Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΥποκατάστατα αλατιού

Υποκατάστατα αλατιού

Πώς να υποκαταστήσετε το αλάτι

 

Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Πολλοί προσπαθούν να περιορίσουν το αλάτι στο φαγητό για λόγους υγείας. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιούνται περισσότερα αρωματικά βότανα στο φαγητό. Όμως δεν αρκεί…

Το αλάτι στο φαγητό αρέσει πολύ στους περισσότερους ανθρώπους. Το υπερβολικό αλάτι βλάπτει διότι προκαλεί υπερβολική συσσώρευση υγρών στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε υψηλή πίεση, καρδιακά και νεφρικά προβλήματα.

Το αλάτι που συστήνεται να λαμβάνεται καθημερινά από τη διατροφή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια. Σύμφωνα με ορισμένες συστάσεις η ποσότητα νατρίου που είναι κύριο συστατικό στοιχείο του αλατιού, που προσλαμβάνουμε καθημερινά κάτω από κανονικές συνθήκες δεν πρέπει να υπερβαίνει 1,5 γραμμάρια.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα τα τρόφιμα και φαγητά περιέχουν αλάτι. Μάλιστα τα έτοιμα φαγητά που αγοράζουμε ή ακόμη τα βιομηχανικά προπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα εμπλουτισμένα σε αλάτι.

Η χρήση υποκατάστατων αλατιού για αντικατάσταση του κανονικού αλατιού της διατροφής μπορεί να συζητηθεί τόσο για τις περιπτώσεις υγιών ατόμων που θέλουν να περιορίσουν τη διατροφική πρόσληψη νατρίου όσο και για άτομα με υπέρταση, καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις.

Υπάρχουν πολλά είδη υποκατάστατων αλατιού στην αγορά. Το περιεχόμενο τους σε νάτριο και κάλιο ποικίλει από είδος σε είδος.

Τα υποκατάστατα αλατιού δεν είναι μια υγιής επιλογή για όλους, γιατί πολλά περιέχουν χλωριούχο κάλιο αντί χλωριούχου νατρίου.

Σε μερικούς ανθρώπους η πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων καλίου μπορεί να αντενδείκνυται. Για παράδειγμα πολλοί ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια δεν μπορούν να αποβάλουν από τον οργανισμό τους το υπερβολικό κάλιο και αυτό μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες.

Σε άλλες περιπτώσεις, η χρήση υποκατάστατου αλατιού που περιέχει κάλιο είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση και μπορεί και να οφελεί.

Προσέχετε όταν αγοράζετε ένα υποκατάστατο αλατιού. Πρέπει να διαβάζετε τι ακριβώς περιέχει. Σε μερικά σκευάσματα αναγράφεται ότι είναι χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε νάτριο. Στην πρώτη περίπτωση περιέχουν μείγμα νατρίου και καλίου, ενώ στη δεύτερη περιέχουν συνήθως αποκλειστικά κάλιο.

Το ιδανικό είναι να μη χρησιμοποιείτε καθόλου αλάτι. Τα διάφορα τρόφιμα περιέχουν στη φυσική τους κατάσταση αρκετό νάτριο για να καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Αντί να προσπαθείτε να βρείτε κάτι που μιμείται τη γεύση του αλατιού, είναι πολύ πιο καλό για σας να αρχίσετε να πειραματίζεστε με διάφορα βότανα, μπαχαρικά και καρυκεύματα χωρίς αλάτι για να συνηθίσετε σε νέες πλούσιες γεύσεις. 

Υπάρχουν πολλοί αποτελεσματικοί και καλοί για την υγεία τρόποι βελτίωσης της γεύσης χωρίς τη χρήση αλατιού όπως για παράδειγμα η προσθήκη λεμονιού, ελαιόλαδου, ξιδιού διαφόρων τύπων, πιπεριού, μειγμάτων αρωματικών βοτάνων, κύμινου, μοσχοκάρυδου, κανέλας, ρίγανης, δυόσμου, κάρυ και άλλων μπαχαρικών.  

Πολύ καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι ή αλάτι Ιμαλαϊων, που δεν περιέχουν πρόσθετα, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Διαβάστε, επίσης,

Δυσανεξία στο αλάτι

Πότε επιβάλλεται αυστηρά δίαιτα στο αλάτι και πότε ελαστική

Προσέξτε το καμουφλαρισμένο αλάτι

Πότε επιβάλλεται αυστηρά δίαιτα στο αλάτι και πότε ελαστική

Γιατί πρέπει να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική

Θαλασσινό αλάτι

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΤοξοπλάσμωση στην εγκυμοσύνη
Επόμενο άρθροΑλάτι Ιμαλαΐων
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ