Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΦυσικές θεραπείες για τα στοματικά έλκη

Φυσικές θεραπείες για τα στοματικά έλκη

Στοματικά έλκη

Τα στοματικά έλκη, επίσης, γνωστά ως άφθες, είναι οδυνηρές, επιφανειακές δερματικές βλάβες που αναπτύσσονται στο στόμα. Συνήθως, φεύγουν μόνα τους μετά από μια ή δύο εβδομάδες, αλλά για περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού, τα στοματικά έλκη είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται συχνά. Παρόλο που μερικές φορές υπάρχει, μια προφανής αιτία που τα πυροδοτεί, όπως το υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών, ένα δόντι που προεξέχει ή κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, συχνά, δεν υπάρχει προφανής αιτία.

Υπάρχει μια σειρά από αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες που βοηθούν τόσο στην επούλωση όσο και στην πρόληψή τους.

Χρησιμοποιήστε αλόη

Διάσημη για τις καταπραϋντικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, το τζελ αλόης έχει βρεθεί ότι μειώνει τον πόνο και το μέγεθος των επαναλαμβανόμενων ελκών στο στόμα, καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθούν. Αν έχετε τη δυνατότητα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο τζελ αλόης, απευθείας από το φυτό. Απλώς κόψτε το εξωτερικό μέρος του φύλλου αλόης βέρα, βγάλτε το τζελ και απλώστε στα έλκη σας αρκετές φορές την ημέρα.

Δοκιμάστε πρεβιοτικά

Γενικά, η χρήση προβιοτικών για την ενίσχυση του μικροβιώματος του οργανισμού, φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην αποτροπή εμφάνισης ελκών στο στόμα, όπως οι γνωστές άφθες. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια καλλιέργεια προβιοτικών σε σκόνη αναμεμειγμένη με λίγο νερό ή γιαούρτι, απευθείας στα έλκη σας αρκετές φορές την ημέρα.

Αλλάξτε οδοντόκρεμα

Το συστατικό sodium lauryl sylfate που χρησιμοποιείται ως παράγοντας αφρισμού σε πολλές οδοντόκρεμες, θα μπορούσε να είναι μια πιθανή αιτία ελκών στο στόμα, τα οποία επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά. Σε δύο ξεχωριστές μελέτες, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν οδοντόκρεμα χωρίς SLS είχαν σημαντικά λιγότερα έλκη στο στόμα σε σύγκριση με εκείνα που χρησιμοποιούσαν ένα προϊόν που περιέχει SLS.

Επιλέξτε το όζον 

Το λάδι με όζον, συνήθως, ελαιόλαδο, που έχει εγχυθεί με αέριο όζον, μπορεί να μειώσει τον πόνο, το μέγεθος και την ερυθρότητα των ελκών του στόματος. Το απλό ελαιόλαδο είναι, επίσης αποτελεσματικό, αλλά το οζονισμένο λάδι λειτουργεί γρηγορότερα.

Κόψτε τη γλουτένη 

Στοιχεία δείχνουν ότι η αλλεργία ή ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να συνδεθεί με υποτροπιάζοντα έλκη στο στόμα, οπότε εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκλείσετε όσο το δυνατόν τη γλουτένη από τη διατροφή σας για να δείτε εάν παρατηρήσετε διαφορά. Μία μελέτη με τη συμμετοχή πασχόντων με υποτροπιάζοντα στοματικά έλκη, ανέφερε ότι το 25% από αυτούς βελτιώθηκαν μετά τη διακοπή της γλουτένης.

Δοκιμάστε πρόπολη

Αυτή η κολλώδης ρητίνη που συλλέγεται από τις μέλισσες από τα άνθη και των φλοιό των δέντρων έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η χρήση της τοπικά μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης, ενώ αν ληφθεί ως συμπλήρωμα μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εκδηλώσεων στοματικών ελκών.

Ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, ειδικά της Β12, έχει συνδεθεί με έλκη στο στόμα, οπότε τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12 ή βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να αποδειχθούν ευεργετικά. Σε μια μελέτη, τα συμπληρώματα Β12 απέτρεψαν την υποτροπή εμφάνισης ελκών στο στόμα σε πάσχοντες, ανεξάρτητα από τα αρχικά επίπεδα Β12 στον οργανισμό τους.

Ελέγξτε τα φάρμακα που λαμβάνετε

Τα ακόλουθα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν έλκη στο στόμα, οπότε συμβουλευτείτε το γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις, εάν αυτό είναι δυνατόν.

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  • Ανοσοκατασταλτικά
  • Βήτα αποκλειστές
  • Αντιυπερτασικά
  • Αντικαταθλιπτικά

Απαλλαχτείτε από το άγχος 

Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα υποτροπιάζοντα έλκη, επομένως, αξίζει να δοκιμάσετε αποδεδειγμένες τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και το tai chi. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούν χαλάρωση μέσω καθοδηγούμενων εικόνων είχαν μείωση της συχνότητας εμφάνισης αφθών.

Βοηθηθείτε με βότανα

  • Αγριμόνιο: Αυτό το ήπια στυπτικό βότανο συμβάλλει στην ενίσχυση και θεραπεία των βλεννογόνων τονώνοντας και σφίγγοντας τους. Τρόπος λήψεως: Χρησιμοποιήστε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο βότανο για ένα μεγάλο ποτήρι βραστό νερό και αφήστε να εγχυθεί για 20 λεπτά. Το πίνετε σαν τσάι όλη την ημέρα, φροντίζοντας να κάνετε μπουκώματα με το υγρό στο στόμα σας ενώ πίνετε.
  • Μύρο και υδραστίδα: Το μύρο έχει ισχυρές στυπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ η υδραστίδα είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματική για την επούλωση των βλεννογόνων του στόματος. Λειτουργούν καλά μαζί σε μορφή βάμματος. Τρόπος λήψεως: Συνδυάστε ίσα μέρη ενός βάμματος μύρου (1:3) και ενός βάμματος υδραστίδας (1:10) και, χρησιμοποιώντας μια μπατονέτα εμποτισμένη στο μείγμα, απλώστε απευθείας στις άφθες. Επαναλάβετε αρκετές φορές την ημέρα.
  • Καρποί αγριοτριανταφυλλιάς: Πλούσιοι σε βιταμίνη C, οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς μπορούν να είναι ευεργετικοί για τα στοματικά έλκη. Τρόπος λήψεως: Ως σιρόπι, λαμβάνετε 2 κουταλιές της σούπας δύο φορές την ημέρα ή αραιώστε το σιρόπι με λίγο ζεστό νερό και απολαύστε ως ζεστό ρόφημα όλη την ημέρα.

Οδηγίες παρασκευής σιροπιού από καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς 

  • Κόψτε τους καρπούς από τα τριαντάφυλλα στη μέση και τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με ένα μικρό ξύλο κανέλας και 5 γαρίφαλα.
  • Καλύψτε με νερό, περίπου 2 δάκτυλα πάνω από το επίπεδο του περιεχόμενου.
  • Μετά την πρώτη βράση, αφήστε να σιγοβράζει με κλειστό καπάκι για 30 λεπτά, ελέγχοντας ότι το νερό δεν πέφτει πολύ χαμηλά. Ανακατέψτε καλά και πιέστε προς τα κάτω τους καρπούς για να απελευθερώσουν τους χυμούς τους.
  • Στραγγίστε το υγρό μέσα από ένα διπλό στρώμα υφάσματος, πιέζοντας όσο το δυνατόν για περισσότερο χυμό. Περάστε αυτόν τον χυμό για δεύτερο στράγγισμα με ένα άλλο κομμάτι υφάσματος, διπλής στρώσης (αυτό διασφαλίζει την αφαίρεση των λεπτών, ερεθιστικών τριχών από τους καρπούς).
  • Μετρήστε την ποσότητα του χυμού και προσθέστε ίση αναλογία ακατέργαστου μελιού.
  • Ανακατέψτε καλά πριν από τη χρήση. Φυλάσσεται στο ψυγείο.

Ποιοι είναι μερικοί τρόποι αντιμετώπισης των ελκών του στόματος;

Τα περισσότερα έλκη στο στόμα δε χρειάζονται θεραπεία. Ωστόσο, εάν έχετε συχνά έλκη στο στόμα ή είναι εξαιρετικά οδυνηρά, μια σειρά από θεραπείες μπορεί να μειώσουν τον πόνο και το χρόνο επούλωσης.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Γαργάρες αλατόνερου και σόδας με χαμομήλι

Τοποθέτηση γάλατος μαγνησίας στα έλκη του στόματος

Καλύπτοντας τα έλκη στο στόμα με πάστα σόδας

Χρησιμοποιώντας προϊόντα βενζοκαΐνης (τοπικό αναισθητικό)

Εφαρμογή πάγου στις πληγές

Στοματικό διάλυμα που περιέχει ένα στεροειδές για να μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο (καλύτερα μην το χρησιμοποιείτε)

Χρησιμοποιώντας τοπικές οδοντόπαστες

Τοποθετείστε φακελάκια υγρού τσαγιού στα έλκη του στόματος

Πάρτε συμπληρώματα διατροφής, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β-6, βιταμίνη Β-12 και ψευδάργυρο

Καταναλώστε τσάι χαμομηλιού, εχινάκειας, μύρου και ρίζας γλυκόριζας

Συμβουλές για την πρόληψη των ελκών του στόματος

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την εμφάνιση ελκών του στόματος. Η αποφυγή τροφών που ερεθίζουν το στόμα σας μπορεί να είναι χρήσιμη. Αυτό περιλαμβάνει όξινα φρούτα, όπως ανανά, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια ή λεμόνια, καθώς και ξηρούς καρπούς, τσιπς ή οτιδήποτε πικάντικο. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε τρόφιμα ολικής αλέσεως και αλκαλικά (μη όξινα) φρούτα και λαχανικά. Ακολουθήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να λαμβάνετε καθημερινά μια πολυβιταμίνη.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να μιλάτε, ενώ μασάτε το φαγητό σας, για να μειώσετε τα τυχαία δαγκώματα. Η μείωση του στρες και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής χρησιμοποιώντας καθημερινό οδοντικό νήμα και το βούρτσισμα μετά τα γεύματα μπορεί, επίσης, να βοηθήσουν. Τέλος, να έχετε επαρκή ύπνο και ξεκούραση. Αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει τα έλκη του στόματος, αλλά και μια σειρά από άλλες ασθένειες, επίσης.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν, επίσης, χρήσιμη την αποφυγή των μαλακών οδοντόβουρτσων και των στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν λαουρυλοθειϊκό νάτριο. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας δώσει κερί για να καλύψετε τις οδοντικές ή ορθοδοντικές στοματικές συσκευές που έχουν αιχμηρές άκρες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη στοματίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη στοματίτιδα

ulcers in mouth

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα στοματικά έλκη

Τα οφέλη στην υγεία από το αιθέριο έλαιο φασκόμηλου

Τροπικό sprue

Οι ιατρικές χρήσεις της πρόπολης

Τι να κάνετε αν έχετε πόνο στα δόντια

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας στο πεπτικό σύστημα

Το μέλι έχει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες

Στοματικό διάλυμα με πράσινη πρόπολη

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόπολη

Υπεροξείδιο του υδρογόνου 35%

Η αρωματοθεραπεία στη σύγχρονη θεραπεία ασθενειών

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Τα κατάλληλα συμπληρώματα για την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα

Τα οφέλη από την κόκκινη πρόπολη στην υγεία

Ο καρκίνος δε θεραπεύεται με χημειοθεραπείες

Αντιμετωπίστε τις άφθες του στόματος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριμόνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρότα

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοτριανταφυλλιά

Φυσικό αντισηπτικό στοματικό διάλυμα

Που κάνει καλό το χαμομήλι

Όλες οι ιατρικές συνταγές με λεμονιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με νεροκάρδαμο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Έλαιο θυμαριού

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές για το δεντρολίβανο

Η λεβάντα

Φασκόμηλο

Βατόμουρα

Οι βιταμίνες για τα έλκη

Αλθαία

Τσάι για τη στοματίτιδα

Πλύσεις για την φαρυγγίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για την νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet

Γανοθεραπεία

Στοματίτιδα

Στοματικό διάλυμα για την στοματίτιδα

Οι ευωδιές της ευεξίας

Νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Η ζάχαρη του μέλλοντος είναι η στέβια

Δίαιτα για την δυσγευσία

Οι άφθες και η αντιμετώπισή τους

Ουλοστοματίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ