Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΕνδομητρικές μηχανικές συσκευές

Ενδομητρικές μηχανικές συσκευές

Τα γνωστά σε όλους σπιράλ-intrauterine devices (IUD)

Μια ενδομήτρια συσκευή ή σπιράλ είναι μια μικρή αντισυλληπτική διάταξη, συχνά ”Τ” σχήματος, που περιέχει συχνά είτε χαλκό ή λεβονοργεστρέλη και η οποία εισάγεται εντός της μήτρας.

Πρόκειται για μία μορφή μακράς δράσης αναστρέψιμης αντισύλληψης που είναι η πιο αποτελεσματική στον έλεγχο  των γεννήσεων. Τα ποσοστά αποτυχίας με τις ενδομήτριες συσκευές χαλκού IUD είναι περίπου 0,8%, ενώ η IUD με λεβονοργεστρέλη έχει ένα ποσοστό αποτυχίας 0,2% κατά το πρώτο έτος της χρησιμοποίησης.

Το σπιράλ είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή αναστρέψιμης αντισύλληψης.

Τα σπιράλ δεν επηρεάζουν το θηλασμό και μπορεί να τοποθετηθούν αμέσως μετά τον τοκετό.  

Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν αμέσως μετά μια έκτρωση.

Μετά την αφαίρεσή του, ακόμη και μετά από μακροχρόνια χρήση, η γονιμότητα επανέρχεται στο φυσιολογικο, αμέσως. 

Το σπιράλ χαλκού μπορεί να αυξήσει την έμμηνο ρύση και να προκαλέσει πιο επώδυνες κράμπες, ενώ το ορμονικό σπιράλ μπορεί να μειώσει την έμμηνο ρύση ή να σταματήσει εντελώς την έμμηνο ρύση.

Για τις κράμπες μπορεί να χορηγηθούν Μη Στερινοειδή Αντιφλεγμονώδη.

Άλλες πιθανές επιπλοκές είναι η διάτρηση της μήτρας (λιγότερο από 0,7%) και η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.

Οι τύποι των διαθέσιμων ενδομήτριων συσκευών:

-Μη ορμονικές χαλκού IUD 

-IUD με προγεσταγόνα 

Αδρανείς IUD ενδομήτριες συσκευές

Τα σπιράλ κάνουν  πρόληψη γονιμοποίησης. Τα προγεσταγόνα που απελευθερώνονται από τις ορμονικά σπιράλ μπορεί να εμποδίσουν την ωορρηξία, αλλά μόνο εν μέρει. Η ορμόνη πυκνώνει, επίσης, την τραχηλικής βλέννα, έτσι ώστε το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει τις σάλπιγγες. Τα σπιράλ με χαλκό δεν περιέχουν ορμόνες, αλλά τα ιόντα χαλκού στα τραχηλική βλέννα είναι τοξικά για το σπέρμα. Μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν την παραγωγή ενός υγρού που περιέχει τα λευκά αιμοσφαίρια, ιόντα χαλκού, ένζυμα, και προσταγλανδίνες, που είναι ένας συνδυασμός που είναι τοξικός για το σπέρμα.

  • Μη ορμονική χαλκού IUD ενδομήτρια συσκευή

Ο χαλκός στο σπιράλ λειτουργεί κατά κύριο λόγο διαταράσσοντας την κινητικότητα του σπέρματος και έτσι το σπέρμα εμποδίζεται από την διείσδυση στο ωάριο. Ο χαλκός λειτουργεί ως σπερματοκτόνο εντός της μήτρας, αυξάνοντας τα επίπεδα των ιόντων του χαλκού, τις προσταγλανδίνες, και τα λευκά κύτταρα του αίματος εντός της μήτρας και των σαλπίγγων. Τα αυξημένα ιόντα χαλκού στην τραχηλική βλέννα αναστέλλουν την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα του σπέρματος, εμποδίζουν το σπέρμα να ταξιδέψει μέσω της τραχηλικής βλέννας, ή το καταστρέφουν, καθώς περνά μέσα από αυτό. Το σπιράλ χαλκού έχει ένα ποσοστό αποτυχίας  που κυμαίνεται από 0,1 έως 2,2%. Τα περισσότερα σπιράλ χαλκού έχουν ένα σχήμα T και τυλίγονται γύρω με σύρμα από καθαρό ηλεκτρολυτικό χαλκό. Υπάρχουν και σπιράλ χαλκού με ινδομεθακίνη που μειώνουν τη βαρύτητα της εμμήνου ρύσεως. Τα σπιράλ χαλκού είναι πιο ανθεκτικά στη διάβρωση. Μερικά έχουν και χρυσό που προστατεύει, επιπλέον το χαλκό από την διάβρωση. Υπάρχουν, επίσης, ασημένια σπιράλ με χαλκό. Υπάρχουν και άλλα σχήματα IUD, όπως ”U”.

Τα πλεονεκτήματα της IUD χαλκού είναι ότι παρέχει αντισύλληψη μέχρι πέντε ημέρες μετά το σεξ χωρίς προφυλάξεις. Είναι η πιο αποτελεσματική μορφή αντισύλληψης. Δρα εμποδίζοντας τη γονιμοποίηση ή την εμφύτευση. Ωστόσο,  δεν επηρεάζει την εμφύτευση. Δεν περιέχει ορμόνες, έτσι ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το θηλασμό και η γονιμότητα επιστρέφει γρήγορα μετά την αφαίρεση στα φυσιολογικά επίπεδα. Τα ενδομήτρια σπειράματα χαλκού είναι, επίσης, διαθέσιμα σε περισσότερα μεγέθη και σχήματα από ότι τα ορμονικά σπιράλ.

Τα μειονεκτήματα είναι οι βαρύτεροι έμμηνοι κύκλοι και οι πιο επώδυνες κράμπες περιόδου.

  • Ορμονική IUD ενδομήτρια συσκευή

Τα ορμονικα σπιράλ απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητας λεβονοργεστρέλης, που είναι μία προγεστερόνη. Ο πρωταρχικός μηχανισμός δράσης είναι η πάχυνση της τραχηλικής βλέννας, καθιστώντας τη αδιαπέραστη στο σπέρμα. Μπορούν, επίσης, να αναστέλλουν την ωορρηξία, να μειώνουν την ικανότητα του σπέρματος να διαπεράσει το ωάριο, και να λεπταίνουν το ενδομήτριο. Επειδή λεπταίνουν το ενδομήτριο, μειώνουν την  αιμορραγία της εμμήνου, και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της μηνορραγίας, όταν έχουν αποκλεισθεί παθολογικές αιτίες μηνορραγίας, όπως οι πολύποδες της  μήτρας. Η προγεστερόνη που απελευθερώνεται από τα ορμονικά σπιράλ δρα κατά κύριο λόγο τοπικά και η αποτελεσματικότητά τους διαρκεί για ένα έως και επτά έτη. 

  • Αδρανής IUD ενδομήτρια συσκευή

Τα αδρανή σπιράλ είναι σπιράλ χωρίς βιοενεργά συστατικά και είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, όπως από ανοξείδωτο χάλυβα ή πλαστικό. Είναι λιγότερο αποτελεσματικά από τα σπιράλ από χαλκό ή τα ορμονικά σπιράλ. Ο κύριος μηχανισμός δράσης τους είναι ότι προκαλείται μια τοπική αντίδραση ξένου σώματος, γεγονός που καθιστά το περιβάλλον της μήτρας εχθρικό τόσο για το σπέρμα όσο και για την εμφύτευση του εμβρύου. Έχουν υψηλότερα ποσοστά πρόληψης της εγκυμοσύνης μετά τη γονιμοποίηση, από ότι πριν από τη γονιμοποίηση, σε σύγκριση με τα σπιράλ από χαλκό ή τα ορμονικά σπιράλ. 


Ανεπιθύμητες ενέργειες ενδομήτριων συσκευών

  • Αποβολή
  • Διάτρηση της μήτρας
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ειδικά στις πρώτες 21 ημέρες μετά την εισαγωγή)
  • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
  • Μια μικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης παραμένει μετά την εισαγωγή IUD και υπάρχει έτσι μεγαλύτερος κίνδυνος έκτοπης κύησης
  • Πόνος  εμφανίζεται σε περίπου 17% των άτοκων γυναικών και περίπου 11% των  γυναικών που έχουν τεκνοποιήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα ΜΣΑΦ είναι αποτελεσματικά
  • Επίσης, τα σπιράλ με προγεσταγόνα έχουν αυξημένο κίνδυνο για κύστεις των ωοθηκών και το σπιράλ με χαλκό έχουν αυξημένο κίνδυνο για βαρύτερες περιόδους
  • Σε μερικές γυναίκες οι ενδομήτριες συσκευές εκτοπίζονται κατά την έμμηνο ρύση και με τη χρήση του ταμπόν 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη μήτρα

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Ποια είναι τα καλύτερα προφυλακτικά

Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα

Όλοι οι μέθοδοι αντισύλληψης

Η στείρωση στους άντρες

Το χάπι της επόμενης ημέρας χωρίς όριο ηλικίας

Προφυλακτικά του μέλλοντος

Προβλήματα εφηβείας γυναικών

Οι βιταμίνες για όσες παίρνουν αντισυλληπτικά

Στείρωση

Τι πρέπει να κάνετε αν ξεχάσετε να πάρετε το αντισυλληπτικό χάπι

Για όσες δεν θέλουν να παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία

Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

Μορφές και τρόπος χορήγησης αντισυλληπτικών δισκίων

Είναι ασφαλή τα αντισυλληπτικά;

Μηνορραγία

Κύστη ωοθηκών

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕνδογενής παράγοντας
Επόμενο άρθροΧαβιάρι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ