Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας

Πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας

Οι βλάβες που προκαλεί το στρες στο σώμα σας

Το στρες επηρεάζει με πολλούς τρόπους αρνητικά το σώμα σας

1. Το στρες αλλάζει την έκφραση των γονιδίων σας

Όταν είστε κάτω από πίεση γίνεται ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των γονιδίων σας και αυτό αλλάζει το πόσο του λίπους που αποθηκεύετε, το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το πόσο γρήγορα γερνάτε, και εάν θα αναπτύξετε καρκίνο.

2. Το αν θα έχετε πολύ άγχος ή όχι καθορίζεται πρώιμα στη ζωή σας

Τα γεγονότα της παιδικής ηλικίας που προκαλούν έκλυση της ορμόνης κορτικοτροπίνης  ενεργοποιούν τα επινεφρίδιά σας, και ως εκ τούτου, τα επίπεδα του άγχους σας.

3. Το στρες προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο

Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες βλάπτουν κρίσιμα μέρη του εγκεφάλου σας, όπως ο ιππόκαμπος που είναι μια περιοχή υπεύθυνη για τη μνήμη. Ένας λόγος που οι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια επινεφριδίων  μετά από μακροχρόνιο άγχος, είναι γιατί ο εγκέφαλος, προκειμένου να σωθεί εξουθενώνει τα επινεφρίδια.

4. Το στρες διακόπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τη φλεγμονή

Το στρες προκαλεί επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων, μειώνει τα προστατευτικά αποτελέσματα των εμβολίων και αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Το άγχος είναι ο ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος. Το στρες μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει εκ νέου λανθάνουσες λοιμώξεις.

5. Το χρόνιο στρες βλάπτει  τα εργοστάσια παραγωγής  ενέργειας του σώματός σας, τα μιτοχόνδρια σας.

Αυτά τα ενεργειακά εργοστάσια παράγουν ΑΤΡ, μέσω του οποίου όλα τα κύτταρα και τα όργανα στο σώμα σας εργάζονται. Η  βλάβη είναι αναστρέψιμη με την πάροδο του χρόνου, όσο ελαττώνεται το άγχος.

6. Το στρες μειώνει την ικανότητα του μεταβολισμού και της αποτοξίνωσης

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τα ένζυμα που διασπούν τα λίπη και κάνουν αποτοξίνωση από τα φάρμακα επηρεάζονται αρνητικά από το στρες. Το στρες μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις τοξίνες, αυξάνοντας την επιθυμία σας για τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη.

7. Το καρδιαγγειακό σύστημά σας αντιδρά στο στρες με αύξηση της καρδιακής παροχής.

Αλλά το χρόνιο στρες έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το πάχος των τοιχωμάτων των αρτηριών, οδηγώντας σε υψηλή πίεση του αίματος και καρδιακή νόσο.

8. Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου σας

Το άγχος αυξάνει την ποσότητα των σφαιρινών των δεσμευτικών ορμονών του φύλου που δεσμεύουν την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα στο σώμα σας,  πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερες από αυτές τις ορμόνες είναι διαθέσιμες στα κύτταρά σας. Το χρόνιο στρες αυξάνει, επίσης, την παραγωγή της κορτιζόλης, και λόγω κατανάλωσής της, λιγότερες σεξουαλικές ορμόνες παράγονται.

9. Το στρες είναι κακό για τα οστά και τους μυς σας

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες συνδέονται με χαμηλότερη οστική πυκνότητα, και μεγαλύτερο σωματικό πόνο.

10. Το έντερο επηρεάζεται από το άγχος

Το 95% της σεροτονίνης σας είναι στο έντερό σας, γι’αυτό όταν ειστε νευρικοί ή λυπημένοι, η κοιλιά σας πονάει. Η λειτουργία του εντέρου σας επηρεάζεται από το άγχος. Το άγχος οδηγεί σε δυσκοιλιότητα και επανακυκλοφορία των ορμονών, όπως τα οιστρογόνα μέσω του ήπατος. Το άγχος αυξάνει την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων και αυτό χαλαρώνει τους φραγμούς μεταξύ των κυττάρων στο έντερο, προκαλώντας σύνδρομο διαρροής του εντέρου, που στη συνέχεια οδηγεί σε φλεγμονή, ευαισθησία στα τρόφιμα και αυτοάνοσες ασθένειες.

Διαβάστε, επίσης,

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις χρόνιες ασθένειες

Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία

Τσάι για το στρες και την αϋπνία

Λάδι για μασάζ για το άγχος

Βάμμα για το στρες και την αϋπνία

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Πώς το έντερό σας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Τι σχέση έχει το άγχος με τον καρκίνο;

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

www. emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ