Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΚάνναβη και αϋπνία

Κάνναβη και αϋπνία

Η ιατρική μαριχουάνα για την αϋπνία

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από μια επίμονη δυσκολία κάποιος να κοιμηθεί, να παραμείνει στον ύπνο αρκετές ώρες ή να έχει ποιοτικό ύπνο. Μπορεί κάποιος να ξυπνάει νωρίτερα από ό, τι θέλει και να μην είναι σε θέση να κοιμηθεί ξανά. Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεται φυσιολογικά μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά οι ενήλικες, γενικά, χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, συχνά, κοιμούνται πολύ λιγότερο από ό, τι χρειάζονται, γεγονός που μπορεί να τους επηρεάζει, αρνητικά, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η κακή ποιότητα του ύπνου και τα συχνά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας επηρεάζουν, επίσης, τον τρόπο δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τύποι αϋπνίας

Οξεία αϋπνία: Αντιμετωπίζετε μια σύντομη περίοδο δυσκολίας στον ύπνο, που συχνά προκαλείται από ένα συμβάν, όπως τη λήψη κακών ειδήσεων, μια αγχωτική αλλαγή στη δουλειά ή ένα ταξίδι. 

Χρόνια αϋπνία: Αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο μακροπρόθεσμα. Έχετε προβλήματα να κοιμηθείτε ή παραμείνετε κοιμισμένοι, τουλάχιστον τρεις νύχτες την εβδομάδα για τρεις ή περισσότερους μήνες.

Συνδυασμένη αϋπνία: Η  αϋπνία συνδυάζεται με κατάθλιψη και άγχος. Μπορεί μια κατάσταση υγείας να προκαλεί την αϋπνία, όπως ο πόνος στην πλάτη.

Αϋπνία κατά την έναρξη ύπνου: Το πρόβλημα ύπνου είναι ότι δεν μπορείτε να ξεκινήσετε τον ύπνο σας.

Αϋπνία διατήρησης ύπνου: Τα άτομα με αυτό το είδος αϋπνίας ξυπνούν από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχουν πρόβλημα να ξανακοιμηθούν.

Τι προκαλεί την αϋπνία;

Η χρόνια αϋπνία συχνά προέρχεται από τις συνήθειες του τρόπου ζωής ή από προβλήματα υγείας.

Ορισμένες αιτίες είναι:

Άγχος: Όταν αισθάνεστε άγχος  έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε επειδή το μυαλό σας λειτουργεί υπερωριακά τη νύχτα. Αυτό μπορεί να χειροτερεύσει κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αλλαγής της ζωής ή ενός τραύματος. Η εστίαση στη μείωση του στρες μπορεί να βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματά της αϋπνίας.

Εργασιακή υπεραπασχόληση: Η δουλειά και τα προσωπικά προγράμματα μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο. Τα ταξίδια, η εργασία έως αργά το βράδυ ή οι αλλαγές, συχνά, μπορεί να διαταράξουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς που βοηθούν στον έλεγχο των κύκλων ύπνου και αφύπνισης. Όταν συμβεί αυτό,  έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε.

Συνήθειες ύπνου: Η έλλειψη ενός τακτικού χρονοδιαγράμματος για την κατάκλιση και η διαλείπουσα υπνηλία είναι παραδείγματα πράξεων που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο. Μπορεί, επίσης, να έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε εάν τρώτε αργά τη νύχτα, εάν παρακολουθείτε τηλεόραση πριν από το κρεβάτι ή είστε μπροστά από μια οθόνη πριν κοιμηθείτε.

Διαταραχές ψυχικής υγείας: Οι διαταραχές άγχους και η κατάθλιψη είναι δύο παραδείγματα διαταραχών ψυχικής υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο. Η αϋπνία μπορεί να είναι σύμπτωμα αυτών των διαταραχών.

Προβλήματα υγείας: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στον ύπνο, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, το άσθμα, ο υπερδραστήριος θυρεοειδής και ασθένεια Alzheimer. Ο έλεγχος της υποκείμενης κατάστασης  διευκολύνει την αϋπνία.

Διαταραχές ύπνου: Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η άπνοια ύπνου είναι δύο προβλήματα ύπνου που μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά κοιμάστε. Η αίσθηση που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε καλά.

Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες την αϋπνία, όπως τα φάρμακα για την κατάθλιψη, το άσθμα και την αρτηριακή πίεση. Οποιοδήποτε φάρμακο περιέχει καφεΐνη ή διεγερτικά μπορεί, επίσης, να προκαλέσει προβλήματα. 

Διεγερτικά: Πολλές ουσίες θεωρούνται διεγερτικές και δυσκολεύουν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει την καφεΐνη και τη νικοτίνη. Το αλκοόλ μπορεί να διακόψει, επίσης, τον βαθύ ύπνο, ακόμα και αν σας κάνει να μην μπορείτε να κοιμηθείτε και να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας.

Συμπτώματα και παρενέργειες της αϋπνίας

Η αϋπνία είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση – μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα ή αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τα συμπτώματα της αϋπνίας:

Δυσκολία στον ύπνο

Ξύπνημα  κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ξύπνημα νωρίτερα από την επιθυμητή ώρα

Δεν αισθάνεστε πλήρως ξεκούραστοι το πρωί

Αίσθημα κούρασης όλη την ημέρα

Πονοκέφαλοι έντασης

Διαταραχές της κοινωνικοποίησης

Έλλειψη συντονισμού ή περισσότερα λάθη από το κανονικό

Γαστρεντερικά θέματα

Ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή ανησυχία

Αλλαγές διάθεσης

Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

Δυσκολία εστίασης ή προβλήματα μνήμης

Η αϋπνία συχνά ακολουθείται από λειτουργική βλάβη ενώ κάποιος είναι ξύπνιος και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Αυτή η αύξηση της αϋπνίας συχνά προέρχεται από λιγότερο ξεκούραστο ύπνο καθώς κάποιος μεγαλώνει. Η έλλειψη δραστηριότητας καθώς κάποιος μεγαλώνει μερικές φορές επηρεάζει τον ύπνο. Η τακτική άσκηση βοηθάει στη βελτίωση του ύπνου. Καθώς κάποιος μεγαλώνει αποκτάει προβλήματα υγείας και παίρνει φάρμακα που δυσκολεύουν περισσότερο τον ύπνο. 

Ορισμένες θεραπείες για την αϋπνία:

Θεραπεία στρες ή οποιωνδήποτε άλλων συναισθηματικών ή ψυχικών διαταραχών.

Αλλαγή των συνηθειών ύπνου και αύξηση του ευνοϊκού ύπνου, αλλαγές στον τρόπο ζωής και διόρθωση των κύκλων ύπνου. Οι ασθενείς μπορεί να προσπαθήσουν να μείνουν ξύπνιοι τη νύχτα σαν ένα είδος αντίστροφης ψυχολογίας. Μπορούν, επίσης, να  κοιμούνται πολύ λίγο και να μένουν μακριά από τα κρεβάτια τους μέχρι που πραγματικά να νυστάξουν και να κοιμηθούν. Αυτή είναι μια μορφή προετοιμασίας που βοηθά το άτομο να συνδέσει το κρεβάτι με τον ύπνο. Μόλις η έλλειψη ύπνου αρχίσει να διευκολύνει τον ύπνο, μπορεί να εφαρμοστεί ένα πιο αποδεκτό πρόγραμμα ύπνου.

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο μειώνοντας το άγχος κατά την κατάκλιση. Η αϋπνία μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε ή να αισθάνεστε ανήσυχοι για τον ύπνο. Αυτά τα συναισθήματα καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο τον ύπνο. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενικό άγχος ή άγχος που διαταράσσει τον ύπνο. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες τεχνικές για να ελέγξετε την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, την ένταση των μυών και τη διάθεση, μπορεί να αισθάνεστε πιο χαλαροί και να είστε σε θέση να κοιμηθείτε ευκολότερα.

Η θεραπεία με φως μπορεί να είναι μια επιλογή αν κοιμηθείτε νωρίς το βράδυ, προκαλώντας σας να ξυπνήσετε πολύ νωρίς. Η θεραπεία με φως  βοηθά να προσαρμόσετε το χρονοδιάγραμμα του ύπνου σας, ώστε να μείνετε ξύπνιοι περισσότερο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το πέρασμα του χρόνου σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των ωρών φωτισμού ή χρησιμοποιώντας ένα φωτιστικό για τεχνητό φως.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υπνωτικά χάπια μπορεί να βοηθήσουν τον ασθενή να κοιμηθεί περισσότερο. Ενώ το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει βραχυπρόθεσμα, η συνήθης χρήση φαρμάκων για ύπνο δεν συνιστάται γενικά για περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Παραδείγματα συνταγογραφούμενων υπνωτικών χαπιών: eszopiclone, ramelteon, zaleplon και zolpidem. Έχει αποδειχθεί ότι η μακροχρόνια χρήση ορισμένων βοηθημάτων ύπνου μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Η εξάρτηση από τα βοηθήματα ύπνου προσομοιάζει πολύ με την αϋπνία, καθώς αυτοί που εξαρτώνται έχουν δυσκολία να κοιμηθούν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αυτό μπορεί να παρατείνει τα προβλήματα του ύπνου, δημιουργώντας έναν κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει. Τα υπνωτικά χάπια μπορούν, επίσης, να σας κάνουν να αισθάνεστε μαστουρωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί χρήστες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσης.

Τα συμβατικά υπνωτικά χάπια προκαλούν:

Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Ζάλη

Σύγχυση

Δυσκολία στην ούρηση

Γνωστικά προβλήματα

Συμπληρώματα διατροφής για τον ύπνο: Η μελατονίνη είναι ένα συμπλήρωμα στο οποίο μερικοί άνθρωποι βασίζονται για να κοιμηθούν καλύτερα.  Ένα άλλο συμπλήρωμα που ονομάζεται βαλεριάνα θεωρείται αποτελεσματικό.

Βελονισμός, Γιόγκα, Tai Chi και Διαλογισμός χρησιμοποιούνται, επίσης, από μερικούς για να βελτιώσουν την αϋπνία τους. Ορισμένες από αυτές τις τεχνικές χρησιμοποιούνται με άλλες επιλογές θεραπείας για να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Τείνουν να έχουν μια χαλαρωτική επίδραση στο σώμα, που μπορεί να σας διευκολύνει στον ύπνο.

Η ιατρική κάνναβη είναι η καλύτερη επιλογή για την αϋπνία από τα συνταγογραφούμενα συμβατικά φάρμακα.

Η ιατρική κάνναβη για την αϋπνία

Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ύπνου και στην αϋπνία.

Τα συμπτώματα, όπως, η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η έλλειψη συγκέντρωσης και η δυσκολία στον ύπνο είναι συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία.

Ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Γιατί η ιατρική μαριχουάνα είναι αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία;

Η ιατρική κάνναβη είναι μια πολύ αποτελεσματική εναλλακτική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι, σε σύγκριση με τα συμβατικά φάρμακα για τον ύπνο, η κάνναβη λειτουργεί πολύ καλύτερα, δεν είναι εθιστική και όσοι την λαμβάνουν αισθάνονται εξαιρετικά καλά την επόμενη μέρα.

Η ιατρική μαριχουάνα μπορεί να θεραπεύσει την υποκείμενη αιτία της αϋπνίας, να αντιμετωπίσει την ίδια την αϋπνία και να ενισχύσει την ποιότητα του ύπνου ενός ατόμου και να μειώσει τη συχνότητα των εφιαλτών σε άτομα με προβλήματα άγχους.

Τα συμπτώματα της αϋπνίας που αντιμετωπίζονται με την ιατρική μαριχουάνα

Δυσκολία στον ύπνο: Η κάνναβη είναι μια αποτελεσματική βοήθεια για τον ύπνο, καθώς αποκαθιστά τον φυσικό κύκλο του ύπνου ενός ατόμου και τον συγχρονίζει.

Ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας: Τα στελέχη της Sativa ενεργοποιούν, αναζωογονούν και βοηθούν να αντιμετωπισθεί η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας που προκαλείται από την αϋπνία.

Έλλειψη συγκέντρωσης: Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει με τη συγκέντρωση και την εστίαση,  όταν είστε κουρασμένοι και όταν δεν έχετε επαρκή ύπνο. Η κάνναβη βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Πονοκέφαλος: Η έλλειψη ύπνου από την αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι επηρεάζουν την αποδοτικότητα στην εργασία την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών. Η ιατρική κάνναβη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πονοκέφαλου.

Άγχος και κατάθλιψη: Η κάνναβη έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι βελτιώνει το άγχος και την κατάθλιψη, που μπορεί να είναι υπεύθυνα για την αϋπνία και τον μη επαρκή ύπνο. Άγχος, κατάθλιψη και αϋπνία είναι μια τριάδα συμπτωμάτων τα οποία μπορούν να αντιμετωπισθούν με κάνναβη.

Τρόποι Χρήσης της Ιατρικής Μαριχουάνας για την Αϋπνία

Το κάπνισμα είναι επωφελές εάν αντιμετωπίζετε έντονο πόνο που συμβάλλει στην αϋπνία. Η άμεση ανακούφιση του πόνου, σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα συνολικά ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στον ύπνο. Το άτμισμα είναι καλύτερο, γιατί δεν δημιουργούνται υποπροϊόντα από την καύση.

Μια άλλη επιλογή είναι η κατανάλωση βρώσιμων προϊόντων από κάνναβη. Θα χρειαστεί να περιμένετε 30 λεπτά έως μερικές ώρες για τα κανναβινοειδή να λειτουργήσουν πλήρως και για να κοιμηθείτε αμέσως, αλλά η  διάρκεια του ύπνου είναι μεγαλύτερη από ότι με το κάπνισμα.

Η επιλογή του σωστού στελέχους της μαριχουάνας αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας θεραπείας. Τα κυρίαρχα στελέχη Sativa τείνουν να έχουν μια ενεργητική και ανυψωτική δράση, η οποία δεν είναι χρήσιμη όταν θέλετε να κοιμηθείτε, αμέσως. Όλοι δεν βιώνουν το “ανώτερο” συναίσθημα, αλλά γενικά είναι καλύτερο να αποφύγετε τα στελέχη sativa όταν ο άμεσος ύπνος είναι ο στόχος.

Τα στελέχη Indica είναι, συνήθως, η καλύτερη επιλογή για τη θεραπεία της αϋπνίας. Τα στελέχη Indica, συνήθως, προκαλούν νυσταγμό και ύπνο.

Το κανναβινοειδές που ονομάζεται κανναβινόλη (CBN) έχει μια καταπραϋντική επίδραση, οπότε επιλέγοντας ένα στέλεχος υψηλό σε CBN είναι μια καλή επιλογή.  Η ώριμη τετραϋδροκανναβινόλη (THC), διασπάται σε CBN και είναι η καλύτερη επιλογή για καλό ύπνο.

Η THC είναι, επίσης, αποτελεσματική στη θεραπεία της αϋπνίας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ταχύτερα με λιγότερες δυσκολίες και μπορεί να μειωθούν τα περιστατικά που ξυπνάτε στη μέση της νύχτας. Η THC μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα άγχους όταν χρησιμοποιείται σε υψηλές δόσεις. Εάν η αϋπνία σας προέρχεται από άγχος ή αισθάνεστε άγχος ως αποτέλεσμα των προβλημάτων ύπνου, επιλέξτε ένα στέλεχος που είναι χαμηλό σε THC.

Η εύρεση του ιδανικού στελέχους μαριχουάνας για τη θεραπεία της αϋπνίας μερικές φορές απαιτεί λίγο πειραματισμό. Το σώμα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος μαριχουάνας από κάποιο άλλο. Εάν δεν είναι επιτυχής η δοκιμή με το πρώτο σας στέλεχος, να δοκιμάσετε άλλα.

Η μαριχουάνα μπορεί να προκαλέσει σημαντική βελτίωση στην αϋπνία. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ευφορία, ειδικά η THC, να αυξηθεί η όρεξη, να προκαλέσει υπνηλία, ερυθρότητα στα μάτια και ξηροστομία.

Τα ενδοκανναβινοειδή και τα κανναβινοειδή προωθούν τις διαδικασίες για το ξεκίνημα του ύπνου και της χαλάρωσης.

Η ανανταμίδη προκαλεί κύματα ύπνου και ύπνο REM που είναι η φάση του ύπνου με όνειρα. Η ανανταμίδη έχει ρυθμό έκκρισης ανάλογα με τις συνήθειες του ύπνου.

Η βραδινή χρήση ιατρικής κάνναβης προάγει την ξεκούραση και διευκολύνει τον ύπνο.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αϋπνία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αϋπνία

insomnia 4

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως δεν κοιμάστε καλά;

Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών

Κρύο ή ζεστό μπάνιο για καλή υγεία;

Διατηρείστε υγιές το βιολογικό σας ρολόι

Καφές ραδικιού

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό

Ο τρόπος που σκέφτεστε αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σας

Βότανα και βιταμίνες για το άγχος και την κατάθλιψη

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Η δύναμη του ύπνου

Τεχνικές για να ελέγχετε τα όνειρά σας

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Ρόφημα για βαθύ ύπνο

Κοιμηθείτε σε εξήντα δευτερόλεπτα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρίγανη

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Εσάς σας αρέσει ο ύπνος;

Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία

Τσάι για το στρες και την αϋπνία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πασιφλόρα

Βάμμα για το στρες και την αϋπνία

Το καλύτερο ρόφημα για την αϋπνία

Πασιφλόρα

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαρούλια

Που κάνει καλό το χαμομήλι

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Μήπως σας λείπει ύπνος;

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μηλιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με παπαρούνες

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με φλόμο

Ομοιοπαθητική και αϋπνία

Εσείς μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ;

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

Το απόλυτο κόλπο για να κοιμηθείτε

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Εσείς παραμιλάτε στον ύπνο σας;

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

Τρόφιμα για να κοιμάστε καλά

Το τεχνητό φως επηρεάζει τον ύπνο

H αϋπνία σχετίζεται με τον καρκίνο

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει τα όνειρά μας

Ύπνος στην εφηβική ηλικία

Σας ενοχλεί το φως όταν κοιμάστε;

Βοηθάει το αλκοόλ στον ύπνο;

Ο απαραίτητος ύπνος

Τα πολλά ξενύχτια οδηγούν σε κατάθλιψη

Όνειρα και υγεία

Μελατονίνη

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ