Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟρθοπρωκτικό απόστημα

Ορθοπρωκτικό απόστημα

 Η μόλυνση στον πρωκτό

Το ορθοπρωκτικό απόστημα  ICD-10 K61.0  ή πρωκτικό απόστημα, ή περιπρωκτικό απόστημα ή απόστημα ορθού είναι ένα απόστημα δίπλα στο πρωκτό. Προκύπτει από μια μόλυνση η οποία οδηγεί σε φλεγμονή και απόστημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις περιπρωκτικών αποστημάτων είναι σποραδικές, αν και υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος του Crohn, η χρόνια θεραπεία με στεροειδή και άλλα.


Ταξινόμηση ορθοπρωκτικών αποστημάτων

Υπάρχουν τέσσερις τύποι ορθοπρωκτικών αποστημάτων: Ανάλογα με την ανατομική τους θέση, τα αποστήματα ταξινομούνται ως περιεδρικά, ευθυσχιακά, ενδοσφιγκτηριακά, ορθοπυελικά. Τα περιεδρικά είναι τα συχνότερα, ενώ τα ορθοπυελικά, τα σπανιότερα. Τα πεταλοειδή αποστήματα εντοπίζονται κυκλοτερώς, διαμέσου του ενδοσφιγκτηριακού χώρου ή του ευθυσχιακού χώρου.


Συμπτώματα και σημεία ορθοπρωκτικών αποστημάτων

Ο πόνος στην περιπρωκτική περιοχή είναι το πιο συχνό σύμπτωμα ενός αποστήματος ορθοπρωκτικού. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να υπάρχει ταχυπαλμία. Είναι χειρότερος όταν το άτομο κάθεται κάτω και όταν ενεργείται. Αφού το άτομο ενεργηθεί ο πόνος, συνήθως, μειώνεται. Άλλα σημεία και συμπτώματα του ορθοπρωκτικού αποστήματος είναι η δυσκοιλιότητα, η εκροή πύου από το ορθό, ο πυρετός και τα ρίγη και η ψηλαφητή μάζα κοντά στον πρωκτό. Η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά επώδυνη με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει και να γίνεται συνεχής, όταν η θέση του σώματος αλλάζει (π.χ. όρθια θέση). Ανάλογα με την ακριβή τοποθεσία του αποστήματος, μπορεί, επίσης, να υπάρχει βασανιστικός πόνος κατά την αφόδευση και αυτό μπορεί να είναι ενδεικτικό άλλης υποκείμενης διαταραχής, όπως η νόσος του Crohn. Μερικές φορές, ο πυρετός είναι το μόνο σύμπτωμα ενός εν τω βάθει πρωκτικού αποστήματος.


Διαφορική διάγνωση ορθοπρωκτικού αποστήματος

Ο ασθενής θεωρεί ότι για την πρωκτική δυσφορία είναι υπεύθυνες οι αιμορροϊδες. Η παρουσία του αποστήματος, ωστόσο, χειροτερεύει τον πόνο γρήγορα. Επιπλέον, οποιαδήποτε σοβαρό απόστημα τελικά θα αρχίσει να προκαλεί σημεία και συμπτώματα γενικής μόλυνσης, όπως πυρετό και ρίγη. Ένας γιατρός μπορεί να αποκλείσει τις αιμορροΐδες με ένα απλό οπτικό έλεγχο, και να εκτιμήσει το απόστημα με την αφή. Μπορεί να είναι κόκκινο και ζεστό στην αφή.  Τα αποστήματα που βρίσκονται σε βαθύτερους ιστούς είναι λιγότερο συχνά και μπορεί να είναι λιγότερο ορατά.


Αιτίες ορθοπρωκτικού αποστήματος

Τα αποστήματα προκαλούνται από απλά βακτήρια. Αν αφεθούν τα αποστήματα, χωρίς θεραπεία, εξαπλώνονται και επηρεάζουν και άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στην βουβωνική χώρα και στον αυλό του ορθού. Όλα τα αποστήματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές γενικευμένες λοιμώξεις που απαιτούν μακρά νοσηλεία, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Πολλά αποστήματα προκαλούνται από βακτήρια στο πεπτικό σύστημα, όπως το Ε coli ή ο σταφυλόκοκκος που είναι ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη S. aureus. Μικροβιολογική εξέταση πρέπει πάντα να εκτελείται στο χειρουργικό εξίδρωμα για να καθοριστεί η χορήγηση της αντιβιοτικής θεραπείας.

Ένα πρωκτικό απόστημα μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες:

•             Λοίμωξη μιας πρωκτικής ραγάδας

•             Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

•             Αποκλεισμένοι πρωκτικοί αδένες.


Παράγοντες κινδύνου για τα πρωκτικά αποστήματα:

•             Κολίτιδα

•             Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα

•             Διαβήτης

•             Εκκολπωματίτιδα

•             Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

•             Το πρωκτικό σεξ

•             Η χρήση των φαρμάκων, όπως η πρεδνιζόνη

Για τους ενήλικες, η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή, σε πρωκτική επαφή, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πρωκτικού αποστήματος. Για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, οι συχνές αλλαγές πάνας και ο σωστός καθαρισμός κατά την αλλαγή πάνας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ραγάδων του πρωκτού και στα περιπρωκτικά αποστήματα.


Διάγνωση ορθοπρωκτικού αποστήματος

Η διάγνωση του ορθοπρωκτικού αποστήματος αρχίζει με το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση.

Οι μελέτες απεικόνισης μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση σε περιπτώσεις βαθιών μη ψηλαφητών περιορθικών αποστημάτων και περιλαμβάνουν την πυελική αξονική τομογραφία, τη μαγνητική τομογραφία ή το διορθικό υπερηχογράφημα. Αυτές οι μελέτες δεν είναι απαραίτητες, αν και, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει η διάγνωση με τη φυσική εξέταση.

Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να γίνουν επιπρόσθετες εξετάσεις για:

•             Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

•             Φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

•             Εκκολπωμάτωση

•             Καρκίνο του ορθού


Θεραπεία ορθοπρωκτικού αποστήματος

Τα απλά αποστήματα, μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί για να αφαιρεθεί το απόστημα. Η θεραπεία είναι δυνατή και με τοπική αναισθησία.

Σε γενικές γραμμές, μια μικρή αλλά βαθιά τομή γίνεται κοντά στη ρίζα του αποστήματος.

Ο χειρουργός θα ανοίξει το απόστημα, θα χορηγήσει αντιβιοτικά ανάλογα με την καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα και η τομή θα μείνει ανοιχτή για ένα χρονικό διάστημα. Ο ασθενής μπορεί να κάνει «λουτρά sitz» με μια μικρή λεκάνη που ταιριάζει συνήθως πάνω στην  τουαλέτα και είναι γεμάτη με ζεστό νερό και άλατα και η προσβεβλημένη περιοχή εμποτίζεται για μια χρονική περίοδο ή να κάνει αλλαγές χειρουργικού τραύματος. Επίσης, χρησιμοποιούνται αναλγητικά για την ανακούφιση του πόνου. 


Επιπλοκές ορθοπρωκτικού αποστήματος

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ένα πρωκτικό συρίγγιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματισθεί, που συνδέει το ορθό με το δέρμα. Αυτό απαιτεί πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, οποιαδήποτε  αποστήματα αφεθούν επεκτείνονται και τελικά συμβαίνει σοβαρή συστηματική λοίμωξη.

Επιπλοκές μετά την επέμβαση:

•             Λοίμωξη

•             Πρωκτική ραγάδα

•             Ουλή

 

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπεία αιμορροϊδων με υπερήχους

Ραγάδα δακτυλίου

Οι αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες και ομοιοπαθητική

Για όσους έχουν κονδυλώματα πρωκτού

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Σπάνιες παραδοσιακές συνταγές για όλες τις ασθένειες

Κόλπα για να απαλλαγείτε από την δυσκοιλιότητα

Γνωρίστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Κνησμός πρωκτού

Μήπως έχετε ακράτεια κοπράνων;

Δυσκοιλιότητα

Ελκώδης κολίτιδα

Thuja occidentalis

Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Απαλλαχτείτε από τις αιμορροΐδες σας

Δίαιτα για αιμορροΐδες

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

Δίαιτα για την ελκώδη κολίτιδα

Νόσος του Crohn

Ποια είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ