Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕίναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων ανθυγιεινά;

Είναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων ανθυγιεινά;

Το Ε της ασφάλειας

Τα πρόσθετα τροφίμων και τα Ε είναι υγιεινά και ανθυγιεινά;

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στη φύση, που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, συντελώντας στη διατήρηση της διατροφικής τους αξίας και στην αύξηση του χρόνου ασφαλούς κατανάλωσης, χωρίς να υπάρξουν αλλοιώσεις.

Πολλά πρόσθετα τροφίμων συμβάλλουν στη βελτίωση της γεύσης και της εμφάνισης, στην ευκολία της προετοιμασίας και στην ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας τροφών.

Το σύμβολο Ε προέρχεται από το άρχικό Ε της Ευρώπης και σημαίνει Ευρωπαϊκή Κωδικοποίηση! Είναι, δηλαδή, ένας κώδικας που πιστοποιεί ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο έχει περάσει την ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA-European Food Safety Authority)., προκειμένου να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Σε όποια ετικέτα, λοιπόν, διαβάζετε Ε, να ξέρετε ότι πρόκειται για το κωδικό όνομα μιας φυσικής ή συνθετικής, απόλυτα εγκεκριμένης και συμβατής με τα τρόφιμα ουσίας.

Άλλωστε, ο φορέας που εγγυάται την ασφάλεια της χρήσης του για την υγεία μας, είναι ο αρμόδιος και υποτίθεται… ο σχολαστικότερος, αν διερευνά με πολύ προσοχή, κάθε αναφορά που δημιουργεί υποψίες, σχετικά, με την ασφάλεια των τροφίμων μας.

Χρήσιμες πληροφορίες για τα Ε

Υπάρχουν και πρόσθετα που δεν είναι ασφαλή: Η ασπαρτάμη, λόγου χάρη, η τεχνητή γλυκαντική ουσία, που δεν έχει θερμίδες, είναι καρκινογόνος και δεν πρέπει να καταναλώνεται από όσους έχουν φαινυλκετονουρία.

Τα αναψυκτικά, επίσης περιέχουν πολλά πρόσθετα συντηρητικά.

Υπάρχουν, όμως και φυσικά συντηριτικά, όπως η βιταμίνη C-Ε300

Διαβάσετε, επίσης, 

Πρόσθετα τροφίμων

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ