Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΔιατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Δίαιτα για όσους έχουν νεφρική ανεπάρκεια

Απαιτείται δίαιτα για όσους έχουν νεφρική  νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια απαιτούν ειδική δίαιτα, καθώς η επεξεργασία ορισμένων τροφίμων, γίνεται πιο δύσκολη. 

Ακόμη και αν ένα άτομο πάσχει από νεφρική νόσο, είναι σημαντικό να ακολουθεί ειδική δίαιτα, σχεδιασμένη για να βελτιώσει τη λειτουργία των νεφρών του προκειμένου να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια.

Η δίαιτα για όσους έχουν νεφρική νόσο στοχεύει στη μείωση της πρόσληψης τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες και φώσφορο μαζί με τον περιορισμό του ασβεστίου, του νατρίου και του καλίου.

Με την ειδική δίαιτα, οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν την ποσότητα των αποβλήτων που παράγει το σώμα, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία των νεφρών.

Παρακολούθηση της πρόσληψης μετάλλων σε μια νεφρική δίαιτα

-Νάτριο

Αυτό είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στα περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώμε, και συχνά προστίθεται για να ενισχύσει τη γεύση. Το νάτριο είναι ένας από τους κύριους ηλεκτρολύτες του σώματός σας και βοηθά στον έλεγχο της ισορροπίας υγρών του σώματος και των κυττάρων.

Το νάτριο βοηθά στην εκτέλεση των ακόλουθων λειτουργιών:

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και τον όγκο του αίματος

Βοηθά στη ρύθμιση της λειτουργίας των νεύρων και της συστολής των μυών

Ρυθμίζει την οξεοβασική ισορροπία του αίματος (οξέα)

Εξισορροπεί την ποσότητα του υγρού που διατηρεί ή εξαλείφει το σώμα

Για να παρακολουθήσετε καλύτερα την πρόσληψη νατρίου:

Να διαβάζετε πάντα στις ετικέτες των τροφίμων την περιεκτικότητα σε νάτριο

Προσέξτε την ποσότητα αλατιού που βάζετε στο φαγητό σας

Να καταναλώνετε νωπό κρέας και όχι επεξεργασμένο

Επιλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά 

Αποφύγετε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Μαγειρέψτε περισσότερα σπιτικά γεύματα

Περιορίστε τη λήψη νατρίου σε 400mg ανά γεύμα και 150mg ανά σνακ

Να καταναλώνετε μόνο θαλασσινό ανεπεξέργαστο αλάτι

-Κάλιο

Ένα άλλο σημαντικό μεταλλικό σώμα που χρειάζεται το σώμα σας είναι το κάλιο που παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και βοηθά, ώστε οι μυς σας να λειτουργούν σωστά. Απαιτείται, επίσης, για τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών του αίματος. Τα νεφρά βοηθούν στη σωστή ισορροπία του καλίου στο σώμα. Εάν για οποιοδήποτε λόγο οι νεφροί δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν αυτό το καθήκον, τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερκαλιαιμία, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και ακόμη και θάνατο.

Για να παρακολουθείτε καλύτερα την πρόσληψη καλίου:

Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Περιορίστε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα 

Να καταναλώνετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε κάλιο

Αποφύγετε τα υποκατάστατα αλάτων και τα καρυκεύματα με κάλιο

-Φώσφορος

Αυτό το μέταλλο είναι κρίσιμο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των οστών. Συμμετέχει, επίσης, στην ανάπτυξη συνδετικού ιστού και οργάνων. Ο φωσφόρος παίζει επίσης ρόλο στην κίνηση των μυών. Οι ανισορροπίες σε αυτό το μέταλλο λόγω προβλημάτων με τη λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα φωσφόρου στο αίμα. Αυτή η αύξηση των επιπέδων φωσφόρου μπορεί να τραβήξει το ασβέστιο μακριά από τα οστά σας. Η αύξηση του ασβεστίου στο αίμα έχει σαν αποτέλεσμα αυτό να εναποτίθεται στα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες, τα μάτια ή την καρδιά.

Για να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα φωσφόρου:

Να γνωρίζετε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο (κρέας, τυρί, γάλα  κονσερβοποιημένα ψάρια)

Τρώτε μικρότερα μερίδια τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες

Αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν προσθέσει φώσφορο

Τρόφιμα κατάλληλα για όσους έχουν νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια

Η προσθήκη φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεφρών σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Το κρέας και τα δημητριακά είναι πολύ όξινα. Στη νεφρική νόσο, τα νεφρά δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν την περίσσεια οξέος από το σώμα, έτσι συσσωρεύονται και προκαλείται μεταβολική οξέωση.

Η αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών μειώνει την οξύτητα και αλκαλοποιεί το σώμα, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών.

Άλλες διαιτητικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον περιορισμό των ζωικών πρωτεϊνών, τον περιορισμό του νατρίου και τον περιορισμό της πρόσληψης υγρών, καθώς το σώμα σας μπορεί να συγκρατεί υγρά.

Τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώσετε αν έχετε νεφρική ανεπάρκεια είναι το μαύρο ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα μαύρα ζυμαρικά, τα λαχανικά που έχουν λίγο κάλιο όπως βλαστάρια φασολιών, μελιτζάνες, μαρούλια, σπαράγγια, σέλινο, τα σταφύλια, αχλάδια, ροδάκινα, μάνγκο και βατόμουρα, καθώς και βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και μικρές ποσότητες πρωτεϊνών (βοδινό, χοιρινό, πουλερικά και αυγά).

Τα λίπη πρέπει να περιορίζονται σε μία κουταλιά της σούπας την ημέρα.

Τα καλύτερα τρόφιμα για τα άτομα με νεφρική νόσο:

Κόκκινες πιπεριές: Έχουν λίγο κάλιο και είναι ιδανικές για τη διατροφή σε νεφρική νόσο. Οι κόκκινες πιπεριές έχουν πολύ βιταμίνης C και A καθώς και βιταμίνη Β6. Είναι, επίσης, μια μεγάλη πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει από τον καρκίνο.

Λάχανο: Έχει φυτοχημικά που βοηθούν στη διάσπαση των ελεύθερων ριζών. Προστατεύει από τον καρκίνο και διατηρεί καλή την καρδιαγγειακή υγεία. Το λάχανο είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ και C και έχει άφθονη ποσότητα ινών.

Κουνουπίδι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Αυτό το λαχανικό έχει ινδόλες, γλυκοσινολικές και θειοκυανικές ενώσεις που βοηθούν το ήπαρ να εξουδετερώνει τις τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA.

Σκόρδο: Αυτό το αρωματικό φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή σχηματισμού πλάκας στα δόντια, στη μείωση της χοληστερόλης και ακόμη και στη μείωση της φλεγμονής.

Κρεμμύδια: Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ειδικά quercetin, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων και προστατεύει από πολλούς καρκίνους. Τα κρεμμύδια είναι γνωστά για τη χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και την υψηλή περιεκτικότητα σε χρώμιο. που είναι ένα μέταλλο που βοηθάει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, του λίπους και των πρωτεϊνών.

Μήλα: Είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Τα μήλα περιέχουν ακόμη αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που είναι εξαιρετικές για τη μείωση της φλεγμονής.

Κεράσια: Έχουν αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά και βοηθούν στην προστασία της καρδιάς. Τα κεράσια έχουν, επίσης, αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Κόκκινα σταφύλια: Είναι γνωστό ότι περιέχουν αρκετά φλαβονοειδή που τους δίνουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις με την πρόληψη της οξείδωσης και τη μείωση του σχηματισμού θρόμβων αίματος. Έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τζίντζερ: Γνωστό για την ύπαρξη αναλγητικών, ηρεμιστικών, αντιπυρετικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων. Περιέχει, επίσης, βιταμίνη Β5, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Το τζίντζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του πόνου των αρθρώσεων και επίσης να μειώνει τη ναυτία.

Κόλιανδρος: Αυτό το βότανο έχει ευχάριστο άρωμα και γεύση. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α, C, Β2 και Κ. Περιέχει, επίσης, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες από όσους έχουν νεφρική νόσο

Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο ή νάτριο (μπισκότα, muffins, κέικ,  μπιφτέκια, τηγανίτες, βάφλες, πλιγούρι βρώμης, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, βούτυρο, κουλουράκια, μεταποιημένα τυριά, κονσερβοποιημένα ψάρια, αγκινάρες, αβοκάντο, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάκι, πατάτες, γλυκοπατάτες, φρέσκα τεύτλα, ντομάτες και άλλα καρυκεύματα και σάλτσες, βερίκοκα, νεκταρίνια, πορτοκάλια, πεπόνι, μπανάνα, δαμάσκηνα, καρύδα, κρέας, σαρδέλες, τυρί cottage, τυριά επεξεργασμένα,  λουκάνικα, σόδα κ.ά). Αυτά τα τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Συμβουλές πρόληψης για τα νεφρικά νοσήματα

Η λήψη πάρα πολλών φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας.

Προσπαθήστε να τηρείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η αποφυγή καπνίσματος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η μείωση του στρες και η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μπορεί να ωφελήσουν τη συνολική υγεία σας, αλλά και τα νεφρά σας.

Υποδείγματα δίαιτας 40 γρ λεύκωμα για όσους έχουν προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια

Εάν σας δοθεί η οδηγία για λιγότερο λεύκωμα το 24ωρο από 40 γρ περιορίστε την ποσότητα των τροφών που έχουν λεύκωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελάχιστες ποσότητες μπαχαρικών για να είναι νόστιμο το γεύμα. 

Δίαιτα για όσους έχουν προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια

Πρωί

Ένα ποτήρι  καφέ ( 200 γρ )

Δύο μικρές φρυγανιές ολικής αλέσεως

Τέσσερα κουταλάκια (20γρ) ανάλατο βούτυρο

Δύο κουταλάκια βιολογικό μέλι

Ενδιάμεσα

Μια φέτα ψωμί 40 γρ ολικής αλέσεως

40 γρ τυρί ανάλατο

Μεσημέρι

120γρ κοτόπουλο ή κρέας ή ψάρι (ψητό ή βραστό)

Μια μικρή μερίδα βραστή σαλάτα

Πατάτες βιολογικές 100γρ 

Μια μερίδα λαδερό φαγητό (200γρ)

40 γρ ψωμί ολικής αλέσεως

Ενδιάμεσα

Ένα φρούτο

Βράδυ

Κοτόπουλο 60 γρ (ψητό ή βραστό) ή όσπρια ή τυρί ανάλατο

Μια βραστή σαλάτα

100γρ ρύζι αναποφλοίωτο

Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως

 by Savvi Diet

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις νεφρικές νόσους και τη νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε, επίσης,

Οξέωση

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τρόφιμα για υγιή νεφρά

Οι βιοχημικές εξετάσεις για τις παθήσεις νεφρών

Πολλοί γιατροί συνιστούν την μπύρα

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διουρητικά

Να πίνετε πολύ νερό

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Μήπως έχετε νεφροπάθεια;

Μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα

Σύνδρομο βαλκανικής νεφρίτιδας

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Υπερηχογράφημα νεφρών

Μάθετε να αξιολογείτε την γενική ούρων

Αμμωνία ορού

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ