Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ δίαιτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την γονιμότητα

Η δίαιτα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αυξάνει την γονιμότητα

Οι πρωτεΐνες στη διατροφή αυξάνουν την επιτυχία της εξωσωματικής

Σημαντική αύξηση της γονιμότητας παρατηρείται σε ασθενείς που κάνουν δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα, όταν συνδυάζεται με διαιτητικό περιορισμό των υδατανθράκων, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι γυναίκες των οποίων η διατροφή αποτελείται από τουλάχιστον 25% πρωτεΐνη μπορεί να έχουν περισσότερο επιτυχή αποτελέσματα όταν υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε μια μελέτη τα δύο τρίτα των γυναικών που έτρωγαν πλούσια σε πρωτεΐνες δίαιτα είχαν αυξημένα ποσοστά εγκυμοσύνης. Και τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακά όταν η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, γινόταν σε συνδυασμό με περιορισμό των υδατανθράκων (λιγότερο από το 40% της καθημερινής διατροφής) και τότε το ποσοστό της εγκυμοσύνης ανέβηκε στο 80%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι δύο ομάδες δεν διέφεραν ως προς τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Στο παρελθόν ο ΔΜΣ έχει σχετιστεί με την πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά η παρούσα μελέτη εστίασε στην ποιότητα της διατροφής και όχι στο βάρος των γυναικών. Μάλιστα κάποιες ασθενείς που ήταν υγιείς, 110 έως 115 κιλά, κατάφερναν να μείνουν έγκυες, πολύ πιο εύκολα, από άλλες που ήταν λεπτές, νέες και υγιείς.

Για να αυξήσουν τις πρωτεϊνες της διατροφής οι ερευνητές συνέστησαν στις γυναίκες να τρώνε μοσχάρι, κοτόπουλο και αυγά και σε όσες ήταν χορτοφάγοι συνέστησαν να λαμβάνουν πρωτεΐνη από ελληνικό γιαούρτι, ασπράδια αυγών και tofu. Οι γυναίκες της Ασίας, οι οποίες έχουν ένα υψηλότερο ποσοστό υπογονιμότητας, κλήθηκαν να μειώσουν την πρόσληψη ρυζιού και να το αντικαταστήσουν με προϊόντα σόγιας και καρύδια. Τα θεαματικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε διαβητικούς, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά αποβολών και γενετικών ανωμαλιών.

Αυτή η μικρή μελέτη υποδηλώνει ότι η επίδραση της διατροφής και η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την καλή ποιότητα των εμβρύων και την επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Άλλωστε, μια δίαιτα με το 25% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης από πρωτεΐνες και βιταμίνες, όπως επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος και προσήλωση στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής που είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και η πρόσληψη υγιών ακόρεστων λιπων, καθώς και ανεπεξέργαστων σύνθετων υδατανθράκων είναι μια γενική συνταγή για ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι 120 γυναίκες, οι οποίες πήραν μέρος στην μελέτη της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τον Ιανουάριο 2010 έως το Δεκέμβριο του 2011, κλήθηκαν να κάνουν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα 3 ημερών πριν από την εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα δεδομένα αναλύθηκαν για την καθημερινή λήψη των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων, και την περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, την ηλικία, το ΒΜΙ, και τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, της ωχρινοποιητικής ορμόνης, και τα επίπεδα οιστραδιόλης.

Η μελέτη έχει μεγάλη αξία, διότι δείχνει ότι η γονιμότητα επηρεάζεται από τη διατροφή.

Άλλωστε είναι γνωστό και για τους άνδρες ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας βοηθούν να παραχθεί καλύτερη ποιότητα σπέρματος, και καλύτερη ποιότητα ωαρίων.

Άρα το ζευγάρι τρώει πρωτεΐνες για επιτυχή εξωσωματική γονιμοποίηση

Βιβλιογραφία

American Congress of Obstetricians and Gynecologists. Source reference: Russell J, et al “Daily protein content correlates with increased fertility and pregnancy outcome” ACOG 2013; Abstract Poster 96.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Διαβάστε, επίσης,

Με αυτή τη μέθοδο η εξωσωματική πετυχαίνει

Μήπως έχετε αδύναμο σπέρμα;

Για πoιους λόγους δεν μπορείτε να κάνετε παιδί

Υγιές παιδί και εξωσωματική

Βελτιωμένη τεχνική στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι κίνδυνοι που έχουν τα παιδιά της εξωσωματικής

Αιτίες ανδρικής υπογονιμότητας

Οι πιο απλές θεραπείες υπογονιμότητας

Menotropin για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Η διαδικασία της εξωσωματικής

Ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξετε το φύλο του μωρού σας

Φύλο μωρού με την εξωσωματική

Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ανδρική υπογονιμότητα

Νέο διαγνωστικό τεστ για την εξωσωματική

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Τσάι για την καλή υγεία της μήτρας

Πώς οι άντρες μπορούν να βελτιώσουν το σπέρμα τους

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

Ρόφημα για τη γυναικεία υπογονιμότητα

Θεραπευτικά θερμόλουτρα

Έλεγχος γονιμότητας ανδρών

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ