Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΚάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Κάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Οι βλάβες στην καρδιά και τα αγγεία από το κάπνισμα

 

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, όπως την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, οι πνεύμονες, τα μάτια, το στόμα, τα αναπαραγωγικά όργανα, τα οστά, την ουροδόχο κύστη, και το πεπτικό σύστημα. Επίσης, η ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), η βρογχίτιδα και ο βήχας οφείλονται στο κάπνισμα.

Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου βλάπτουν τα κύτταρα του αίματος σας. Μπορούν επίσης να βλάψουν τη λειτουργία της καρδιάς σας και τη δομή και λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σας και να αυξηθεί ο κίνδυνος της αθηροσκλήρωσης.

Η αθηροσκλήρωση είναι μια ασθένεια στην οποία μια κηρώδης ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες σας. Αυτό περιορίζει τη ροή του πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στα όργανα και άλλα μέρη του σώματός σας.

Η στεφανιαία νόσος (ΣΝ) είναι όταν οι πλάκες συσσωρεύονται στις στεφανιαίες (καρδιακές) αρτηρίες. Με την πάροδο του χρόνου, η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες ή ακόμη και θάνατο.

Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες, όπως  τα  υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση, το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία, το κάπνισμα περαιτέρω αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Το κάπνισμα είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την περιφερική αρτηριακή νόσο που είναι μια κατάσταση κατά την οποία  πλάκες συσσωρεύονται στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στο κεφάλι, τα όργανα και τα άκρα. Οι άνθρωποι που έχουν περιφερική αρτηριακή νόσο. βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή, και εγκεφαλικό επεισόδιο.


Κάπνισμα και Αθηροσκλήρωση

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τις αρτηρίες στην καρδιά και τα πόδια.

Όσο πιο βαρύς καπνιστής είναι κάποιος τόσο περισσότερο βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα του αγγεία. Για μερικούς ανθρώπους, όπως οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, με το κάπνισμα αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί, επίσης να βλάψει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Το παθητικό κάπνισμα είναι ο καπνός που προέρχεται από την καύση του τσιγάρου, πούρου ή πίπας. Το παθητικό κάπνισμα περιέχει πολλές από τις ίδιες επιβλαβείς χημικές ουσίες που οι άνθρωποι εισπνέουν όταν καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία των ανθρώπων που δεν καπνίζουν κατά τον ίδιο τρόπο που το ενεργητικό κάπνισμα βλάπτει τους ανθρώπους που καπνίζουν. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο των ενηλίκων για καρδιακή προσβολή και θάνατο. 

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης στα παιδιά και στους εφήβους τον κίνδυνο μελλοντικής  στεφανιαίας νόσου, διότι:

  • Μειώνει την καλή  χοληστερόλη HDL 
  • Αυξάνει την αρτηριακή πίεση
  • Βλάπτει τους ιστούς της καρδιάς
  • Οι κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα υψηλοί για τα πρόωρα μωρά που έχουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS) και τα παιδιά που πάσχουν από ασθένειες, όπως το άσθμα.

Ο καπνός από τα πούρα και την πίπα περιέχει τις ίδιες επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως ο καπνός από τα τσιγάρα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν πούρα βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.


Οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος και την αποφυγή του παθητικού καπνίσματος

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων είναι η αποφυγή του καπνού. Μην αρχίσετε ποτέ το κάπνισμα. Εάν ήδη καπνίζετε, κόψτε το.

Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θανάτου από καρδιακή νόσο και θα μειώσει τον κίνδυνο της αθηροσκλήρωσης και θρόμβων αίματος, τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μια δεύτερης καρδιακής προσβολής και τον θάνατο από άλλες χρόνιες παθήσεις.

Σε 10 χρόνια από την διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος για καρδιοαγγειακά νοσήματα θα είναι ο ίδιος με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Δεν έχει σημασία πόσο καιρό καπνίζετε, η διακοπή θα σας ωφελήσει.

Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα. Μην πηγαίνετε σε μέρη όπου το κάπνισμα επιτρέπεται. Ζητήστε από τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς σας να μην καπνίζουν στο σπίτι και το αυτοκίνητο.

Η διακοπή του καπνίσματος θα ωφελήσει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας:

Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα αρχίζει να μειώνεται αμέσως μετά τη διακοπή. Συνεχίζει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο κίνδυνος είναι αρκετά μειωμένος 1 χρόνο μετά την διακοπή. Αν δεν έχετε αναπτύξει καρδιοπάθεια, 10 χρόνια από το κόψιμο του καπνίσματος, ο κίνδυνος είναι σχεδόν ο ίδιος με τον κίνδυνο σε κάποιον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις μειώνονται κατά το ένα τρίτο σε άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα σε σύγκριση με τα άτομα που συνεχίζουν να καπνίζουν.

Ο κίνδυνος για άλλα εμφράγματα μειώνεται κατά περίπου το ίδιο.

Οι άνθρωποι που καπνίζουν και έχουν ήδη καρδιακή νόσο μειώνουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, άλλων καρδιακών προσβολών, και το θάνατο από άλλες χρόνιες παθήσεις στο μισό αν σταματήσουν το κάπνισμα.

Ο κίνδυνος για αθηροσκλήρωση και θρόμβωση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, αφού κόψετε το κάπνισμα.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων περισσότερο από ό, τι, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως η ασπιρίνη, οι στατίνες, οι β-αναστολείς, και οι αναστολείς ΜΕΑ.

Μελέτες έχουν δείξει μια γρήγορη μείωση του αριθμού των καρδιακών προσβολών μέσα στον πρώτο χρόνο από τη διακοπή του καπνίσματος και μειώνεται όσο περνάει ο καιρός.

Οξείες επιδράσεις του καπνού στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία:

  • Πυκνώνει το αίμα σας και να είναι πιο δύσκολο για το αίμα σας να μεταφέρει οξυγόνο.
  • Αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, και η καρδιά σας εργάζεται πιο δύσκολα.
  • Μειώνει  την καλή  χοληστερόλη σας HDL  και αυξάνει την κακή LDL χοληστερόλη σας.
  • Το κάπνισμα επίσης αυξάνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων σας. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα.
  • Διαταράσσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.
  • Προκαλεί βλάβες στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, καθιστώντας τα πολύ σκληρά και λιγότερο ελαστικά. Αυτή η βλάβη στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τις βλάβες που προκαλούνται από τα αυξημένα επίπεδα της κακής χοληστερόλης.
  • Συμβάλλει στη φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας.

Χρόνιες επιδράσεις του καπνού στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία:

  • Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για στεφανιαία καρδιακή νόσο που είναι μια κατάσταση κατά την οποία η πλάκα συσσωρεύεται στο εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών. Αυτές οι αρτηρίες παρέχουν στο καρδιακό μυ πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες, η κατάσταση ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η πλάκα στενεύει τις αρτηρίες και μειώνει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Η συσσώρευση πλάκας καθιστά επίσης πιο πιθανό ότι θρόμβοι αίματος θα σχηματιστούν  στις αρτηρίες σας. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν μερικώς ή πλήρως να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος.
  • Με την πάροδο του χρόνου, το κάπνισμα συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση και αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή καρδιακή προσβολή. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν καπνίζουν, οι άνθρωποι που καπνίζουν έχουν μέχρι δύο έως τρεις φορές κίνδυνο για καρδιακή νόσο και διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή. Ο κίνδυνος για θάνατο από καρδιακή προσβολή είναι ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ανθρώπων που καπνίζουν και έχουν ήδη καρδιακή νόσο.
  • Για γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια για  τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη,  για όσους έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, και υπερβολικό βάρος ή  παχυσαρκία, το κάπνισμα περαιτέρω αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
  • Οι βαρείς καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί ακόμη και να ακυρώσει τα οφέλη από άλλες προσπάθειες για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, όπως την ασπιρίνη ή τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
  • Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια νόσος στην οποία πλάκες συσσωρεύονται στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στο κεφάλι, τα όργανα και τα άκρα. Ο κίνδυνος για περιφερική αρτηριακή νόσο αυξάνεται κατά τέσσερις αν καπνίζετε. Η περιφερική αρτηριακή νόσος επηρεάζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα πόδια και μπορεί να προκαλέσει κράμπες, πόνο, αδυναμία και μούδιασμα στα ισχία, τους μηρούς, και μυς της γάμπας. Ο αποκλεισμός της ροής του αίματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθετε μια μόλυνση στο προσβεβλημένο άκρο. Αν είναι αρκετά σοβαρή, μπλοκάρει τη ροή του αίματος και μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα (νέκρωση του ιστού). Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό κάτω άκρων. Αν έχετε περιφερική αρτηριακή ανεπάρκεια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και καρδιακής προσβολής είναι έξι με επτά φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο για τους ανθρώπους που δεν έχουν περιφερική αρτηριακή ανεπάρκεια.

Διαβάστε, επίσης,

Το κάπνισμα είναι εξάρτηση

Γιατί σας αρέσει να καπνίζετε

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Τι περιέχει ένα τσιγάρο

Σε ποιους ασθενείς πρέπει να γίνεται έλεγχος για φυματίωση

Οι βιταμίνες για τους βλεννογόνους

Εθισμός στη νικοτίνη

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν καπνίζετε

Πρόσληψη βάρους κατά τη διακοπή καπνίσματος

To Zyban για τη διακοπή καπνίσματος

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Οι απαραίτητες βιταμίνες για όσους καπνίζουν

Σύγκριση των μεθόδων διακοπής καπνίσματος

Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο από το κάπνισμα

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Κόψτε το κάπνισμα τρώγοντας φρούτα

Δίαιτα και διακοπή καπνίσματος

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματος

Οι διαταραχές ύπνου στους καπνιστές

Συμπλήρωμα για τις έγκυες καπνίστριες

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν

Εμβόλιο για την διακοπή καπνίσματος

Μυστικά για να σταματήσετε το κάπνισμα

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Νέα μέθοδος διακοπής καπνίσματος

Μύθοι για το κάπνισμα

Όσοι καπνίζουν πρέπει να τρώνε πολλά φρούτα

Με κομμένη την ανάσα

Είναι τελικά ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Ο καπνός και η ιστορία του

Προπυλενογλυκόλη

Το τεστ για την εξάρτηση από την νικοτίνη

Ελέγξτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Πεπτίδια για ανάρρωση από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Πρόληψη εμφράγματος

Προειδοποιητικά σημάδια του εμφράγματος

Αθηροσκλήρωση

Nanopatch που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες

Σε υποψία εμφράγματος πάρτε ασπιρίνη

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

Σε ποιες εγκεφαλικές βλάβες γίνεται εμβολισμός

O καφές και το τσάι προλαμβάνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Πρόληψη εμφράγματος

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

Τρώτε φρούτα για την μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Θεραπεία σε οξέα στεφανιαία σύνδρομα χωρίς ανάσπαση ST

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Μεταβολικό σύνδρομο

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για περφερική αρτηριακή νόσο

Οξεία απόφραξη μιας αρτηρίας άκρου

Aορτολαγόνιος αποφρακτική νόσος

Nόσος Buerger

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ