Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον αλκοολισμό

Τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για τον αλκοολισμό

Η μετάλλαξη γονιδίων είναι υπεύθυνη για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 

Ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν αυτοέλεγχο όταν πίνουν αλκοόλ και αυτή η συμπεριφορά έχει γενετική αιτία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ρυθμίζει την κατανάλωση αλκοόλ και όταν είναι ελαττωματικό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Έχει, επίσης, εντοπιστεί ο μηχανισμός που διέπει αυτό το φαινόμενο.

Συγκεκριμένα μια μετάλλαξη αλλοιώνει το γονίδιο HTR2B που ρυθμίζει τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς της σεροτονίνης που είναι ζωτικός νευροδιαβιβαστής, στον εγκέφαλο. Η μετάλλαξη αυτή επιδρά αρνητικά στην λήψη αποφάσεων και στον αυτοέλεγχο. 

Μια άλλη γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο Gabrb1 σχετίζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Βέβαια, ο αλκοολισμός έχει πιο περίπλοκες βάσεις και περιβαλλοντικές επιδράσεις.

Η αιτία της υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος εντοπίστηκε σε μεμονωμένες σημειακές μεταλλάξεις του ζεύγους βάσεων στο γονίδιο Gabrb1, το οποίο κωδικοποιεί την υπομονάδα βήτα 1, ένα σημαντικό συστατικό του υποδοχέα GABAA στον εγκέφαλο. Αυτός ο υποδοχέας αποκρίνεται σε πιο σημαντικές ανασταλτικές χημικές σηματοδοτήσεις του εγκεφάλου (GABA) για τη ρύθμιση της δραστηριότητας του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη του γονιδίου που προκαλείται, ενεργοποιεί τον υποδοχέα αυτόματα, ακόμη και όταν η συνήθης ενεργοποίηση GABA δεν συμβαίνει. Οι αλλαγές αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα ευχάριστα συναισθήματα της ανταμοιβής, στον επικλινή πυρήνα. Η μετάλλαξη του β1 υποδοχέα  μεταβάλλει τη δομή της, δημιουργώντας αυτόματη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο σε αυτή την ευχαρίστηση ζώνη, τον επικλινή πυρήνα. Δεδομένου ότι το ηλεκτρικό σήμα από αυτούς τους υποδοχείς αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία να πιει κάποιος. Το σύστημα GABA είναι από καιρό γνωστό ότι εμπλέκεται στον έλεγχο της πρόσληψης αλκοόλ. 

Ο εθισμός στο αλκοόλ είναι πλήγμα για το άτομο, την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία και αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν εθισμό, πρέπει προληπτικά να κάνουν κάποια θεραπεία ή να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Διαβάστε, επίσης,

Τα πεπτίδια για τον αλκοολισμό

Ταχεία διάγνωση του αλκοολισμού

Μην κόβετε το αλκοόλ απότομα

Ομοιοπαθητική για τον αλκοολισμό

Τα πεπτίδια για την πρόληψη του καρκίνου

Σύνδρομο Korsakoff

Αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια

Τρομώδες παραλήρημα

Οξεία τοξική κατάσταση από αλκοόλ

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Τεστ για να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε από τον αλκοολισμό

Όποιος έχει κατάθλιψη πίνει ή όποιος πίνει πέφτει σε κατάθλιψη;

Το πολύ αλκοόλ είναι αιτία διαζυγίου

Η φιναστερίδη κατά του αλκοολισμού

Yπασβεστιαιμία

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ