Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜήπως έχετε έλλειψη Μονοξειδίου του Αζώτου;

Μήπως έχετε έλλειψη Μονοξειδίου του Αζώτου;

Πώς η έλλειψη μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας

 

Το μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα αέριο βραχύβιο κι έχει περίοδο ημιζωής μικρότερη από μερικά δευτερόλεπτα. 

Το μονοξείδιο του αζώτου, διαρκεί για λίγο και είναι αναζωογονητικό.

To  μονοξείδιο του αζώτου-ΝΟ είναι ο νευροδιαβιβαστής στα νευρικά κύτταρα, που ελέγχει τη στύση.

Η φθίνουσα λειτουργία του NO με το πέρασμα των χρόνων προκαλεί στυτική δυσλειτουργία και άλλα προβλήματα που συνδέονται με τη γήρανση και τις αρτηρίες.

Το μονοξείδιο του αζώτου παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Σε πολλές ασθένειες παρατηρείται διαταραχή της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου, η οποία οδηγεί σε κυτταρικές βλάβες και δυσλειτουργία των οργάνων.

Στον εγκέφαλο το NO λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής, για την ταχεία μετάδοση μηνυμάτων και όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη συντελεί στη δημιουργία του αισθήματος ευφορίας κι έχει κατευναστική επίδραση. Το μονοξείδιο του αζώτου ενεργοποιεί μία αλυσιδωτή αντίδραση, στο εσωτερικό των κυττάρων, που επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν και να διαστέλλονται.

Όσοι πάσχουν από αθηροσκλήρωση, με απόφραξη και σκλήρυνση αρτηριών, δεν παράγουν αρκετό μονοξείδιο του αζώτου, για να διατηρούνται οι αρτηρίες ανοικτές. Η έλλειψη NO εξηγεί κάποιες από τις βλαβερές επιδράσεις που αισθάνεται κάποιος σε περιόδου υψηλού στρες και σε περιόδους που δεν κοιμάται, αρκετά καλά. Η νιτρογλυκερίνη, που είναι θεραπεία για τη στηθάγχη, αυξάνει το NO διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία κι ελαττώνοντας, έτσι, τον καρδιακό πόνο.

Τα υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου βρίσκονται στο ρινοφάρυγγα και γι΄αυτό είναι σημαντικός ο διαλογισμός και η αναπνοή από τη μύτη. Η εισπνοή από τη μύτη τροφοδοτεί με μονοξείδιο του αζώτου και διαστέλλονται οι αρτηρίες και το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα.

Αν θέλετε να μείνετε σε εγρήγορση, πρέπει να διεγείρετε την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Αν νιώθετε ατονία, σημαίνει πως δεν έχετε καλά επίπεδα ΝΟ στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου και του εγκεφαλικού στελέχους που σας κρατούν ξύπνιους. Η ναρκοληψία είναι αποτέλεσμα έλλειψης μονοξειδίου του αζώτου και κάποιος χάνει κάθε ίχνος εγρήγορσης και αποκοιμάται.

Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας μονοξειδίου του αζώτου επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος, επειδή η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για τη νεανική όψη του δέρματος.

Το ΝΟ ενισχύει τη δράση της μινοξιδίλης, η οποία επιβραδύνει την τριχόπτωση.

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση κατά την οποία κάποιος παύει να αναπνέει μέσα από τον ύπνο του και παρεμποδίζει την απορρόφηση του μονοξειδίου του αζώτου από το σώμα. Όταν κάποιος είναι υπέρβαρος, έχει την τάση να αναπνέει από το στόμα και όχι από τη μύτη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι υψηλές πηγές μονοξειδίου του αζώτου μέσα στους πνεύμονες, οπότε οι αεραγωγοί διαστέλλονται λιγότερο και τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν. Ο ασθενής αισθάνεται εξαντλημένος, κουρασμένος και στρεσαρισμένος και αναστέλλεται έτσι και η ικανότητα για πρόσληψη ΝΟ.

Τα χαμηλά επίπεδα ΝΟ εμφανίζονται μήνες ή και χρόνια πριν την κλινική διάγνωση του διαβήτη και της αθηροσκλήρωσης.

Η ρινική αναπνοή επιτρέπει την είσοδο του μονοξειδίου του αζώτου στο σύστημα, που συμβάλλει στη διαστολή των πνευμόνων και των αρτηριών, διευκολύνοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αύξηση του μονοξειδίου του αζώτου

nitrogen 2

Διαβάστε, επίσης,

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Η γήρανση είναι αναστρέψιμη

Αυξήστε την τεστοστερόνη σας με φυσικούς τρόπους

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ