθίνη είναι μια κοκκινωπή χρωστική ουσία, που ανήκει στα καροτενοειδή, μαζί με τη λοτεϊνη, τη ζεαξανθίνη, τη β-καροτίνη και το λυκοπένιο. 

Η ασταξανθίνη δεν μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο ανθρώπινο σώμα.

Η ασταξανθίνη χρωματίζει τα θαλασσινά, όπως τις γαρίδες, τον αστακό, τις καραβίδες, τα καβούρια, το σολωμό, την πέστροφα κ.ά. Η ασταξανθίνη παράγεται από τα μικροάλγη Heamatococcus pluvialis. Τα αποξηραμένα άλγη αυτά περιέχουν σε ένα κιλό 30 γραμμάρια ασταξανθίνης. Τα μικροάλγη τα τρώνε τα θαλάσσια ζώα.

Η ασταξανθίνη λαμβάνεται από τα κόκκινα θαλασσινά και από άλγη.

H Astaxanthin είναι το εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τον ωκεανό

Η ασταξανθίνη είναι ο βασιλιάς των καροτενοειδών και είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο τύπο μικροφυκών, καθώς και σε ορισμένα θαλασσινά

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της ασταξανθίνης είναι ότι είναι 550 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε και 6.000 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη C.

Η τακτική λήψη ασταξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σας σύστημα και αυτό φαίνεται από τη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, γεγονός που αποτελεί ένδειξη μείωσης της φλεγμονής.

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας, προστατεύοντας το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι μόρια που παρεμποδίζουν τη λειτουργία των οργάνων σας και προκαλούν βλάβες. Πολλοί άνθρωποι κάνουν ό, τι μπορούν για να αυξήσουν την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και Ε, καθώς και των φλαβονοειδών από τα φυτά. 

 

Η καλύτερη ασταξανθίνη προέρχεται από τα μικροφύκη

Η άλγη Haematococcus pluvialis είναι ο τύπος άλγης που παράγει το αντιοξειδωτικό μόλις σταματήσει η παροχή ύδατος και μπει σε κατάσταση επιβίωσης για να προστατευθεί από το ηλιακό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία. 

Ιδιότητες της ασταξανθίνης

Η ασταξανθίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό σε λιπώδες και υδάτινο περιβάλλον, όπως η βιταμίνη Ε και η β καροτίνη.

Η ασταξανθίνη είναι υπεύθυνη για την ανακύκλωση άλλων αντιοξειδωτικών, όπως της βιταμίνης C και Ε, της λουτεϊνης, της γλουταθειόνης και της β καροτίνης. 

Σαν αντιοξειδωτικό η ασταξανθίνη προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη τους ιστούς του σώματος.

Προστατεύει τα λιπίδια από την υπεροξείδωση, όπως την LDL κι έτσι δεν σχηματίζονται αθηρωματικές πλάκες στα κύτταρα, στις μεμβράνες τοων μιτοχονδρίων και των μεμβρανών και στα αγγεία. 

Η ασταξανθίνη δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, γιατί αυξάνει τα κύτταρα που παράγουν τα αντισώματα με διέγερση των Τ κυττάρων και Τ βοηθητικών κυττάρων.

Είναι ευεργετική σε εκφυλιστικές παθήσεις του νευρικού συστήματος (Άνοια, Alzheimer, Σκλύρηνση κατά πλάκας, Νόσος Πάρκινσον κ.ά)

Εκτός, από τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος προστατεύει τα κύτταρα και τις μεμβράνες από το οξειδωτικό στρες.

Μειώνει τις βλάβες του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA, τα ηλιακά εγκαύματα, τις φλεγμονές, τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.

Η ασταξανθίνη έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση σε πολλούς τύπους καρκίνου.

Η ασταξανθίνη είναι χρήσιμη για την καρδιαγγειακή υγεία, γιατί μειώνει τα επίπεδα της LDL και την οξείδωσή της.

Δρα στο μονοξείδιο του αζώτος και μειώνει την αρτηριακή πίεση αλλά και τους μυς.

Προστατεύει τα μάτις από εκφυλιστικές αλλοιώσεις

Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή στην άσκηση.

Είναι φάρμακαο για τη διόγκωση του προστάτη, γιατί αναστέλλει το ένζυμο 5-α-ρεδουκτάση από το οποίο συντίθεται η διθδροτεστοστερόνη από την τεστοστερόνη.

Ενισχύει την κινητικότητα του σπέρματος και βοηθά στην ανδρική υπογονιμότητα.

Τα οφέλη της ασταξανθίνης στην υγεία

Έχει Καλό Αντιοξειδωτικό Προφίλ

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της ασταξανθίνης είναι ότι είναι 550 φορές ισχυρότερη από τη βιταμίνη Ε και 6.000 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη C. Επιπλέον, είναι 10 φορές πιο αποτελεσματική από τη ζεαξανθίνη, τη λουτεΐνη, την κανθαξανθίνη και τη βήτα-καροτίνη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας. Η ασταξανθίνη θεραπεύει τα πεπτικά έλκη.

Προστατεύει την ακοή.

Η ασταξανθίνη μπορεί να ωφελήσει την ακοή σας αυξάνοντας τα επίπεδα νευροτροφίνης-3 (ΝΤ3), που είναι μια πρωτεΐνη που παίζει ρόλο στην επικοινωνία μεταξύ των αυτιών και του εγκεφάλου. Η ασταξανθίνη βοηθάει στην αντιστροφή της απώλειας της ακοής.

Θεραπεύει το Διαβήτη

Η ασταξανθίνη μπορεί να ωφελήσει τους διαβητικούς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στα παγκρεατικά  κύτταρα που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και βελτιώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στον ορό.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η τακτική λήψη ασταξανθίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μειώνει την παρουσία της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο σώμα τους που αποτελεί ένδειξη φλεγμονής. Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Η ασταξανθίνη δρα μειώνοντας τη μεταλλαξιογένεση και την καρκινογένεση εμποδίζοντας την οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα. Επιπλέον, αποκαθιστά την επικοινωνία κυττάρου προς κύτταρο για να βοηθήσει στη μείωση του πολλαπλασιασμού του όγκου.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλεται συνεχώς από τις ελεύθερες ρίζες και η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει ανοσορυθμιστικά, με την παραγωγή αντισωμάτων και με τη μειωμένη χυμική ανοσοαπόκριση.

Βελτιώνει την υγεία των ματιών

Η ασταξανθίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών από:

• Καταρράκτη

• Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

•Γλαύκωμα

• Φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών

•Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα

Η ασταξανθίνη βοηθά στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Βελτιώνει τη γνωστική και ψυχοκινητική λειτουργία.

Η δόση της ασταξανθίνης εξαρτάται από τις ανάγκες σας

Ξεκινήσετε με 4 χιλιοστόγραμμα. Ωστόσο, εάν είστε αθλητής ή πάσχετε από χρόνια φλεγμονή, μπορείτε να αυξήσετε τη δόση σε 8 χιλιοστόγραμμα. Θυμηθείτε να τρώτε τρόφιμα πλούσια σε υγιή λίπη, όπως έλαιο καρύδας ή αυγά βιολογικά για να αυξήσετε την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα του αντιοξειδωτικού.

Η ασταξανθίνη είναι ασφαλής ακόμη και σε δόσεις που φτάνουν τα 500 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με ασταξανθίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε συμπληρώματα διατροφής με ασταξανθίνη

 

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Καροτιναιμία

Η πιο υγιεινή σοκολάτα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ