Η θεραπεία της ημικρανίας
Η θεραπεία της ημικρανίας διακρίνεται σε φαρμακευτική και μη φαρμακευτική (π.χ. τεχνικές χαλάρωσης, βιοανάδραση, βελονισμός κλπ).
Η προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας σκοπό έχει να μειώσει τη συχνότητα, την βαρύτητα και την διάρκεια των ημικρανικών προσβολών.
Διάφορες κατηγορίες φαρμάκων χρησιμοποιούνται για την προφυλακτική αγωγή της ημικρανίας, όπως οι Β- αναστολείς (προπανολόλη), αντικαταθλιπτικά (αμιτριπτυλίνη), οι ανταγωνιστές των διαύλων ασβεστίου (φλουναριζίνη) και τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Ειδικότερα, η τοπαμιράτη χρησιμοποιείται για την προφύλαξη της ημικρανίας σε ενήλικες με μεγάλη συχνότητα σοβαρών και μακράς διαρκείας κρίσεων ημικρανίας. Η τοπαμιράτη έχει νευροσταθεροποιητική επίδραση. Αναστέλλει την γλουταμική νευρομεταβίβαση στον υποτύπο α-αμίνο-3-υδροξυ-5-μεθυλισοξαζολικό-4-προπιονικου οξέος (ΑΜΡΑ)/καϊνικών υποδοχέων και ενισχύει την ροή ιόντων χλωρίου CI μέσω των GABA A υποδοχέων.
Πέρα όμως από την φαρμακευτική προφύλαξη ο ασθενής επιβάλλεται να αλλάξει και τον τρόπο ζωής του.
Έχει βρεθεί ότι ορισμένοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση κρίσης ημικρανίας σε ορισμένα άτομα:
– ορισμένες τροφές ή ροφήματα (π.χ. τυρί, σοκολάτα, κίτρο, καφεΐνη, αλκοόλ).
– κακουχία (stress)
– αλλαγή συνηθειών (π.χ. λίγος ή περισσότερος ύπνος, αλλαγή στην διατροφή, παράληψη γεύματος).
– ορμονικές μεταβολές στις γυναίκες, π.χ. έμμηνος ρύση.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα.
Η σύγχρονη φαρμακευτική προσέγγιση είναι η χορήγηση των τριπτάνων. Πρόκειται για μια σχετικά καινούργια κατηγορία φαρμάκων και είναι εκλεκτικοί αγωνιστές των 5-ΗΤ 1Β/1D σεροτονινεργικών υποδοχέων των εγκεφαλικών αγγείων.
Οι τριπτάνες είναι: sumatviptan, naratviptan, rizatviptan, zolmitviptan κ.α. και η δράση τους εκδηλώνεται με σύσπαση των εγκεφαλικών αρτηριών (αγγειοσυστολή), ανακατανέμοντας την ροή αίματος στον εγκέφαλο και μειώνοντας έτσι τον πόνο πέρα. Πέρα από τις τριπτάνες χρησιμοποιείται η εργοταμίνη η οποία ομοίως προκαλεί αγγειοσύσπαση.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η πιθανότητα σε πολλούς ασθενείς ο ημικρανικός πόνος να ανταποκρίνεται στη χορήγηση των συνήθων αναλγητικών (παρακεταμόλη, ακετυλοσαλικυλικό οξύ), καθώς, επίσης, στα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αναλγητικά NSAIDS (Non Steroidal anti-infiammatory drugs).
Ενδείκνυται η χορήγηση αναβραζόντων μορφών, γιατί κατά την διάρκεια της κρίσης ημικρανίας μειώνεται ο περισταλτισμός στον γαστρεντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απορρόφηση των φαρμάκων.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις ημικρανίες
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Το θαλασσινό αλάτι στην ομοιοπαθητική
Το καλύτερο ρόφημα για τον πονοκέφαλο
Από τι πυροδοτούνται οι ημικρανίες;
Συσκευή που προλαμβάνει τις ημικρανίες
Τα καλύτερα για τις ημικρανίες
Πώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις ημικρανίες
Ημικρανίες από διαστολή αιμοφόρων αγγείων
Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες
Το ιατρικό ιστορικό για τις κεφαλαλγίες
Τα μωρά με κολικούς εμφανίζουν ημικρανίες
Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας
Κληρονομικότητα και στις ημικρανίες
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα για τις ημικρανίες
Ο βελονισμός βοηθάει στον πονοκέφαλο
www.emedi.gr