Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς να σταματήσετε το ροχαλητό

Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό

Μέτρα που λειτουργούν για να σταματήσετε να ροχαλίζετε

Το ροχαλητό είναι μία φυσική κατάσταση που λόγω της χαλαρότητας ο λαιμός μετακινείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όμως, μπορεί να είναι σοβαρή κατάσταση, γιατί διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί  αϋπνία και ευερεθιστότητα τόσο σε αυτόν που ροχαλίζει όσο και σε εκείνον που ξυπνάει λόγω του ροχαλητού.

Το ροχαλητό είναι, επίσης, ένδειξη της άπνοιας του ύπνου. Η υπνική άπνοια, συνήθως, προκαλείται από απόφραξη της αναπνοής, η οποία ξυπνάει τον ασθενή, οπότε το άτομο αρχίζει να αναπνέει ξανά. Το φυσιολογικό ροχαλητό, συνήθως, δεν επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου όσο η υπνική άπνοια. Εάν υποφέρετε από υπερβολική κόπωση, υπνηλία και εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να πάσχετε από υπνική άπνοια.

Το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία.

Είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε ακριβώς πώς και γιατί ροχαλίζετε εάν θέλετε να σταματήσετε το ροχαλητό.

Υπάρχουν λύσεις για να βοηθήσετε στην εξάλειψη του ροχαλητού έτσι ώστε να παίρνετε την απαραίτητη ανάπαυση αντί να είστε πάντα κουρασμένος.

Πώς να σταματήσετε φυσικά το ροχαλητό

Το ροχαλητό οφείλεται στην έλλειψη ελεύθερου κινούμενου αέρα μέσω της μύτης και του λαιμού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν συμβεί αυτό, οι δονήσεις γύρω από τους ιστούς προκαλούν τον ενοχλητικό ήχο του ροχαλητού.

Οι άνθρωποι που ροχαλίζουν συχνά έχουν πιθανώς περισσότερο  ιστό στο λαιμό και στη μύτη και χοντρή επιγλωτίδα και προκαλείται μεγαλύτερη δόνηση. Όχι μόνο ο παχύς ιστός, αλλά και η θέση της γλώσσας σας μπορεί, επίσης, να σας εμποδίζει την ομαλή αναπνοή. Το ροχαλητό συμβαίνει, επίσης, όταν οι μύες του λαιμού χαλαρώσουν. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η γλώσσα πέφτει προς τα πίσω προς το λαιμό και τα τοιχώματα του λαιμού μπορεί να δονηθούν, πράγμα που προκαλεί τους ήχους ροχαλητού.

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω ροχαλητού, μπορεί να αποκτήσετε κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αύξηση του βάρους, κατάθλιψη, εγκεφαλική βλάβη, ορμονικά προβλήματα, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαβήτη και επιτάχυνση της γήρανσης.

snoring 2

Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό φυσικά

-Να κοιμάστε στο πλάι

Η χρήση ενός μαξιλαριού σώματος μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διατήρηση της θέσης. Η θέση αυτή μπορεί να εμποδίσει τους χαλαρούς μυς του λαιμού να μπλοκάρουν τις διόδους αναπνοής. Αν έχετε ένα κρεβάτι με έλεγχο κλίσης, μπορείτε να ρυθμίσετε το κρεβάτι σε γωνιακή θέση, η οποία μπορεί να ανοίξει τις ρινικές διαδρομές των αεραγωγών. 

-Χρησιμοποιήστε αιθέριο έλαιο μέντας 

Εάν το ροχαλητό σας συμβαίνει λόγω ρινικής ή πνευμονικής συμφόρησης, το έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσει τη συμφόρηση και να σταματήσει το ροχαλητό. Μπορείτε, ακόμη, να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων που περιέχει μέντα.

-Να παίρντε υδραστίδα ή Goldenseal

Η υδραστίτδα είναι ένα καλό συμπλήρωμα που βοηθάει στην ανακούφιση της συμφόρησης στο στήθος και τις ρινικές διόδους και συνήθως, το βρίσκετε σε μορφή σκόνης, υγρού ή κάψουλας. Μπορείτε, ακόμη, να φτιάξετε ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων που περιέχει υδραστίδα. 

-Να παίρνετε δυόσμο 

Η πέψη παίζει μεγάλο ρόλο στις συνήθειες ύπνου και μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Ο δυόσμος είναι εκπληκτικό βότανο που μπορεί να θεραπεύσουν το ροχαλητό από τα πεπτικά προβλήματα, ιδίως λόγω δυσπεψίας. Ο δυόσμος μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το γαστρικό οξύ που παλινδρομεί και να μειώσετε τις πιθανότητες ροχαλητού, ενώ κοιμάστε. Ο δυόσμος ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τα συμπτώματα παλινδρόμησης που συμβάλουν στο ροχαλητό. 

-Να παίρνετε τριγωνέλλα ελληνική

Η τριγωνέλλα η ελληνική ή Fenugreek έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά την άπνοια ύπνου και βελτιώνει τα πεπτικά προβλήματα που οδηγούν στο ροχαλητό.

-Να παίρνετε βιταμίνη C

Τα ιγμόρια μπορούν να εμποδίσουν τους αεραγωγούς, κάνοντας το άνοιγμα του στόματος και την επιγλωτίδα που κρέμεται πάνω από το λαιμό, να δονούνται και να δημιουργούν το ενοχλητικό ροχαλητό όλη τη νύχτα. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ροχαλητού, διότι γνωρίζουμε ότι βοηθά στην προώθηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, που μπορεί να καθαρίσει τα ιγμόρεια. Η παπάγια, ο ανανάς που περιέχει, επίσης, βρωμελίνη, το μπρόκολο και οι κόκκινες πιπεριές, είναι μερικές από τις καλύτερες τροφές που περιέχουν βιταμίνη C.

-Να παίρνετε ευκάλυπτο

Εφαρμόσετε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε μια συσκευή εισπνοής ατμού ή σε διαχυτή και η αναπνοή από το στόμα ή τη μύτη θα καθαρίσει τους κόλπους. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ με ατμό τοποθετώντας το κεφάλι σας πάνω από αυτό, με καθαρό ζεστό νερό και να το καλύψετε με μια πετσέτα ώστε να μπορείτε να εισπνεύσετε τον ατμό. Προσθέστε πέντε σταγόνες ευκαλύπτου και πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας στο μπολ. Μην ξεχνάτε ότι ο ατμός είναι ζεστός και μπορεί να σας κάψει, οπότε προσέξτε. Κάνετε αυτό ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο για να καθαρίσετε τους αεραγωγούς σας και να μειώσετε τη φλεγμονή στα ρινικά σας περάσματα και να μειωθεί το ροχαλητό.

-Πάρτε στοματική συσκευή για το ροχαλητό

Υπάρχει οδοντιατρική συσκευή που μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε το άνοιγμα των αεραγωγών έτσι ώστε η γλώσσα σας να έχει αρκετό χώρο και να μην εμποδίζει, όταν κοιμάστε. Οι συσκευές που φοριούνται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι μια αποτελεσματική επιλογή θεραπείας και μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη του ροχαλητού εντελώς. Μια στοματική συσκευή υποστηρίζει τη σιαγόνα σε μία εμπρόσθια θέση και βοηθάει στη διατήρηση ενός ανοιχτού άνω αεραγωγού. 

 -Χάστε βάρος

Εάν έχετε επιπλέον βάρος σώματος, ειδικά γύρω από το λαιμό, μπορεί να τον στενεύει και αυτό δημιουργεί υψηλότερη συχνότητα στο ροχαλητό. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια του λαιμού, σε υπέρβαρους τόσο πιο έντονο είναι το ροχαλητό. Η μείωση του βάρους σας μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερο ύπνο, εκτός από τα άλλα οφέλη για την υγεία και είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το ροχαλητό.

Πάρτε έναν υγραντήρα

Ο ξηρός αέρας μπορεί να συμβάλλει στο πρόβλημα του ροχαλητού, επειδή ο ξηρός αέρας στεγνώνει το λαιμό και τις ρινικές μεμβράνες δημιουργώντας συμφόρηση. Η συμφόρηση μπορεί να περιορίσει το φυσικό μοτίβο αναπνοής και να προκαλέσει δόνηση των ιστών. Ένας υγραντήρας μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του ξηρού αέρα, επιτρέποντας τελικά την πιο φυσική αναπνοή. Μπορείτε να προσθέσετε ακόμη και τα απαραίτητα έλαια στον υγραντήρα (μέντα, ευκάλυπτο, υδραστίδα, τριγωνέλλα, δυόσμο κ.ά).

-Περιορίστε ή αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ χαλαρώνει τους περισσότερους ανθρώπους και επειδή το ροχαλητό συμβαίνει όταν ο λαιμός και η γλώσσα είναι χαλαροί, το αλκοόλ μπορεί να προσθέσει στο πρόβλημα λόγω της εξαιρετικά χαλαρής κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει. Αυτό κάνει το ροχαλητό σας χειρότερο. Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ ή αποφύγετε να πίνετε πριν τον ύπνο.

-Κάντε ασκήσεις του λαιμού και της γλώσσας

Ένας δυνατότερος λαιμός και μια δυνατότερη γλώσσα μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της υπερβολικής χαλάρωσης της περιοχής του λαιμού. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε την άνω και την κάτω γνάθο απαλά μαζί. Ανοίξτε το στόμα σας, εστιάζοντας στο να πιέζετε τους γομφίους να απομακρυνθούν, αλλά όχι στο σημείο της υπερβολικής έκτασης. Επαναλάβετε αυτό 10-15 φορές και θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το πίσω μέρος του στόματός σας ανοίγει. 

-Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα μεγάλα γεύματα αργά τη νύχτα

Το να καταναλώνετε γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να κάνει το ροχαλητό σας πολύ χειρότερο, επειδή αφήνει ένα στρώμα βλέννας στο στόμα και το λαιμό. Αυτός ο βλεννογόνος προσθέτει στο μπλοκάρισμα των αεραγωγών.  Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα λίγο πριν τον ύπνο. Όταν το στομάχι σας είναι γεμάτο,  το διάφραγμα επηρεάζει το ρυθμό της αναπνοής.

snoring 4

Πώς ροχαλίζετε;

-Ροχαλητό με το στόμα κλειστό

Εάν το στόμα σας παραμείνει κλειστό ενώ ροχαρίζετε, μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα με τη γλώσσα και τις ρινικές διόδους.

-Ροχαλητό με το στόμα ανοικτό

Αν το στόμα σας είναι ανοικτό, όταν ροχαλίζετε, αυτό είναι ένδειξη ότι οι ιστοί στο λαιμό σας προκαλούν το ροχαλητό. Όταν ο λαιμός σας είναι μερικώς κλειστός, προσπαθείτε να πάρετε περισσότερο αέρα, ο οποίος δημιουργεί τους ήχους.

-Ροχαλητό όταν κοιμάστε ανάσκελα

Ο ύπνος ανάσκελα σας αναγκάζει να αναπνέετε από το στόμα. Αυτό μπορεί να κάνει το ροχαλητό σας χειρότερο.

-Ροχαλίζετε πάντα

Αν ροχαλίζετε σε οποιαδήποτε θέση μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, όπως η άπνοια ύπνου. Εάν το ροχαλητό σας είναι αρκετά δυνατό για να κρατήσει τον σύντροφό σας ξύπνιο, Ή ξυπνάτε τον εαυτό σας, και δεν φαίνεται τίποτε να μπορεί να σας βοηθάει ή ροχαλίζετε  σε οποιαδήποτε θέση στον ύπνο, πρέπει να κάνετε τεστ ύπνου για υπνική άπνοια.

snoring 6

Ασθένειες που προκαλούν ροχαλητό

-Παχυσαρκία

Αν είστε παχύσαρκοι αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα του ροχαλητού. Η υπερκατανάλωση τροφής και / ή η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους γύρω από το λαιμό. Αυτό το επιπλέον λίπος μπορεί να προκαλέσει πιο στενό αερισμό και να επηρεάσει την κανονική αναπνοή δημιουργώντας μια απόφραξη στο στοματοφάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση, το ροχαλητό μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο. Η συγκεκριμένη αιτία είναι ιδιαίτερα υψηλότερη στους άνδρες από τις γυναίκες, επειδή οι άνδρες τείνουν να βάζουν βάρος στο λαιμό τους περισσότερο από τις γυναίκες. Όταν κοιμάστε ανάσκελα, ο λιπώδης ιστός ασκεί πίεση στον αεραγωγό, εμποδίζοντάς τον. Αν κοιμάστε στο πλάι αυτό μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει. Η άσκηση, η απώλεια βάρους και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι το μόνο που χρειάζεται για να τερματίσετε το ροχαλητό σας, και αυτό θα σας χαρίσει καλύτερη γενική υγεία, επίσης. Το ροχαλητό και το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσουν και τα παιδιά. Το ροχαλητό και η άπνοια ύπνου είναι σημαντικά υψηλότερα στα παχύσαρκα παιδιά. 

Εμμηνόπαυση

Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, ο μυϊκός τους τόνος μειώνεται και παίρνουν βάρος. Σην ηλικία των 70 περίπου ετών, είναι εξίσου πιθανό οι γυναίκες να ροχαλίζουν, όπως οι άνδρες της ίδιας ηλικίας. 

-Γήρανση

Καθώς φτάνετε στη μέση ηλικία, τυπικά 45-65, ο λαιμός σας γίνεται στενότερος και ο μυϊκός τόνος στο λαιμό σας μειώνεται. Φυσικά, η αύξηση της ηλικίας είναι μέρος της ζωής, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κάνετε για να εξαλείψετε το ροχαλητό, όπως θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και να κοιμάστε καλά.

-Το ανδρικό φύλο και η κληρονομικότητα

Οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες. Επειδή οι άνδρες έχουν στενότερους αεραγωγούς από τις γυναίκες και διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, το ροχαλητό είναι συχνά και κληρονομικό.

-Ρινικά προβλήματα και προβλήματα των ιγμορίων

Οι μπλοκαρισμένοι αεραγωγοί ή η βουλωμένη μύτη δυσχεραίνουν την εισπνοή και δημιουργούν κενό στο λαιμό, οδηγώντας σε ροχαλητό. Να διατηρείτε ένα καθαρό σπίτι, χωρίς σκόνη, και ένα υγιές σώμα για την εξάλειψη του ροχαλητού, καθώς και των ρινικών προβλημάτων και των προβλημάτων των ιγμορίων.

-Αλκοόλ, κάπνισμα και φάρμακα

Η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα, όπως τα ηρεμιστικά και η διαζεπάμη, μπορούν να αυξήσουν τη χαλάρωση των μυών, οδηγώντας σε περισσότερο ροχαλητό. Και, φυσικά, το κάπνισμα προκαλεί μεγάλα προβλήματα με την αναπνοή στους πνεύμονές μας. 

Θέση ύπνου

Η θέση του ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στο ροχαλητό και το αποφρακτικό σύνδρομο άπνοιας του ύπνου. Να χρησιμοποιείτε να μαξιλάρι διατήρησης της θέσης του κεφαλιού. Η ανάσκελη θέση μπορεί να προκαλέσει περισσότερη απόφραξη στο λαιμό, οπότε ένα ειδικό μαξιλάρι μπορεί να σταματήσει το ροχαλητό σε κάποιους. Κατά μέσο όρο το 56% των ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου έχει ροχαλητό που εξαρτάται από τη θέση του ύπνου.

Άσθμα

Στην άπνοια ύπνου υπάρχει ροχαλητό και η άπνοια του ύπνου κυριαρχεί σε εκείνους που έχουν άσθμα. Η διαλείπουσα υποξία, τα νευρικά αντανακλαστικά, η φλεγμονή και η λεπτίνη, αλλά και φάρμακα, οι ασθένειες μύτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό.

Τα καλύτερα  για να σταματήσετε το ροχαλητό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα για να σταματήσετε το ροχαλητό

snoring 7

Διαβάστε, επίσης,

Αναπνεύστε ελεύθερα

Όλα όσα απαιτούνται για να καταπολεμήσετε το άσθμα

Μάθετε να αξιολογείτε την ακτινογραφία θώρακος

Σύνδρομο Pickwick

Κυάνωση

Πνευμονική Υπέρταση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Οι καλύτερες εξετάσεις για το αναπνευστικό σας

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Πολύποδες της μύτης

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Χειρουργική της παχυσαρκίας

Μεγαλακρία

Μεταβολικό σύνδρομο

Πνευμονική Υπέρταση

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Ναρκοληψία

Α1 αντιθρυψίνη

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Νέα φάρμακα κατά της ΧΑΠ

Διατροφή για τις αναπνευστικές παθήσεις

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Μυστικά για τα παλμικά οξύμετρα

Υπέρμετρος οξυγονοθεραπεία

Διάγνωση ασθενειών από τα χέρια

Τι είναι ο συριγμός

Με κομμένη την ανάσα

Τα συνοδά νοσήματα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Συνδυασμός βρογχοδιασταλτικών στη ΧΑΠ

Οξυγονοθεραπεία

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Κακοσμία του στόματος

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ