Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

Διατηρήστε και αναπτύξτε αξιομνημόνευτη μνήμη

 Η μνήμη μας έχει σκαμπανεβάσματα…

Τη μια θυμόμαστε τα πάντα και την άλλη δεν θυμόμαστε ούτε τι φάγαμε το μεσημέρι.

Καθώς, ο άνθρωπος μεγαλώνει αντιμετωπίζει τα πρώτα συμπτώματα άνοιας. Πολλές φορές, αυτά αποδίδονται στο στρες, στην κούραση και στη νευρική υπερφόρτωση…

Μήπως, όμως οι στιγμές λησμοσύνης είναι η αρχή της νόσου Αλτζχάιμερ;

Τα γονίδια είναι βασικός παράγοντας ελέγχου του πεπρωμένου του νευρικού συστήματος.

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων PET, η οποία καταγράφει εικόνες του εγκεφάλου, όσο αυτός λειτουργεί και δίνει αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη πρώιμων σταδίων του Αλτσχάιμερ. Με το PET ελέγχεται αν ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο την ενέργεια και αυτό οφείλεται σε ασθένεια των μιτοχονδρίων και είναι γενετικά προκαθορισμένο. 

Το ευχάριστο είναι πως αυτά τα γονίδια ελέγχονται και ο νους μπορεί να παραμείνει δυνατός και ο εγκέφαλος να λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό και η μνήμη να παραμένει δυνατή. 

Κατά 50% η νόσος Alzheimer είναι κληρονομική, άρα ο τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει ή ακόμη και να αντιστρέψει την άνοια.

Ο εγκέφαλος έχει βάρος 1, 5 κιλό κι ελέγχει τα πάντα, από τα συναισθήματα ως τη λήψη αποφάσεων.

Ο εγκέφαλος χάνει το 10% περίπου του βάρους του από την ηλικία των είκοσι ως την ηλικία των ενενήντα ετών. Καθημερινά ο άνθρωπος χάνει σαράντα χιλιάδες νεύρα και μέχρι την ηλικία των 65 ετών έχει χάσει το 1/10 των εγκεφαλικών του κυττάρων. Ο ρυθμός απώλειας είναι μεγαλύτερος στη μετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της επίλυσης προβλημάτων, για την ικανότητα αφηρημένης σκέψης και για την ικανότητα ταυτόχρονης διεξαγωγής πολλών εργασιών.

Τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου ή οι νευρώνες, διαρκώς, στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα. Η ενέργεια διακλαδίζεται μετά προς κάθε κατεύθυνση. Τα  μηνύματα διαβιβάζονται από τον ένα νευρώνα στον επόμενο σε όλο το νευρικό δίκτυο. Οι νευρώνες επικοινωνούν μεταξύ τους κατά την αποστολή και παραλαβή των νευρικών διεργασιών και ο εγκέφαλος προχωράει στην αρχειοθέτηση των αναμνήσεων.

Αν κάτι σταματήσει αυτές τις νευρικές συνδέσεις, τότε μικρά ή μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου σταματούν πλήρως να τροφοδοτούνται και σταματάει η μνήμη.

Τι μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στο νευρικό δίκτυο;

Οξείας μορφής και άμεσα αίτια: Διάσειση από εγκεφαλικό τραύμα.

Χρόνια κι έμεσα: Γενετική δυσλειτουργία

Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσετε κατά πόσο ένα μέλος της οικογένειάς σας έχει σοβαρό πρόβλημα μνήμης

Ρωτήστε τον τι έφαγε για βραδινό, ρωτήστε τον τι έκανε τελευταία ή βάλτε τον να θυμηθεί τρία αντικείμενα και πέντε λεπτά αργότερα, ρωτήστε τον ποια είναι αυτά. Αν δυσκολευτεί σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, κάτι συμβαίνει με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του και αυτό είναι σημείο σοβαρής γνωσιακής δυσλειτουργίας.

Η απώλεια μνήμης ξεκινάει από την ηλικία των δεκαέξι ετών και είναι συχνή γύρω στα σαράντα. Επίσης, υπάρχει επιβράδυνση ανάμεσα στις εντολές του εγκεφάλου και του σώματος.

Ειδικά, οι άνδρες όταν μεγαλώνουν χάνουν την ικανότητα να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα κι έχουν απώλειες σε λεκτικό επίπεδο, ενώ οι γυναίκες, συχνά, χάνουν την ικανότητα να επεξεργάζονται τις πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα. Οι γυναίκες, επίσης, χάνουν στην αναγνώριση του χώρου.

Στην απώλεια μνήμης υπάρχει πρόβλημα με τις αισθητηριακές πληροφορίες που είναι η ικανότητα να καθορίζεται ποιες πληροφορίες είναι σημαντικές, υπάρχει πρόβλημα με την απώλεια της βραχυπρόθεσμης μνήμης και τέλος υπάρχει πρόβλημα με την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Τι είναι στ΄ αλήθεια η μνήμη;

Μνήμη είναι η διαδικασία εκμάθησης πληροφοριών και αποθήκευσής τους και στη συνέχεια η κατοχή της ικανότητας ανακλήσεώς τους, όποτε απαιτείται για να λυθούν προβλήματα.

Η μάθηση ξεκινά με τις συνδέσεις στον εγκέφαλο και οι νευρώνες πυροδοτούν μηνύματα ο ένας προς τον άλλο. Η ικανότητα επεξεργασίας των πληροφοριών καθορίζεται από τις διασταυρώσεις ανάμεσα στους νευρώνες, δηλαδή από τις συνάψεις. Η ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους ενισχύεται ή αποδυναμώνεται ανάλογα με τη χρήση. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται οι συνάψεις, τόσο πιο ισχυρές γίνονται και τόσο περισσότερο πολλαπλασιάζονται. Η άσκηση των συνάψεων δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς.

Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 που παρατηρείται στους παχύσαρκους, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ λόγω αύξησης της φλεγμονής και της γήρανσης των αρτηριών και λόγω του ότι οι υπερβολικές ποσότητες της ορμόνης ινσουλίνης στον εγκέφαλο διεγείρουν τη συσσώρευση β- αμυλοειδούς.

brain food 3

Ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος έχει 100 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και κάθε κύτταρο λαμβάνει εκατό μυνήματα το δευτερόλεπτο. Οι νευρώνες είναι τα κύτταρα που αναμεταδίδουν τις πληροφορίες και τις μεταφέρουν.

Ο ιππόκαμπος είναι κρυμμένος βαθιά μέσα στον εγκέφαλο κι έχει τον βασικό έλεγχο της μνήμης. Επίσης, με τη μνήμη σχετίζεται ο προμετωπιαίος φλοιός που ελέγχει την εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου και η παρεγκεφαλίδα ελέγχει την ισορροπία. Ο ιππόκαμπος επεξεργάζεται τις πληροφορίες πρωτού αυτές αποθηκευτούν και λειτουργεί καλύτερα όταν το υλικό είναι ενδιαφέρον συναισθηματικά ή όταν υπάρχει εγρήγορση. Οι αναμνήσεις που έχουν σχέση με την αίσθηση κάποιας ουσίας εντοπίζονται στη νήσο του εγκεφάλου ή νήσο του Reil.

Ο καφές, για παράδειγμα, που προκαλεί εγρήγορση βοηθάει στη μνήμη και αποθηκεύονται οι πληροφορίες στην τράπεζα της μακροπρόθεσμης μνήμης. Τα βήτα αμυλοειδή που είναι θραύσματα πρωτεϊνών που εναποτίθενται στον εγκέφαλο και στον ιππόκαμπο προκαλούν Alzheimer και η μνήμη αρχίζει να αδυνατεί. Τα γονίδια ελέγχουν την ποσότητα του βήτα αμυλοειδούς. Αλλά μπορεί να γίνει παρέμβαση και να μεταβληθεί η ποσότητα του β αμυλοειδούς, που είναι κολλοειδής ουσία, με μεταβολή του τρόπου με τον οποίο εκφράζεται το γονίδιο της απολιπρωτεϊνης Ε (Apo E). Η Apo E αφαιρεί το βήτα αμυλοειδές από τις συνάψεις. Οι πρωτεϊνες Apo E δεσμεύουν τη χοληστερόλη και καθαρίζουν το βήτα αμυλοειδές και υπάρχει, έτσι, καλή σύνδεση μεταξύ των νευρώνων. Βέβαια, υπάρχει και η απολιπρωτεϊνη Ε4 που παρεμποδίζει τον καθαρισμό του βήτα αμυλοειδούς και το εναποθέτει περισσότερο.. Όσο υψηλότερα επίπεδα απολιπρωτεϊνης Ε4 υπάρχουν, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η κουρκουμίνη μειώνει την έκφραση του γονιδίου της απολπρωτεϊνης Ε4 και μειώνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Το ίδιο κάνει και η άσκηση.

Το αίμα

Η έλλειψη υγιούς ροής αίματος προς τον εγκέφαλο είναι υπεύθυνη για τις διαταραχές της μνήμης. Οι περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται μακρύτερα από τις περιοχές τροφοδότησης με αίμα είναι πιο ευαίσθητες στα μικροεγκεφαλικά επεισόδια. Όταν το αίμα και οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν να φθάσουν στον εγκέφαλο, αυτός συρικνώνεται και χάνονται  οι αναμνήσεις. 

Οι νευροδιαβιβαστές

Τα νερικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους με τη βοήθεια νευροδιαβιβαστών, που είναι χημικές ουσίες που διακομίζουν πληροφορίες από νευρώνα σε νευρώνα διατρέχοντας τις συνάψεις που τους ενώνουν. Ο συχνότερος νευροδιαβιβαστής είναι η ακετυλοχολίνη. Όταν πέφτουν τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, ιδίως στον ιππόκαμπο, εξασθενούν οι γνωστικές μας λειτουργίες. Η αύξηση της ακετυλοχολίνης δρα θεραπευτικά στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο παραγόμενος στον εγκέφαλο νευροτροφικος παράγοντας (BDNF) ειδικά στη βρεφική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη των νεύρων και βοηθάει στη μάθηση όσο κάποιος μεγαλώνει και η φλεγμονή και το στρες μειώνουν τα επίπεδά του. Για να αυξήσετε τα επίπεδα του BDFN να κατανώλενετε κουρκουμίνη, να κάνετε άσκηση και να καταναλώνετε κορεσμένα λίπη και τρυπτοφάνη από τη γαλοπούλα και το σπανάκι.

brain food 4

Πώς θα καταλάβετε ότι τα χάνετε;

Τα πρώτα σημεία Αλτσχάιμερ:

Κάνετε την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά

Επαναλαμβάνετε την ίδια ιστορία ξανά και ξανά

Ξεχνάτε να κάνετε κάτι εύκολο για εσάς και δεν θυμάστε πώς να το κάνετε

Χάνεστε σε οικείους χώρους και ξεχνάτε που έχετε βάλει κάποια χρήσιμα αντικείμενα

Τοποθετείτε τα πράγματα σε λάθος θέσεις

Δεν κάνετε μπάνιο

Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις και τις αναθέτετε σε άλλους

Συμπληρώματα διατροφής που βοηθάνε στην υγεία του εγκεφάλου

-Aκετυλοσαλικυλικό οξύ: Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μειώνει το κολλώδες βήτα αμυλοειδές και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

-Νικοτίνη και καφεϊνη: Η νικοτίνη σε αυτοκόλλητο επίθεμα, αλλά και η καφεϊνη έχουν ευεργετική επίδραση στη μνήμη. Πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα προστατεύουν από την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών, στις νόσους του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Η καφεϊνη βοηθάει και στην αφομοίωση γνώσεων  και στην αποδοτική αποθήκευσή τους στην τράπεζα της μνήμης και αυξάνει τις πιθανότητες να ανακαλεστούν αυτές, σωστά.

-Βιταμίνη Ε: Όσοι καταναλώνουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης Ε έχουν 43% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ. Τη βιταμίνη Ε μπορείτε να την παίρνετε τρώγοντας 100 γραμμάρια ξηρούς καρπούς την ημέρα. Αν δεν τρώτε ξηρούς καρπούς πρέπει να λαμβάνετε 400 μονάδες βιταμίνη Ε μαζί με βιταμίνη C 1000 mg. Αν παίρνετε στατίνες πρέπει να τις κόψετε, γιατί προκαλούν Αλτσχάιμερ.

-Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για να λειτουργούν αποδοτικά οι νευροδιαβιβαστές. Επίσης, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης και  μειώνονται στο μισό οι πιθανότητες για να πάθει κάποιος Αλτσχάιμερ. Η ομοκυστεϊνη είναι ένα αμινοξύ που συνδέεται με εγκεφαλικά, καρδιοπάθειες και με το Αλτσχάιμερ. Απαιτούνται οπωσδήποτε 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, 800 μικρογραμμάρια Β12 και 40 mg B6 καθημερινά.

Α-Λιποϊκό οξύ και Acetyl-L-καρνιτίνη: Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων και μειώνει τη φθορά του μιτοχονδριακού DNA, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών.

-Δενδρολίβανο, τριαντάφυλλο και μέντα: Η αρωματοθεραπεία με αυτά τα αρώματα ενισχύει την ανάκληση της μνήμης, όταν εκτεθείτε αργότερα στη μυρωδιά τους.

-Τζίνγκο Μπιλόμπα: Βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, αραιώνει το αίμα και διατηρεί υγιή τα αιμοφόρα αγγεία. Θέλει προσοχή για όσους έχουν διαταραχές πήξεως του αίματος και για όσους πρόκειται να χειρουργηθούν. Σε δόση 120 mg την ημέρα είναι ασφαλές.

Υπερζίνη Α: Το κινέζικο αυτό βότανο αυξάνει τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης μπλοκάροντας μια χημική ουσία που την απενεργοποιεί. Αν έχετε γνωσιακή εξασθένηση να παίρνετε 200 mg υπερζίνη Α δύο φορές την ημέρα.

-Βινποσετίνη: Είναι ουσία που προέρχεται από την αγριολίτσα (Vinca minor) και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες και ρίχνει και την αρτηριακή πίεση.

Φωσφατιδυλοσερίνη: Το 70% των κυτταρικών μεμβρανών είναι φτιαγμένο από αυτή την ουσία και όσο αυξάνεται η ηλικία τα επίπεδά της ελαττώνονται και οι μεμβράνες των κυττάρων γίνονται εύθρυπτες. 200 mg ημερησίως δυναμώνουν τις κυτταρικές μεμβράνες και τα φωσφολιπίδια που καλύπτουν τα νεύρα και προστατεύουν τους νευρώνες που μεταφέρουν τις πληροφορίες από μπλοκαρίσματα.

Συνένζυμο Q 10: Είναι ευεργετικό, και προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον, που είναι μια νευρολογική πάθηση που μπορεί να προκληθεί από τραύμα, ιούς ή γενετικούς παράγοντες. Ακόμη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην πρόληψη βλαβών από φλεγμονή στον εγκέφαλο. Για τα νευρολογικά νοσήματα απαιτούνται 400 mg την ημέρα τουλάχιστον. 

-Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια επιβραδύνουν τη γνωστική ύφεση, διατηρούν καθαρές τις αρτηρίες και βελτιώνουν τη λειτουργία των νευροδιαβιοβαστών.

Ρεσβερατρόλη: Η ρεσβερατρόλη παιρνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και επιβραδύνει τη συσώρρευση βήτα αμυλοειδούς στους νευρώνες.

Κουρκουμίνη: Κουρκούμη για να μειώσετε τα επίπεδα Apo E4 που εμποδίζουν τον καθαρισμό του β αμυλοειδούς από τους νευρώνες.

brain food 5

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας:

-Μάθετε να διδάσκετε ότι γνωρίζετε καλά: Η διδασκαλία διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος συγκρατεί καλά τις πληροφορίες όταν πρέπει να τις εξηγήσει σε κάποιον άλλον. 

-Να μαθαίνετε, συνεχώς, καινούρια πράγματα: Η μόρφωση προστατεύει από την άνοια και το Altzheimer. Όσο διατηρείτε τον εγκέφαλό σας ενεργό κι απασχολημένο, με νέα μαθήματα, με νέα παιχνίδια, με νέα χόμπι και νέες δραστηριότητες τον εξασκείτε. Η εκτέλεση δύσκολων εργασιών ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις που είναι σημαντικές για τη διατήρηση της μνήμης. Λύστε, ακόμη και σταυρόλεξα, παίξτε σκράμπλ, σκάκι ή μάθετε μια ξένη γλώσσα για να ασκείτε, συνεχώς, το μυαλό σας.

-Να μάθετε να σκέφτεστε: Η σκέψη είναι αυτόματη διαδικασία, όπως η αναπνοή. Αν μάθετε να σκέφτεστε τη διαδικασία της σκέψης, δηλαδή να επεξεργάζεστε τις σκέψεις σας αποκτάτε συνειδητότητα κι ενισχύονται οι νευρικές συνδέσεις.

Ελεγξτε τα γονίδιά σας: Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων που σχετίζονται με τη μνήμη ελέγξτε την πρωτεϊνη Apo E4, για δείτε αν καθαρίζετε το βήτα-αμυλοειδές από τους νευρώνες σας. Η παχυσαρκία και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν την έκφραση του γονιδίου, ενώ η φυσική άσκηση μειώνει την ποσότητα Apo E4 στο αίμα.

-Μάθετε να ζείτε όλες τις στιγμές της ζωής σας: Να μάθετε να σκέφτεστε αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή. Όταν σας διεγείρει το στρες κονταίνουν τα τελομερή των χρωμοσωμάτων σας και δημιουργούνται προβλήματα στη μνήμη. Το στρες επιφέρει συρρίκνωση του προμετωπιαίου φλοιού και ανικανότητα συγκέντρωσης. Αν ζείτε την κάθε στιγμή η ανταμοιβή θα είναι όχι μόνο για το μυαλό σας, αλλά και για τους γύρω σας.

Να τρώτε τροφές για τον εγκέφαλο: Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα ψάρια επιβραδύνουν τη γνωστική ύφεση, διατηρούν καθαρές τις αρτηρίες και βελτιώνουν τη λειτουργία των νευροδιαβιοβαστών. 2 γραμμάρια ωμέγα 3 βιολογικού ιχθυελαίου καθημερινά ή από τα φύκια ή από τα καρύδια, ειδικά σε μορφή DHA δίνουν καλά αποτελέσματα στον εγκέφαλο.

brain food 7

Κάντε άσκηση τσι γκονγκ. Το τσι γκονγκ είναι πολεμική τέχνη σε αργή κίνηση και καθαρίζει το νου και ωφελεί στην ανακούφιση του πόνου.

Να τρώτε πολλά λαχανικά: Τα πολλά βιολογικά λαχανικά μειώνουν την εξασθένιση της σκέψης κατά 35% σε 6 χρόνια.

-Να καταναλώνετε συγκεκριμένες ουσίες στη διατροφή σας: 

Καροτινοειδή και φλαβονοειδή που υπάρχουν σε χρωματιστά λαχανικά και φρούτα.

Λυκοπένιο και κουερσετίνη που υπάρχουν στις ντομάτες, στο ροζ γκρέιπφρουτ, στο καρπούζι, στα σταυρανθή λαχανικά, στα κόκκινα μήλα, στα κρεμμύδια, στα βατόμουρα και στα βακκίνια.

Ρεσβερατρόλη από το κόκκινο κρασί ή από συμπλήρωμα.

Φλαβονοειδή από σοκολάτα με καθαρό κακάο.

Κουρκούμη ή χρυσόρριζα, κάρυ και μουστάρδα για να μειώσετε τα επίπεδα Apo E4.

-Να διατηρείτε τις αρτηρίες σας ανοιχτές και την αρτηριακή σας πίεση φυσιολογική για να μην πάθετε Αλτσχάιμερ: Αν έχετε διαστολική πίεση πάνω από 9, τότε αυξάνεται πέντε φορές ο κίνδυνος για άνοια. Η αθηροσκλήρωση και η αρτηριοσκλήρωση στενεύουν τις αρτηρίες και μειώνεται η ποσότητα αίματος και θρεπτικών συστατικών που φθάνουν στον εγκέφαλο και αυξάνεται η πιθανότητα εγκεφαλικού.

Τα φυτοιστρογόνα καθυστερούν την εξέλιξη Αλτσχάιμερ, γιατί ρυθμίζουν τις ορμόνες. 

-Να κάνετε άσκηση: Η έντονη άσκηση συντηρεί τη νευρογνωστική λειτουργία, μειώνει τα επίπεδα του γονιδίου Apo E4 και βοηθάει και στην απομάκρυνση του βήτα αμυλοειδούς από τους νευρώνες. Η φυσική άσκηση επιμηκύνει τα τελομερή. Ακόμη και τριάντα λεπτά γρήγορο περπάτημα καθημερινά αυξάνει το μήκος των τελομερών και καίει 3.500 θερμίδες την εβδομάδα.

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση: Οι τοξίνες του περιβάλλοντος, όπως ο υδράργυρος, επηρεάζουν σημαντικά το μυαλό και τη μνήμη. Ακόμη και τα φάρμακα, όπως οι στατίνες και η διφαινυδραμίνη συνδέονται με την απώλεια μνήμης.

Να έχετε χιούμορ: Το γέλιο βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη. Η αίσθηση του χιούμορ, άλλωστε, είναι ένδειξη ευφυϊας.

Τέλος, καταγράψτε τα πράγματα που έχετε να κάνετε με σχήματα και διακλαδώσεις: Έτσι, λειτουργεί ο εγκέφαλός σας με συσχετίσεις και ασκείται.

brain food 6

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Πώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια

Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer

Ειδική θεραπεία για την άνοια

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Gingko biloba

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Ακετυλοχολίνη

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Πρόληψη άνοιας με την άσκηση

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Θεραπεία με τανγκό

Πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου

Η συντροφικότητα στην τρίτη ηλικία είναι πολύτιμη

Τσάι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Νόσος Alzheimer

Πώς οφελεί την υγεία η μουσική;

Που ωφελεί το κόκκινο κρασί

Μέθοδος για να παραμείνει κάποιος σε εγρήγορση

Φάρμακα και ηλικιωμένοι

Τηλεϊατρική

Ειδική θεραπεία για την άνοια

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

Ηλεκτρικοί παλμοί για τη βελτίωση των μαθησιακών δυσκολιών

Που κάνει καλό το λάδι καρύδας

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια

Παπούτσια με GPS

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Οδηγίες για να τα βγάζετε πέρα με τους ηλικιωμένους

Σεξ για ηλικιωμένους

Εσείς ξέρετε να γερνάτε;

Η θεραπευτική δύναμη του χορού

To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους

Τα αυγά είναι καλή τροφή για τα παιδιά

Βότανα που βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια – Emedi

Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ – Emedi

Πρόληψη Alzheimer

Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε

Υδροκεφαλία σε ενήλικες

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Θέλετε να ανακτήσετε τις αναμνήσεις σας;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Πρωτόγαλα

Ψηφιακή αμνησία έχουμε πια όλοι

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας

Μουσικοθεραπεία

Χρήσιμες πληροφορίες για τις εγκεφαλικές διαταραχές

Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Μήπως ξεχνάτε εύκολα;

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη γήρανση

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Τα πεπτίδια για την απώλεια μνήμης

Αν ζείτε κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια κινδυνεύετε

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Τροφή για το μυαλό

Τα δύσκολα επαγγέλματα κάνουν πρόληψη άνοιας

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Πώς τα αντιυπερτασικά προστατεύουν από την άνοια

Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα

Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο

Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Παπούτσια με GPS

Gingko biloba

Καρνοσίνη

Νόσος Huntington

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια

Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας

Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία

Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια

Νόσος Alzheimer

Nόσος Prion

Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ

Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;

www.emedi.gr

 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ