Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΤα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Τα ωμέγα 3 προστατεύουν τον εγκέφαλο

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό στον εγκέφαλο.

Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την νευρογένεση– δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προλάβει αυτές τις αρνητικές δράσεις ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τη μάθηση και την μνήμη.

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αντιγήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ αρχικά είχε ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους. Η ανάλυση έδειξε ότι τα ιχθυέλαια δεν έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία απώλειας βάρους, εντούτοις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της βλάβης που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στον εγκέφαλο.

Με βάση τις μελέτες σε πειραματόζωα φάνηκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής νέων νευρώνων του εγκεφάλου και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος (όπως τα τριγλυκερίδια) οι οποίοι παρεμποδίζουν μεταξύ άλλων την ομαλή νευρωνική λειτουργία.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα αυγά

Τροφές για καλή όραση

Βατόμουρα

Γλιστρίδα και υγεία

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι καλύτερες τροφές για να ρίξετε την κακή χοληστερίνη

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Οι καλύτερες τροφές για την καρδιά

Τροφές φάρμακα

Σταμναγκάθι

Συμπληρώματα ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Τα θαλασσινά στην εγκυμοσύνη

Τα οφέλη από τις σαρδέλες

Ιχθυέλαια

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση

Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡαγάδα δακτυλίου
Επόμενο άρθροΤζίνσενγκ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ