Δυναμώστε τα οστά σας
Πριν διαβάσετε τα κόλπα για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας ελέγξτε την ισορροπία σας
Σταθείτε στο ένα πόδι, βάλτε τα χέρια σας ανοιχτά στο πλάι και κρατήστε την ισορροπία σας.
Κλείστε τα μάτια και σταθείτε, έτσι, όση ώρα μπορείτε.
Αν δεν ξεπεράσετε τα 15 δευτερόλεπτα, τότε υπάρχει έλλειψη ισορροπίας και υπάρχει κίνδυνος να πέσετε και μπορεί να πάθετε κάταγμα, αν είσαστε άνω των 50 ετών.
Όταν δεν κινούμαστε χάνουμε 1% απώλεια οστικής μάζας κάθε μήνα.
Με την αύξηση της ηλικίας τα κόκαλα χάνουν ένα μέρος της μάζας τους, γιατί υπάρχει ατροφία λόγω αχρησίας.
Η απώλεια των οιστρογόνων στις γυναίκες και η απώλεια τεστοστερόνης στους άνδρες, οδηγούν σε απώλεια οστικής μάζας.
Βέβαια, υπάρχει και γενετική προδιάθεση στην οστική απώλεια.
Η οστική απώλεια συνδέεται και με την απώλεια μυϊκής μάζας, λόγω αχρησίας, γιατί και οι μυς παίζουν ρόλο στη διατήρηση της δύναμης των οστών. Η επαύξηση και η διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας επιβάλλει στα οστά το είδος της πίεσης που τα ενισχύει.
Τα οστά ανακατασκευάζονται κάθε 10 χρόνια. Αν δεν τους παρέχετε θρεπτικά συστατικά, τότε το σώμα θα χαραμίσει ενέργεια για να τα διατηρήσει αυτά, αλλά και τους μυς που τα δυναμώνουν. Όσο αυξάνεται η ηλικία υπάρχει κίνδυνος πτώσης και κατάγματος, γι΄αυτό πρέπει να να προσέχετε την υγεία των οστών σας.
Οι οστεοβλάστες βοηθούν στο σχηματισμό νέου οστού και οι οστεοκλάστες απορροφούν τα γερασμένα οστά. Η μεσοκυττάρια ουσία από κολλαγόνο και ασβέστιο προσφέρει ενίσχυση.
Ο οστικός φλοιός προσφέρει σκληρότητα και ενότητα και αποτελεί το εξωτερικό μέρος του οστού και το σπογγώδες οστό στο εσωτερικό προσδίδει ελαστικότητα και συμπιεστική δύναμη στο σκελετό. Το οστικό υλικό διαθέτει μια μεσοκυττάρια ουσία από κολλαγόνο και μια μεσοκυττάρια ουσία από ασβέστιο και η δομή του οστού είναι δυναμική, γιατί το οστό έχει την ικανότητα να αναπλάθεται ανάλογα με τις ανάγκες, όπως σε επανένωση μετά από κάταγμα.
Τα οστά χρειάζονται μια σταθερή παροχή από πρωτεϊνες, βιταμίνες, ορμόνες και ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την σκλήρυνση των πρωτεϊνών κολλαγόνου για τη δόμηση των οστών. Το μειονέκτημα είναι πως η ενίσχυση σε ασβέστιο σταθεροποιεί τις πλάκες μέσα στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλείται σκλήρυνση και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και η καρδιά εργάζεται σκληρότερα. Για να μετακινηθεί το ασβέστιο από το αίμα προς τα κόκαλα, απαιτείται βιταμίνη Κ2.
Ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει μέχρι 18 εκατοστά ύψος από κατάγματα στους σπονδύλους.
Η οστεοπόρωση δεν οφείλεται μόνο σε έλλειψη ασβεστίου, αλλά και σε υπερβολική απώλεια ασβεστίου. Αν πίνετε πολλά ανθρακούχα ποτά με καφεϊνη και φωσφορικά άλατα ή λαμβάνετε πολλές πρωτεϊνες και δεν γυμνάζεστε ή έχετε έλλειψη βιταμίνης D ή αν παίρνετε στερεοειδή φάρμακα θα έχετε έλλειψη ασβεστίου. Τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων. Για να εξασφαλιστούν τα φυσιολογικά επίπεδα μειώνεται η αποβολή ασβεστίου μέσω ούρων, αυξάνεται η απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα αλλά και η επαναρρόφηση από τα οστά.
Το βόριο σε δόση 3 mg μειώνει την ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που αποβάλλεται με τα ούρα.
Η βιταμίνη Β12 βοηθά τη λειτουργία των οστεοβλαστών και γι΄αυτό όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 έχουν οστεοπόρωση.
Η ενεργή βιταμίνη D, που παράγεται όταν το δέρμα εκτίθεται στο φως του ήλιου, επιτρέπει στο ασβέστιο να φύγει από το έντερο και να εισέλθει στο αίμα. Η βιταμίνη D εργάζεται, επίσης, στα νεφρά, για να προληφθεί η απώλεια ασβεστίου. που διαφορετικά θα αποβαλλόταν. Όσο μεγαλώνει κάποιος η ικανότητα να κατασκευάζει βιταμίνη D μέσω του δέρματος μειώνεται. Επίσης, όσο κάποιος μεγαλώνει μένει σε κλειστούς χώρους και εκτίθεται λιγότερο στον ήλιο.
Η ανάπλαση των οστών
-Επαναρρόφηση
Τα κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες διαλύουν το παλιό οστό και δημιουργούν μικρές κοιλότητες.
-Ανάπλαση
Τα κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες κατασκευάζουν νέο οστό, γεμίζοντας τις κοιλότητες με ασβέστιο.
Η οστική επαναρρόφηση και ο σχηματισμός οστού συμβαίνουν ταυτόχρονα και υπάρχει ισορροπία. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία, υπάρχει απώλεια οστικής μάζας.
Η οστική ανάπλαση συμβαίνει μέσω ηλεκτρισμού, με τη μορφή χαμηλών ενεργειακών κυμάτων, που δημιουργούν πίεση στο οστό. Για το σχηματισμό οστού, χρειάζεται η φόρτιση που γίνεται με γυμναστικές ασκήσεις, με άρση βαρών και με τη δόμηση των μυών που προκαλούν πίεση στα οστά. Η γυμναστική με αντιστάσεις διεγείρει το ηλεκτρικό φορτίο και ασκεί μεγαλύτερη δύναμη στο οστό, προκαλώντας την ανάπλασή του, χτίζει τους μυς και αυξάνει την αίσθηση της ισορροπίας και δεν υπάρχει κίνδυνος πτώσης. Η άσκηση με αντιστάσεις ενεργοποιεί ένα γονίδιο που κατασκευάζει μια πρωτεϊνη που ενεργοποιεί τους οστεοβλάστες να εργαστούν για τη δόμηση των οστών, που διαφορετικά θα εξελίσσονταν σε λιποκύτταρα.
Στα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, η οστική απώλεια αυξάνεται κατά 2-4% για το δοκιδωτό οστό και 1-2% για τον οστικό φλοιό και μετά η μείωση επανέρχεται στη 1/2 εκατοστιαία μονάδα ανά έτος. Μην παίρνετε συνθετικά οιστρογόνα. Αυτά ενισχύουν τα οστά, αλλά αυξάνουν τις εξάψεις και την αϋπνία.
Η οστεοπόρωση προκαλείται από μείωση της οστικής μάζας ή της οστικής πυκνότητας. Η οστεοπενία είναι πρόδρομος της οστεοπόρωσης.
Οι παράγοντες κινδύνου είναι τα γονίδια, ο χαμηλός μεταβολισμός της βιταμίνης D, η καθυστερημένη εφηβεία (λιγότερα χρόνια διεγειρόμενης οστικής ανάπτυξης), η εμμηνόπαυση, η απώλεια οιστρογόνων, ο υπερθυρεοειδισμός, η νεφροπάθεια, η φλεγμονή, το κάπνισμα, τα φάρμακα, οι αρθρίτιδες και η έλλειψη άσκησης με αντιστάσεις που διεγείρει την ανάπλαση των οστών.
Αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης είναι οι πόνοι στη μέση, η απώλεια ύψους, οι ρήξεις των οστών της σπονδυλικής στήλης και τα κατάγματα από πτώσεις. Οι μικροσκοπικοί λίθοι μέσα στους ημικύκλιους σωλήνες κινούνται μέσα σε ένα παχύρρευστο υγρό, ανάλογα με τις κινήσεις μας. Με τον καιρό οι λίθοι παθαίνουν οστεοπόρωση και δεν κινούνται και προκαλούν ιλίγγους, απώλεια ισορροπίας και πτώσεις.
Για την πρόληψη άρα της οστεοπόρωσης απαραίτητο είναι να αναπλάθετε τα οστά, να δομείτε τους μυς και να μάθετε να πέφτετε.
Ένα συμπλήρωμα διατροφής D3 & K2 αρκεί αν η λήψη ασβεστίου και μαγνησίου είναι ικανοποιητική από τη διατροφή σας. Αν δεν λαμβάνετε τροφές που περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο επιλέξτε ένα συμπλήρωμα διατροφής που τα περιλαβάνει όλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, D3 και Κ2).
Να τρώτε αναποφλοίωτα δημητριακά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μαγνήσιο κι ασβέστιο. Να πίνετε και κάτι όξινο, όπως ένα φυσικό χυμό πορτοκαλιού που αυξάνει την απορρόφηση. Να πίνετε βιολογικό γάλα ή να τρώτε 1 γιαούρτι ή βιολογικό γάλα σόγιας, να τρώτε σγουρό λάχανο, σπανάκι και τόφου, αλλά και νάττο, τυρί κότατζ, κοτόπουλο βιολογικό και κάποια τυριά.
Αν έχετε οστεοπόρωση πρέπει να αποφεύγετε τη δίαιτα με πρωτεϊνες και ανθρακούχα ποτά. Τα οξέα απορροφούν το ασβέστιο από τα οστά.
Το πολύ αλάτι, δηλαδή το νάτριο αυξάνει, επίσης, την αποβολή του ασβεστίου.
Ακόμη, το υπερβολικό αλκοόλ, η υπερκατανάλωση καφεϊνης, το κάπνισμα και η βιταμίνη Α σε ποσότητα μεγαλύτερη από 2.500 mg, αυξάνουν την αποβολή ασβεστίου.
Το κεφίρ και το νάττο αυξάνουν τη βιταμίνη Κ2 και αποτρέπουν το θάνατο των οστεοβλαστών.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσετε τα οστά σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για να δυναμώσετε τα οστά σας
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Σύνδρομο ανεπάρκειας μαγνησίου
Ο ήλιος είναι τροφή για το σώμα
Τα προβιοτικά θεραπεύουν την οστεοπόρωση
Χρήσιμες πληροφορίες για την παραθορμόνη
Οι βιταμίνες για την οστεοπόρωση
Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper
Οι καλύτερες βιταμίνες για τα οστά
Διατροφικά σφάλματα που πρέπει να διορθώσετε
Ποιοι πρέπει να παίρνουν φαρμακευτική κάνναβη
Το ασβέστιο από μόνο του δεν μπορεί να διατηρήσει την υγεία των οστών
Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες
Ποιοι πρέπει να παίρνουν ασβέστιο
Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D
Χρήσιμες πληροφορίες για το ασβέστιο
Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα
Να αποφεύγετε το γάλα στον καφέ
Αντιμετώπιση υπερασβεστιαιμίας
Χρήσιμες πληροφορίες για τον δολομίτη
Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει γαλακτοκομικά
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εμμηνόπαυση
Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό
Πλήρες check up για οστεοπόρωση
Τα καλύτερα για την οστεοπόρωση
Γιατί πρέπει καθημερινά να παίρνετε βιταμίνη D
Πώς πρέπει να παίρνετε τα διφωσφονικά από το στόμα;
Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση
Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα
Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση
Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα
Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση
Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας
Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες
Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση
Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη
Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις