Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ στείρωση στους άντρες

Η στείρωση στους άντρες

Αγγειεκτομή είναι η στείρωση στους άνδρες

Η αγγειεκτομή είναι η χειρουργική διαδικασία για την ανδρική στείρωση ή /και τον μόνιμο έλεγχο των γεννήσεων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα σπερματικά αγγεία-Vasa deferentia αποκόπτονται και στη συνέχεια δένονται και σφραγίζονται  και ως εκ τούτου εμποδίζεται η γονιμοποίηση.

Στείρωση με αγγειεκτομή γίνεται και στα κατοικίδια ζώα.

Συνολικά, περίπου 50 εκατομμύρια άνδρες έχουν κάνει αγγειεκτομή – ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου στο 5% του συνόλου των παντρεμένων ζευγαριών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε σύγκριση, περίπου το 15% των ζευγαριών βασίζονται στη γυναικεία στείρωση για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι με τις οποίες ο χειρουργός θα μπορούσε να κάνει αγγειεκτομή, στη μία πλευρά κάθε σπερματικού πόρου.

Εξαιτίας της απλότητας της χειρουργικής επέμβασης, η αγγειεκτομή διαρκεί, συνήθως, λιγότερο από 30 λεπτά. Επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, πολλοί ασθενείς μπορούν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μέσα σε μία εβδομάδα.

Αυτή η διαδικασία θεωρείται μια μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης και δεν μπορεί εύκολα να αναστραφεί.

Η αγγειεκτομή συμαίνει σφράγισμα των σωλήνων μέσω των οποίων διέρχονται τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα. Τα σπερματοζωάρια παράγονται στους όρχεις ενός άνδρα και αποθηκεύονται σε μια παρακείμενη δομή γνωστή ως  επιδιδυμίδα. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κορύφωσης, η κίνηση του σπέρματος από την επιδιδυμίδα γίνεται μέσω των σπερματικών αγγείων και αναμειγνύεται με άλλα συστατικά του σπέρματος για να σχηματίσουν το υγρό της εκσπερμάτωσης. Όλες οι τεχνικές της αγγειεκτομής περιλαμβάνουν την αποκοπή τόσο του αριστερού όσο  και το δεξιού σπερματικού πόρου, έτσι ώστε εκσπερμάτωση του άνδρα δεν θα περιέχει πλέον σπέρμα, και ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να γονιμοποιήσει μια γυναίκα.


Πόσο αποτελεσματική είναι η αγγειεκτομή;

Η αγγειεκτομή είναι πολύ αποτελεσματική. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο περίπου 15 στα 10.000 ζευγάρια  κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου μένουν έγκυα. Αν και σπάνια, η εγκυμοσύνη είναι δυνατή ακόμη και χρόνια μετά την επέμβαση.

Η βαζεκτομή ή αγγειεκτομή θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά τους άνδρες μακροπρόθεσμα. Η διαδικασία δεν πρέπει να γίνεται σε νέους άνδρες.

Σπάνια πραγματοποιείται σε σκύλους (ο ευνουχισμός, είναι η προτιμ;vμενη επιλογή ελέγχου της αναπαραγωγής για σκύλους), αλλά γίνεται σε τακτική βάση για τους ταύρους.


Η διαδικασία της βαζεκτομής ή αγγειεκτομής

Η παραδοσιακή βαζεκτομή περιλαμβάνει μούδιασμα του οσχέου με τοπικό αναισθητικό (αν και η φυσιολογία μερικών αντρών μπορεί να κάνει την πρόσβαση στο σπερματικό πόρο πιο δύσκολη και μπορεί να γίνει γενική αναισθησία) και μετά με ένα νυστέρι γίνονται δύο μικρές τομές, μία σε κάθε πλευρά του οσχέου και ο χειρουργός φέρει κάθε σπερματικό πόρο στην επιφάνεια για εκτομή των σπερματικών αγγείων και στη συνέχεια τουλάχιστον η μία πλευρά σφραγίζεται με συρραφή, καυτηριασμό ή σύσφιξη. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές σε αυτή τη μέθοδο για τη βελτίωση της επούλωσης, την αποτελεσματικότητα, και την άμβλυνση του μακροπρόθεσμου πόνου, όπως του συνδρόμου του μεταγγειακού πόνου ή της επιδιδυμίτιδας.

Η επαναδιάνοιξη του σπερματικού πόρου είναι μια γνωστή αιτία της αποτυχίας της εκτομής του σπερματικού πόρου. Τότε περιτονία τοποθετείται μεταξύ των κομμένων άκρων των σπερματικών με συρραφή. Η περιτονία είναι ένα ινώδες προστατευτικό περίβλημα που περιβάλλει τα σπερματικά αγγεία, καθώς και όλους τους άλλους μυϊκούς ιστούς του σώματος. Η μέθοδος αυτή, όταν συνδυάζεται με ενδοαυλική καυτηρίαση (όπου μία ή αμφότερες οι πλευρές του σπερματικού πόρου καυτηριάζονται και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας).

Αναισθησία χωρίς βελόνα: Ο φόβος των βελονών για την ένεση της τοπικής αναισθησίας είναι γνωστός. Το 2005, μία μέθοδος της τοπικής αναισθησίας εισήχθη για την εκτομή του σπερματικού πόρου που επιτρέπει στο χειρουργό να εφαρμόσει ανώδυνα με ένα ειδικό εργαλείο την ένεση, σε αντίθεση με την παραδοσιακή εφαρμογή βελόνα.

Αγγειεκτομή χωρίς νυστέρι: Η μέθοδος αυτή έχει μικρότερη “τομή”, χωρίς αιμορραγία και αιματώματα. Επίσης, το μικρότερο τραύμα έχει μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση φορές σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα και δεν απαιτεί ράψιμο.

Αγγειεκτομή με ανοιχτά άκρα: Σε αυτή τη διαδικασία το τέλος του σπερματικού πόρου δεν σφραγίζεται και επιτρέπεται η συνεχής ροή του σπέρματος μέσα στο όσχεο. Αυτή η μέθοδος μπορεί να μην συνοδεύεται από πόνο των όρχεων που προκύπτει από την αυξημένη πίεση στην επιδιδυμίδα. Η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως το σύνδρομο του πόνου μετά από αγγειεκτομή.

Σε μερικές περιπώσεις γίνονται ενέσεις στείρου ύδατος ή euflavine που σκοτώνουν το σπέρμα και τίθενται εντός του απώτατου τμήματος των σπερματικών πόρων κατά το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια προκαλούν μία σχεδόν άμεση στείρα αζωοσπερμική κατάσταση. Η χρήση του euflavine, όμως, μειώνει το χρόνο και τον αριθμό εκσπερματώσεων.

Αγγειεκτομή με Clip: Η βαζεκτομή χρησιμοποιώντας ένα μηχανικό κλιπ δεν απαιτεί την απόκοπή των σπερματικών πόρων, αλλά μάλλον χρησιμοποιεί ένα κλιπ για να συμπιέσει και να κλείσει τη ροή του σπέρματοςΗ μέθοδος με Clip, αν και θεωρείται αναστρέψιμη, έχει υψηλότερο κόστος και οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας.

Η έγχυση βυσμάτων μπλοκάρει τα σπερματικά αγγεία με πολυουρεθάνη (MPU) ή καουτσούκ σιλικόνης (MSR) και εγχέονται με ένα πολυμερές υγρό εντός του σπερματικού πόρου και στερεοποιούνται, συνήθως, μέσα σε λίγα λεπτά. Μια μικρή τομή γίνεται στην κάτω κοιλιακή χώρα μετά την οποία μαλακή σιλικόνη ή βύσμα ουρεθάνης εγχέεται. Και οι δύο τεχνικές απόφραξης του σπερματικού πόρου απαιτούν: τοπική αναισθησία, διάτρηση του οσχέου για την πρόσβαση, και, στη συνέχεια, ένεση για απόφραξη.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να αρχίσει σε περίπου μια εβδομάδα. Ωστόσο, η εγκυμοσύνη είναι ακόμα δυνατή εφ ‘όσον ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι πάνω από το μηδέν. Μια άλλη μέθοδος ελέγχου των γεννήσεων πρέπει να χρησιμοποιείται μέχρι δύο μήνες μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου ή μετά από 10 έως 20 εκσπερματώσεις. Μετά από μια εκτομή του σπερματικού πόρου, η αντισύλληψη πρέπει να συνεχιστεί έως ότου επιβεβαιωθεί η αζωοσπερμία. Συνήθως δύο αναλύσεις σπέρματος σε 3 και 4 μήνες είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωση της αζωοσπερμίας.


Βιολογικές συνέπειες της αγγειεκτομής

Η διαδικασία της αγγειεκτομής θεωρείται μόνιμη, επειδή η αντιστροφή της αγγειεκτομής είναι δαπανηρή και συχνά δεν επαναφέρει τον κανονικό αριθμό των σπερματοζωαρίων του ατόμου ή / και την κινητικότητα του σπέρματος στα επίπεδα προ της αγγειεκτομής.

Η αγγειεκτομή δεν έχει καμία επίδραση στα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου, οι όρχεις παραμένουν στο όσχεο όπου τα κύτταρα Leydig συνεχίζουν να παράγουν τεστοστερόνη και άλλες ορμόνες. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική επιθυμία μετά από αγγειεκτομή μπορεί να είναι κάπως μειωμένη.

Όταν η αγγειεκτομή είναι πλήρης, το σπέρμα δεν μπορεί να εξέλθει από το σώμα μέσω του πέους. Το σπέρμα εξακολουθεί να παράγεται από τους όρχεις, αλλά σύντομα διασπάται και απορροφάται από το σώμα. Το υγρό περιεχόμενο απορροφάται από μεμβράνες στην επιδιδυμίδα, και οι στερεές ύλες προσλαμβάνονται από τα μακροφάγα και απομακρύνονται μέσω της ροής του αίματος. Το σπέρμα ωριμάζει στην επιδιδυμίδα για περίπου ένα μήνα πριν από την αναχώρησή του. Μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου, οι μεμβράνες πρέπει να αυξηθούν σε μέγεθος για να απορροφήσουν και να αποθηκεύσουν περισσότερο υγρό. Αυτή η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί περισσότερα μακροφάγα να παραχθούν για να διασπάσουν και να απορροφήσουν εκ νέου το στερεό περιεχόμενο. Εντός ενός έτους μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου, μεταξύ εξήντα και εβδομήντα τοις εκατό των ανδρών με εκτομή σπερματικού πόρου αναπτύσσουν αντισώματα κατά του σπέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας οζώδης, καλοήθης πολλαπλασιασμός του επιθηλίου σωληνίσκων, μπορεί να συμβεί. Η συσσώρευση του σπέρματος αυξάνει την πίεση του σπερματικού πόρου και της επιδιδυμίδας. Η είσοδος του σπέρματος μέσα στο όσχεο μπορεί να προκαλέσει κοκκιώματα.


Επιπλοκές αγγειεκτομής

Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν μόλυνση, μώλωπες και αιμορραγία στο όσχεο με αποτέλεσμα συλλογή αίματος γνωστή ως αιμάτωμα.

Το ποσοστό μόλυνσης είναι 2,5% μετά από εκτομή σπερματικού πόρου.

-Τα ράμματα στις μικρές τομές είναι επιρρεπή σε ερεθισμό, αν και αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την κάλυψη τους με γάζα ή μικρό επίδεσμο.

-Οι κύριες μακροπρόθεσμες επιπλοκές είναι χρόνιες καταστάσεις πόνου ή σύνδρομα που μπορούν να επηρεάσουν το όσχεο, την πύελο ή /και την κάτω κοιλιακή περιοχή. Η εκτομή του σπερματικού πόρου οδηγεί σε αυξήσεις στα κυκλοφορούντα ανοσοσυμπλέγματα, και οι αυξήσεις αυτές είναι παροδικές. Οι αλλαγές αυτές δεν οδηγούν σε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αθηροσκλήρωσης. Ο κίνδυνος για καρκίνο προστάτη και καρκίνο των όρχεων δεν επηρεάζονται από την εκτομή του σπερματικού πόρουΟ μακροχρόνια πόνος μετά από βαζεκτομή κυμαίνεται μεταξύ 15% και 33% των ασθενών.

Σύνδρομο πόνου μετά από βαζεκτομή

Μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου το σύνδρομο πόνου (PVPS) είναι μια χρόνια και μερικές φορές εξουθενωτική κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα ή αρκετά χρόνια μετά την εκτομή του σπερματικού πόρου. Ο πόνος μπορεί να είναι σταθερός ή να εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένους χρόνους όπως με την επαφή, την εκσπερμάτωση, ή τη φυσική άσκηση.

Άνοια (πρωτοπαθής προοδευτική αφασία)

Οι ερευνητές έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ εκτομής του σπερματικού πόρου και της πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας (PPA), με μετωποκροταφική άνοια.


Αντίστροφη αγγειεκτομή

Η αγγειεκτομή δεν πρέπει να θεωρείται αναστρέψιμη.

Το τυπικό ποσοστό επιτυχίας εγκυμοσύνης μετά από μια αντιστροφή αγγειεκτομή είναι περίπου 55%, εάν εκτελείται μέσα σε 10 χρόνια, και πέφτει στο 25% αν πραγματοποιηθεί μετά από 10 χρόνια, γιατί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και η κινητικότητά τους είναι συνήθως πολύ χαμηλότερες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνδρες που έκαναν αγγειεκτομή μπορεί να παράγουν περισσότερα ανώμαλα σπερματοζωάρια, και αυτό εξηγεί γιατί μια μηχανικά επιτυχημένη αντιστροφή δεν επαναφέρει πάντα τη γονιμότητα. Τα υψηλότερα ποσοστά ανευπλοειδίας και διπλοειδίας στα σπερματοζωάρια των ανδρών που έχουν υποβληθεί σε εκτομή του σπερματικού πόρου μετά από αντιστροφή της αγγειεκτομής μπορεί να οδηγήσουν σε ένα υψηλότερο ποσοστό γενετικών ανωμαλιών.

Οι άνδρες αναζητούν αντιστροφή της αγγειεκτομής, συνήθως, όταν θέλουν οικογένεια με μια νέα σύντροφο μετά από διάλυση μιας σχέσης / διαζύγιο, η γιατί η αρχική τους σύζυγος/συντρόφος πέθανε.

Προκειμένου να επιτραπεί η δυνατότητα αναπαραγωγής μέσω τεχνητής γονιμοποίησης μετά από αγγειεκτομή, ορισμένοι άνδρες επιλέγουν την κρυοσυντήρηση του σπέρματος πριν την αγειεκτομή.

Ενδοωαριακή έγχυση σπέρματος: Το σπέρμα μπορεί να αναρροφηθεί από τους όρχεις ή την επιδιδυμίδα, και ενώ δεν υπάρχει αρκετό σπέρμα για την επιτυχία της τεχνητής γονιμοποίησης, υπάρχει αρκετό για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο με μικρογονιμοποίηση και εξωσωματική ICSI. Αυτό αποφεύγει το πρόβλημα των σπερματικών αντισωμάτων και μπορεί να οδηγήσει σε μια ταχύτερη εγκυμοσύνη. Η IVF (εξωσωματική γονιμοποίηση) μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρή, αλλά ένας μόνο κύκλο IVF είναι συχνά ανεπαρκής για τη σύλληψη. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν τις παρενέργειες της εξωσωματικής γονιμοποίησης τόσο για τη μητέρα και το παιδί.


Ψυχολογικές επιπτώσεις μετά από αγγειεκτομή

Η σεξουαλική επιθυμία και τα επίπεδα ικανοποίησης παραμένουν στο ίδιο επίπεδο ή είναι μεγαλύτερα (χωρίς τον κίνδυνο της εγκυμοσύνης), και συνολικά οι περισσότεροι άνδρες είναι ικανοποιημένοι με την απόφασή τους να κάνουν αγγειεκτομή. Περίπου το 90%, ενώ 7-10% των ανδρών το μετανιώνουν.

Ενώ ένας άνδρας μπορεί αρχικά να είναι ικανοποιημένος με την απόφασή του να κάνει μια αγγειεκτομή, η άποψη αυτή μπορεί να αλλάξει, αν για παράδειγμα χωρίσει και θέλει να κάνει νέα οικογένεια.

Οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε εκτομή του σπερματικού πόρου υιοθετούν πιο στερεοτυπικές αντρικές συμπεριφορές ως αντισταθμιστικές για την αίσθηση της μειωμένης αρρενωπότητας.

Η αντίστοιχη γυναικεία χειρουργική διαδικασία στείρωσης είναι η απολίνωση των σαλπίγγων και γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία (ή με επισκληρίδιο σε τοκετό).

Η αγγειεκτομή είναι η πιο αποτελεσματική μόνιμη μορφή ελέγχου των γεννήσεων που διατίθεται για τους άνδρες. Σε σχεδόν κάθε τρόπο ότι η εκτομή του σπερματικού πόρου μπορεί να συγκριθεί με την απολίνωση των σαλπίγγων.

 


Πώς να μείνει μια γυναίκα έγκυος, αν ο σύντροφός της έχει κάνει μια αγγειεκτομή

Συζητήστε με το γιατρό σας! Υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι διαθέσιμες για ζευγάρια που αναζητούν να ξεπεράσουν τις συνέπειες μιας αγγειεκτομής.

Αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Αν ο άνδρας έχει προχωρήσει σε κατάψυξη σπέρματος πριν από την εκτομή του σπερματικού πόρου τα πράγματα είναι ευκολότερα και γίνεται εξωσωματική γονιμοποίηση με 80% αποτελεσματικότητα. 

Εάν  σπέρμα δεν είναι διαθέσιμο είναι ακόμα δυνατό να ληφθεί ένα δείγμα απ ‘ευθείας από τους όρχεις. Το ποσοστό γονιμοποίησης μειώνεται κάθε έτος μετά την ημερομηνία της εξωσωματικής. Η  εξωσωματική γονιμοποίηση, πάλι μπορεί να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με άμεση λήψη του σπέρματος και σπερματέγχυση. Απαιτείται η λήψη σπέρματος από τους όρχεις και γίνεται έγχυση του ρευστού υγρού απ ‘ευθείας εντός του τραχήλου, μέσα σε 20 λεπτά έως δύο ώρες μετά την εκσπερμάτωση.

Διαβάστε, επίσης,

Απόγονοι χωρίς σπερματοζωάρια και ωάρια

Στείρωση

Όρχεις

Άντρες χωρίς όρχεις

Βιταμίνες για την υγεία του προστάτη

Πότε τα σπερματοζωάρια κολυμπούν γρηγορότερα

Υγιές παιδί και εξωσωματική

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ανδρική υπογονιμότητα

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ

Η διαδικασία της εξωσωματικής

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑχονδροπλασία
Επόμενο άρθροΤαλκ για τις μυκητιάσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ