Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΧρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Να επιλέγετε αντηλιακά χωρίς βλαβερές ουσίες

Η προστασία του δέρματος, όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά και όταν βρισκόμαστε αναγκαστικά στον ήλιο, καθιστά αναγκαία τη χρήση αντηλιακού.

Ωστόσο, οι δείκτες προστασίας των αντηλιακών ποικίλλουν.

Κι αυτό γιατί κάθε τύπος επιδερμίδας έχει ανάγκη από διαφορετικό βαθμό προστασίας.


Διαβάστε πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας.

Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ελάχιστος δείκτης προστασίας είναι ο 6. Τα αντηλιακά με δείκτη 15 έως 25 προσφέρουν μέτρια προστασία, ενώ από το 30 έως το 50 υψηλή.

Για σκουρόχρωμες επιδερμίδες, κατάλληλος δείκτης είναι ο 15.

Για σταρένια επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια, που είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος επιδερμίδας στην Ελλάδα, συνιστάται αντηλιακό με δείκτη 20 ή 30. Ύστερα από κάποιες μέρες μπορεί να μειωθεί και σε 15.

Για μέτρια προς ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα με καστανόξανθα μαλλιά, ιδανικός δείκτης είναι ο 30 αρχικά και αργότερα ο 20.

Για ανοιχτόχρωμη, τέλος, επιδερμίδα απαιτείται αντηλιακό με δείκτη 50, που αργότερα μπορεί να μειωθεί στο 30.


Ένα αντηλιακό πρέπει να τα διαθέτει όλα.

Και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα… Προστασία από τον ήλιο, ενυδάτωση, αντιοξειδωτική θωράκιση, θρέψη, ανάπλαση, πρόληψη ερεθισμών και μαύρισμα.

Για να επιλέξουμε το σωστό αντηλιακό λαμβάνουμε υπόψη μας τα εξής:

1. Το δείκτη προστασίας: Μεγαλύτερος δείκτης για ανοιχτόχρωμα δέρματα. Για το πρόσωπο όλοι προτιμήστε τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας SPF 50.

2. Τον τύπο του δέρματος: Π.χ . για λιπαρά δέρματα τα αντηλιακά πρέπει να έχουν συστατικά που ισορροπούν την παραγωγή του σμήγματος. Τα ξηρά δέρματα έχουν ανάγκη για περισσότερη ενυδάτωση.

3. Η φωτοευαισθησία: Τα φωτοευαίσθητα δέρματα έχουν ανάγκη από καταπραϋντικά συστατικά.

4. Την απορροφητικότητα: Ευτυχώς η υφή των αντηλιακών έχει βελτιωθεί και η απορρόφησή τους είναι άμεση κι έτσι δεν αφήνουν γυαλάδα.

Τα υπόλοιπα, όπως η κάλυψη ατελειών, η ηλικία, η επιθυμία για μαύρισμα, η συσκευασία κ.α. είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Τα πιο σημαντικά είναι να μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου.


Στα 20, στα 30, στα 40, στα 50, ακόμη και στα 60 και τα 70, η επιδερμίδα δεν έχει τις ίδιες ανάγκες.

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη για την σύνθεση της βιταμίνης D, που είναι σημαντική για τα οστά, αλλά και για την ψυχική μας υγεία, καθώς είναι γνωστές οι αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του ήλιου.

20-30 λεπτά έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία είναι αρκετή. Περαιτέρω έκθεση στην UV ακτινοβολία απαιτεί προστασία, γιατί ο ήλιος επιταχύνει την αφυδάτωση, την γήρανση, τους ερεθισμούς, τις πανάδες και τις δυσχρωμίες.

Σε όποια ηλικία και αν είστε και όλον τον χρόνο και σε καθημερινή βάση, φορέστε το κατάλληλο αντηλιακό:

-20+: Κατάλληλα είναι τα gel και οι λεπτόρρευστες κρέμες με χρώμα που κρύβουν τα σπυράκια και τις ατέλειες. Για επιδερμίδες με σπυράκια, παρόλο που ο ήλιος βελτιώνει την ακμή, μερικές φορές υπάρχει επιδείνωση και απαιτείται αντηλιακό με μη λιπαρή σύνθεση και ακετυλοσαλικυλικό οξύ.

-30+: Σε αυτήν την ηλικία η επιδερμίδα απαιτεί επιπλέον ενυδάτωση και πρόληψη γήρανσης. Χρησιμοποιούνται αντηλιακά με υαλουρονικό οξύ για τη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας και ταυτόχρονη αντιγήρανση. Επίσης προστασία χρειάζονται τα χείλη και τα μάτια. Τα κραγιόν αλλά και οι κρέμες ματιών παρέχουν αντηλιακή προστασία.

-40+: Σε αυτήν την ηλικία η αντιγήρανση είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα αντηλιακά πρέπει να παρέχουν ενυδάτωση, να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και να προστατεύουν από τις πανάδες και τις δυσχρωμίες. Γι’ αυτό, κατάλληλα είναι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50, βιταμίνη C και Ε, πράσινο τσάι και εκχυλίσματα ροδιού και σταφυλιού.

-50+: Από αυτήν την ηλικία και μετά πρωτίστης σημασίας έχει η επανόρθωση, άρα τα αντηλιακά για το πρόσωπο, τα μάτια και τα χείλια πρέπει να έχουν επανορθωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και να είναι πλούσια σε βιταμίνη C.


Για όσους απαιτείται απόλυτη προστασία από τον ήλιο

Υπάρχουν αντηλιακά που προστατεύουν την επιδερμίδα από βλάβες από εξωτερικούς και χημικούς παράγοντες και είναι απαραίτητα για ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί, που έχουν ένα δερματολογικό νόσημα ή που είναι σε θεραπεία για καρκίνο ή παίρνουν κάποια φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία.

Όλα τα μέρη του σώματος, κυρίως το πρόσωπο και η περιοχή του θώρακα και των χεριών πρέπει να προστατευθούν με ειδική κρέμα προστασίας.

Η Kelosun ® είναι κρέμα κατάλληλη και για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα μετά από θεραπεία με ογκολογικά φάρμακα ή ακτινοθεραπεία ή παίρνουν φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο ή κάνουν εύκολα δυσχρωμίες ή έχουν χηλοειδή και ουλές που πρέπει να προστατευθούν από τον ήλιο.

Για καλύτερα αποτελέσματα ένα λεπτό στρώμα πρέπει να εφαρμόζεται στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη αρκετές φορές την ημέρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία
  • Μην βγαίνετε στον ήλιο ανάμεσα στις 11.00 και 16.00
  • Να φοράτε καπέλο, ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνια που να καλύπτουν τα πόδια και είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά

Η  Kelosun ® είναι σχεδιασμένη, κυρίως, για την προστασία βλαβών του δέρματος από τον ήλιο. Αποτρέπει το ηλιακό έγκαυμα σε ευαίσθητες επιδερμίδες και είναι και εξαιρετική επιλογή για την προστασία των παιδιών από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον είναι ιδανική για όσους έχουν πανάδες και ουλές, αφού αποτρέπει την υπέρχρωση.

Η  Kelosun ® προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές ακτίνες UVA και UVB σε δύο στάδια.

ΒΗΜΑ 1: Το ανώτερο στρώμα του δέρματος προστατεύεται από το τελευταίας τεχνολογία φυσικό φίλτρο UV.

ΒΗΜΑ 2: Προστασία κυττάρων με τον παράγοντα Ectoin που παρέχει προστασία από την UVA και προστατεύει το δέρμα σε βάθος και προλαμβάνει τις βλάβες του DNA στα κύτταρα.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία για τις ουλές

Σύνδρομο χεριών ποδιών

Δερματικές αντιδράσεις σε στοχευμένες θεραπείες

Προστατέψτε τα μαλλιά σας το καλοκαίρι

Γιατί τα αντηλιακά είναι υπεύθυνα για το μελάνωμα

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Ποια ουσία πρέπει να περιέχουν τα αντηλιακά

Πρόληψη καρκίνου του δέρματος

Οι τρόποι για να απαλλαγείτε από τις πανάδες

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Λεύκη

Ήλιος και βιταμίνη D

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ