Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΟι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

Οι ντομάτες καταπολεμούν τον καρκίνο και μειώνουν τη φλεγμονή

Το λυκοπένιο στις τομάτες μειώνει τη λιπώδη ηπατική νόσο, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου

Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι το λυκοπένιο στις τομάτες μειώνει τη λιπώδη ηπατική νόσο, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η υψηλότερη μέση πρόσληψη λυκοπενίου προκαλεί σχεδόν 30% μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου.

Στον αγώνα κατά του καρκίνου, υπάρχει ένα εκπληκτικό εργαλείο στο οπλοστάσιο: το φαγητό που τρώμε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα έχουν βρεθεί ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί στο 30 έως 50% των περιπτώσεων καρκίνου, εστιάζοντας στην παύση της ανάπτυξης του καρκίνου.

Τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα, του ήπατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αν και το ποσοστό των περισσότερων καρκίνων μειώνεται, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την αύξηση τόσο της συχνότητας εμφάνισης όσο και του ποσοστού θνησιμότητας του καρκίνου του ήπατος, εν μέρει λόγω της παράλληλης αύξησης της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου, της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

Ένα ενδιαφέρον τρόφιμο είναι οι ντομάτες και τα προϊόντα τομάτας είναι πλούσια σε λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική που δίνει σε πολλά φρούτα και λαχανικά κοκκινωπό χρώμα.

Περιοδικό Research Cancer Prevention Research

Οι προληπτικές δράσεις των τοματών ως τροφή πλούσια σε λυκοπένιο κατά του καρκίνου.

Η κατανάλωση δύο έως τριών ντοματών την ημέρα ή το σερβίρισμα σάλτσας ντομάτας πάνω από μαύρα ζυμαρικά ζυμαρικά μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη λιπώδη ηπατική νόσο, τη φλεγμονή και την ανάπτυξη του καρκίνου του ήπατος που προάγεται από τη διατροφή. Η ντομάτα αυξάνει τον πλούτο και την ποικιλία των ωφέλιμων μικροβιοτόπων και εμποδίζει την υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Η τομάτα είναι πιο αποτελεσματική από την ίδια δόση καθαρισμένου συμπληρώματος λυκοπενίου για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Αυτό οφείλεται στις  ευεργετικές επιδράσεις ΚΑΙ άλλων θρεπτικών ουσιών σε ολόκληρη ντομάτα, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, το φυλλικό οξύ, τα ανόργανα συστατικά, οι φαινολικές ενώσεις και οι διαιτητικές ίνες.

Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη καρκίνων παρά στο απομονωμένο λυκοπένιο.

Η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου προέρχεται από τις τομάτες. Άλλα τρόφιμα, όπως το γκουάβα, το καρπούζι, το γκρέιπφρουτ, η παπάγια και το γλυκό κόκκινο πιπέρι, περιέχουν, επίσης, λυκοπένιο, αλλά σε πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις σε σύγκριση με τις τομάτες. Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων τομάτας, όπως η σάλτσα ντομάτας που είναι πλούσια σε λυκοπένιο, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οστεοπόρωσης, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και του κόλου.

Το λυκοπένιο είναι ένας ισχυρός αντιοξειδωτικός, αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινικός παράγοντας.

likopenio 3

Πώς μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη του λυκοπενίου;

Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών, όπως ντομάτες και σάλτσες ντομάτες, η πάστα ντομάτας, τα γυάλινα δοχεία ολόκληρων ντοματών, οι κέτσαπ και οι  τοματοχυμοί, αποτελούν την καλύτερη πηγή λυκοπενίου. Το μαγείρεμα των ντοματών και η προσθήκη μικρής ποσότητας ελαιόλαδου, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της απορρόφησης λυκοπενίου.

Ο χυμός ντομάτας μειώνει τη φλεγμονή και την περίμετρο της μέσης 

Ένα ποτήρι χυμός ντομάτας, καθημερινά είναι γνωστό ότι μειώνει σημαντικά την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο και ακόμη και την οστεοπόρωση. αλλά και την περιφέρεια της μέσης, τη χοληστερόλη και τους δείκτες φλεγμονής.

Ένα ποτήρι 280 ml χυμού τομάτας περιέχει 32,5 mg λυκοπενίου και μειώνει την περιφέρειας της μέσης κατά 1,6 cm και το βάρος, περισσότερο από 1 kg, σε 2 μήνες.

Ο χυμός της ντομάτας μειώνει κατά 22% τα επίπεδα της μονοκυτταρικής χημειοελκυστικής πρωτεΐνης-1 (MCP-1), ενός ισχυρού δείκτη φλεγμονής και κατά 25% αύξηση τα επίπεδα αδιπονεκτίνης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition. Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ενέργειας.

Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο και ροζ χρώμα. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως χρωστική τροφίμων, χρησιμοποιείται επίσης σε συμπληρώματα. Ο ρόλος του λυκοπενίου στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση του κινδύνου μεταβολικών ασθενειών και ορισμένων καρκίνων είναι δεδομένος.

Ο χυμός τομάτας περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα. Εκτός από τη μείωση της φλεγμονής, η τακτική κατανάλωση χυμού τομάτας συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποιητική λειτουργία.

Ο χυμός ντομάτας μειώνει τους δείκτες λίπους, το υπεροξειδωτικό στρες και τα επίπεδα της χοληστερόλης στον ορό, αλλά επίσης και τα επίπεδα της ης μονοκυτταρικής χημειοελκυστικής πρωτεΐνης-1-MCP-1 και αυξάνει τα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους αδιπονεκτίνης.

Ο χυμός ντομάτας περιέχει βιταμίνη Α, Κ, Β1, Β2, Β3, Β5 και Β6. Περιλαμβάνει, μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο καθώς και ο φωσφόρος. Δεν είναι αυτές οι βιταμίνες και τα  μέταλλα, μόνο, εξαιρετικά για την υγεία σας, αλλά είναι, επίσης, πολύτιμα για το δέρμα και τα μαλλιά σας.

Κατά προτίμηση χρησιμοποιείτε φρέσκες βιολογικές ντομάτες όταν φτιάχνετε χυμό.

Ο χυμός ντομάτας προκαλεί σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, του σωματικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και του ΔΜΣ. Επίσης, προκαλεί μειώσεις των επιπέδων χοληστερόλης και MCP-1, ενώ προκαλεί και σημαντικές αυξήσεις των επιπέδων αδιπονεκτίνης.

Η χρόνια φλεγμονή του λιπώδους ιστού παρατηρείται συχνά στην παχυσαρκία και ανακουφίζεται από τη μείωση του σωματικού λίπους, ενώ η έκκριση MCP-1 από τον λιπώδη ιστό διεγείρει τη διείσδυση των μακροφάγων και αυξάνει τη φλεγμονή.

Το λυκοπένιο ρυθμίζει την έκφραση και την έκκριση αδιποκίνης και μετατοπίζει τα επίπεδα της αδιποκίνης που κυκλοφορούν προς την κατεύθυνση ενός αντιφλεγμονώδους προφίλ.  Ο χυμός τομάτας αποτελεί φυσική άμυνα στα αυξημένα επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερόλης» – ή λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας- LDL – στο αίμα, καλύτερα από τις στατίνες.

Οι υψηλότερες μέσες δόσεις λυκοπενίου συνδέονται με σχεδόν 30% μείωση της συχνότητας καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου.

British Journal of Nutrition

likopenio 2

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με λυκοπένιο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με λυκοπένιο

likopenio 1

Διαβάστε, επίσης,

Ποιες βιταμίνες πρέπει να παίρνετε καθημερινά

Διατηρήστε υγιή τα ανοσοποιητικά σας κύτταρα

Ο καρκίνος του προστάτη θεραπεύεται

Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας

Να τρώτε ντομάτες κάνουν καλό

Ντομάτα

Γλυκόξινη καυτερή σάλτσα

Φτιάξτε γρήγορα φρέσκια κόκκινη σάλτσα

Είναι υγιεινό το βαλσάμικο;

Φτιάξτε μόνοι σας κέτσαπ

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Χρήσιμες πληροφορίες για την ασταξανθίνη

Διατροφή για τη νεφρική ανεπάρκεια

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Τροφές φάρμακα για τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ