Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

Η άσκηση είναι φάρμακο για τον εθισμό

Η άσκηση θεραπεύει τον εθισμό μεταβάλλοντας το σύστημα ντοπαμίνης του εγκεφάλου

Buffalo Research Institute

Για όσους έχουν εξαρτήσεις έχει εντοπιστεί ένας βασικός μηχανισμός, για το πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και ακόμη και στις στρατηγικές πρόληψης, για τον εθισμό.

Πέντε λεπτά βιαστικού περπατήματος μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα απόσυρσης που προκαλούνται από τη διακοπή καπνίσματος. Η άσκηση διεγείρει την έκκριση ντοπαμίνης, που είναι μια ορμόνη που αυξάνει τη διάθεση κι έτσι μειώνεται η επιθυμία για νικοτίνη.

Η άσκηση, αλλά  και άλλες ουσίες και συμπεριφορές που προκαλούν εθισμό αυξάνουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η σταθερή παροχή ντοπαμίνης έχει και άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση της μνήμης, η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η αντίσταση στην παρορμητική συμπεριφορά, η απώλεια βάρους και ακόμη και η αποφυγή της νόσου του Parkinson.

Επίσης, η αερόβια άσκηση που είναι μια άσκηση που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την κυκλοφορία του οξυγόνου μέσω του αίματος, συνδέεται με τη μείωση πολλών αρνητικών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η αρθρίτιδα. Συνδέεται, επίσης με πολλά οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Ακόμη, η αερόβια άσκηση είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της έναρξης, της αύξησης χρήσης και της υποτροπής της χρήσης ουσιών, όπως το αλκοόλ, η νικοτίνη, τα διεγερτικά και τα οπιοειδή.

Η ντοπαμίνη είναι βασικός νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με διαταραχές από τη χρήση ουσιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανταμοιβή, τα κίνητρα και τη μάθηση.

Αυξάνοντας την ντοπαμίνη στο σύστημά παραμένετε συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί.

Η άσκηση μπορεί να ομαλοποιήσει τη σηματοδότηση της ντοπαμίνης που έχει αλλάξει από τη χρόνια χρήση ναρκωτικών και άλλων ουσιών.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την άσκηση

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν εξαρτήσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον εθισμό και τις εξαρτήσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Η άσκηση γυμνάζει τον εγκέφαλο

Πότε πρέπει να κάνουν άσκηση οι καρκινοπαθείς

Η άσκηση ως φάρμακο για πολλές ασθένειες

Εσείς πόσο δραστήριοι είστε;

Μήπως είστε βυθισμένοι;

Εσείς βαριέστε στο γυμναστήριο;

Συμβουλές για την διατροφή και την άσκηση

Δεν μπορείτε να ασκηθείτε;

Ντοπαμίνη – Emedi

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας – Emedi

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ