Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΓαστρεντερολογίαΓια όσους έχουν εντερικές παθήσεις

Για όσους έχουν εντερικές παθήσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για όσους έχουν εντερικές παθήσεις

Το λεπτό έντερο αρχίζει από το στομάχι, από τον πυλωρικό σφιγκτήρα και έχει μήκος 5-6 μέτρα. Μεταπίπτει στο παχύ έντερο το οποίο έχει μήκος 1-1,5 μέτρα.

Το λεπτό έντερο εκκρίνει χυμούς για να γίνει η πέψη των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών.

Το λεπτό έντερο απορροφά θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη θρέψη του οργανισμού και παράλληλα προστατεύει το σώμα από τις μικροβιακές λοιμώξεις, που έχουν επιβιώσει από το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου.

Όταν η όξινη τροφή από το στόμαχο εισέλθει στο δωδεκαδάκτυλο, αρχικά αναμειγνύεται με τη χολή και το παγκρεατικό υγρό και μετά με τους χυμούς του εντέρου. Αν υπάρχουν χολόλιθοι στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη μειώνεται η έκκριση της χολής. Επίσης, μειώνεται και η έκκριση των παγκρεατικών ενζύμων και δεν γίνεται σωστά η πέψη των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Έτσι, το λεπτό έντερο δεν μπορεί να απορροφήσει τους μονοσακχαρίτες των υδατανθράκων, τα αμινοξέα των πρωτεϊνών και τα λιπαρά οξέα και τη γλυκερόλη από τα λίπη και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την κακή θρέψη και τη βουλιμία.

Η χολή, ακόμη, είναι απαραίτητη για την απορρόφηση των απαραίτητων λιπών, του ασβεστίου και της βιταμίνης Κ. Αν δεν απορροφούνται αυτά τα συστατικά προκαλούνται παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και καρκίνος. Η κακή απορρόφηση της βιταμίνης Κ προκαλεί αιμορραγικές παθήσεις, γιατί η βιταμίνη αυτή είναι λιποδιαλυτή και δεν απορροφάται καλά αν δεν γίνεται σωστή πέψη των λιπών, όπως σε ανεπάρκεια χολής και παγκρεατικού λίπους. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών, των δοντιών, την πήξη του αίματος και την σύσπαση των μυών. Η ανεπαρκής έκκριση της χολής υπονομεύει τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού.

Επίσης, δεν απορροφούνται και οι άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες, οι Α, Ε και D. Η βιταμίνη Α και το καροτένιο απορροφούνται επαρκώς όταν η απορρόφηση λιπών γίνεται κανονικά. Εάν η απορρόφηση της βιταμίνης Α είναι ανεπαρκής, τα επιθηλιακά κύτταρα φθείρονται και φθείρονται έτσι και τα όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία και τα λεμφαγγεία του σώματος. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη και για την υγεία των ματιών και για την προστασία από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Εάν η έκκριση χολής δεν γίνεται σωστά, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει και να πέψει αυτές τις τροφές, ακόμη κι αν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής και προκαλούνται σοβαρές ασθένειες στο κυκλοφορικό, το λεμφικό και το ουροποιητικό σύστημα.

Όταν οι τροφές δεν πέπτονται σωστά, σαπίζουν και υφίστανται ζύμωση στο λεπτό και στο παχύ έντερο και προσελκύουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων που επιταχύνουν την αποσύνθεση και τα προϊόντα της διάσπασης, είναι ιδιαίτερα τοξικά, καθώς και οι εκκρίσεις που παράγονται από τα βακτήρια. Αυτές οι τοξικές ουσίες ερεθίζουν τον βλεννογόνο, που είναι από τις κύριες πηγές άμυνας ενάντια στους παθογόνους παράγοντες. Η παρατεταμένη έκθεση στις τοξίνες καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, γιατί το 60% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Επιβαρημένα από τη διαρκή έκθεση στις τοξίνες, το λεπτό και το παχύ έντερο κινδυνεύουν να προσβληθούν από διάρροια, δυσκοιλιότητα, νόσο του Crohn, μετεωρισμό, εκκολπωμάτωση, σπαστική κολίτιδα, ελκώδη κολίτιδα, ατελή ειλεό, αποφρακτικό ειλεό, σκωληκοειδίτιδα, κήλες της κοιλιακής χώρας, δυσεντερία, πολύποδες, εγκολεασμό, καλοήθεις και κακοήθεις νόσους κ.ά.

Όταν η έκκριση χολής είναι επαρκής διασφαλίζεται η καλή πέψη και η απορρόφηση της τροφής και καθαρίζεται όλη η εντερική οδός. Όλο το σώμα εξαρτάται από τις βασικές θρεπτικές ουσίες που διατίθενται από το πεπτικό σύστημα, καθώς και από την αποτελεσματική απομάκρυνση των άχρηστων προϊόντων μεταβολισμού από το πεπτικό σύστημα.

Οι χολόλιθοι στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη ενοχοποιούνται για πολλά νοσήματα του ανθρώπου. Όταν απομακρυνθούν οι χολόλιθοι, αποκαθίσταται η καλή λειτουργία της πεπτικής οδού, βελτιώνεται ο κυτταρικός μεταβολισμός και διατηρείται η ισορροπία όλου του οργανισμού.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εντέρου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εντέρου

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου στα παιδιά αυξάνεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Τα συμπληρώματα διατροφής βελτιώνουν την ποιότητα ζωής σας

Τα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Τρόποι για να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο

Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία

Καλπροτεκτίνη κοπράνων

Μήπως έχετε πόνο στην πύελο;

Ορθοπρωκτικό απόστημα

Η κοιλιοκάκη

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα

Εξατομικευμένα προβιοτικά για τη δική σας ασθένεια

Μείγμα βοτάνων EMEDI BIO για το ευερέθιστο έντερο

Χυμός για να καθαρίσετε το έντερό σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Να παίρνετε τα προβιοτικά μόλις τελειώσει η αντιβίωση

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Φτιάξτε νόστιμο ξινόγαλα

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Τα καλύτερα προβιοτικά

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τι είναι τα προβιοτικά

Οι βιταμίνες για όσους παίρνουν πολύ αντιβίωση 

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών 

Κεφίρ

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή 

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο 

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

Τα καλύτερα πεπτικά ένζυμα

Ποιοι πρέπει να παίρνουν πεπτικά ένζυμα

Μήπως έχετε πολλά αέρια;

Εναλλακτικές θεραπείες για την νόσο Crohn

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ανανά

Βρομελίνη

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ