Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ ψωρίαση θεραπεύεται με συμπληρώματα διατροφής

Η ψωρίαση θεραπεύεται με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες θεραπευτικές επιλογές για την ψωρίαση

 

Η Psoriasis vulgaris είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία μεσολαβούν τα Τ κύτταρα.

Χαρακτηριστικό της ψωρίασης είναι η υπερβολική ανάπτυξη των επιθηλιακών κυττάρων, με πτώση κι εστιακό σχηματισμό των ερεθισμένων και αυξημένων πλακών.

Η αιτιολογία της ψωρίασης είναι άγνωστη, αλλά σίγουρα μοιράζεται ανοσολογικά και γενετικά χαρακτηριστικά με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι κυτταρολογικές αλλαγές στην ψωρίαση συνδέονται έντονα με τη γενετική και με τα περιβαλλοντολογικά ερεθίσματα. Οι οδοί έναρξης της νόσου μπορεί να διαφέρουν, δεδομένου των επιγενετικών παραγόντων που ενδέχεται να συμβάλλουν στην ψωρίαση

Στην ψωρίαση, η ανώμαλη σύνθεση υπεραντιγόνων, χημειοκινών και κυτοκινών καταλήγει σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένη αγγειογένεση, φλεγμονή και επιδερμικό υπερπολλαπλασιασμό. Ο υπερπολλαπλασιασμός που σχετίζεται με την ψωρίαση προκαλείται από αλυσιδωτές αντιδράσεις: τα δενδριτικά κύτταρα και τα κερατινοκύτταρα υπερπαράγουν την IL-23, διεγείροντας τα κύτταρα Th17 εντός του χορίου, για να παράγουν IL-17A και IL-22. Έτσι οι κυτοκίνες στόχευσης μπορούν να οδηγήσουν σε κλινική βελτίωση σε ασθενείς με ψωρίαση.

Συμπτώματα ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι ιδιαίτερα συμπτωματική νόσος, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την πoιότητα ζωής. Υπάρχει κάψιμο, τσούξιμο, φλεγμονή, ερυθρότητα, κνησμός, πόνος, απολέπιση και σχίσιμο του δέρματος. Ο κνησμός είναι το πιο συχνό σύμπτωμα κι έτσι υπάρχει και στρες και αϋπνία και η φλεγμονή εντείνει τα συμπτώματα.

psoriasis 2

Θεραπεία της ψωρίασης με συμπληρώματα διατροφής

-Αντιοξειδωτικά

Το δέρμα είναι στόχος της οξειδωτικής φθοράς. Τα ουδετερόφιλα, τα κερατινοκύτταρα και οι ινοβλάστες παράγουν ελεύθερες ρίζες ROS που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των ουδετερόφιλων και στη φλεγμονή στην ψωρίαση. Τα ανεπαρκή συστήματα των αντιοξειδωτικών στην ψωρίαση οδηγούν σε κυτταρική φθορά και επιδείνωση της νόσου. Απαιτείται χορήγηση ισχυρών και ποιοτικών συμπληρωμάτων σε ασθενείς με ψωρίαση.

-Πρωτεολυτικά ένζυμα

Τα πρωτεολυτικά ένζυμα έχουν πολύ μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση από ότι τα Μη Στερεοειδή Αντιφλεγμονώδη. Τα ένζυμα ενεργούν με μόρια σηματοδότησης κι ενεργοποιούν το μονοπάτι Raf-1/κινάσης ελεγχόμενης από εξωτερικό μήνυμα-ERK-2 για να συμμετάσχουν στη μιτογένεση, την απόπτωση και την παραγωγή κυτοκινών. Τα ένζυμα φυτικής προέλευσης και τα μικροβιακά μπορούν να μπλοκάρουν την μεταγωγή σήματος ή την ERK-2 στα κύτταρα Τ, τα οποία μπορούν επωφελώς να ρυθμίζουν τις φλεγμονώδεις παθήσεις, όπου διαμεσολαβούν τα κύτταρα Τ, αναστέλλοντας τα ενδοκυτταρικά μονοπάτια μεταγωγής σήματος.

Σερραπεπτάση

Η σερραπεπτάση είναι κατάλληλη για τη φλεγμονή και το οίδημα κι έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αποιδηματικές και ινωδολυτικές ιδιότητες. Η βελτίωση με τη σερραπεπτάση επέρχεται σε 2 εβδομάδες. Το ένζυμο δρα γρήγορα στην τοπική φλεγμονή και βελτιώνει και την εμφάνιση του δέρματος. Ακόμη, η σερραπεπτάση ενισχύει την αντιβιοτική αποτελεσματικότητα, αν υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν τις διαταραχές του δέρματος. Η διάλυση του μαλακού ινώδους και η απομάκρυνση των πρωτεϊνούχων υπολειμμάτων από τα φλεγμονώδη εξιδρώματα προσφέρει ανακούφιση στην ψωρίαση.

Βρωμελίνη

Η βρωμελίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευνματοειδούς αρθρίτιδας και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου με επιτυχία. Εκτός του ότι δρα σαν πρωτεολυτικό ένζυμο έχει και ανοσορρυθμιστική και ορμονική δραστηριότητα, μέσω των οδών της ενδοκυτταρικής σηματοδότησης. Η βρωμελίνη μεταβάλλει τη σηματοδότηση των Τ κυττάρων και μειώνει τα CD4+ λεμφοκύτταρα Τ που είναι υπεύθυνα για τη φλεγμονή. Η βρωμελίνη επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τα Τ κύτταρα.

psoriasis 4

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ψωρίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την ψωρίαση

psoriasis 6

Διαβάστε, επίσης,

Πότε πρέπει να παίρνετε κράνμπερι

Τα οφέλη για την υγεία από το πιπέρι καγιέν

Πώς να χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια

Τι πρέπει να προσέχετε με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το πεύκο

Η κουρκουμίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Οδηγός Συσχέτισης Κανναβινοειδών και Ασθενειών

Το έλαιο κάνναβης στις δερματικές παθήσεις

Ποιοι πρέπει να παίρνουν έλαιο μαύρου κύμινου

Να χρησιμοποιείτε ριγανέλαιο σαν αντιβακτηριακό

Ποιοι πρέπει να παίρνουν γαϊδουράγκαθο

Boswellia Serrata το ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται η αρωματοθεραπεία

Ποιοι πρέπει να παίρνουν ψευδάργυρο

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Πότε πρέπει να χορηγείται ιατρική κάνναβη στα κατοικίδια

Συμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Η καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Μεταβολική Θεραπεία Ασθενειών του Hans Nieper

Οι δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τους χολολίθους

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Χρήσιμες πληροφορίες για την ψωρίαση

Μείγμα βοτάνων EMEDI BIO για την ψωρίαση

Ετρετινάτη

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Που κάνει καλό ο χυμός αλόης

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Δίαιτα για την ψωρίαση

Ψωρίαση

Βιταμίνες για την ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Κουρκουμίνη

www.emedi.gr

psoriasis 5

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ