Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ

Το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β

Το PABA-Para-aminobenzoic acid ή βιταμίνη x ή βιταμίνη Η είναι παράγοντας κατά του γκριζαρίσματος των μαλλιών.

Είναι και παράγοντας ανάπτυξης για βακτηρίδια που ανακόπτεται από τις σουλφοναμίδες.

Θεωρείται ότι είναι τμήμα της δομής του φυλλικού οξέος που χρησιμοποιούν τα βακτηρίδια του εντέρου για να συνθέσουν φυλλικό οξύ.

Οι πλουσιότερες πηγές του PABA από τις τροφές είναι τα αυγά, τα μαλάκια, η μαγιά μπύρας 100 χλγρ ανά κιλό, η μαγιά αρτοπoιού 6 χλγρ ανά κιλό και οι σπόροι σιταριού. Το PABA δεν θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Συνήθως, υπάρχει σε συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες Β, επειδή είναι συστατικό του φυλλικού οξέος ή βιταμίνης Β-9. Το PABA βρίσκεται  στο συκώτι του βοείου κρέατος και σε άλλα κρέατα, στα αυγά, στο γάλα, στα μανιτάρια, στο σπανάκι, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στη μελάσα.

Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση πρωτεϊνών στο σώμα και την παραγωγή των ερυθροκυττάρων.

Βοηθάει στη χρησιμοποίηση του παντοθενικού οξέος.

Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.

Η έλλειψή του προκαλεί αναιμία και πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μαζί με σουλφοναμίδια.

Το PABA σε δοσολογία 30 χλγρ θεραπεύει τους ιλίγγους.

Επίσης, χρησιμοποιείται σαν αντηλιακό σε κρέμα και για τη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Χρησιμοποιείται σε πεπτικές διαταραχές, σε νευρικότητα και σε κατάθλιψη. 

Το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ, επίσης γνωστό ως 4-αμινοβενζοϊκό οξύ και PABA, είναι μια φυσική ουσία που συχνά περιλαμβάνεται στα αντιηλιακά προϊόντα και σε άλλα είδη φροντίδας του δέρματος.

Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, η PABA φυσικά αναστέλλει τις ακτίνες από το υπεριώδες φως. Έτσι προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και προστατεύει το δέρμα από άλλες επιβλαβείς επιδράσεις του ήλιου, όπως τον αποχρωματισμό του δέρματος και τον καρκίνο του δέρματος.

Επίσης, χρησιμοποιείται στη θεραπεία ασθενειών του δέρματος και του συνδετικού ιστού, την ανδρική υπογονιμότητα και τη νόσο του Peyronie, όπου το πέος κάμπτεται λόγω της συσσώρευσης ινώδους πλάκας. Οι άνδρες με νόσο του Peyronie πρέπει να παίρνουν 3 γραμμάρια PABA τέσσερις φορές την ημέρα για επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Το συμπλήρωμα δεν μειώνει την υπάρχουσα ινώδη πλάκα. 

Η λεύκη αντιμετωπίζεται με PABA Para-Aminobenzoic Acid 50 χλγρ με ένεση δύο φορές την ημέρα συν 100 χλγρ, δύο φορές την ημέρα, από το στόμα. Η κατάσταση βελτιώνεται μετά από 6-8 μήνες. Μπορεί να δοθούν επιπρόσθετα παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρος και μαγγάνιο, ώστε να διεγερθεί η παραγωγή μελανίνης.

Από του στόματος PABA 300 έως 400 χιλιοστόγραμμα, μέχρι 1.000 χιλιοστογραμμάρια είναι αρκετά για τις άλλες περιπτώσεις. Μπορείτε να λάβετε μικρές ποσότητες PABA, όπως  25 χιλιοστογραμμάρια, λαμβάνοντας πολυβιταμίνες ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Σε δόση 400 mg ανά ημέρα μπορεί να συμβεί απώλεια της όρεξης, δερματικό εξάνθημα και κνησμός. Ηπατική τοξικότητα συμβαίνει σε δοσολογία 12 γραμμάρια ημερησίως, η οποία είναι αναστρέψιμη μετά τη διακοπή του. Ακόμη σε τέτοιες υψηλές δόσεις μπορεί να προκληθούν ναυτία και έμετοι.

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε προϊόντα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν σύμπλεγμα βιταμινών Β;

Κάνετε ηλιοθεραπεία άφοβα

Φυσικά αντηλιακά EMEDI BIO

Για υγιή μαλλιά, όμορφο δέρμα και δυνατά νύχια

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη λεύκη

Βιταμίνες για τα γκρίζα μαλλιά – Emedi

Ποια ουσία πρέπει να περιέχουν τα αντηλιακά – Emedi

Νόσος Peyronie – Emedi

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ