Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Ισχιακή προβολή

Χρήσιμες πληροφορίες για την ισχιακή προβολή του εμβρύου

 

Κατά την ισχιακή προβολή, στη φάση του τοκετού το έμβρυο προβάλλει στη μητρική πύελο με τα ισχία.

Υπολογίζεται ότι η ισχιακή προβολή αποτελεί το 4% των τελειόμηνων κυήσεων και εμφανίζεται στο 30% των νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

Σημεία και συμπτώματα ισχιακής προβολής

Ψηλαφητός ο πρωκτικός δακτύλιος του εμβρύου κατά τη δακτυλική εξέταση του κόλπου.

Με το χειρισμό του Λεοπόλδου το κεφάλι του εμβρύου ψηλαφείται στον πυθμένα της μήτρας.

Οι Χειρισμοί του Λεοπόλδου είναι κλασσικοί στην αξιολόγηση της εξέλιξης του τοκετού:
Στον 1ο χειρισμό ο ιατρός κοιτάζοντας την γυναίκα φέρνει τα χέρια στον πυθμένα της μήτρας και είναι σε θέση να αξιολογήσει το σχήμα, την προβολή και το ύψος του πυθμένα της μήτρας.

Στον 2ο χειρισμό ο ιατρός φέρνει τα χέρια στα πλάγια κοιλιακών τοιχωμάτων και είναι σε θέση να αξιολογήσει το σχήμα και τη θέση της προβολής.

Στον 3ο χειρισμό ο ιατρός πραγματοποιεί στροφή περί του εαυτού του κατά 180ο και βάζει τα χέρια στα πλάγια του υπογαστρίου, πάνω από την ηβική σύμφυση, ενώ η γυναίκα κάμπτει ελαφρά τα άκρα και έτσι ο μαιευτήρας είναι σε θέση να αξιολογήσει την προβολή και τον βαθμό της αρχόμενης εμπέδωσης.

Ο 4ος χειρισμός γνωστός και ως χειρισμός Peter Muller είναι όπως ο 1ος ή ο 2ος χρησιμοποιώντας όμως μόνο το ένα χέρι και παρέχει πληροφορίες για το σχήμα, την προβολή, τον βαθμό εμπέδωσης και τη δυσαναλογία.

Τύποι ισχιακής προβολής εμβρύου:

Τέλεια ισχιακή προβολή: Τα ισχία του εμβρύου βρίσκονται σε κάμψη, τα γόνατα σε έκταση και τα πόδια κοντά στους ώμους και εμφανίζεται σε 65% των τελειόμηνων ισχιακών προβολών.

Ατελής ισχιακή προβολή: Το ένα ή και τα δυο ισχία βρίσκονται σε ατελή κάμψη, με αποτέλεσμα η προβάλλουσα μοίρα να αποτελείται από κάποιο τμήμα των κάτω άκρων του εμβρύου. Γι΄αυτό υπάρχουν και οι ορισμοί προβολή με το ένα ή με τα δύο πόδια ή με τα γόνατα. Αντιστοιχεί στο 25% των ισχιακών προβολών.

Πλήρης ισχιακή προβολή: Είναι παρόμοια με την τέλεια, με τη διαφορά ότι το ένα ή και τα δύο γόνατα βρίσκονται σε κάμψη και όχι σε έκταση. Υπολογίζεται στο 5% των ισχιακών προβολών.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου ισχιακής προβολής

Εμβρυϊκές βλάβες, όπως ανεγκεφαλία, υδροκεφαλία και τρισωμία 21

Ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

Ατονία της μήτρας σε πολύτοκες γυναίκες

Υπερβολική διάταση της μήτρας, όπως στο πολυϋδράμνιο ή την πολύδυμη κύηση

Προδρομικός πλακούντας

Πρόσφυση πλακούντα στα όρια κέρατος-πυθμένα της μήτρας

Λιποβαρές ή πρόωρο βρέφος

Συγγενείς διαμαρτίες στα τελειόμηνα βρέφη με ισχιακή προβολή: επίπτωση 90%

Διάγνωση ισχιακής προβολής

Γυναικολογική εξέταση

Υπερηχογράφημα

breech baby 1

Θεραπεία ισχιακής προβολής

Στην ισχιακή προβολή ο τοκετός γίνεται είτε φυσιολογικά δια της κολπικής οδού ή με καισαρική τομή.

Πότε αποφασίζεται να γίνει καισαρική τομή σε ισχιακή προβολή

Μεγάλο βρέφος πάνω από 3500 gr ή μικρό κάτω από 1500 gr. Η εκτίμηση του βάρους γίνεται με υπερήχους ή κλινική εξέταση.

Πυελική σύσπαση ή ανώμαλο σχήμα πυέλου (πλατυπυελική ή ανδροειδής πύελος).

Υπερέκταση κεφαλής.

Σημαντικές αλλοιώσεις του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού.

Ισχιακή προβολή με τα πόδια.

Σημαντική υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη.

Πρόωρο έμβρυο άνω των 26 εβδομάδων και ενώ ο τοκετός έχει αρχίσει.

Προηγούμενη καισαρική τομή.

Προβλήματα τοκετού, όπως αδυναμία διαστολής, παράταση 2ου σταδίου και αδυναμία καθόδου.

Το αναισθητικό ισοφλουράνιο προκαλεί χαλάρωση της μήτρας κι επιτρέπει την έξοδο του παγιδευμένου κεφαλιού.

breech baby 3

Πότε αποφασίζεται να γίνει φυσιολογικός τοκετός στην ισχιακή προβολή

Οι υμένες πρέπει να διατηρούνται άρρηκτοι για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται για την πρόληψη πιθανής πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου.

Η ασθενής δεν πρέπει να σφίγγεται μέχρι την επίτευξη τέλειας διαστολής.

Η εκτέλεση ευρείας περινεοτομίας αφήνει αρκετό χώρο για τον τοκετό.

Το νεογνό δεν πρέπει να συλλαμβάνεται πριν ο ομφαλός περάσει το μητρικό περίνεο.

Η πρόωρη έλξη μετατρέπει την ισχιακή προβολή σε πλήρη και συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας.

Με τη ράχη του εμβρύου σε πρόσθια θέση και ενώ συλλαμβάνεται το έμβρυο από τα ισχία, συνεχίζεται η κάθετη έλξη, ώσπου να εμφανισθεί η ωμοπλάτη.

Όταν εμφανισθεί μια μασχάλη, ακολουθεί στροφή του νεογνού μέχρι οι ώμοι να έλθουν στην ευθεία της πυελικής οδού, θέση που επιτρέπει τον τοκετό.

Ο τοκετός της κεφαλής επιτυγχάνεται ή με εμβρυουλκία επόμενης κεφαλής με Piger ή μετά από αυτόματη κάμψη της κεφαλής, οπότε εξέρχεται πρώτα το πηγούνι.

Γίνεται λήψη αερίων αίματος από τον ομφάλιο λώρο μετά το τέλος του τοκετού.

Απαραίτητη είναι η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού.

Εξωτερικός μετασχηματισμός σε κεφαλική προβολή

Η μετατροπή σε κεφαλική προβολή μπορεί να επιχειρείται από την 30-36η εβδομάδα της κύησης.

Ο εξωτερικός μετασχηματισμός μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρη ρήξη των υμένων και εμβρυϊκή ή μητρική αιμορραγία.

Επιπλοκές της ισχιακής προβολής

Κάκωση κεφαλής, μαλακών μορίων, βραχιονίου πλέγματος και νωτιαίου μυελού.

Δευτεροπαθής ασφυξία από πρόπτωση ή συμπίεση του ομφάλιου λώρου.

Η περιγεννητική νοσηρότητα και θνητότητα είναι πολύ μεγαλύτερες στους τοκετούς ισχιακής προβολής.

Για νεογνά μικρότερα από 1500 gr η συχνότητα εγκεφαλικής αιμορραγίας και περιγεννητικού θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερη στο φυσιολογικό τοκετό απ’ότι στον τοκετό με καισαρική τομή.

breech baby 4

Τεχνικές για την περιστροφή ενός μωρού σε κεφαλική θέση

Το Hypnobabies είναι μια σειρά MP3 που προσφέρει διάφορους τύπους αποδεδειγμένων ιατρικών τεχνικών ύπνωσης για τη δημιουργία ειρηνικής, χαλαρωτικής και πιο άνετης εγκυμοσύνης και γέννησης. “Turn Turn Baby”. Είναι μια τεχνική για ηρεμία και να μείωση του άγχους.

Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην περιστροφή του μωρού σε κεφαλική θέση και πρέπει να γίνεται με τη βοήθεια ειδικού.

Το νερό αυξάνει το αμνιακό υγρό και λειτουργεί καλά, άρα το μπάνιο σε καθαρή πισίνα βοηθάει.

Το μωρό ανταποκρίνεται στο φως. Τοποθετήστε έναν φακό στη βάση της λεκάνης σας και τραγουδήστε, μιλήστε και πείστε το μωρό προς τα κάτω. Πολλοί λένε ότι αυτό λειτουργεί, καθώς το μωρό κινείται ενστικτωδώς προς τον ελαφρύ και καταπραϋντικό ήχο. 

Το μωρό ανταποκρίνεται, επίσης, στις θερμοκρασίες. Πολλές γυναίκες τοποθετούν παγοκύστεις στην περιοχή των πλευρών και / ή  μαξιλάρια θέρμανσης στη βάση της λεκάνης για να προσελκύσουν το μωρό μακριά από το κρύο και / ή προς τη ζέστη.

Η τεχνική Webster γίνεται από επαγγελματία χειροπράκτη που, συχνά, διευκολύνει τη βέλτιστη τοποθέτηση του εμβρύου και δημιουργεί τη σωστή ευθυγράμμιση για το μωρό για να κινηθεί, φυσικά, σε μια θέση με το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο βελονισμός από ειδικό μπορεί να βοηθήσει στην περιστροφή του εμβρύου. Μεταξύ των εβδομάδων 30-34 κυοφορίας τοποθετούνται βελόνες (πολύ λεπτές και στενές) στα πόδια και στις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, το θυμίαμα moxibustion, που αποτελείται από ένα βότανο που ονομάζεται mugwort, καίγεται και ο καπνός στροβιλίζεται γύρω από τις βελόνες. Ο συνδυασμός καπνού, θερμότητας και βελονισμού διεγείρει τη μήτρα για να βοηθήσει το μωρό για να γυρίσει το κεφάλι κάτω.

Το προγεννητικό μασάζ στις 38 εβδομάδες για 5 ημέρες, χαλαρώνει το σώμα και το μωρό γυρίζει θέση.

Ο εξωτερικός μετασχηματισμός σε κεφαλική προβολή είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη φυσική στροφή ενός μωρού και καλύτερα να εκτελείται μετά την 35η εβδομάδα.

Η συστροφή ή η συστολή του ομφάλιου λώρου, η ρήξη ή η  ρήξη της μήτρας ή η διάσπαση του αμνιακού σάκου,  μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

Το τρίψιμο του πατώματος με τα χέρια, ενώ η γυναίκα είναι 37 εβδομάδων βοηθάει, επίσης. Επίσης βοηθάει η στάση με τα γόνατα κοντά στο στήθος ή με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια ψηλά.

Υπάρχουν και φάρμακα που ονομάζονται τοκολυτικά, όπως η ατοσιμπάνη (atosiban) που αναστέλλει την ικανότητα της φυσικής ορμόνης ωκυτοκίνης να προκαλεί συσπάσεις της μήτρας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της συχνότητας και της έντασης των συσπάσεων της μήτρας σε εγκύους γυναίκες με σκοπό της καθυστέρηση του πρόωρου τοκετού. Βοηθούν τους μυς της γυναίκας να χαλαρώσουν έτσι ώστε η πίεση κατά τη διάρκεια του εξωτερικού μετασχηματισμού να μην είναι τόσο μεγάλη. 

Άλλες θεραπείες όπως η χρήση ήχου, αναλγητικών, η επισκληρίδια αναλγησία, η αύξηση του υγρού γύρω από το μωρό και η αύξηση της ποσότητας υγρών στη γυναίκα πριν από τον εξωτερικό μετασχηματισμό μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία του.

Τις τεχνικές μετασχηματισμού σε κεφαλική θέση μπορούν να τις κάνουν οι μητέρες στο σπίτι και προκαλούν την αυτόματη κεφαλική στροφή και γίνονται, αφού η εγκυμοσύνη είναι 34 εβδομάδων.

breech baby 5

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την εγκυμοσύνη

 

Διαβάστε, επίσης,

Το σύνδρομο Prader-Willi

Πρόωρος τοκετός

www.emedi.gr

 

 

 

 

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/caDwibfqAeY” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ