Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΣημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Οι πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών

 

 

 

 

Συμπτώματα και σημεία ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών

Εάν κάνετε μια ισορροπημένη, διατροφή το πιο πιθανό είναι ότι έχετε επαρκείς ποσότητες βιταμινών και των μετάλλων στο σώμα σας για να λειτουργεί σωστά.

Εάν όχι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να σας λείπουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ακόμα κι αν τρώτε καλά, ανάλογα με το πώς και πού το φαγητό σας έχει καλλιεργηθεί, δηλαδή η ποιότητα του εδάφους, ο χρόνος αποθήκευσης, αλλά και ο τρόπος  επεξεργασίας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών στο φαγητό σας.

Η ηλικία σας και ορισμένες ασθένειες (πεπτικά προβλήματα και άλλα) μπορεί, επίσης, να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας. 

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, και ίσως να μην υπάρχουν συμπτώματα παρά την μεγάλη ανεπάρκεια.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνες διαπιστώνονται, συνήθως μέσα από εξετάσεις αίματος, σε συνδυασμό με κλινικές ενδείξεις. Η ανάλυση των μαλλιών προσφέρει ένα κλειδί για πιθανές ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία.

Οι πιο συχνές ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών:

  • Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη σε άτομα όλων των ηλικιών, ιδιαίτερα σε εκείνους που επιλέγουν να χρησιμοποιούν αντηλιακά υψηλής προστασίας κάτω από τον ήλιο και αυτο εμποδίζει την παραγωγή της βιταμίνης D ή έχουν περιορίσει τις υπαίθριες δραστηριότητες τους. Εκτιμάται ότι το 50 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού έχει κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης D και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα. 

Σημάδια που δείχνουν ότι  μπορεί να έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι η ηλικία πάνω από  50 ετών, το πιο σκούρο δέρμα, η παχυσαρκία, τα άλγη στα κόκαλα, η εφίδρωση στο κεφάλι, και η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης D

Κάντε την εξέταση στο αίμα δύο φορές το χρόνο (Φ.Τ: 50 και 70 ng / ml).

Η καλύτερη διαγνωστική διαδικασία είναι ο προσδιορισμός της 25-υδροξυχολοκαλσιφερόλης στο αίμα.

Η ακτινολογική εξέταση των μακρών οστών θα δείχνει ραχίτιδα και οστεομαλάκυνση.

Η υψηλή αλκαλική φωσφατάση, επίσης, είναι ένδειξη ραχίτιδας.

Η συνετή έκθεση στον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος, αν και οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D3 και τα συμπληρώματα βοηθούν αν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή έκθεση στον ήλιο όλο το χρόνο. Για τη βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D, θα πρέπει να εκθέτετε μεγάλα τμήματα του δέρματός σας, όπως η πλάτη σας, το στήθος, τα πόδια και τα χέρια  στον ήλιο. Απλά να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη διάρκεια της έκθεσης. 

Αποφεύγοντας τα μεταποιημένα τρόφιμα που είναι ψεκασμένα με το ζιζανιοκτόνο glyphosate (χρησιμοποιείται στις περισσότερες συμβατικές και γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες τροφίμων) προστατεύεστε γιατί η γλυφοσάτη έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει σε ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση της βιταμίνης D στο συκώτι και τα νεφρά σας.

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις των ωμέγα-3 λιπαρά οξέων EPA και DHA2 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Οι δυτικοί πληθυσμοί τρώνε πάρα πολλά φλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά (επεξεργασμένα φυτικά έλαια) και πολύ λίγα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα  καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, κατάθλιψη, νόσο του Alzheimer, ρευματοειδή αρθρίτιδα, και διαβήτη.

Τα σημεία που δείχνουν ότι τα ω-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι εκτός ισορροπίας είναι το ξηρό δέρμα, η πιτυρίδα τα ξηρά  μαλλιά, τα μαλακά εύθραυστα νύχια, η κόπωση, η δυσμηνόρροια και η έλλειψη προσοχής.

Η ιδανική αναλογία ω-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι περίπου 1: 1 και θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 και να μειώσετε την πρόσληψη των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να τρωτε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα.

Οι σαρδέλες είναι μία από τις πιο συμπυκνωμένες πηγές των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μία μερίδα περιέχει περισσότερο από 50 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Περιέχουν, επίσης, και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως  βιταμίνη Β12, ασβέστιο, και χολίνη.

Αν αποφασίσετε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε μορφή συμπληρώματος, το έλαιο κριλ και το ιχθυέλαιο είναι καλά. Τα ωμέγα-3 στο κριλ είναι συνδεδεμένο με φωσφολιπίδια που αυξάνουν την απορρόφησή του, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται να παίρνετε μικρότερη ποσότητα από αυτό. Το έλαιο κριλ περιέχει επίσης σχεδόν 50 φορές περισσότερο ασταξανθίνη, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που αποτρέπει την οξείδωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

  • Βιταμίνη Κ2

Η βιταμίνη Κ2 είναι εξίσου σημαντική όπως και η βιταμίνη D για τη βέλτιστη υγεία. Είναι απαραίτητη για την αντοχή των οστών, την υγεία των αρτηριών και των αιμοφόρων αγγείων, και παίζει ένα ρόλο σε άλλες βιολογικές διαδικασίες, όπως στην ανανέωση των ιστών στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην υγιή εγκυμοσύνη, και στην πρόληψη του καρκίνου. Η βιταμινη Κ2 είναι απαραίτητη για τα οστά και την καρδιαγγειακή υγεία.

Η βιταμίνη Κ2 είναι σημαντική για την βιταμίνη D γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Η βιολογική δράση της Κ2, επίσης εμποδίζεται από την έλλειψη της βιταμίνης D, έτσι πρέπει να εξετάζονται αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μαζί.

Οι βιταμίνες D και Κ2, επίσης, συνεργάζονται με το μαγνήσιο και το ασβέστιο και αυτή η τετράδα ουσιών θα πρέπει να λαμβάνεται και να ελέγχεται σε συνδυασμό.

Η βιταμίνη Κ1  είναι η κύρια μορφή της βιταμίνης Κ υπεύθυνη για την πήξη του αίματος  και μπορεί να βρεθεί στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Η βιταμίνη Κ2 είναι παρούσα μόνο στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και παράγεται από ορισμένα βακτήρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης. Παραδείγματα τροφίμων που εκ φύσεως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ2 είναι το natto (προϊόν ζύμωσης σόγιας) και τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το λάχανο τουρσί. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως ορισμένα τυριά και το βούτυρο, αλλά και το κεφίρ περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες. 

Διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης Κ

Δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί άμεσα στο αίμα, αλλά μια ένδειξη της κατάστασης της βιταμίνης Κ προκύπτει από τον ποσοτικό προσδιορισμό των παραγόντων πηκτικότητας του αίματος. Ο χρόνος προθρομβίνης χρησιμοποιείται τόσο για την εκτίμηση της βιταμίνης Κ, όσο και για την παρακολούθηση της επίδρασης των ανταγωνιστών της βιταμίνης Κ, όπως η ουαρφαρίνη στην πήξη του αίματος, όταν λαμβάνονται τέτοια φάρμακα.

Η μενακινόνη-7 (ΜΚ-7) είναι το είδος της βιταμίνης Κ2 που χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα, και αυτή η μορφή εξάγεται από τα  τρόφιμα. Η ΜΚ-7, ειδικότερα, βοηθά στην πρόληψη της φλεγμονής μέσω αναστολής των προ-φλεγμονωδών δεικτών που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται μονοπύρηνα.

Άλλος τύπος βιταμίνης Κ2, είναι η ΜΚ-4, που είναι διαθέσιμη μόνο σε συνθετική μορφή, η οποία έχει το πρόσθετο μειονέκτημα ότι έχει μια πολύ σύντομη βιολογική ημιζωή, απαιτώντας τη λήψη της αρκετές φορές την ημέρα. 

  • Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας, αλλά εκτιμάται ότι το 80 τοις εκατό των ανθρώπων έχουν ανεπάρκεια σε αυτό. Χωρίς επαρκείς ποσότητες μαγνησίου στο σώμα σας αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Τα ανεπαρκή κυτταρικά επίπεδα μαγνησίου επιδρούν στη λειτουργία του μεταβολισμού. Έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 3.750 θέσεις δέσμευσης στο μαγνησιο για ανθρώπινες πρωτεΐνες, που σημαίνει ότι το μέταλλο αυτό είναι σημαντικό σε πάρα πολλές βιολογικές διεργασίες. 

Για παράδειγμα, το μαγνήσιο παίζει ένα ρόλο στις διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος και είναι σημαντικό για την ελαχιστοποίηση των βλαβών από περιβαλλοντικά χημικά, βαρέα μέταλλα, και άλλες τοξίνες. Ακόμη και η γλουταθειόνη, η οποία θεωρείται ως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του σώματος, απαιτεί μαγνήσιο για να παραχθεί.

Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στην πρόληψη πονοκεφάλων ημικρανίας, της καρδιαγγειακής νόσου (όπως την υψηλή πίεση του αίματος, τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια) και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου παρατηρούνται και σε άτομα με υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Η πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εάν κάποιος έχει υψηλό κίνδυνο. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για την ενεργοποίηση της κινάσης της τυροσίνης, ένα ένζυμο που λειτουργεί σαν διακόπτης σε πολλές κυτταρικές λειτουργίες που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία των υποδοχέων της ινσουλίνης.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα μαγνησίου 

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα μαγνησίου τους εντός του θεραπευτικού εύρους, χωρίς να καταφεύγουν σε συμπληρώματα με την κατανάλωση μιας διατροφής που περιλαμβάνει άφθονα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα φύκια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και τα σέσκουλα είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου, όπως και μερικά φασόλια, τα καρύδια και οι σπόροι, όπως σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι και το σουσάμι. Το αβοκάντο περιέχει επίσης μαγνήσιο. Οι χυμοί λαχανικών είναι μια εξαιρετική επιλογή για να εξασφαλίσετε μαγνήσιο από την διατροφή σας. Δυστυχώς, τα περισσότερα τρόφιμα που καλλιεργούνται σήμερα είναι ελλιπή σε μαγνήσιο (και άλλα μέταλλα).

Η Glyphosate παίζει πάλι ρόλο, καθώς δρα ως ένας χηλικός παράγοντας, εμποδίζοντας αποτελεσματικά την πρόσληψη και τη χρησιμοποίηση των μετάλλων στο φυτό. Για το λόγο αυτό να παίρνετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου. Μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την κατάστασή του μαγνησίου με τακτικά λουτρά με άλατα Epsom ή ποδόλουτρα. Τα άλατα Epsom είναι θειικό μαγνήσιο που μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα σας μέσω του δέρματος. Το έλαιο μαγνησίου (από χλωριούχο μαγνήσιο) μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τοπική εφαρμογή και απορρόφηση.

Εάν επιλέξετε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου, δύο από τις καλύτερες μορφές είναι το γλυκινικό μαγνήσιο και το θρεονικό μαγνήσιο. Το πρώτο είναι μια χηλική μορφή μαγνησίου που παρέχει τα υψηλότερα επίπεδα απορρόφησης και βιοδιαθεσιμότητας. Αυτή η μορφή συνήθως θεωρείται ιδανική για εκείνους που προσπαθούν να διορθώσουν μια ανεπάρκεια. Το θρεονικό μαγνήσιο είναι ένα νεότερο είδος πολλά υποσχόμενο, κυρίως λόγω της ανώτερης ικανότητάς του να διεισδύσει στην μιτοχονδριακή μεμβράνη.

Φυσιολογικές τιμές αίματος = 1,5 – 2,5 mEq/L

Πάντα όταν κάνετε τσεκάπ να ελέγχεται τα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.

  • Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) είναι γνωστή ως η βιταμίνη της ενέργειας. Το σώμα σας απαιτεί για έναν αριθμό ζωτικών λειτουργιών, την παραγωγή ενέργεια, το σχηματισμό του αίματος, τη σύνθεσης του DNA και το σχηματισμό της μυελίνης τη βιταμίνη αυτή. Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Β12 από τη διατροφή σας, είτε στην αδυναμία απορρόφησης από τα τρόφιμα που τρώτε. Περίπου ένας στους τέσσερις  ενήλικες έχει έλλειψη από αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό, και σχεδόν ο μισός πληθυσμός έχει ιδανικά επίπεδα στο αίμα. Τα προειδοποιητικά σημεία της έλλειψης της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν την ψυχική επιβάρυνση, τα προβλήματα μνήμης, τις μεταβολές στη διάθεση, την απάθεια, την κόπωση, την μυϊκή αδυναμία και τα μουδιάσματα στα άκρα. Δυστυχώς, η έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για πολλά χρόνια και όταν εμφανισθούν τα συμπτώματα, μπορεί να είναι αρκετά ελλιπής.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε φυσική μορφή μόνο σε ζωικές πηγές τροφίμων, και οι χορτοφάγοι έχουν πάντα έλλειψη και πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής. Τα πλούσια τρόφιμα σε βιταμίνη Β12 είναι το βόειο κρέας και το βοδινό συκώτι (καλύτερα τα ζώα να τρέφονται με χόρτα και όχι με σιτηρά), το αρνί, τα λυθρίνια, το κρέας ελαφιού, ο σολομός, οι γαρίδες, τα χτένια, τα βιολογικά  πουλερικά και αυγά. Η έκταση της ανάπτυξης αυτών των μικροργανισμων υποδεικνύει το ποσό της βιταμίνης Β12 που υπάρχει στο υπό εξέταση δείγμα αίματος. Τα κανονικά επίπεδα είναι 0,015-0,03 ανά 100 χιλ πλάσματος αίματος. Επίπεδα κάτω από 0,01 μγρ ανά 100 χλ υποδεικνύουν έλλειψη βιταμίνης Β12. 

Διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης Β12

Τα επίπεδά της στο αίμα μπορούν να μετρηθούν αμεσα, γιατί μερικά βακτηρίδια χρειάζονται τη βιταμίνη αυτή για την ανάπτυξή τους.

Ο πιο συχνός έλεγχος της έλλειψης της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνει τη χρήση ραδιενεργά χαρακτηρισμένης Β12 για να μετρήσετε την απορρόφησή της-Τεστ Shilling.

Όταν πρόκειται για συμπληρώματα, η καλύτερη λύση είναι η ενέσιμη Β12 και οι υπογλώσσιες σταγόνες ή το σπρέι. Τα περισσότερα από του στόματος συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι αναποτελεσματικά, γιατί έτσι η βιταμίνη Β12 απορροφάται ελάχιστα.

Πάντα όταν κάνετε τσεκάπ να ελέγχεται τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο αίμα.

  • Bιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου σας, αλλά βοηθά επίσης στην διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης, προστατεύει κατά των ελευθέρων ριζών και από τις συνήθεις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Η  ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε μπορεί πράγματι να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν απώλεια της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με νόσο του Alzheimer.

Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για να αποτρέψει την μεγάλη απώλεια ενός εξαιρετικά σημαντικού μορίου στον εγκέφαλο και είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου. Οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι είναι πολύ εμπλουτισμένοι σε DHA-Docosahexaenoic acid , και μπορούν να το πάρουν μόνο από το ήπαρ.

Τα συγκεκριμένα μόρια που βοηθούν στην μεταφορά είναι τα lyso-PLs-lysophospholipids και το ποσό των εν λόγω ενώσεων μειώνεται σημαντικά όταν η πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι ανεπαρκής. Αυτό προκαλεί  κυτταρική βλάβη της μεμβράνης και νευρωνικό θάνατο.

Πώς να βελτιστοποιήσετε τα επίπεδα της  Βιταμίνης Ε

Ο όρος «βιταμίνη Ε αναφέρεται σε μια οικογένεια από τουλάχιστον οκτώ λιποδιαλυτές αντιοξειδωτικές ενώσεις, που χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: τοκοφερόλες (η «πραγματική» βιταμίνη Ε) και τοκοτριενόλες – με υποοικογένειες από τέσσερις διαφορετικές μορφές . Στην ιδανική περίπτωση, η βιταμίνη Ε θα πρέπει να καταναλώνεται από μεικτές φυσικες τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες, (πλήρες φάσμα βιταμίνης Ε) για να πάρετε τα μέγιστα οφέλη.

Η βιταμίνη Ε  που κυκλοφορεί στην αγορά είναι μια συνθετική μορφή της βιταμίνης, η οποία δεν έχει οφέλη για την υγεία σας. Μπορείτε να δείτε τι αγοράζετε, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα. Η φυσική βιταμίνη Ε είναι η “d-” μορφή (d-άλφα-τοκοφερόλη, α-β-τοκοφερόλη, κ.λ.π.). Η συνθετική βιταμίνη Ε αναφέρεται ως «DL-» μορφές

Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνετε το πλήρες φάσμα της βιταμίνης Ε, είναι να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές. Καλές διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν και οι σπόροι, όπως οι σπόροι ηλίανθου, το ελαιόλαδο, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

Διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης Ε

Μέτρηση των επιπέδων τοκοφερόλης στον ορό αίματος: Φυσιολογικές τιμές είναι 1,0 και 3,0 χλγρ ανά 100 χιλ ορού αίματος.

Επίσης, μπορεί να μετρηθεί η κρεατίνη ούρων. Αυτή η ουσία απουσιάζει από τα ούρα αλλά σε ανεπάρκεια βιταμίνης Ε απεκκρίνεται κρεατίνη στα ούρα η οποία απεκκρίνεται σαν κρεατινίνη και προέρχεται από τους μυς και το υπερβολικό ποσοστό στα ούρα είναι ενδεικτικό μυϊκής κατάρρευσης από ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

Τέλος ο έλεγχος της βιταμίνης Ε μπορεί να γίνει με μέτρηση της ευθραυστότητας των ερυθρών αιμοσφαιρίων παρουσίας υπεροξειδίου του υδρογόνου. Τα κανονικά κύτταρα των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι ανθεκτικά στο υπεροξείδιο του υδρογόνου αλλά όταν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Ε αυτά αυτά θραύονται εύκολα με την παρουσία υπεροξειδίου και η εξέταση αυτή γίνεται στο απομονωμένο αίμα.

Πάντα όταν κάνετε τσεκάπ να ελέγχεται τα επίπεδα της βιταμίνης Ε στο αίμα.

  • Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι μια ουσιαστική λιποδιαλυτή βιταμίνη που είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του  δέρματος, των δοντιών, των οστών, των κυτταρικών μεμβρανών, και της όρασης. Η βιταμίνη Α, όπως η βιταμίνη D, είναι επίσης απαραίτητες για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι ένας πρόδρομος για τις δραστικές ορμόνες που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων σας, και η βιταμίνη Α και η D εργάζονται συνδυαστικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι χωρίς βιταμίνη D, η βιταμίνη Α μπορεί να είναι αναποτελεσματική ή ακόμη και τοξική. Αλλά αν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Α, η βιταμίνη D δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά και μια ισορροπία αυτών των δύο βιταμινών είναι απαραίτητη.

Καλύτερα να παίρνετε και τις δυο αυτές βιταμίνες από τα τρόφιμα και την έκθεση στον ήλιο, αντί από συμπληρώματα. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ρετινόλης και βήτα-carotene.

Και οι δύο είναι σημαντικές μορφές της βιταμίνης Α, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να πάρετε επαρκείς ποσότητες της βιταμίνης Α από το βήτα-καροτένιο και μόνο.  

Η ρετινόλη από βιολογικά ζωικά προϊόντα είναι η καλύτερη γιατί η ρετινόλη σχηματίζεται σε βιταμίνη Α, και βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα το κρέας και τα πουλερικά που τρέφονται με χόρτα, το συκώτι, τα ψάρια, και τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο. Αυτή η μορφή της βιταμίνης Α στο σώμα μπορεί πραγματικά να χρησιμοποιηθεί, ιδίως σε προβλήματα στο έντερο και στο πεπτικό σύστημα.

Η βήτα-καροτίνη είναι προβιταμίνη Α, και βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Προκειμένου το σώμα σας να χρησιμοποιήσει πραγματικά το β-καροτένιο, θα πρέπει πρώτα να το μετατρέψει σε ρετινόλη, και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχετε καλή λειτουργία της πεπτικής οδού και επαρκή χολή που παράγεται από τη χοληδόχο κύστη σας. Ειδικά ένζυμα είναι επίσης αναγκαία για να διασπάσουν την καροτίνη και να την μεταρέψουν  σε ρετινόλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κακή υγεία του εντέρου, η οποία καθιστά το β-καροτένιο, μια κακή εναλλακτική λύση ως κύρια πηγή της βιταμίνης Α.  Επίσης, για να βελτιστοποιηθεί η χρησιμοποιήσιμη ποσότητα βιταμίνης Α από τα λαχανικά σας, θα πρέπει να  τρώτε και λίγα υγιή λίπη και η χολή θα βοηθήσει στη διάσπαση του λίπους στη διατροφή σας.

Η παραγωγή βιταμίνης Α  ελέγχεται αυστηρά στο σώμα σας, όταν η πηγή είναι τα καροτενοειδή από τα λαχανικά στο έντερο σας. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτά τα καροτενοειδη για να φτιάξει ακριβώς το σωστό ποσό της ρετινόλης. Όταν παίρνετε  βιταμίνη Α, όπως ρετινόλη δεν απαιτείται αυτη μετατροπή από το έντερο. Να λαμβάνεται βιταμίνη Α και βιταμίνη D σε φυσική κατάσταση. Αυτό γίνεται καλύτερα με την κατανάλωση πολύχρωμων λαχανικών και εκθέτοντας το δέρμα σας στον ήλιο κάθε μέρα.

Διάγνωση ανεπάρκειας βιταμίνης Α

Το επίπεδο της βιταμίνης αυτής και της καροτίνης μπορεί να προσδιορισθεί στο αίμα, αλλά καμιά από τις μετρήσεις αυτές δεν αποτελεί καλή ένδειξη της κατάστασής τους στο σώμα, μιας και υπάρχει σημαντική αποθήκευση της κάθε μιας τους στον οργανισμό. Η φυσιολογική συγκέντρωση της βιταμίνης Α κυμαίνεται μεταξύ 15 και 60 μγρ ανά 100 χλγρ ορού αίματος, ενώ αυτή της β καροτίνης βρίσκεται μεταξύ 8 και 40 μγρ ανά 100 χλγρ αίματος.

  • Ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε κάθε όργανο και ιστό, και πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πιστεύεται ότι το 40 τοις εκατό του πληθυσμού είναι σε κίνδυνο ανεπάρκειας ιωδίου. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και τον αποτελεσματικό μεταβολισμό, και το χαμηλό ιώδιο συνδέεται με πολλές ασθένειες, ακόμη και καρκίνο. Η έλλειψη ιωδίου, ή η ανεπάρκεια σε οποιαδήποτε ιστό θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία του.

Συμπτώματα έλλειψης ιωδίου:

Σιελογόνοι αδένες = ανικανότητα να παράγουν σάλιο, ξηροστομία

Δέρμα = ξηρό δέρμα, και  έλλειψη εφίδρωσης. Τρεις με τέσσερις εβδομάδες με συμπληρώματα ιωδίου θα αντιστρέψουν αυτό το σύμπτωμα συνήθως, επιτρέποντας στο σώμα σας να ιδρώνετε και πάλι κανονικά

Εγκέφαλος = μειωμένη εγρήγορση και μειωμένο IQ

Μύες = οζίδια, ουλώδης ιστός,πόνος,  ίνωση, και ινομυαλγία

Υπάρχουν δυνητικά σοβαροί κίνδυνοι από τη λήψη πάρα πολύ ιωδίου, και δεν απαιτείται η λήψη μεγάλων δόσεων συμπληρωμάτων ιωδίου μακροπρόθεσμα οπως Lugol ή Iodora. Ο θυρεοειδής σας μεταφέρει ιώδιο μόνο σε ιονισμένη μορφή (δηλαδή ιωδιούχου). Ως εναλλακτική λύση, τα φύκη θάλασσας και η σπιρουλίνα είναι ιδανικές φυσικές πηγές από τις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε  ιώδιο. Το νωπό γάλα και τα αυγά περιέχουν ιώδιο, επίσης. Ταυτόχρονα, αποφύγετε όλες τις πηγές του βρωμίου όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς αυτό φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της ανεπάρκειας του ιωδίου.

Διάγνωση ανεπάρκειας ιωδίου

Το μεγαλύτερο μέρος του ιωδίου αποβάλλεται στα ούρα και γι’ αυτό η 24ωρη συγκέντρωση του ιωδίου στα ούρα είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της ημερήσιας πρόσληψης. Ο προσδιορισμός του ιωδίου σε τυχαίο δείγμα ούρων αντιστοιχεί πλήρως με την τιμή της 24ωρης συγκέντρωσης και χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδημιολογικές μελέτες, αλλά και σε εξατομικευμένη βάση. Στην δεύτερη περίπτωση συνιστάται ο προσδιορισμός του ιωδίου σε 3 τυχαία δείγματα, προκειμένου να αποφευχθεί η τυχαία διακύμανση. Η ημερήσια απέκκριση ιωδίου ούρων <100mcg/l σημαίνει ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη ιωδίου, η οποία κυμαίνεται από ήπια (50-100mcg/l), μέτρια (20-50mcg/l) έως βαριά (<20mcg/l).

  • Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα από τα πολλά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για ισχυρά, υγιή οστά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με τα συμπληρώματα ασβεστίου. Το ασβέστιο πρέπει να εξισορροπείται με τη βιταμίνη D, την Κ2, και το μαγνήσιο, γιατί αλλιώς μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ αυτών των θρεπτικών ουσιών είναι ο λόγος που τα συμπληρώματα ασβεστίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, αν έχετε πάρα πολύ ασβέστιο και παίρνετε αρκετό μαγνήσιο, οι μύες σας θα κάνουν σπασμό, και αυτό έχει συνέπειες και για την καρδιά σας. Οι υπερβολικές ποσότητες ασβεστίου χωρίς αρκετό μαγνήσιο μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και αιφνίδιο θάνατο. Θα πρέπει, να λαμβάνεται βιταμίνη Κ2 για τη βελτιστοποίηση του  του ασβεστίου. Ο βιολογικός ρόλος της βιταμίνης Κ2 είναι η απομάκρυνση του ασβεστίου από περιοχές στις οποίες δεν θα πρέπει να υπάρχει (όπως στις αρτηρίες σας και μαλακούς ιστούς), και μεταφορά προς τα μέσα στις αντίστοιχες περιοχές (όπως στα οστά και στα δόντια σας).

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την επίτευξη υγιών οστών είναι με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρέσκα, ωμά ολόκληρα τρόφιμα που μεγιστοποιούν φυσικά τα μέταλλα, έτσι ώστε το σώμα σας να έχει τις πρώτες ύλες που χρειάζεται για να κάνει ό, τι είχε σκοπό να κάνει. Είναι πιο πιθανό το σώμα σας να μπορεί να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο σωστά αν είναι φυτικής προέλευσης. Καλές πηγές είναι το νωπό γάλα από αγελάδες που τρώνε τα φυτά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η ψίχα των εσπεριδοειδών,οι χαρουπιές, και το σιταρόχορτο.

Θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται διοξείδιο του πυριτίου και μαγνήσιο, που  ενζυμικά βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές διοξειδίου του πυριτίου είναι τα αγγούρια, οι πιπεριές, οι ντομάτες, και μια σειρά από βότανα, όπως το πολυκόμπι ή horsetail, τις τσουκνίδες, το άχυρο βρώμης, τη μηδική ή alfalfa, και το κακάο, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο υψηλής βιοδιαθεσιμότητας.

Φυσιολογικές τιμές ασβεστίου αίματος: 9 – 11 mg/dL ή mg % (το ολικό / 4,5 – 5,6 mg % το ελεύθερο). Η μέτρηση του ασβεστίου γίνεται χωρίς λαστιχάκι (ψευδώς αυξημένα επίπεδα ασβεστίου). Το λάστιχο περίδεσης θα πρέπει να λυθεί αμέσως μετά την εισαγωγή της βελόνης στην φλέβα και πριν την αναρρόφηση του αίματος, για να μειωθεί η πίεση εντός του αυλού της φλέβας.

Πάντα όταν κάνετε τσεκάπ να ελέγχεται τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

  • Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ανθρώπινη ζωή, και είναι βασικό μέρος των διαφόρων πρωτεϊνών και ενζύμων που εμπλέκονται στη μεταφορά του οξυγόνου και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης. Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους του σιδήρου είναι να παρέχει στην αιμοσφαιρίνη (πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων), έναν μηχανισμό μέσω του οποίου μπορεί να συνδεθεί με το οξυγόνο και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς, καθώς χωρίς την κατάλληλη οξυγόνωση, τα κύτταρα γρήγορα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Αν έχετε πολύ λίγο σίδηρο, θα έχετε κόπωση, μειωμένη ανοσία, ή σιδηροπενική αναιμία, η οποία μπορεί να γίνει σοβαρή, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αυτή είναι συχνή σε παιδιά και γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Όμως, ενώ η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εξίσου επικίνδυνο είναι να έχουμε πάρα πολύ σίδηρο, όπως σε μια κληρονομική ασθένεια γνωστή ως αιμοχρωμάτωση (αυξημένη φερριτίνη). Εάν έχετε περισσότερο σίδηρο από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της αιμοσφαιρίνης (για την οξυγόνωση των κυττάρων),  το υπόλοιπο μετατρέπεται σε πλεόνασμα και δεδομένου ότι το σώμα σας έχει μια περιορισμένη ικανότητα να εκκρίνει τον σίδηρο, μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα σας, με δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες. Ο σίδηρος είναι ένας πολύ ισχυρός οξειδωτικός παράγοντας. Η οξείδωση που προκαλείται από τον πάρα πολύ σίδηρο προκαλεί επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στα κύτταρά σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με την καταστροφή της εσωτερικής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων. Ακόμη μπορεί επίσης να βλάψει το DNA και να προκαλέσει καρκίνο.

Διάγνωση ανεπάρκειας σιδήρου

Γίνεται με εξέταση του αίματος για φερριτίνη. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά τεστ που όλοι πρέπει να κανουμε σε τακτική βάση. Η δοκιμή μετρά το μόριο φορέα του σιδήρου, μία πρωτεΐνη που υπάρχει στο εσωτερικό των κυττάρων που ονομάζεται φερριτίνη, η οποία αποθηκεύει το σίδηρο. Εάν τα επίπεδα φερριτίνης σας είναι χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι και  τα επίπεδα σιδήρου σας είναι, επίσης, χαμηλά.

Το φυσιολογικό εύρος της φερριτίνης στον ορό είναι μεταξύ 20 και 80 ng/ml. Κάτω από 20 είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι πασχετε από έλλειψη σιδήρου, και πάνω από 80 δείχνει έχετε πλεόνασμα σιδήρου. Το ιδανικό εύρος είναι 40 έως 60 ng / ml.

Στη β-θαλασσαιμία, γίνονται τακτικές φλεβοτομίες  ή αποσιδήρωση μέχρι τα επίπεδα σιδήρου να  ομαλοποιηθουν, αλλά τα υψηλά επίπεδα σιδήρου καταστρέφουν τα κύτταρα των παγκρεατικών νησιδίων απαιτείται  χρήση ινσουλίνης.

  • Χολίνη

Η χολίνη είναι μια βιταμίνη της ομάδας Β και είναι γνωστή για το ρόλο της στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι  πρόδρομος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, η οποία παίζει ένα ρόλο τόσο στην ελέγχου των μυών όσο και της μνήμης. Η χολίνη είναι επίσης σημαντική για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών, και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Υπολογίζεται ότι 90 τοις εκατό του πληθυσμού έχει έλλειψη χολίνης.

Μερικά από τα συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα χολίνης είναι προβλήματα μνήμης και λήθαργος. Το σώμα σας μπορεί να συνθέσει μόνο μικρές ποσότητες αυτού του θρεπτικού συστατικού, έτσι θα πρέπει να το πάρει από τη διατροφή σας. Οι ζωικές τροφές όπως τα βιολογικά αυγά που τρέφονται με χόρτο και το βιολογικό κρέας από ζώα που τρέφονται με χόρτα είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές χολίνης, οπότε οι χορτοφάγοι που δεν καταναλώνουν ζωικές τροφές, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας. Άλλες καλές πηγές χολίνης είναι το βοδινό βιολογικό συκώτι, τα φύτρα σιταριού, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, ο σολομός (ελεύθερης αλιείας) και το νωπό βιολογικό γάλα.

  • Βιταμίνη C

Η έλλειψή της μπορεί να φανεί από τον συνδυασμό των επιπέδων της βιταμίνης C στο αίμα με την έκταση απέκκρισης αυτής στα ούρα.

Τα επίπεδα της βιταμίνης C στα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν καλύτερη ένδειξη της συγκέντρωσής της στο αίμα από ότι τα επίπεδά της στο πλάσμα, αλλά η αντίστοιχη τεχνική μέτρησης είναι χρονοβόρα.

Τα κανονικά επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα κυμαίνονται από 0,4-1,5 χλγρ ανά 100 χλ, αλλά τα κύτταρα των λευκών αιμοσφαιρίων περιέχουν από 25-38 χλγρ ανά 100 χλ. Ένα επίπεδο κάτω των 7 χλγρ ανά 100 χλ λευκών αιμοσφαιρίων είναι ένδειξη υψηλού κινδύνου για σκορβούτο και άλλες ασθένειες.

Κανονικά μόνο 13-15 χλγρ βιταμίνης C  απεκκρίνονται καθημερινά στα ούρα. Ποσό λιγότερο από αυτά δείχνει έλλειψη. Η επιβεβαίωση γίνεται με το τεστ κορεσμού: Για ορισμένη χρονική περίοδο δίνονται στο άτομο πολλαπλές μικρές δόσεις της βιταμίνης. Τέσσερις έως έξι ώρες μετά, μετράται το επίπεδο της βιταμίνης στα ούρα. Αν το άτομο υποφέρει από έλλειψη βιταμίνης C, το επίπεδό της στα ούρα δεν θα ανέβει, επειδή το σώμα γεμίζει πρώτα τους ιστούς του πριν αρχίσει την απέκκριση. Κατά συνέπεια η εμφάνιση στα ούρα  ποσών βιταμίνης μεγαλύτερων από το κανονικό υποδηλώνει ότι το σώμα είναι ήδη κορεσμένο. Αν δεν υπάρξει καθόλου απέκκριση, οι προσλήψεις της βιταμίνης C αυξάνονται μέχρι που να εμφανισθεί η βιταμίνη στα ούρα.

Ανακαλύψτε αν χρειάζεστε βιταμίνη C μόνοι σας:

Παίρνετε 300 χλγρ βιταμίνης με νερό κάθε 4 ώρες.

Η βιταμίνη C διαπιστώνεται στα ούρα με μια χρωστική που προσθέτετε ή με ειδικές ταινίες μέτρησης βιταμίνης C στα ούρα. Η χρωστική που τοποθετείται είναι η 2,4 νιτροφαινυλ-υδραζίνη που είναι διαποτισμένη σε χάρτινα ραβδάκια εμβάπτισης.

Υπάρχει και άλλο τεστ χονδρικής ανίχνευσης και εισάγεται μια αβλαβής μπλε χρωστική, η 2,6-διχλωροφαινολινδοφαινόλη, πάνω στη γλώσσα ή ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των ούλων. Ο χρόνος που χρειάζεται για να αποχρωματισθεί η χρωστική αυτή αντικατοπτρίζει την κατάσταση της βιταμίνης C στο σώμα. Όσο πιο πολύς χρόνος χρειασθεί τόσο μεγαλύτερη είναι η έλλειψη της βιταμίνης C.

  • Θειαμίνη

Η θειαμίνη μπορεί να μετρηθεί άμεσα στο αίμα και τα ούρα ή έμμεσα με χημική ποσοτική ανάλυση ενός ενζύμου που εξαρτάται από τη βιταμίνη για την ενεργοποίησή του. 

Τα επίπεδα της θειαμίνης στο πλάσμα αίματος είναι πολύ χαμηλά, μεταξύ 0,5 και 1, 3 μγρ ανά 100 χλ. Η μέτρησή της θειαμίνης που απεκκρίνεται σε δείγματα ούρων ενός 24ώρου δίνει βάσιμη ένδειξη για τυχόν έλλειψη της βιταμίνης αυτής. Η μέθοδος αυτή μπορεί να βελτιωθεί σε ευαισθησία μετρώντας την απέκκριση στα ούρα αφού ληφθεί μια δόση της βιταμίνης. Αν και αυτή η μέτρηση παραμένει χαμηλή το άτομο έχει έλλειψη θειαμίνης

Διαβάστε, επίσης, Θειαμίνη

  • Ριβοφλαβίνη

Η έλλειψη ριβοφλαβίνης ανακαλύπτεται από το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και την αντίδραση στη θεραπεία με τη βιταμίνη αυτή. Συμβουλές για να Supercharge διατροφή σας με θρεπτικά συστατικά.

Μπορεί να γίνει και προσδιορισμός στα κύτταρα των ερυθρων αιμοσφαιρίων (ΦΤ 20-28 μγρ ανά 100 χλγρ).

Επίσης, γίνεται και ποσοτικός προσδιορισμός της ρεδουκτάσης της γλουτοθειόνης που απαιτεί ριβοφλαβίνη.

Διαβάστε, επίσης,  Ριβοφλαβίνη

  • Πυριδοξίνη

Το ποσό της φωσφορικής πυριδοξαλης που υπάρχει στο αίμα πριν και μετά από μια στοματική λήψη της βιταμίνης μπορεί να είναι ενδεικτικό της έλλειψής της.

Τα φυσιολογικά επίπεδα είναι 5 μγρ ανά 100 χλγρ.

Επίσης, μπορεί να γίνει μέτρηση του ξανθουρενικού οξέος στα ούρα. Κανονικά αυτό είναι λιγότερο από 25 χλγρ τη μέρα, αλλά αν δοθεί από το στόμα μια δόση του αμινοξέος τρυπτοφάνη σε ένα άτομο που έχει έλλειψη πυριδοξίνης το ξανθουρενικό οξύ απεκκρίνεται στα ούρα σε επίπεδα υψηλότερα από 50 χλγρ τη μέρα. Η βιταμίνη πυριδοξίνη είναι αναγκαία για να μεταβολίζει το ξανθουρενικό οξύ, οπότε σε απουσία της βιταμίνης η ένωση αυτή συσσωρεύεται και απεκκρίνεται πιο εύκολα.

Διαβάστε, επίσης, Πυριδοξίνη

  • Νικοτινικό οξύ

Κανένα τεστ δεν υπάρχει. Οι χημικές αναλύσεις πραγματοποιούνται με μέτρηση της αναλογίας μεθυλικών νικοτιονικών παραγώγων και κρεατινίνης στα ούρα.

Διαβάστε, επίσης,

Η διατροφική αξία του βρωμάλευρου

Υγεία του νευρικού συστήματος

Χρήσιμες πληροφορίες για το ζωμό βοδινού

  • Φυλλικό οξύ

Μια διάγνωση της έλλειψης αυτής διενεργείται  με βάση την ύπαρξη μικροκυτταρικής αναιμίας, ενώ δεν υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης Β12, μεγαλοβλαστικού μυελού των οστών και λευκοπενίας (χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων). Τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής στον ορό του αίματος μπορεί να μετρηθούν. Οι κανονικες τιμές είναι 0,5-2, μγρ ανά 100 χλ στον ορό και 16 έως 64 μγρ ανα 100 χλ ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Όταν δίνεται από το στόμα το αμινοξύ ιστιδίνη η ποσότητα του φορμιμινο-γλουταμινικού οξέος (FIGLU) στα ούρα αυξάνεται θεαματικά αν υπάρχει έλλειψη φυλλικού οξέος.

Διαβάστε, επίσης, Φυλλικό οξύ

Παντοθενικό οξύ

Η μέτρηση του επιπέδου του παντοθενικού οξέος στο αίμα είναι ενδεικτική. Η επιβεβαίωση γίνεται με μέτρηση της ενεργότητας του συνενζύμου Α που περιέχει παντοθενικό οξύ.

Διαβάστε, επίσης,

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια

Ακετυλοχολίνη

Να παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας από τα τρόφιμα.

Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση επεξεργασμένων τροφίμων όσο το δυνατόν περισσότερο εστιάζοντας αντ ‘αυτού στα υγιεινά λίπη, τα φρέσκα προϊόντα, τα βιολογικά κρέατα που τρέφονται με χόρτα και τα πουλερικά ελεύθερης βοσκής, τα ωμα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά βιολογικής ελεύθερης βοσκής, τα καρύδια και τους σπόρους, και, μέτριες ποσότητες φρούτων. 


Τρόφιμα για να παίρνετε όλες τις βιταμίνες

  • Σπιτικό ζωμός από κόκαλα: Ο ζωμός οστών περιέχει υψηλές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  • Οι νεαροί βλαστοί: Οι νεαροί βλαστοί μπορεί να περιέχουν έως και 100 φορές περισσότερα ένζυμα από τα ωμά φρούτα και λαχανικά, και αυτό επιτρέπει στο σώμα σας να εξαγάγετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και απαραίτητα λίπη από τις τροφές που τρώτε.
  • Χυμοί: Η παρασκευή χυμών όχι μόνο σας βοηθά να καταναλώνετε περισσότερα λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βοηθά επίσης να απορροφήσετε και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν. Ο αποχυμωτής θα βοηθήσει.
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Τα τρόφιμα ζύμωσης υποστηρίζουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας, και αυτό βοηθά στην  απορρόφηση μετάλλων και παίζει ρόλο στην παραγωγή θρεπτικών συστατικών, όπως των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ2.

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες συμβουλές διατροφής από την EMEDI

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ