Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣυμβουλές για τους γονείς των διδύμων

Συμβουλές για τους γονείς των διδύμων

Κάντε τη ζωή με τα δίδυμα πιο εύκολη

Του Βασίλη Παπασπύρου

Σίγουρα η απόκτηση διδύμων αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της ζωής σας. Μπορεί, επίσης, να είναι ένας από τους πιο απαιτητικούς ρόλους των γονιών, καθώς η φροντίδα τους είναι ιδιαίτερη.

Στη συνέχεια του άρθρου το emedi.gr σας παρουσιάζει μερικές ιδέες που θα κάνουν τη ζωή με τα δίδυμα λίγο πιο εύκολη.

♥Προγραμματισμός

Η ενημέρωση της παρουσίας των διδύμων από τον/την γυναικολόγο σας είναι σημαντική, καθώς σας δίνει το χρόνο να ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες των διδύμων. Καλό είναι να ξεκινήσετε μαθήματα τοκετού και διάφορες ασκήσεις κατάλληλες για την εγκυμοσύνη από πολύ νωρίς, καθώς πολλά δίδυμα γεννιούνται πρόωρα. Συζητήστε, επίσης, με το σύντροφό σας για το πώς τα καθήκοντα της φροντίδας των μωρών μπορούν να μοιραστούν. Άλλωστε, η καθημερινή φροντίδα των παιδιών και από τους δύο γονείς κάνει καλό σε σας αλλά και στα παιδιά σας.

♥Τι άλλο μπορώ να κάνω για την προετοιμασία;

Επικοινωνήστε με άλλες μητέρες από τον κύκλο σας ή με κάποιον σύλλογο γονέων. Η βοήθεια από άλλους γονείς με δίδυμα είναι ανεκτίμητη. Μπορείτε να πάρετε πολλές χρήσιμες ιδέες και συμβουλές από τους γονείς σε αυτή την ομάδα, για το πώς αντιμετώπισαν την κατάσταση, ειδικά τα πρώτα χρόνια.

Διαβάστε μερικά από τα βιβλία που γράφτηκαν σχετικά με τη φροντίδα των διδύμων. Αυτά τα βιβλία μπορούν να σας δώσουν περισσότερες χρήσιμες συμβουλές και να σας ενημερώσουν για τα πρώτα χρόνια των διδύμων. Μπορείτε, επίσης, να εγγραφείτε σε ένα περιοδικό ή μια ιατρική ιστοσελίδα και να ενημερώνεστε με διάφορα θέματα για γονείς.

Ένα σημαντικό μέρος της αντιμετώπισης των διδύμων είναι ο θηλασμός. Καλό είναι να πάρετε κάποιες συμβουλές από μητέρες διδύμων, γιατί είναι λιγότερο δύσκολο απ ‘όσο νομίζετε.

♥Τι πρέπει να περιμένω;

Την κούραση της φροντίδας και την έλλειψη του ύπνου. Θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να απολαύσετε ένα πλήρη ύπνο το βράδυ, καθώς το κάθε μωρό θα έχει τις… ώρες του. Με την ένταση της εμπειρίας που έχουν τα δίδυμα, σε συνδυασμό με τις εργασιακές ώρες, πιθανότατα να φέρουν ορισμένα αρνητικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα θα εξαφανιστούν μετά από κάποιο σημαντικό διάστημα, αλλά μέχρι να συνηθίσετε τη ζωή με τα δίδυμα, η συνεργασία των γονιών και η βοήθεια από δικούς τους ανθρώπους (γιαγιά-παππούς), είναι το “κλειδί” στην υπόθεση της φροντίδας.

Η παραπάνω παράγραφος αποτελεί το πρώτο σκέλος των επιπλέον απαιτήσεων μιας φροντίδας διδύμων, καθώς υπάρχουν και θέματα που πιθανότατα να προκύψουν και εκτός των διδύμων.

Όπως μπορείτε να συνηθίσετε τη ζωή με τα δίδυμα, έτσι δεν πρέπει να ξεχάσετε τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας. Συζητήστε με τον σύντροφό σας για τα συναισθήματα και τα προβλήματά σας. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά ένα καλό διάλειμμα. Θα το χρειαστείτε και το αξίζετε! Επίσης, θυμηθείτε να δώσετε την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή και στα άλλα παιδιά της οικογένειας (εφόσον έχετε). Ο χρόνος που χρειάζεται για την φροντίδα των διδύμων, θα κάνει τα άλλα αδέλφια να αισθάνονται πως τα έχετε ξεχάσει.

♥Τι πρέπει να αποφύγετε;

Το πιο σημαντικό! Πως εσείς θα νιώθετε άνετα στην αναγνώριση των διδύμων χωρίς να φαίνεται στα παιδιά και νιώθουν διαφορετικά, αλλά και πως θα τα καταλαβαίνουν το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον.

  • Αποφύγετε ονόματα για τα δίδυμα που ομοιοκαταληκτούν ή ακούγονται ίδια.
  • Αποφύγετε το ίδιο ντύσιμο.
  • Αποφύγετε να αναφέρεται τα παιδιά στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον σας, ως “τα δίδυμα”. Ούτε στους δικούς σας ανθρώπους να το επιτρέψετε! Χρησιμοποιήστε τα ονόματά τους, όπως ακριβώς θα κάνατε δύο παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Τους βοηθά να μάθουν ποιοι είναι.
  • Μην κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των διδύμων και δημιουργείται ανταγωνισμός μεταξύ τους. Είναι φυσικό για όλα τα αδέλφια να συγκρίνουν τον εαυτό τους και να έχουν ανταγωνιστικές θέσεις σε σχέση με το άλλο. Τα δίδυμά σας, μπορούν να κάνουν αυτά τα συναισθήματα χειρότερα. Μια καλή ιδέα, είναι να τα τοποθετήσετε και σε διαφορετικές τάξεις στο σχολείο.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αφιερώσετε ξεχωριστό χρόνο σε κάθε δίδυμο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι σημαντικά ως άτομα και όχι μόνο ως δίδυμα.

Τέλος, κάντε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να μιλούν και να διαβάζουν συχνά, καθώς θα βοηθήσει με την καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας που αντιμετωπίζουν τα δίδυμα.

Διαβάστε, επίσης,

Τι να διαλέξετε καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό;

Βιβλιογραφία

  • American Organization of Mothers of Twins Clubs
  • American Academy of Family Physicians
  • FamilyDoctor.org

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ