Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςAntistress ΘεραπείεςΟ καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσετε

Για να πλέετε σε πελάγη ηρεμίας

Δεξαμενές απομόνωσης-Isolated tanks-Flotation tanks

Μια δεξαμενή απομόνωσης είναι μια ηχομονωτική δεξαμενή, με χαμηλό φωτισμό μέσα στην οποία κάποιος επιπλέει σε αλμυρό νερό στη θερμοκρασία του σώματος.

Οι έρευνες άρχισαν από το 1954… Αυτές οι δεξαμενές, σήμερα, χρησιμοποιούνται πλέον για διαλογισμό και στην εναλλακτική ιατρική, για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η δεξαμενή απομόνωσης ονομαζόταν αρχικά δεξαμενή αισθητηριακής αποστέρησης ή δεξαμενή επίπλευσης. Η δεξαμενή απομόνωσης αναπτύχθηκε το 1954 από τον John C. Lilly που ήταν νευροψυχίατρος και τη χρησιμοποίησε σαν μέθοδο αισθητηριακής στέρησης σε συνδυασμό με ένα ψυχεδελικό παράγοντα, κυρίως LSD. Στη νευροφυσιολογία πιστεύεται ότι οι πηγές ενέργειας είναι βιολογικές και εσωτερικές και δεν εξαρτώνται από το εξωτερικό περιβάλλον. Αν όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα σταματήσουν τότε ο εγκέφαλος θα σταματήσει να λειτουργεί. 

“Restricted Environmental Stimulation Therapy” (REST).

Οι δεξαμενές αυτές είναι μικρές και μόλις που χωράει ένας ασθενής να μπει μέσα, το νερό φθάνει 25-30 πόντους και σε αυτό έχουν προστεθεί άλατα Epsom, δηλαδή θεϊικό μαγνήσιο, μέχρι κορεσμού, ώστε να κρατάει το σώμα στην επιφάνεια, όπως στη Νεκρά Θάλασσα. Ανοίγει το καπάκι, ο ασθενής μπαίνει γυμνός, φοράει ωτοασπίδες και κλείνεται μέσα. Με ένα ειδικό κουμπί παύει να υπάρχει φως, σταματά η μουσική και επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Ο ασθενής επιπλέει σε πλήρη ακινησία για 60 λεπτά ή παραπάνω. Ένα σήμα ειδοποιεί όταν συμπληρωθεί ο χρόνος και στη συνέχεια ξεπλένεται με σαπούνι και ξύδι για να φύγουν τα άλατα από το δέρμα.

Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι ασθενείς φθάνουν να βλέπουν το σώμα τους σαν εξωτερικοί παρατηρητές…

Επίσης, το νερό καθαρίζεται με υπεροξείδιο του υδρογόνου…

Οι αρχικές δεξαμενές απομόνωσης ήταν άβολες. Οι χρήστες ήταν πλήρως βυθισμένοι στη δεξαμενή και ήταν υποχρεωμένοι να φορούν αναπνευστική συσκευή και σφιχτά ρούχα. Οι χρήστες ανέφεραν ότι η ενόχληση από τη μάσκα και τα είδη ένδυσης αποσπούσαν την προσοχή τους  από την εμπειρία απομόνωσης και ότι η πλήρης βύθιση δημιουργούσε φόβο πνιγμού. 

Στις καινούριες δεξαμενές, οι χρήστες δεν βυθίζονται. Αντ ‘αυτού, επιπλέουν από το διάλυμα αλάτων Epsom που αυξάνουν την πυκνότητα του νερού, επιτρέποντας στο ανθρώπινο σώμα να επιπλέει, είναι χαλαροί, με το πρόσωπο πάνω από το νερό και μόνο τα αυτιά είναι βυθισμένα. Αυτό μειώνει την ακοή του χρήστη, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται ωτοασπίδες για την προστασία από το αλμυρό νερό. Η πυκνότητα του νερού εμποδίζει τη βύθιση και το αναποδογύρισμα του ασθενούς, ακόμη και αν κοιμάται. Το υπεροξείδιο θεωρείται ότι κάνει την καλύτερη απολύμανση και το νερό φιλτράρεται, όταν δεν είναι μέσα ο ασθενής για να είναι ο χώρος απομόνωσης όσο το δυνατόν πιο ήσυχος. Ένα σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιείται γύρω από τα εξωτερικά τοιχώματα της δεξαμενής, έτσι ώστε ζεστό νερό να ανεβαίνει γύρω από τις άκρες της πισίνας, να ταξιδεύει προς το κέντρο, και στη συνέχεια να βυθίζεται κάτω από το χρήστη της δεξαμενής. Αυτή η πολύ αργή ροή μεταφοράς του νερού βοηθά τον ασθενή να συγκρατείται στη μέση της πισίνας. Τα μικρά κύματα που προκαλούνται από την αναπνοή βοηθούν επίσης στο κεντράρισμα του σώματος. Υψηλής ποιότητας δεξαμενές κατασκευάζονται από ακρυλικό ή ιατρικό ανοξείδωτο χάλυβα, που είναι αδιαπέραστο από το ισχυρό διάλυμα άλατος και από τα απολυμαντικά. Τα άλατα Epsom δεν είναι διαβρωτικά, όπως το χλωριούχο νάτριο. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σωλήνων αποστράγγισης, πρέπει να είναι κατασκευασμένες από πλαστικό.

500 λίτρα νερό και 500 κιλά άλατα απαιτούνται και η θερμοκρασία του νερού είναι 36 βαθμούς Κελσίου, όπως και του δέρματος.

Σε γενικές γραμμές, οι χρήστες των δεξαμενών μπαίνουν μέσα γυμνοί, για να μην δημιουργούνται σημεία πίεσης στο δέρμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Οι χρήστες πλένονται με σαπούνι για τη λιπαρότητα του δέρματος πριν μπουν μέσα και ξεπλένονται και πάλι μετά από μια συνεδρία για να απομακρυνθεί η περίσσεια των αλάτων Epsom από το δέρμα. Το λευκό ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση της περίσσειας άλατος από τα αυτιά και τα μαλλιά.

Οι συνεδρίες… 

Μία θεραπευτική συνεδρία σε μια δεξαμενή επίπλευσης τυπικά διαρκεί μια ώρα. Για τα πρώτα σαράντα λεπτά οι ασθενείς είναι δυνατόν να νιώσουν φαγούρα σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα τελευταία είκοσι λεπτά γίνεται μια μετάβαση από τα βήτα ή άλφα κύματα σε θήτα, το οποίο συνήθως συμβαίνει λίγο πριν από τον ύπνο και πάλι στο ξύπνημα. Σε μια δεξαμενή επίπλευσης, η κατάσταση του εγκεφάλου σε θήτα μπορεί να διαρκέσει επ ‘αόριστον, χωρίς ο ασθενής να χάσει τις αισθήσεις του και θεωρείται ότι αυτή η κατάσταση ενισχύει τη δημιουργικότητα και αυξάνει τις μαθησιακές ικανότητες. Επίσης, η χαλάρωση μειώνει τον πόνο και το στρες, μειώνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.

Η επίπλευση μπορεί να είναι παθητική ή ενεργή, ανάλογα με τον σκοπό. Η παθητική είναι καλή για χαλάρωση και καθαρίζει το μυαλό. Η ενεργητική έχει πολλές διαφορετικές τεχνικές (διαλογισμός, αυτούπνωση κλπ). Η θεραπεία επίπλευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ως θεραπεία σε ασθένειες.

Η επίπλευση ως θεραπεία

Η θεραπεία επίπλευσης χρησιμοποιείται για την αισθητηριακή στέρηση στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νου.

Οι δεξαμενές επίπλευσης χαλαρώνουν από το στρες, το άγχος, τον πόνο, το οίδημα, την αϋπνία και το jet lag.

Η θερμοκρασία της δεξαμενής επιτρέπει τη φυσική παραγωγή θερμότητας χωρίς την ανάγκη της εργασίας των μυών για την διατήρηση της ομοιόστασης. Η  ύπτια θέση  επιτρέπει σε όλους τους μυς να χαλαρώσουν. Η πίεση του νερού στο βυθισμένο δέρμα είναι χαμηλότερη από την πίεση του αίματος και έτσι η ροή του αίματος  στα τριχοειδή του δέρματος αυξάνεται, ενώ στο κρεβάτι η τοπική πίεση επαφής εμποδίζει τη ροή του αίματος από την τακτική αναπροσαρμογή της στάσης του σώματος με αποτέλεσμα κατακλίσεις αν κάποιος μείνει ακίνητος για πολλές ώρες.

Η στάση του σώματος στη δεξαμενή στη σωστή θερμοκρασία προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τη μεγιστοποιεί τη ροής του αίματος. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου που συνδέεται φυσιολογικά με τη λειτουργία των μυών μειώνεται στο ελάχιστο. Σε αυτή την κατάσταση οι φυσικές ενδορφίνες μειώνουν τον πόνο και επιταχύνεται η απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος και αυξάνεται η ροή στο λεμφικό σύστημα.

Η μέθοδος έχει μεγάλη επίδραση στη διαχείριση του στρες

Το στρες σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης και στη θεραπεία επίπλευσης η κορτιζόλη μειώνεται. Για το λόγο αυτό, η θεραπεία αυτή είναι μία από τα λίγες μη επεμβατικές τεχνικές που είναι διαθέσιμες για τη διαχείριση του στρες και μπορεί να συγκριθεί και με άλλες τεχνικές διαχείρισης, όπως οι πολυήμερες διακοπές.

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με τα τζακούζι. Ωστόσο, οι κύριες διαφορές είναι ότι στην επίπλευση τα αισθητηριακά σήματα μειώνονται και επιτυγχάνεται πολύ βαθύτερο επίπεδο χαλάρωσης και θεραπευτικό όφελος.

Το μαγνήσιο απορροφάται μέσω του δέρματος με φυσική μοριακή διάχυση και διορθώνει την ανεπάρκεια μαγνησίου. 

Οι τακτικές συνεδρίες σε δεξαμενές επίπλευσης μπορεί να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση για τις παθήσεις που με το στρες, όπως το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη και η ινομυαλγία, μετά από μόνο 7-12 θεραπείες. 

Επίσης, αυξάνονται οι αθλητικές αποδόσεις, σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, το τένις, το σκι και η τοξοβολία. 

Επίσης, η θεραπεία χρησιμοποιείται για την  εξερεύνηση της φύσης της συνείδησης και τη βελτίωση της  υγείας και της ευεξίας.

Διαβάστε, επίσης,

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Πώς να κοιμάστε για να μην ξυπνάτε με πόνους

Εσάς σας αρέσει ο ύπνος;

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπεροξείδιο του υδρογόνου

Αντιστρές εναλλακτικές θεραπείες

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε

Ασκήσεις οραματισμού για τη θεραπεία του καρκίνου

Μυρωδιές που ανακουφίζουν αμέσως από το άγχος

Μπορεί η ύπνωση να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Τι να κάνετε για να μην παθαίνετε κράμπες

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Θεραπεία για τα μουδιάσματα στα άκρα

Τρόποι για να καθαρίσετε το σώμα σας

Αποτοξινωτικό μπάνιο

Η μαγειρική σόδα σαν φάρμακο

Αγωγή με υδροθεραπεία

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Κόλπα για το χρόνιο πόνο

Θεραπευτικά θερμόλουτρα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ