Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣυμβουλές για την υγεία της καρδιάς σας

Συμβουλές για την υγεία της καρδιάς σας

Συμβουλές για να κινεί καλά το αίμα μέσα στο σώμα σας η καρδιά σας

Τεστ για να ελέγξετε τη λειτουργία της καρδιάς σας

Όταν κάνετε διάδρομο ανεβαίνουν οι σφυγμοί σας. Το ανώτατο φυσιολογικό όριο των σφυγμών είναι 220 μείον την ηλικία σας. Αφού σταματήσετε το διάδρομο, ελέγξτε πόσο χρόνο χρειάζεται η καρδιά σας για να φτάσει σε παλμούς, κάτω από το 80% του ανώτατου φυσιολογικού σας ορίου. Εάν επανέλθουν οι σφυγμοί σας σε λιγότερο από 2 λεπτά η καρδιοαγγειακή σας κατάσταση και η βιολογική σας ηλικία είναι κατά 8 χρόνια μικρότερη από την ημερολογιακή. Αν χρειαστεί πάνω από 2 λεπτά, τότε απαιτείται να λάβετε μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Η βλάβη που υφίσταται η καρδιά μας είναι είτε λόγω γενετικής προδιάθεσης, είτε λόγω του τρόπου ζωής μας, είτε λόγω γήρανσης, λόγω της οξείδωσης στα μιτοχόνδρια και της φλεγμονής των αρτηριών μας.

Η συστροφική κίνηση της καρδιάς μας κρατά ζωντανούς και είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Ο μυς της καρδιάς διεγείρεται από τα βηματοδοτικά κύτταρα κι έτσι εκτοξεύεται αίμα μέσα στην αορτική βαλβίδα. Αυτό το αίμα κινείται με παλμικές κινήσεις προς την αορτή, που είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, που στέλνει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα, αλλά και στις στεφανιαίες αρτηρίες που περιβάλλουν την καρδιά.

Πολλές παθήσεις της καρδιάς πλήττουν τις αρτηρίες που είναι τα αγγεία που τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά, αλλά και με τοξίνες όλα τα όργανα. Οι αρτηρίες αποτελούνται από τρεις στιβάδες (εξωτερική σα σελοφάν, μεσαία μυώδη και εσωτερική, λεπτή και γυαλιστερή για να κυλάει εύκολα το αίμα στο εσωτερικό της). Στην εσωτερική στιβάδα μπορεί να αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης διαδικασία που ευθύνεται για πολλά είδη καρδιοπαθειών. Η φλεγμονή είναι ο τρόπος που έχει το σώμα για να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως βακτήρια, ιούς, δηλητήρια κ.ά.

Η υγιής HDL χοληστερόλη εργάζεται για να καθαρίσει την περιοχή από την LDL χοληστερόλη. Η HDL παράγεται, κυρίως, μέσα στο έντερο και τυλίγει την κακή χοληστερόλη για να απεκκριθεί.

Το πιο επικίνδυνο είδος χοληστερόλης είναι το μικρότερο. Όσο πιο μικρό είναι το σωματίδιο, τόσο πιο εύκολα φωλιάζει στο αρτηριακό τοίχωμα και αρχίζει η φλεγμονώδης διαδικασία.

Καθαρίστε τις αρτηρίες σας αυξάνοντας τη λειτουργία και το μέγεθος της HDL χοληστερόλης. Αυτό επιτυγχάνεται με νιασίνη, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β5.

Η ήπια φλεγμονή που δημιουργείται από την αντίδραση στην LDL μαζί με την αναποτελεσματικότητα στα μιτοχόνδρια, προκαλεί οξείδωση και διεγείρονται τα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα μακροφάγα., για να φάνε την LDL χοληστερόλη, αλλά μετά διογκώνονται και σκάνε και προσκολλούνται στα αρτηριακά τοιχώματα, ως αφρώδη κύτταρα και τα φράσσουν και γεννιέται μια αρτηριακή πλάκα, μαζί με πηγμένο αίμα σαν κρούστα πληγής, το θρόμβο, λόγω της ρωγμής, από τη φλεγμονή. Όσο η πλάκα μεγαλώνει, η τροφοδότηση με αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μέσω των αρτηριών μειώνεται. Όταν η πλάκα παύει να τροφοδοτείται με αίμα, γίνεται έκρηξη και σχηματίζεται ένας τεράστιος θρόμβος που βουλώνει την αρτηρία.

Η ασβεστοποίηση των αρτηριών είναι η προσπάθεια του σώματος να γιατρέψει τις φλεγμονώδεις πλάκες. Το ασβέστιο σταθεροποιεί τις πλάκες με αρτηριοσκλήρωση. Αν δεν υπάρχει ασβέστιο στις πλάκες, αυτές είναι επιρρεπείς σε ρήξη και σχηματισμό θρόμβων και αυξάνεται ο κίνδυνος για έμφραγμα κι εγκεφαλικό. Οι άνδρες έχουν περισσότερες ασβεστώσεις από τις γυναίκες κι έτσι οι γυναίκες ανταποκρίνονται καλύτερα στα προγράμματα αναστροφής των καρδιακών παθήσεων, αλλά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης των πλακών και δημιουργίας θρόμβου.

Ακόμη οι άνδρες που έχουν κοντά τελομερή έχουν μεγαλύτερο  κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Το στρες κονταίνει τα τελομερή. Όσοι έχουν κοντά τελομερή πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από στεφανιαία νόσο.

Τα συμπληρώματα διατροφής που μειώνουν τη φλεγμονή της καρδιάς είναι το εκχύλισμα φύλλων τσουκνίδας (900mg), η βρωμελαϊνη ή βρομελαϊνη (2000mg), η σερραπεπτάση 120.000 SPU, το τζίντζερ (900mg), η ρεσβερατρόλη και η κουρκούμη ή κουρκουμίνη (1200mg)

Η μεθυλίωση είναι η μετατροπή ενός μορίου με την πρόσθεση μιας ομάδας μεθυλίων και είναι μια διαδικασία αποτοξίνωσης, επισκευής του DNA και σχηματισμού νέων κυττάρων. Καθώς, ο άνθρωπος μεγαλώνει, χάνεται η ικανότητα δημιουργίας χημικών ενώσεων από μεθύλια κι αυτό οδηγεί σε καρδιοπάθειες, νόσο Αλτσχάιμερ και διαβήτη. Για καλή μεταφορά μεθυλίων να τρώτε ψάρια και αναποφλοίωτα δημητριακά. Επίσης, η Β12 και το φυλλικό οξύ βοηθούν στη διαδικασία της μεθυλίωσης και μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΪνης.

Στην κολπική μαρμαρυγή, οι μικρότεροι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς είναι γεμάτοι με θρόμβους, επειδή το αίμα δεν ωθείται εντελώς έξω από τους κόλπους και μπορεί να λιμνάσει και να σχηματίσει θρόμβους. Η κολπική μαρμαρυγή προκαλείται, συχνά, από φλεγμονή του καρδιακού τοιχώματος και η βλάβη οφείλεται στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται από τα ανεπαρκή μιτοχόνδρια. Φλεγμονή προκαλείται  και από πίεση στα τοιχώματα του κόλπου ή ανωμαλίες ορμονών κι έτσι τα ευαίσθητα κυκλώματα που μεταφέρουν ηλεκτρισμό στην καρδιά πρήζονται και βραχυκυκλώνουν.

Επίσης, 30% των ανθρώπων έχουν παθήσεις των βαλβίδων από το ασβέστιο κι έτσι δυσχεραίνεται η ροή του αίματος. Η διάγνωση γίνεται με τον υπέρηχο ή triplex καρδιάς. 

Η χηλική θεραπεία δημιουργεί ενώσεις με το ασβέστιο και το αποβάλλει μέσω των ούρων και καθαρίζει τους ιστούς και τις αρτηρίες. 

Μετά την ηλικία των 65 ετών η HDL είναι πιο σημαντική από την LDL. Αθηρωματικός δείκτης= Ολική χοληστερόληHDL χοληστερόλη.

Ακόμη…

Προσοχή!!! Οι στατίνες μειώνουν και τα επίπεδα της HDL χοηστερόλης. Επίσης, η δράση των στατινών παρεμποδίζεται από πολλά φάρμακα και συμπληρώματα. Για παράδειγμα, 100 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνη Ε ή 200 mg βιταμίνη C εξουδετερώνουν τη δράση των στατινών. Σταματήστε τις στατίνες κι εναλλακτικά πάρτε νιασίνη, βιταμίνη Β5 και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και κάντε γρήγορο περπάτημα. Έτσι θα μειωθεί η LDL χοληστερόλη και θα αυξηθεί η HDL.

Συμβουλές για να κινεί καλά το αίμα μέσα στο σώμα σας η καρδιά σας

-Διατροφή για την υγεία του καρδιοαγγειακού σας συστήματος

Φρούτα και λαχανικά

Τα κόκκινα σταφύλια, τα βακκίνια, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια κ.ά περιέχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φλαβονοειδή και καροτινοειδή. Τα φλαβονοειδή και καροτενοειδή βρίσκονται στις χρωματιστές τροφές, είναι ουσίες παρόμοιες με τις βιταμίνες και μειώνουν τις φλεγμονές, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αποβάλλοντάς της με τα ούρα.

Σκόρδο

Μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα βοηθάει στην αραίωση του αίματος και στη μείωση της πίεσης. Υπάρχει και σκόρδο σε μορφή χαπιού, η αλυσίνη σε δοσολογία 400mg την ημέρα, αλλά περνάει στον ιδρώτα η οσμή του.

Ελαιόλαδο

Το βιολογικό ελαιόλαδο περιέχει θρεπτικά συστατικά και μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην αύξηση της καλής χοληστερόλης HDL. Το 25% διαιτολογίου πρέπει να προέρχεται από το ελαιόλαδο και αυτό θα μειώσει την ημερολογιακή σας ηλικία κατά 6 χρόνια.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αυτά τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια και στα φυτά που τρώνε τα ψάρια, όπως και στα φύκια μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κι έτσι το σχηματισμό της πλάκας και βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος αρρυθμιών μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Επίσης, μειώνουν την πίεση του αίματος και κάνουν τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη, μειώνοντας το σχηματισμό των θρόμβων. Τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα βιολογικό είναι απαραίτητο στη διατροφή σας.

Αλκοόλ

1 ποτήρι κρασί ή 1 ποτήρι μπύρα ή 50 γραμμάρια άλλο οινοπνευματώδες ποτό με το φαγητό σας, έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά, γιατί αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Επίσης, το αλκοόλ σας χαλαρώνει και πέφτει η πίεση. Το κόκκινο βιολογικό κρασί είναι το καλύτερο, γιατί περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες.

Μαγνήσιο

Το 100% ψωμί ολικής αλέσεως, τα αναποφλοίωτα δημητριακά, η σόγια, τα φασόλια, τα αβοκάντο, τα παντζάρια και οι σταφίδες βοηθούν στη μείωση της πίεσης και των αρρυθμιών, επειδή διαστέλλουν τις αρτηρίες. Αν παίρνετε συμπλήρωμα, να παίρνετε τουλάχιστον 400mg την ημέρα.

Βιολογική σόγια

25 γραμμάρια βιολογική σόγια την ημέρα μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Στανόλες και στερόλες

Η καλή φυτική χοληστερόλη απομακρύνει την κακή χοληστερόλη.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την HDL χοληστερόλη και μειώνει την LDL χοληστερόλη. Το ίδιο κάνει και το κακάο.

-Άσκηση για την υγεία του καρδιοαγγειακού συστήματος

Η άσκηση μειώνει τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση και κάνει τα αγγεία πιο ελαστικά, τα οποία διαστέλλονται.

Πολύ καλές είναι οι ήπιες δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, το ποδήλατο και η χρήση ελλειπτικού οργάνου. Πρέπει να προσέχετε, να μην βάζετε σε κίνδυνο τις αρθρώσεις σας, κατά την άσκηση και να εναλάσσετε δραστηριότητες, ώστε να μην παθένετε τραυματισμούς, από την επαναλαμβανούμενη κίνηση, όταν εκτελείτε ξανά και ξανά την ίδια δραστηριότητα.

Να κάνετε εναλλαγή περιόδων έντονης προσπάθειας, με περιόδους ανάκαμψης, για να έχετε το μέγιστο όφελος για την καρδιά σας. Κάντε προθέρμανση. Μετά κάντε έντονη άσκηση για 1 λεπτό, μετά επιβραδύνετε στο 60% του μέγιστου για 2 λεπτά, μετά φτάστε στο 80% του μέγιστου για 7 λεπτά και μετά ηρεμήστε και ούτω καθεξής.

Αν θέλετε, κάντε κι ένα τεστ κοπώσεως!

-Ασπιρίνη

Η ασπιρίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και λαμβάνεται σε δοσολογία 162 mg αν είστε άνδρας άνω των τριάντα πέντε ή γυναίκα άνω των σαράντα. 

Η ασπιρίνη καθιστά λιγότερο κολλώδη τα αιμοπετάλια και αποφεύγεται η θρόμβωση και η φλεγμονή των αρτηριών.

Να πίνετε την ασπιρίνη με 1/2 ποτήρι νερό ζεστό, για να μην προκαλείται γαστρικός ερεθισμός. Με το ζεστό νερό τα χάπια διαλύονται γρηγορότερα και δεν προκαλούν στομαχικό ερεθισμό, έλκη και αιμορραγίες. Αν δείτε αίμα στα ούλα, στα ούρα ή μώλωπες να σταματήσετε την ασπιρίνη.

Καλύτερα να πέρνετε αντί για ασπιρίνη νατοκινάση και άλλα ένζυμα.

heart health 5

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την καρδιά

-Β12, φυλλικό οξύ, Β6

Χρειάζεστε 800 mg B12, 800 mg φυλλικό οξύ και 50 mg B6 για να διατηρείτε μειωμένα τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης στο σώμα σας. Η αυξημένη ομοκυστεϊνη στο αίμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών.

-Συνένζυμο Q10

Τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ηλεκτρική ενέργεια κι ένα από τα μόρια που μεταφέρουν ηλεκτρόνια κατά τη διαδικασία αυτή είναι το συνένζυμο Q 10. Το συνένζυμο Q 10 προστατεύει από την καρδιακή ανεπάρκεια και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων. 200 mg την ημέρα, δηλαδή 100 πρωί και 100 βράδυ είναι απαραίτητα, για όσους παίρνουν στατίνες κι έτσι μειώνονται οι μυϊκές κράμπες και ο πόνος και δίνεται ενέργεια στις αρτηρίες.

-Νιασίνη ή βιταμίνη Β3

500 mg την ημέρα μειώνουν την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια κι αυξάνουν την HDL χοληστερόλη. Να την παίρνετε μαζί με ασπιρίνη, όταν πηγαίνετε για ύπνο, για να μην έχετε εξάψεις. Μπορεί να απαιτείται να παίρνετε και υψηλότερες δόσεις. Ο γιατρός είναι υπεύθυνος γι τη δοσολογία.

-Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D ωφελεί τα οστά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την καρδιά σας. Να παίρνετε, τουλάχιστον, 800 ΔΜ αν είστε κάτω από 60 και 1000 ΔΜ ανα είστε πάνω από εξήντα ετών.

Παντοθενικό οξύ ή βιταμίνη Β5

Είναι υδατατοδιαλυτή βιταμίνη, αναγκαία για το σχηματισμό της HDL χοληστερόλης, σε δοσολογία 150 mg δύο φορές την ημέρα.

-Ρύζι κόκκινης μαγιάς

Βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

-D-ριβόζη

Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και την ανοχή στη φυσική άσκηση, σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Λειτουργεί, μεταφέροντας την ενέργεια της ATP στην καρδιά και στους σκελετικούς μυς. Η δόση είναι 5 γραμμάρια 1-3 φορές την ημέρα.

-Ωμέγα λιπαρά οξέα

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, ειδικά τα DHA  πρέπει να αποτελούν, τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και ασκούν προστατευτική δράση ενάντια στις καρδιοπάθειες. Τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα περιέχονται στα παχιά ψάρια, στα καρύδια, σε φύκια και στο λινάρι, ενώ τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα περιέχονται στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς, στους αναποφλοίωτους σπόρους και στα φυτικά έλαια.

Να φροντίζετε την υγεία των δοντιών σας

Η υγεία των δοντιών έχει άμεση σχέση με τις καρδιοπάθειες. Να βουρτζίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Φτιάξτε τα δόντια σας αν είναι χαλασμένα, για να προστατέψετε την καρδιά σας και τις βαλβίδες σας.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

heart health 3

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τι σχέση έχει η χοληστερόλη με τον καρκίνο;

Σταματήστε να κάνετε έλεγχο για τη χοληστερίνη

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Όλες οι αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας 

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

Πρόληψη εμφράγματος

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Μεταβολικό σύνδρομο

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

Μεταβολικό σύνδρομο

Το γρήγορο περπάτημα είναι θεραπευτικό για την καρδιά

Κάνναβη και καρδιοαγγειακά νοσήματα

Τι σχέση έχει η καρδιά με το έντερο

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση – Emedi

Τι πρέπει να προσέχετε με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ