Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΓια όσους έχουν κιρσούς

Για όσους έχουν κιρσούς

Κιρσοί

Οι κιρσοί, ICD-10 I83, I84, I85, I86, είναι επιμηκυσμένες, διευρυσμένες, οφιοειδείς, επιπολής φλέβες με συγγενή απουσία των βαλβίδων ή βαλβιδική ανεπάρκεια.

Προσβάλλονται τα κάτω άκρα, όπου αναπτύσσεται αναστροφή της ροής του αίματος, από την οποία κι εξαρτάται.

Επηρεάζεται το καρδιοαγγειακό σύστημα, το δέρμα και οι εξωκρινείς.

Είναι οικογενής διαταραχή, επικρατής, φυλοσύνδετη με το Χ χρωμόσωμα.

Περίπου το 20% των ενηλίκων έχουν κιρσούς. Εμφανίζονται, συνήθως, στην μέση ηλικία και οι γυναίκες επηρεάζονται συχνότερα από τους άνδρες σε αναλογία 5:1. Στους ηλικιωμένους εμφανίζονται από εκφύλιση βαλβίδων ή δευτεροπαθώς από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Καλύτερα στους ηλικιωμένους να μην γίνεται διατομή και περίδεση. Η προτεινόμενη θεραπεία είναι η χρήση ελαστικών καλτσών και η ανάπαυση με ανύψωση των κάτω άκρων.

Στην κύηση συνιστάται χρήση ελαστικών καλτσών σε ιστορικό κιρσών και παρατεταμένη ορθοστασία.

Οι κιρσοί είναι συχνή πάθηση στους καπνιστές, σε όσους πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα και σε άτομα με επαγγέλματα που απαιτούν μακρές περιόδους ορθοστασίας (καθηγητές, νοσηλευτές, εισπράκτορες λεωφορείων, ηθοποιοί κλπ).


Σημεία και συμπτώματα κιρσών

Ασυμπτωματικοί

Μυϊκές κράμπες

Διευρυσμένες, οφιοειδείς επιπολής φλέβες των κάτω άκρων

Οίδημα προσβεβλημένου μέλους

Πόνος κάτω άκρων

Κόπωση

Επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια εμμήνου ρύσεως

Πόνος σε εξέλκωση κιρσών


Αίτια κιρσών

Ανεπαρκείς βαλβίδες σε μία ή περισσότερες διατιτραίνουσες φλέβες στα κάτω άκρα που προκαλούν ανεπάρκεια στη συμβολή σαφηνούς με τη μηριαία φλέβα.

Εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα

Αυξημένη φλεβική πίεση από οποιαδήποτε αιτία

Η φλεβίτιδα προκαλείται, επίσης, από υπερομοκυστεϊναιμία στο σώμα, η οποία μπορεί να ελαττώσει το σχηματισμό των τριών κύριων δομικών συστατικών των αγγείων: του κολλαγόνου, της ελαστίνης και των πρωτεογλυκανών. Η ομοκυστεΐνη ελαττώνει μόνιμα τις δισουλφιδικές γέφυρες της κυστεΐνης και λυσίνης κι έτσι σταδιακά επηρεάζεται η λειτουργία και η δομή αυτών των δομικών συστατικών. Με απλά λόγια, η ομοκυστεΐνη είναι ένα «διαβρωτικό» των πρωτεΐνών, δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. 

Μια άλλη αιτία είναι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ που προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η βαρύτητα και το ιξώδες του αίματος. 


Παράγοντες κινδύνου για κιρσούς

Κύηση

Επαγγέλματα στα οποία υπάρχει παρατεταμένη ορθοστασία, στενά ρούχα και στενές ζώνες

Διαφορική διάγνωση κιρσών

Συμπίεση μάζας νεύρου

Αρθρίτιδα

Περιφερική νευρίτιδα


Διάγνωση κιρσών

Κλινική επισκόπηση

Tripex φλεβών κάτω άκρων

Triplex αρτηριών κάτω άκρων

Τα παθολογοανατομικά ευρήματα είναι επιμηκυσμένες και οφιοειδείς φλέβες, ίνωση του μέσου χιτώνα των φλεβών και εξαφάνιση ή ατροφία των βαλβίδων

Δοκιμή Trendelenburg για τον προσδιορισμό της φλεβικής παλινδρόμησης: 

Η δοκιμή Trendelenburg ή δοκιμή Brodie-Trendelenburg είναι μια δοκιμή ή φυσική εξέταση για τον προσδιορισμό της ικανότητας των βαλβίδων στις επιφανειακές και εν τω βάθει φλεβών των κάτω άκρων σε ασθενείς με κιρσούς. 

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση, το πόδι κάμπτεται στο ισχίο και υψώνονται πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Οι φλέβες θα αδειάσουν λόγω της βαρύτητας ή με τη βοήθεια του χεριού συμπιέζοντας το αίμα από τα αγγεία προς την καρδιά.

Μία αιμοστατική ταινία εφαρμόζεται στη συνέχεια γύρω από το πάνω μέρος του μηρού για να συμπιέσει τις επιφανειακές φλέβες, αλλά όχι πολύ σφιχτά ώστε να μην σταματήσει η κυκλοφορία στις εν τω βάθει φλέβες. Μετά ο ασθενής σηκώνεται όρθιος.

Κανονικά η επιφανειακή σαφηνής φλέβα θα γεμίσει από  κάτω μέσα σε 30-35 δευτερόλεπτα, καθώς το αίμα από τα τριχοειδή φτάνει τις φλέβες. Εάν οι επιφανειακές φλέβες γεμίσουν ταχύτερα με τον αιμοστατικό επίδεσμο υπάρχει βαλβιδική ανεπάρκεια κάτω από το επίπεδο του επιδέσμου στην επικοινωνία με τις εν τω βάθει φλέβες. Μετά από 20 δευτερόλεπτα, αν δεν έχει υπάρξει ταχεία πλήρωση, η αιμοστατική ταινία απελευθερώνεται. Αν υπάρχει ταχεία πλήρωση , αυτό δείχνει ότι οι εν τω βάθει φλέβες είναι υγιείς, αλλά οι επιφανειακές φλέβες έχουν ανεπάρκεια.

Η δοκιμή γίνεται σε δύο φάσεις: στην αρχή είναι όρθιος ο ασθενής (θετική ή αρνητική δοκιμή με βάση την ταχεία πλήρωση) και στη δεύτερη φάση ο επίδεσμος αφαιρείται (θετική ή αρνητική με βάση την ταχεία πλήρωση).

Η δοκιμή μπορεί να επαναληφθεί με τοποθέτηση του τουρνικέ σε διαφορετικά επίπεδα για να εντοπιστεί το επίπεδο της βαλβιδικής ανεπάρκειας: πάνω από το γόνατο (εκτίμηση φλεβών μέσα του μηρού), κάτω από το γόνατο (σαφηνής  και ιγνυακή φλέβα).

Στάδια κιρσών σύμφωνα με την κατάταξη CEAP:

C0 – Δεν ορατά ή ψηλαφητά σημεία  φλεβικής νόσου

C1 – Τηλεαγγειοστασία ή δικτυωτές φλέβες

C2 – Κιρσοειδείς φλέβες

C3 – Οίδημα

C4a – Υπερμελάγχρωση ή έκζεμα

C4b – Λιποδερματοσκλήρυνση ή ατροφία

C5 – Επουλωμένο φλεβικό έλκος

C6 – Ενεργό  φλεβικό έλκος

Κάθε κλινική κατηγορία χαρακτηρίζεται  από ένα δείκτη ανάλογα με το αν ο ασθενής είναι συμπτωματικός (S) ή ασυμπτωματικός (Α), π.χ. C2S. 


Θεραπεία κιρσών

-Συντηρητικά μέτρα

Συχνή ανάπαυση με ανύψωση των κάτω άκρων

Ελάττωση του σωματικού βάρους

Χρήση ελαστικών καλτσών. Πρέπει να φοριούνται αμέσως μετά την έγερση από το κρεβάτι. Τα πόδια δεν πρέπει ποτέ να κρέμονται από το κρεβάτι.  Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τη χρήση τους σε ασθενείς με ταυτόχρονη αρτηριακή νόσο

Χρήση συσκευών διαλείπουσας συμπίεσης μειώνουν το οίδημα και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος

Αποφυγή στενών ενδυμάτων και στενών ζωνών

Σε έλκη τοποθετούνται θερμά και υγρά επιθέματα

Πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη ορθοστασία

Γίνονται κατάλληλες ασκήσεις καθημερινά

Αν γίνει σκληροθεραπεία απαιτείται γρήγορη κινητοποίηση για ταχεία ανάρρωση

-Χειρουργική επέμβαση

Σε πόνο, υποτροπιάζουσα θρομβοφλεβίτιδα, αλλοιώσεις του δέρματος ή για αισθητικούς λόγους γίνεται διατομή και περίδεση σαφηνούς φλέβας ή ένεση σκληρυντικού διαλύματος ή χειρουργική εκρίζωση των φλεβών και σε εκτεταμένη ίνωση εκτομή όλης της περιοχής με τοποθέτηση δερματικού μοσχεύματος. Η σκληροθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση δεν αποκλείουν την εμφάνιση επιπρόσθετων κιρσών και μπορεί να ξαναχρειαστεί επανάληψη της θεραπείας μετά από χρόνια.

Οι αραχνοειδείς φλέβες ή ιδιοπαθής τηλαγγειεκτασία είναι ενδοδερμικές αγγειεκτασίες και μπορεί να είναι εκτεταμένες και αντιαισθητικές και αντιμετωπίζονται με ενδοτριχοειδική έγχυση διαλύματος 1% νατριούχου θειϊκής τετραδικύλης ή υπέρτονου διαλύματος 23,4% με λεπτή βελόνη. Μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία.

Η κρυοχειρουργική με ΝΟ2 ή CO2 παγώνει τη φλέβα και αφαιρείται παλίνδρομα μετά από 5 δευτερόλεπτα από την ψύξη. Πρόκειται για μια χειρουργική παραλλαγή, αλλά αποφεύγεται η τομή για την απομάκρυνση του απογυμνωτή της φλέβας.

Στη σκληροθεραπεία που είναι μια μη χειρουργική θεραπεία για τους κιρσούς και τις αραχνοειδείς φλέβες των ποδιών το φάρμακο (σκληρυντικό) εγχέεται στις φλέβες και αυτές συρρικνώνονται. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι η πολιδοκανόλη, το δεκατετραθειϊκό νάτριο, ο υπέρτονος ορός, η γλυκερίνη και διάφορες αναλογίες σκληρυντικού / αερίου, CO2 ή O2 για να δημιουργηθούν αφροί. Με τους αφρούς μπορεί περισσότερες φλέβες μπορούν να αντιμετωπίζονται ανά συνεδρία με καλή αποτελεσματικότητα. Η σκληροθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά για ευρυαγγείες  και κιρσούς που εξακολουθούν να υπάρχουν ή έχουν υποτροπιάσει μετά από απογύμνωση.

Η σκληροθεραπεία μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με τη χρήση αφρώδους σκληρυντικού υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση για τη θεραπεία μεγαλύτερων φλεβών, όπως της μεγάλης σαφηνούς και των μικρών φλεβών σαφηνούς, με ποσοστό επιτυχίας 76% στους 24 μήνες. Η σκληροθεραπεία είναι καλύτερη από τη χειρουργική επέμβαση στο 1ο έτος, όσον αφορά την επιτυχία της θεραπείας, το ποσοστό επιπλοκών και το κόστος, αλλά η χειρουργική επέμβαση θεωρείται καλύτερη μετά από 5 χρόνια.

Η σκληροθεραπεία δεν έχει επιπλοκές, αλλά μπορεί να συμβεί θρόμβωση και εξέλκωση ή αναφυλακτικές αντιδράσεις ή  εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από υπερηχογραφική σκληροθεραπεία, όταν χορηγείται μεγάλη δόση σκληρυντικού αφρού.

Η υπερηχογραφική σκληροθεραπεία με αφρό, η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες και η ενδοαγγειακή θεραπεία με λέιζερ έχουν λιγότερες επιπλοκές σε σχέση με την κλασσική χειρουργική επέμβαση (τραυματισμός νεύρων, παραισθησία, μετεγχειρητικές λοιμώξεις, αιματώματα). Οι επιπλοκές για την μέθοδο ELA με λέιζερ είναι μικρά εγκαύματα του δέρματος (0,4%) και προσωρινή παραισθησία (2,1%). 

Υπάρχει ταχύτερη ανάκαμψη και λιγότερες επιπλοκές μετά την καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (ERA) σε σύγκριση με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος ERA ελέγχει το 80% των περιπτώσεων των μικρών σαφηνών φλεβών και οι επιπλοκές είναι εγκαύματα, παραισθησίες, κλινική φλεβίτιδα και ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (0,57%) και πνευμονικής εμβολής (0,17%) και ποσοστά υποτροπής 33%, ενώ η ανοικτή χειρουργική επέμβαση, έχει ποσοστό υποτροπής 23%.

Οι μη επεμβατικές μέθοδοι απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση για τους γιατρούς και ειδικό εξοπλισμό και σίγουρα είναι πολύ πιο ανώδυνες και έχουν πολύ λιγότερες επιπλοκές από την κλασσική χειρουργική επέμβαση.

ERA radiofrequency ablation (ERA)

ELA endovenous laser treatment/ablation (ELA)

Φάρμακα για τους κιρσούς

Γίνεται συμπιεστική σκληροθεραπεία για την πρόκληση μόνιμης ίνωσης των φλεβών (νατριούχος θειϊκή τετραδικύλη 1-3% και οι επίδεσμοι παραμένουν 3 εβδομάδες ή περισσότερο. Απαγορεύονται τα αντισυλληπτικά χάπια για 6 εβδομάδες πριν, λόγω του κινδύνου ανάπτυξης θρόμβων.

Diosmin / εσπεριδίνη και άλλα φλαβονοειδή.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μέρος της θεραπείας για την επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα μαζί με ελαστικές κάλτσες ή ειδικές συσκευές συμπίεσης, αλλά υπάρχει κίνδυνος εντερικής αιμορραγίας. Στην εκτεταμένη επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά, γίνεται θρομβεκτομή, ή σκληροθεραπεία των εμπλεκόμενων φλεβών.

Η τοπική εφαρμογή γέλης βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με κιρσούς όπως φλεγμονή, πόνο, οίδημα, κνησμός, και ξηρότητα. 


Επιπλοκές κιρσών

Πετέχειες

Χρόνιο οίδημα

Λοιμώξεις

Κιρσώδη έλκη

Μελάγχρωση

Έκζεμα

Υποτροπή μετά από θεραπεία

Ουλές ή βλάβες νεύρων από την τεχνική περίδεσης

Δερματίτιδα από στάση

Έλκη από στάση

Ανάπτυξη καρκινώματος ή σαρκώματος σε μακροχρόνια φλεβικά έλκη (0,4% έως 1%)

Σοβαρή αιμορραγία από μικρά τραύματα, ιδιαίτερη ανησυχία στους ηλικιωμένους.

Θρομβοφλεβίτιδα στις επιφανειακές φλέβες, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε εν τω βάθει φλέβες.

Οξεία νέκρωση του λίπους μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα στον αστράγαλο των υπέρβαρων ασθενών με κιρσούς. Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους κιρσούς

Πατήστε εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τους κιρσούς

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη της σερραπεπτάσης στην υγεία

Η καλύτερη θεραπεία για τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς

Έλαιο σκόρδου για τους κιρσούς

Μήπως πονάνε οι γάμπες σας;

Μήπως πονάνε τα πόδια σας το καλοκαίρι;

Θεραπεία ασθενειών με τα άλατα ιστών

Νευροεμβιομηχανική

Αγωγή με υδροθεραπεία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη φλεβίτιδα

Φλεβικό έλκος

Οι αιμορροΐδες

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Tα φυτά για την καλή κυκλοφορία του αίματος

Αντενδείξεις λήψης αντισυλληπτικών χαπιών

Μυστικά για τη φλεβική ανεπάρκεια

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Γιατί πρέπει να κινητοποιούνται γρήγορα οι χειρουργημένοι;

Κιρσοί κάτω άκρων

Να προτιμάτε τις ενδοαγγειακές επεμβάσεις για τις αγγειακές παθήσεις

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ