Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Το ρύζι είναι ένα βασικό είδος διατροφής

Για χιλιάδες χρόνια, οι αγρότες καλλιεργούν ρύζι.

Οι βιοτεχνολογικές εταιρείες ψάχνουν τώρα να βγάλουν κέρδη εις βάρος της υγείας με τη χρήση της γενετικής μηχανικής για να μεταβάλλουν την αναπαραγωγή σε αρκετές χώρες.

Το ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι είναι οι πιο σημαντικές καλλιέργειες παγκοσμίως. 

Το ρύζι αποτελεί μια κύρια πηγή τροφής για σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ρύζι καλλιεργείται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη καλλιέργεια ρυζιού είναι, κυρίως στην Κίνα, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι περιοχές αυτές αποτελούν το 90 τοις εκατό της παραγωγής ρυζιού στον κόσμο και παράγεται, κυρίως, από μικρούς παραγωγούς. Η Ταϊλάνδη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο. Ο πιο σημαντικός παραγωγός ρυζιού στην Ευρώπη είναι η Ιταλία.

Η αίτηση έγκρισης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές για τη χρήση LL62 γενετικώς τροποποιημένου ρυζιού έχει υποβληθεί στην ΕΕ. Είναι ακόμα στο στάδιο των αξιολογήσεων της ασφάλειας, αλλά αναμένεται να περάσει. Αυτό η ποικιλία ρυζιού είναι γενετικά τροποποιημένη ώστε να είναι ανθεκτική σε ένα ζιζανιοκτόνο. Ο έλεγχος των ζιζανίων και των παρασίτων είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους το 80 τοις εκατό των ορυζώνες του κόσμου έχουν πλημμυρίσει. Το ρύζι δεν ήταν αρχικά ένα υδρόβιο φυτό. Μάλλον, προσαρμόστηκε στις πλημμυρισμένες συνθήκες.

Η γενετική χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων αναπαραγωγής, δηλαδή, για την ανάπτυξη ισχυρών, υψηλής απόδοσης ποικιλιών που απαιτούν ελάχιστο ή καθόλου ψεκασμό, με προσαρμογή στις ειδικές τοπικές συνθήκες.

Η Κίνα, ένας σημαντικός παραγωγέας γενετικά τροποποιημένου ρυζιού. Στην Κίνα έχει εγκριθεί το πρώτο στέλεχος του γενετικά τροποποιημένου ρυζιού για εμπορική παραγωγή, διευκολύνοντας το δρόμο για άλλους μεγάλους παραγωγούς να υιοθετήσουν αυτήν την τεχνολογία.

Το κινεζικό υπουργείο Ministry of Agriculture’s Biosafety Committee εξέδωσε τα πιστοποιητικά βιοασφάλειας του ανθεκτικού στα παράσιτα ρυζιού και η παραγωγή μεγάλης κλίμακας θα ξεκινήσει σε 2-3 χρόνια.

Αλλά η Greenpeace τονίζει ότι είναι ένα «επικίνδυνο γενετικό πείραμα». Εάν το Υπουργείο Γεωργίας δεν μπορεί να ελέγξει την παράνομη καλλιέργεια του μεταλλαγμένου ρυζιού, δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τους κινδύνους από τις καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας.  

Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη μη αλλεργιογόνου ρυζιού είτε πρόκειται για την πρόληψη έλλειψης βιταμινών του, αλλάζει η θρεπτική αξία του ρυζιού.


Ρύζι με ανθρώπινα γονίδια

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα  περιέχουν ανθρώπινα γονίδια. Το εργαστήριο δημιουργεί ρύζι  από ανθρώπινες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο μητρικό γάλα και το σάλιο. Στο ρύζι έγινε η πρώτη ανάμειξη των γονιδίων του ανθρώπου  και φυτών. 

Οι παραγωγοί του ρυζιού, θα χρησιμοποιήσουν το ρύζι αυτό σε ποτά, επιδόρπια, γιαούρτια και δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα στα οποία δεν θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχουν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μόλις φθάσουν στις αγορές.

Πολλοί πιστεύουν ότι εάν αυτά τα φαρμακευτικά φυτά καταλήγουν στα πιάτα των καταναλωτών, οι συνέπειες για την υγεία μας, θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Προτρέπουν στην απαγόρευση της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και ζητούν να ληφθούν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της παραγωγής παράνομων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα είναι υπεύθυνες για οποιαδήποτε βλάβη στην υγεία μας.

Ωστόσο, η Βρετανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να απαγορεύσουν τέτοια προϊόντα για λόγους ηθικής. Οι εισαγωγές θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που έχουν περάσει από επιστημονική αξιολόγηση της ασφάλειας των τροφίμων. Άλλωστε, άλλοι ισχυρίζονται ότι το γενετικά τροποποιημένο ρύζι δεν έχει κανέναν κίνδυνο, στα μέρη καλλιέργειας υπάρχει ειδικός εξοπλισμός, αποθήκευσης και επεξεργασίας και ότι θα είναι πιο εύπεπτο.

Όσοι αντιτίθενται θεωρούν ότι καταστρέφεται στην πραγματικότητα η φυσική ισορροπία της φύσης, το περιβάλλον και η ανθρώπινη υγεία…

Διαβάστε, επίσης,

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Ζωοτροφές

Γιατί πρέπει να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα

Θα αρέσει στους καταναλωτές το μπιφτέκι εργαστηρίου;

Οργανικά τρόφιμα ως φάρμακα για πρόληψη ασθενειών

Ξέρετε ποια είμαι εγώ;

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Οι κίνδυνοι από τα μεταλλαγμένα

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

Τεστ DNA στα τρόφιμα

Συντήρηση τροφίμων

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Υγιεινά γλυκά

Υγιεινά γλυκά. Απολαύστε πεντανόστιμα γλυκά, χωρίς να αποκτήσετε ενοχές, με ασφάλεια, γλυκιά γεύση και χωρίς περιττές θερμίδες Σας αρέσουν τα γλυκά; Απολαύστε υγιεινά γλυκά, χωρίς να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ