Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤο καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό

Το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το ελληνικό

To ελαιόλαδο με τη μεγαλύτερη θεραπευτική ικανότητα

Όλοι πια γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία από το ελαιόλαδο.

Ωστόσο, η παραγωγή του ελαιολάδου έχει προβλήματα από τη χαμηλή ποιότητα επεξεργασίας, τα νοθευμένα έλαια και τα τοξικά πρόσθετα. 

Ένα είναι το καλύτερο ελαιόλαδο, το ωμό!!!

Για να αυξήσουν τα κέρδη τους, πολλοί παραγωγοί νοθεύουν το ελαιόλαδο και μετά το χαρακτηρίζουν ως «έξτρα παρθένο» και το αναμειγνύουν με πολύ φθηνότερα έλαια από σόγια ή ηλιέλαιο και ακόμη επισημαίνουν λάθος και τη χώρα προέλευσής του. Αυτό είναι πολύ συχνό σε όλο τον κόσμο και οι διάφοροι κατασκευαστές συνεχίζουν να νοθεύουν τα ελαιόλαδα για να εξοικονομήσουν χρήματα και παράγουν χαμηλής ποιότητας, φθηνότερα ελαιόλαδα που έχουν ελάχιστη ή καμία θεραπευτική αξία.

Το καλύτερο θεραπευτικά ισχυρό ελαιόλαδο είναι το ελληνικό και είναι ωμό

Μόνο τα υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται απλά πατώντας τις ελιές, χωρίς διύλιση, θέρμανση και χρήση χημικών ή άλλων διαδικασιών είναι τα καλύτερα. Για κάθε άλλο λάδι ακολουθείται μια διαδικασία διύλισης και χρησιμοποιείται υψηλή θερμότητα και χημικές ουσίες για την εκχύλιση του ελαιόλαδου.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μοναδικό, γιατί ουσιαστικά παίρνεται από τους πρώτους καρπούς. Αυτό είναι το μυστικό.

Να προτιμάτε το βιολογικό λάδι χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά.

Όσο πιο κρύα είναι η διαδικασία στην παραγωγή ελαιολάδου, τόσο υψηλότερες είναι οι τονωτικές ιδιότητες για το ανοσοποιητικό και τόσο πιο προστατευτική είναι η δράση του ελαιόλαδου στη γνωστική λειτουργία.

Γιατί το πρώτης κρύας έκθλιψης ελαιόλαδο είναι ανώτερο από τα άλλα;

Με το όνομα «αγουρέλαιο» ονομάζουμε το φυσικό λάδι που προέρχεται από τη σύνθλιψη από ελιές που δεν έχουν ακόμη ρυτιδωθεί και διατηρούν το πράσινο χρώμα τους. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν ωμοτριβές ή ομφάκιο.

Το αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος.

Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το πολύ την επομένη ημέρα.

Αγουρέλαιο δεν ονομάζονται όλα τα φρέσκα ελαιόλαδα, παρά μόνο αυτό που παράγεται από άγουρο ελαιόκαρπο.

Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα που οφείλεται στις χλωροφύλλες του άγουρου ελαιοκάρπου οι οποίες προσδίδουν στο αγουρέλαιο μεγαλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Διαφέρει στην γεύση από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο καθώς είναι έντονα πικρό και κάπως πικάντικο με έντονα φρουτώδη γεύση από αρώματα της φρεσκοκομμένης άγουρης ελιάς.

Το αγουρέλαιο διατηρεί για λίγους μήνες τις ιδιότητες του, για αυτό και δεν είναι διαθέσιμο όλο τον χρόνο. Τα εντονότερα του χαρακτηριστικά είναι φανερά από την παραγωγή του, το Νοέμβριο και μέχρι το Μάρτιο. Όσο περνάει ο χρόνος το αγουρέλαιο χάνει την έντονη γεύση του αλλά όχι τα θρεπτικά του συστατικά. Το αγνό αγουρέλαιο που δεν έχει περάσει καμία επεξεργασία ή φιλτράρισμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα εμφανίσει ένα ίζημα (μούρια) στον πάτο του δοχείου, το οποίο είναι φυσικό κατάλοιπο του ελαιολάδου και δηλώνει την αγνότητα του αγουρέλαιου.

Περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες, που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες.

Είναι το μόνο πραγματικά ωμό ελαιόλαδο που είναι φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά, υπέροχο σε άρωμα και γεύση.

Μόνο τα πιο φρέσκα – και συνήθως πιο ακριβά – ελαιόλαδα διαθέτουν σημαντικές ποσότητες της ολεοκανθάλης (oleocanthal). Η ενοχλητικη ένταση της γεύσης σε ένα φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πόσο oleocanthal το λάδι περιέχει.

Το λάδι ελιάς κρύας έκθλιψης έχει εξαχθεί με πλήρη απουσία θερμότητας και αυτό βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών και επουλωτικών δυνατοτήτων του ελαιόλαδου.

Αρκετοί σημαντικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την αντιοξειδωτική αξία του ελαιολάδου: η όψιμη συγκομιδή, η μηχανική ανάδευση, η αργή πίεση, η υψηλή θερμότητα και το φιλτράρισμα. 

Στο ελαιόλαδο, η οξύτητα αναφέρεται στον σχηματισμό ελεύθερων λιπαρών οξέων ή με άλλα λόγια, στη διάσπαση των οξέων και έχει σχέση με την ποιότητα του ελαιόλαδου.  Όταν το ελαιόλαδο παράγεται την ίδια μέρα με τη συγκομιδή έχει μια άψογη οξύτητα.


ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

  • Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Η αντιφλεγμονώδης ισχύς του ελαιολάδου στηρίζεται σε πολυφαινόλες του. Αυτές οι αντιφλεγμονώδεις ενώσεις περιλαμβάνουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικές κατηγορίες πολυφαινολών και πάνω από δύο δωδεκάδες καλά τεκμηριωμένα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά. Οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη μειωμένη παραγωγή μορίων που διαφορετικά  αυξάνουν τη φλεγμονή (ΤΝF-άλφα, ιντερλευκίνη 1-β, θρομβοξάνες Β2, και Β4 λευκοτριένιο), αναστολή των προφλεγμονωδών ενζύμων, όπως κυκλο-οξυγενάσης 1 και κυκλο-οξυγενάσης 2 και μειωμένη σύνθεση του ενζύμου επαγώγιμη συνθετάση του νιτρικού οξειδίου. Το ελαιόλαδο και οι πολυφαινόλες του σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα στο αίμα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που είναι δείκτης φλεγμονής. Επίσης, μειώνουν τη δραστικότητα σε μια μεταβολική οδό που ονομάζεται οδός αραχιδονικού οξέος, το οποίο παίζει ρόλο κεντρικό για την κινητοποίηση φλεγμονωδών διεργασιών. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν εξαρτώνται από τα μεγάλα επίπεδα πρόσληψης. Μόλις 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ανά ημέρα έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

  • Το ελαιόλαδο έχει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη

Όσον αφορά την αντιοξειδωτική προστασία για τα αιμοφόρα αγγεία μας, το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο από τη υπεροξείδωση των λιπιδίων (βλάβη οξυγόνου στο λίπος) στο αίμα μας. Πολλά από τα μόρια που περιέχουν λίπος στο αίμα μας – όπως η LDL – έχουν ανάγκη να προστατεύονται από τις βλάβες που προκαλεί το οξυγόνο. Η βλάβη του οξυγόνου σε μόρια, όπως η LDL αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πολυάριθμων καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αθηροσκλήρυνσης. Η προστασία των μορίων LDL στο αίμα μας από βλάβη του οξυγόνου είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που παρέχεται από το ελαιόλαδο και τις πολυφαινόλες του. Εξίσου σημαντική είναι η προστασία από τη φθορά του οξυγόνου στα κύτταρα που δομούν τα αιμοφόρα αγγεία μας. Επίσης, το ελαιόλαδο δρα στη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Ενώ θέλουμε να δούμε τα αιμοπετάλια να συσσωρεύονται μεταξύ τους υπό ειδικές συνθήκες όπως σε μια ανοιχτή πληγή, όπου η συσσώρευση ενεργεί για να κλείσει την πληγή, δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συμβαίνει συνέχεια όταν δεν υπάρχει οξεία έκτακτη ανάγκη. Αρκετές από τις πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο,  όπως η υδροξυτυροσόλη, η ολεουροπεΐνη και η λοτεολίνη-luteolin – φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διατήρηση των αιμοπεταλίων στο αίμα μας υπό έλεγχο και την αποφυγή προβλημάτων από την συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Υπάρχουν, επίσης, δύο μόρια που ονομάζονται αναστολέας ενεργοποιητή του πλασμινογόνου-1 και παράγοντας VII, που είναι ικανοί να ενεργοποιήσουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, και οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσουν να σταματήσει η υπερπαραγωγή αυτών των μορίων.

  • Οφέλη στην υγεία του Πεπτικού

Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι πολλά. Με το ελαιόλαδο παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του πεπτικού σωλήνα, ειδικά καρκίνου του ανώτερου πεπτικού συστήματος, όπως του στομάχου και του λεπτού εντέρου – σε πληθυσμούς που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο. Οι μελέτες για τη Μεσογειακή Διατροφή δείχνουν ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Πολλές από αυτές τις αντικαρκινικές επιδράσεις στην πεπτική οδό πιστεύεται ότι εξαρτώνται από τις πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Μια ιδιαίτερη κατηγορία των πολυφαινολών, που ονομάζεται σεκοϊριδοειδή-secoiridoids είναι χρήσιμες για την πρόληψη των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο βοηθούν και στην ισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα μας. Πολυάριθμες πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που, συνήθως, είναι υπεύθυνα για λοιμώξεις του πεπτικού σωλήνα. Αυτές οι πολυφαινόλες είναι η ολεουροπεΐνη, η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη. Ορισμένες από αυτές τις πολυφαινόλες – όπως η λιγστροσίδη-ligstroside  αναστέλλουν την ανάπτυξη του βακτηρίου Helicobacter pylori. Αυτή η επίδραση των πολυφαινολών του ελαιολάδου μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι ο υπερπληθυσμός του Helicobacter βακτηρίου σε συνδυασμό με την υπερβολική προσκόλληση του Helicobacter στην επένδυση του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε έλκος του στομάχου και άλλα ανεπιθύμητα πεπτικά προβλήματα.

  • Τα οφέλη στην υγεία των οστών

Η υποστήριξη της συνολικής υγείας των οστών με τα καλύτερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σχετίζεται με την πρόσληψη ελαιολάδου. Επιπλέον, τουλάχιστον δύο πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο – η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη – έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον σχηματισμό οστού. Επίσης, το ελαιόλαδο κάνει πρόληψη οστεοπόρωσης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και βελτιώνει τους δείκτες στο αίμα της υγείας των οστών. 

  • Γνωστικά οφέλη από το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους. Το ελαιόλαδο είναι  χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας η οπτική μνήμη και η ευφράδεια λόγου, μπορούν να βελτιωθούν με εντατική χρήση του ελαιολάδου. Σε αυτή την περίπτωση, «εντατική χρήση» νοείται η τακτική χρήση του ελαιολάδου, για το μαγείρεμα, ή ως συστατικό σε σάλτσες και σάλτσες. Η κατανάλωση του ελαιολάδου βοηθά να αντισταθμιστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εγκέφαλο, όπως η άνιση περιεκτικότητα σε νερό, η ανισορροπία του νευρικού συστήματος, και η πάρα πολύ εύκολη δίοδος των μορίων μέσω του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. 

  • Το ελαιόλαδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο βοηθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου. Πολλοί τύποι καρκίνου αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα κατακλύζονται από το οξειδωτικό στρες (βλάβη στην κυτταρική δομή και τη λειτουργία με υπερβολικά αντιδραστικά μόρια που περιέχουν οξυγόνο) και από την μεγάλη και χρόνια φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες στο ελαιόλαδο δρουν τόσο ως αντιοξειδωτικά όσο και ως αντιφλεγμονώδη μόρια, και είναι ιδανικές για τη μείωση του κινδύνου των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανά ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως τον καρκίνο του μαστού, της αναπνευστικής οδού, της ανώτερης πεπτικής οδού, και σε μικρότερο βαθμό, της κατώτερης πεπτική οδού (ορθοκολικός καρκίνος). Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αντικαρκινικής έρευνας για το ελαιόλαδο έχει επικεντρωθεί στις πολυφαινόλες, το ελαιόλαδο είναι ιδανικό και για τη βελτίωση της λειτουργίας της κυτταρικής μεμβράνης με έναν τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και την έκφραση αλλοίωσης των γονιδίων με τρόπο που να ενισχύεται η αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Αυτό γίνεται με την προστασία του DNA. Τα αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα στην προστασία του DNA (δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ) – το κλειδί  του γενετικού υλικού στα κύτταρα μας – από βλάβες από το οξυγόνο. Η προστασία του DNA από το ανεπιθύμητο οξειδωτικό στρες σημαίνει καλύτερη λειτουργία των κυττάρων και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα σεκοϊριδοειδή-secoiridoids στο ελαιόλαδο, ιδιαίτερα η ολεοκανθάλη-oleocanthal βοηθούν στην μείωση της αναπαραγωγής των κυττάρων στον καρκίνο του μαστού. Η υδροξυτυροσόλη στο ελαιόλαδο προάγει τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο (απόπτωση) σε κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου κύτταρα και μπλοκάρει την ενζυματική δραστικότητα της συνθετάσης λιπαρού οξέος (FAS). Αυτές οι ιδιότητες των συστατικών του ελαιολάδου και της ελιάς αναφέρονται γενικά ως “αντιπολλαπλασιαστικές» ιδιότητες του ελαιολάδου. 

Διαβάστε, επίσης,

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αρωματικό ελαιόλαδο με άνηθο και δενδρολίβανο

Ελαιόλαδο για προστασία του εντέρου

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ελιά

Ενημέρωση για κρούσματα του βακτηρίου Xyllela fastidiosa

Τα οφέλη στην υγεία από τα φύλλα ελιάς

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Ελιά

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Ελιά και θεραπευτικές ιδιότητες

Ελαιόλαδο για προστασία του εντέρου

Συμβουλές για το τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ